rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Гальмівна реабілітація Мирослава Симчича-Кривоноса

Легендарний сотенний ОУН УПА Мирослав Симчич-Кривоніс не поспішав з реабілітацією, тобто, з очищенням від тавра «преступнік і бандіт», накиненого на борців за волю України кривавим режимом москальсько-комуняцьких окупантів. Вважав, що поки не реабілітують його побратимів, то і йому не гоже поспішати. Але час ішов. Нереабілітовані побратими відійшли у засвіти. І його вік прямує до славного і героїчного ювілею - 5 січня 2018 року Мирославові Симчичу-Кривоносу виповниться 95 років.

 

9-го листопада в Косівському районному суді мало відбутись судове засідання з приводу заяви Мирослава Симчича-Кривоноса про реабілітацію. Сам заявник не зміг приїхати на засідання через хвороби. Довіреною особою з відповідними документами від Кривоноса виступив його побратим з Коломиї Михайло Перцович.

Судова зала була вщерть заповнена активістами національно-державницького відродження України, які прибули для підтримки Кривоноса з Коломиї, Снятина, Надвірної та інших міст і сіл Прикарпаття. Зокрема, зі Середнього Березова приїхали голова сільського осередку Братства ОУН УПА, ініціатор створення Музею УПА в приміщенні сільської середньої школи і відновлення криївки-штабу сотенного УПА Мирослава Симчича-Кривоноса на присілку Стирі, колишній голова Середньо-Березівської сільської ради Іван Клим'юк, також колишній голова цієї ж сільради, відомий діяч націоналістичного руху Святослав Перцович і автор цих рядків М. З. Симчич. Прибули до залу суду навіть інваліди на милицях, учасники АТО, волонтери. Всі очікували позитивного рішення суду. Однак, суддя оголосив, що у зв'язку з відсутністю представника прокурора засідання переноситься на 15 листопада. Залою прокотилась хвиля гіркого розчарування. Свої критичні зауваги щодо перенесення засідання і відсутність представника прокурора, яку, начебто, бачили в коридорі, коректно висловив депутат Косівської районної ради, очільник районної організації ВО «Свобода» Роман Матейчук, на що суддя відреагував запевненням, що рішення буде ухвалене згідно зі законодавством України (на жаль, не уточнив з яким законодавством - Радянської чи незалежної України) без огляду на кількість членів групи підтримки Кривоноса.

Хоча Р. Матейчук означив таку позицію як неповагу до великої громади прибічників Кривоноса, дехто з присутніх намагався зрозуміти і представників правосуддя з огляду на безпідставний тиск з боку іноземних проросійських політиків, які погрожують українцям, що вони не ввійдуть до Європи з Бандерою. Але ж Польща ввійшла з пацифістом Пілсудським і Армією Крайовою, яка чинила терор супроти мирних українців, а Угорщина ввійшла з попихачем Гітлера, кривавим душителем Карпатської України Хорті. Але українці пережили їхню окупацію, переживуть і безпідставні домагання проросійських політиків цих країн, бо народи цих країн і свідомі державники, на відміну від проросійської агентури, добре розуміють, що Україна, захищаючись від російської агресії ціною життів найкращих синів і доньок, захищає і їх, недалекоглядних європейців.

Друзів упізнають у біді.

Коментуючи в розмові зі мною перенесення судового засідання, Р. Матейчук, зокрема, наголосив, що в Косівському суді мала відбутись знакова подія: нарешті на 27-му році незалежна держава Україна мала реабілітувати борця за волю України, легендарного сотенного УПА і багаторічного мученика совіцьких концтаборів Мирослава Симчича-Кривоноса. Про цю подію пан Роман повідомив у соціальній мережі «Фейсбук», і, на його здивування, приїхало багато людей зі сусідніх із Косовом районів. Сподівалися, що позитивне рішення суду стане подарунком до 95-річчя Мирослава Симчича-Кривоноса.

Справедливість має перемогти, і держава Україна повинна пишатись таким видатними і вірними синами, як сотенний УПА Мирослав Симчич-Кривоніс. Все має стати на свої місця. Р. Матейчук переконаний, що на наступне засідання з'явиться ще більше людей, бо для патріотів України ця справа не є буденною. Це - справа честі і гідності, і після Революції гідності всі герої УПА, які боролись за незалежність України, повинні бути реабілітовані.

На моє прохання пан Роман коротко розповів і про стан підготовки до спорудження пам'ятника Слави УПА в присілку Рушір на місці переможного бою Березівської сотні УПА під орудою Мирослава Симчича-Кривоноса. Вже розроблено макет пам'ятника, готується проектно-кошторисна документація (сума сягає близько мільйона гривень). Автор пам'ятника архітектор Петро Штаєр спорудив на Косівщині вже багато пам'ятників, зокрема, пам'ятник борцям за волю України. Тому віриться, що гальмівна реабілітація не стане на заваді гідного вшанування героїв УПА.

Автор: Микола-Зеновій Симчич,
член НСПУ і НСЖУ,
голова Ревізійної комісії ОУН

 

Прихватизація: тут воюємо, тут торгуємо, тут витрішки продаємо

Із власного гумору перебування в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers