rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ У Рівному з’явився пам’ятний знак – «Жінка-«Просвіта»

Нещодавно  відбулося урочисте відкриття пам'ятного знака одній з найстаріших громадських організацій міста та й України - «Просвіті». Адже цьогоріч рівненська «Просвіта» святкує 100-річний ювілей. З ініціативи голови міського товариства Катерини Сичик, за сприяння міської влади, депутатського корпусу Рівненської міської ради, просвітянських осередків навчальних закладів міста фігура-знак «Жінка-Просвіта» зведена в парку імені Т. Шевченка (автор проекту - скульптор Олексій Огонь, проектант - В'ячеслав Ярошик).

Вибір місця її встановлення теж не випадковий: парк має ім'я Великого Кобзаря, так, як і організація. Крім того, поруч встановлений ще один знак - погруддя Т. Шевченку, який також встановлено з ініціативи просвітян у 1963-му та оновлено в 2014 році.

Пам'ятник відкрили міський голова Рівного Володимир Хомко та голова громадської організації «Рівненське міське об'єднання товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка» Катерина Сичик. Освячення пам'ятного знака провів секретар Рівненської єпархії Української православної церкви Київського патріархату протоієрей Сергій Лучанін. Урочистості заходу додали виступи маленьких просвітян, бандуристок з міського Будинку культури, хору «Верес» під керівництвом Петра Невірковця. Захід, присвячений відкриттю пам'ятного знака, зібрав просвітян і освітян, людей різних поколінь і політичних уподобань. Але їх об'єднала небайдужість до долі України, на захист якої ставали просвітяни в найдраматичніші, найскладніші для неї часи.

Образ Жінки-Просвіти надихав діяльність організації ще на початку її становлення в Україні, 150 років тому. Рівненська «Просвіта» пройшла шлях довжиною в 100 років! Пережила арешти та загибель найкращих її синів та доньок, заборони, репресії та гоніння, адже мала захист крилатої жінки-берегині.

Цей образ, про авторство якого достеменно невідомо, небесний і земний водночас. Крила за плечима - символ високої духовності народу, талановитості його людей і святості національної ідеї. Жінка несе смолоскип, як символ світла та освіти. Адже просвітяни вчили читати і писати, відкривали бібліотеки, організовували драматичні гуртки та просвітянські хори. Жінка впевнено стоїть ногами на рідній землі, що є свідченням її непохитної віри в соборність та незалежність держави.

Title Title 

 

Символ відроджувався завжди в часи «відлиг» та піднесень. Є дані, що фігура крилатої жінки-берегині була в символіці львівської «Просвіти» в 1927 році.

Утвердився цей знак у Рівному на хвилі національно-патріотичного піднесення наприкінці 80-х. Образ постійно оновлювався: спочатку він був емблемою на просвітянських документах - грамотах та подяках, згодом з'явився чудовий гобелен у центральній експозиції музею-бібліотеки Рівненської «Просвіти», що в Рівненській спеціалізованій школі № 15. І ось крилата «Просвіта» у парку Шевченка!

Просвітяни сподіваються, що цей пам'ятник не тільки прикрашатиме парк, а стане знаком, який у мешканців міста Рівне викликатиме асоціацію з жінкою-берегинею, з тими людьми, які своєю працею, переконаннями, справами окрилюють Україну.

У Київському метрополітені відкрито перший в Україні міжнародний арт-проект-натхнення «Закохані в життя»

Найбільший дідух виготовили в Тернополі

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers