rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Всеамериканська вчительська конференція­2017

Настала чудова осіння пора, яка у кожного з нас асоціюється з початком нового навчального року. Школи українознавства в США також розпочали свою роботу і продовжують працювати у звиклому режимі. А представники українського шкільництва в Америці поспішають на свою традиційну зустріч, яка щорічно проходить на Columbus Day у жовтні місяці в м. Кергонксон (штат Нью-Йорк).

Цьогорічну конференцію відвідали представники 15 шкіл, а це 52 учасники з різних куточків США. Цікаві ідеї, обмін інформацією, корисні поради і настанови від нашого професорського складу, чудові презентації і просто невимушене спілкування в колі однодумців створили унікальну атмосферу для кожного делегата.

Як відомо, школа українознавства ім. Василя Стуса в м. Чикаго є постійним учасником щорічної вчительської конференції. Приємно зазначити, що кількість представників від нашої школи щороку збільшується Цього року нашу школу представляли 4 учасники - директор школи Галина Баран, заступник директора школи - Наталія Пономарьова, вчитель географії - Неля Варениця і член Управи шкільної ради - Андрій Скиба.

Title Title 

 

Напередодні конференції затверджується план, погоджений головою шкільної ради Юрієм Гаєцьким із членами Управи, і визначається провідна тема конференції, присвячена якійсь важливій події в історії нашої держави. Цьогорічна конференція проходила під гаслом «100-річчя визвольних змагань», тому ключові питання, які порушувались на конференції, здебільшого, були присвячені саме цій тематиці.

Перший день розпочався зі звітів директорів і педагогічних дорадників, які прибули на конференцію, щоб прозвітувати про стан шкіл, кількість учнів, про навчально-виховні заходи, що мають місце у школах, про підручники і навчальні програми, про існуючі проблеми, з якими доводиться мати справу протягом навчального року. Під час цієї сесії директор школи п. Галина Баран прозвітувала про кількість учнів, що навчаються у нашій школі. Розповіла про пророблену навчально-виховну роботу за поточний рік, про наші досягнення; про участь наших учнів у загально-громадських заходах, про недоліки, з якими нам доводиться зустрічатись під час навчального процесу.

Title Title 

 

Другий сесійний день розпочався з пленарної сесії о 9 год. ранку. Керівником сесії було призначено педагогічного дорадника - п. Романа Гірняка. На цій сесії були присутні не тільки директори шкіл і педагогічні дорадники, а також учителі з різних шкіл. Голова шкільної ради д-р Юрій Гаєцький привітав усіх присутніх і побажав успіхів і плідної праці під час конференції. Насамперед, хвилиною мовчання ми вшанували пам'ять нашого багаторічного голови шкільної ради академіка Євгена Федоренка, який відійшов у вічність 1 серпня 2017 року. Ми заслухали доповідь В. Кривоноса про життєвий і творчий шлях професора Є. Федоренка, про його досягнення і невтомну працю на благо і розвиток українського шкільництва в США.

Відтак, виступила директор школи українознавства з Йонкерса (штат Нью-Йорк), член Управи шкільної ради - пані Світлана Хмурковська, яка виголосила промову про вчительські навчальні курси, які щороку проходять на Союзівці, де вчителі проходять вишкіл і підвищують свою кваліфікацію. Ці курси існують уже 33 роки. Прикметно, що одним з ініціаторів і засновників цієї навчальної програми для всіх бажаючих вчителів був наш незабутній Є. Федоренко, тому було запропоновано присвоїти цим курсам почесне ім'я проф. Є. Федоренка. Цю пропозицію всі делегати затвердили одноголосно. Під час засідання було обрано комісію, яка буде вибирати номінантів на премію «Найкращий учитель року» та «Найкращий учень року», яку ще за життя заснував покійний Є. Федоренко.

Важливо зазначити, що цьогорічну конференцію вперше за багато років відвідала представник українського консулату Ілона Лапа. Пані Ілона прочитала привітання від консула Ігоря Сибіги, висловила своє захоплення активною роботою і діяльністю шкільної ради в США, а ще побажала всім присутнім творчого натхнення, наснаги у нашій невтомній праці на благо українського шкільництва на такій далекій від України американській землі. Також було прочитано привіт усім учасникам з'їзду від Оксани Левицької - заступника голови Канадсько-Української шкільної ради. Після закриття пленарної сесії всіх учасників було запрошено до спільної фотографії.

Після обіду всі учасники конференції розділились на сесійні групи. Було заплановано провести засідання двох секцій - для вчителів молодших і старших класів. Координатором групи вчителів молодших класів було призначено заступника директора школи українознавства ім. Василя Стуса в Чикаго Наталію Пономарьову. Сесією для вчителів старших класів керував директор школи у Випані (штат Нью-Джерсі) - Юрій Косачевич. Програму конференції обговорили і затвердили на засіданні Управи заздалегідь. Пан Юрій Косачевич відкрив конференцію для вчителів старших класів. Він підготував виступ на тему: «Визвольні змагання 1917-1921 рр.» Пан Юрій пояснив усім присутнім, що ця тема є досить складною для вивчення і розуміння учнями наших шкіл, адже за дуже короткий проміжок часу відбулось нашарування багатьох історичних подій. Тому доповідач розробив свою програму і методику, як доступніше подати інформацію для кращого сприйняття нашими учнями цього матеріалу на лекціях з історії. Далі виступила Наталя Пономарьова - вчитель історії і літератури з Чикаго.

Пані Наталя порушила дуже важливу й актуальну проблему сучасності - мовне питання. Тема виступу стосувалась дилеми - чому ми, українці, маємо одну мову, а користуємось двома правописами? Пані Наталя розповідала про історію створення першого, соборного, наукового, академічного правопису 1928-1929 років. Правопис був знищений, а разом з ним було репресовано і розстріляно 50 науковців - творців правопису. Ну і, звичайно, ми знову обговорювали важливість затвердження єдиного українського правопису на державному рівні, чого ще до цього часу не здійснено урядом України. Адже, як зазначила пані Наталя, - допоки не будемо мати єдності в правописі і мовленні, до того часу не будемо мати єдності в державі.

Цікавим був виступ педагогічного дорадника Миколи Дупляка. Його доповідь також стосувалась мовної норми. Доповідач провів свої власні спостереження про те, як сьогодні розмовляє сучасна молодь і яких найбільш поширених типових помилок припускаються наші учні у щоденному спілкуванні. Цікаву й оригінальну доповідь підготувала Любов Красій - учитель географії школи українознавства товариства «Рідна школа» м. Детройт.

На завершення сесії виступила директор школи з Клівленда Мирослава Черен, яка презентувала робочий зошит пані Н. Сікори з української мови, користуючись яким можна працювати з учнями старших класів, і який згодиться їм при підготовці до випускних іспитів.

  Title

Не менш важливою і цікавою була конференція для молодших і середніх класів. Дуже приємно, що конференцію для молодших класів відвідує багато учасників учительського з'їзду, адже всім зрозуміло, що правильний підхід до навчального процесу саме у початковій школі є запорукою для подальшого успішного і продуктивного навчання у старших класах.

Цьогорічну конференцію для учнів молодших класів відкривала директор школи з Йонкерса Світлана Хмурковська. Далі слово взяла керівник сесії - Наталія Пономарьова. Вона привітала всіх присутніх з відкриттям наступної конференції, а також наголосила на необхідності і важливості проведення щорічних конференцій для всіх освітян. Пані Наталя підкреслила, що проведення таких заходів є дуже важливими і необхідними. Бо саме завдяки цим зустрічам ми можемо згуртуватись як колеги з навчально-виховної роботи, а також поділитись досвідом, виконаною роботою.

Увазі присутніх було запропоновано надзвичайно цікаві презентації, які мали практично-методологічний напрямок. Першою виступила Христина Піхманець - заступник директора школи «Самопоміч» (м. Нью-Йорк) на тему: «Методика викладання і розвиток техніки читання в молодших класах». Пані Христина поділилась своєю розробленою програмою для учнів молодших класів з розвитку мовлення. Також було проведено практичні заняття в малих групах, що зробило презентацію пані Христини ще більш цікавою і насиченою. Цю ж саму тему пізніше продовжила вчитель зі Стенфорда (штат Коннектикут) Наталія Федчишина, яка підготувала виступ на тему: «Граючись - навчаємось». Ця тема також зацікавила багатьох учасників, адже стосувалась методики викладання розмовної мови у наймолодших учнів - дошкільнят. Це є дуже непростим завданням, яке стоїть саме перед учителем дошкілля, адже від того, наскільки тобі вдасться зацікавити найменших учнів, залежить і подальший процес навчання уже в старших класах.

Наступним до слова було запрошено Романа Васьківа. Пан Роман є новим директором школи українознавства в м. Лінденгурст (Нью-Йорк). Пан Роман презентував літні навчальні програми з мови та культури Українського католицького університету та підручники «Яблуко» для вивчення української мови як іноземної, розроблені групою викладачів української мови та культури УКУ (studyukrainian.org.ua).

Було на конференції багато запитань і відповідей та довга дискусія про оновлення, осучаснення навчальних матеріалів для школярів суботніх шкіл. Під час дискусії зародилось багато цікавих ініціатив та нових ідей. Пан Роман радо погодився на співпрацю з учителями і пообіцяв передивитись усі пропозиції щодо створення нових посібників.

У неділю о 10.00 ранку відбулось засідання Круглого столу. На цьому засіданні були заслухані доповіді д-ра Юрія Гаєцького на тему «Визвольні змагання 1917-21 років», Володимира Кривоноса про Михайла Грушевського - голову Центральної Ради, а також доповідь Володимира Боднара про Симона Петлюру, яку прочитала Світлана Хмурковська. Пан Юрій Гаєцький наголосив, що цей період в історії України характеризується значною політичною, військовою та дипломатичною діяльністю українських національних сил, спрямованих на відродження самостійної держави на всіх українських етнічних землях, що перебували під владою Російської імперії та Австрії.

Після цього вчитель історії з Філадельфії Роман Дубенко запропонував усім присутнім поділитись досвідом, проробленою практичною роботою та інформацією, яка використовується при викладі цієї важливої теми. Присутні вчителі наводили приклади, обмінювались ідеями і довідались про друкований матеріал та Інтернет-ресурси, які допомагатимуть їм при викладі вищевказаних тем.

На цьому конференція завершила свою роботу. Д-р Юрій Гаєцький подякував усім присутнім за відвідини ще однієї вчительської конференції, за добру і творчу атмосферу та за чудову співпрацю. Усі учасники конференції виконали гімн «Ще не вмерла України ні слава, ні воля». Офіційну роботу сесії було закінчено о 1.00 годині.

Також від імені всіх учасників конференції та Управи шкільної ради хотілось би висловити слова глибокої вдячності менеджеру готелю Hudson Valley Resort Орестові Федашу, який щороку гостинно відчиняє двері свого готелю для освітян, що прибувають з різних куточків США, також адміністрації та обслуговуючому персоналу готелю Hudson Valley Resort, які були привітними, гостинними, приймаючи усіх нас уже не перший рік. Хай вам Бог допомагає у вашому бізнесі, і надіємось на подальшу співпрацю. До наступного року!

Українська громада Чикаго відзначила 99­у річницю Листопадового зриву

Святкування Дня подяки в Українському Православному Кафедральному соборі св. кн. Володимира у м. Чикаго

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers