rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Хто готує буревій?

З 30-го жовтня в Україні буревії. Шквальні вітри рвуть дроти, валять дерева - он на Київщині зламаним деревом 30 жовтня вбило випадкову перехожу, жінку, котра мимо цього дерева йшла.

Того ж таки дня, але пізніше, уже надвечір, на Київщині загинула ще одна жінка. Судячи з усього, загинула не випадково, і не від буревію природного, а від рук тих, хто готує Україні буревій політичний.

Мова йде про Аміну Окуєву.

Хто така Аміна Окуєва?

Кожна людина схильна сама себе позиціонувати - хто вона є і ким хоче постати перед іншими людьми, перед світом.

Тому й може міняти своє ім'я, прізвище, обирати псевдо, котре може радикально відрізнятися від прізвища. Словом, сама себе намагається переінакшити відповідно до самоуявлення. В науці це називається самоідентифікація.

Так ось: ким кожна людина себе відчуває - тим, фактично, і є.

Якою хоче постати перед іншими - такою намагається бути і насправді.

Аміни Окуєвої це стосується безпосередньо.

Одні пишуть, що вона чеченка, інші - що наполовину полька, а в українській Вікіпедії, що слугує нам довідником, вказано, що вона є українкою чеченського походження.

Вона народилася в Одесі і доволі довго називалася Наталією Вікторівною Нікіфоровою. Чеченська кров Аміни проявилася у тому, що вона, живучи з родиною на Кавказі, прийняла мусульманство і взяла участь 16-річною дівчиною у Другій чеченській війні.

Там і вийшла заміж - адже війна максимально загострює емоції, і кров та романтика часто крокують рука об руку.

Пишуть, що в Аміни було троє чоловіків. Не будемо в це заглиблюватися, хоча зазначу, що вони були чеченцями - Мустафінов, Окуєв і теперішній - Адам Осмаєв.

Важливо те, що вона сама себе відчула в іншій духовно-психологічній якості, тож переназвалась і з Наталії Нікіфорової стала Аміною Окуєвою, одягнула хіджаб - традиційний одяг мусульманки та почала сповідувати іслам.

Ймовірно, для неї це було поверненням до власних коренів, як вона їх відчувала.

Поживши на Кавказі і трохи в Росії (напевне, за бажанням чоловіка), Аміна повернулася в Одесу, закінчила тут медінститут і стала на декілька років простим українським лікарем, хоча і з непростим зовнішнім виглядом.

Євромайдан та Революція гідності повернули Аміну в русло спочатку протестної, потім і збройної боротьби.

Вона була медиком на Майдані, тримала оборону у складі 8-ї Афганської сотні.

Потім пішла в АТО. І почала себе представляти у ЗМІ як «боєць з АТО, чеченський доброволець», хоча виконувала там обов'язки медика, прес-офіцера, а то і просто бійця.

Так остаточно оформилася її самоідентифікація.

Такою Аміну знала й Україна.

Аміна - громадський діяч, Аміна - воїн

Вона постала певним символом людини, яка, не будучи етнічною українкою, влилася у лави українців - спочатку на Євромайдані, потім і в зоні АТО.

  Title
  Аміна і Джамала

Намагалася говорити і писати українською, хоча і з помилками. Одягала на фронті той же хіджаб, але вже - відповідно до ситуації - камуфляжний.

Подружилася з Джамалою - ще однією етнічною неукраїнкою, яка стала українкою політичною і блискуче представила Україну на Євробаченні.

Її рідна Одеса - місто непросте. Там співіснують багато різних, інколи діаметрально протилежних, поглядів і настроїв.

Тож коли у 2014 році Аміна за наполяганням «Вільного Кавказу» (громадська організація) спробувала балотуватися до Верховної Ради України, отримала своєрідний «холодний душ» - дев'яте місце з дуже скромними відсотками - 3.72% голосів.

Якщо вона (чи її натхненники) сподівалася, що її одеське походження та бігборди, на яких вона з автоматом у руках обіцяла боротися і захищати, спрацюють на виборах в Одесі - то це було глибокою помилкою.

Аміна вибрала імідж жінки-воїна, і вона та її політтехнологи (якщо такі були у її передвиборчому штабі) прорахувалися.

Місто це споконвіків портове, торговельне, різномовне, різнонаціональне, воно традиційно шанує не рішучість чи волю, а шарм і блиск, не воїнів, а «зірок», не націоналістів, а інтернаціоналістів, не радикалів, а лібералів, у крайньому випадку - вправних бізнесменів.

Тож виграв тоді бізнесмен з дуже неоднозначною репутацією, проросійськи налаштований голова фракції Партії регіонів у міськраді Геннадій Труханов, який невдовзі після того виграв і міські вибори та нині є міським головою Одеси.

Title  
 Аміна вибрала імідж жінки-воїна 

Стало ясно, що Одеса зразка 2014 року цінує зовсім не те, що запропонувала йому в своїй передвиборчій програмі та рекламі Аміна Окуєва.

Тож, зазнавши невдачі у спробі стати політиком, Аміна Окуєва повернулася у рідну стихію зони АТО.

Там вона відчула себе серед своїх. Стала ще популярнішою - і серед вояків, і серед громадськості.

Її вподобали ЗМІ - ще б пак, така неповторна, оригінальна, не схожа ні на кого, проукраїнськи налаштована, відважна, скромна.

Аміною милувалися і журналісти, і їх читацька, слухацька та глядацька аудиторії.

  Title
  Під військовим беретом - незмінний хіджаб

Її портрети у хіджабі та військовій формі охоче друкували всі журнали і сайти.

Останнє триріччя

Період життя Аміни між 2013-2014 роком та червнем 2017-го висвітлені скупо. Навіть у її біографії це - пробіли. Дещо вдається дізнатися з нечисленних інтерв'ю Аміни.

Вона була поряд зі своїм чоловіком Адамом Осмаєвим.

Спочатку як цивільна дружина, потім як представниця у суді, коли Адама звинувачують за часів Януковича у підготовці теракту проти Путіна. Потім вона разом з іншими докладають зусиль, щоб з Адама (уже за часів післямайданної влади) зняли обвинувачення у тероризмі.

Адам Осмаєв стає командиром батальйону імені першого президента Ічкерії Джохара Дудаєва і позиціонується як одна з центральних фігур чеченських вояків.

Title  
 Адам Осмаєв, командир і чоловік Аміни 

Один його офіційний портрет, виконаний в класичному стилі, в якому протягом декількох сторіч європейські живописці зображали героїв, полководців та імператорів чого вартий!

Аміна в цей час при батальйоні і при чоловікові - виконує функції прес-офіцера.

Популярність її зростає. У 2015-му вона отримує нагороду - орден «Народного Героя України». Це вшанування від громадськості - не плутати зі званням Героя України, який присвоюється указом президента України.

Вони то на передовій, то у Києві, вирішують питання забезпечення АТО.

У червні цього року про Адама Осмаєва та Аміну Окуєву заговорили всі. Якийсь чеченець, Артур Денісултанов-Курмакаєв на прізвисько «Дінго», прикрившись придуманою біографією французького журналіста, зустрівся з подружжям у машині і, скориставшись моментом, вистілив у груди Адамові Осмаєву, тяжко його поранивши.

Аміна не розгубилася і зі свого нагородного пістолета чотири рази вистрелила у нападника, тим самим знерухомивши його, і допомогла поліції затримати терориста.

Знову вона рятувала свого Адама - цього разу фізично.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вручив їй після цього інциденту пістолет Глок - легкий, зручний, надійний. Аміна назвала і свого кота Глок (як пістолет фірми «Glock»), про що іронічно написала у соцмережах буквально перед самою смертю.

Вона з чоловіком та їхнім другом Казбеком Куразовим їхали машиною - веселі, усміхнені, в чудовому настрої, салютуючи пляшками з безалкогольними напоями.

  Title
  Зліва направо: Адам Осмаєв, Каз Куразов,
Аміна Окуєва, кіт Глок у неї на руках

І треба ж так, що останній запис у її телефоні був таким: «Ми готові до зустрічі з новими кілерами».

Але життя вкотре трагічно переконало у мудрій істині - не гнівіть Бога! Не наврочте собі нещастя надто легковажними словами! До цієї фатальної зустрічі Аміна та Адам виявилися не готовими.

Постріли на переїзді

Невдовзі перед цим вони відмовилися від державної охорони, яку їм надали після червневого замаху. Знали, що будуть спроби нових замахів, але вирішили впоратися з цим самостійно.

Будували за містом собі будинок. Поверталися до Києва. І якраз під Києвом, в селищі Глеваха, на залізничному переїзді на них чатувала в кущах засідка.

Коли машина порівнялася з кущами, звідти запрацював автомат. Стріляли якраз з того боку, де на пасажирському сидінні перебувала Аміна. З 15-ти випущених куль п'ять взяла на себе Аміна - знову і востаннє захистивши чоловіка.

Title  
 Машина після обстрілу 

Адам спробував вирватися з-під обстрілу, але проїхав недалеко - кулі пошкодили мотор, розтрощили передню панель, прошили бокові дверцята.

Він почав надавати Аміні першу медичну допомогу, але побачив - одна з куль влучила жінці в голову.

Сигнал про цей терористичний акт надійшов до поліції за різними даними о 20-й чи о 20.30 вечора 30 жовтня - якраз, коли Україну терзали буревії.

Реакція

Реакція на це вбивство була миттєвою. На місце злочини вихором примчали всі, кому належало це зробити згідно зі службовими обов'язками.

Приїхали начальник Національної поліції Сергій Князєв, прокурор Київщини, слідчі, експерти. Місце вбивства оточили, заблокувавши підходи.

Ось уже на момент написання цих рядків понад добу місце вбивства ретельно оглядається, збираються всі можливі сліди, розробляються робочі версії.

  Title
  Аміна та І. Мосійчук

За традицією першою версією, що пролунала з декількох вуст, стала версія причетності російських спецслужб, зокрема, і помста глави Чечні, «вірного солдата Путіна» (як він сам себе називає) Рамзана Кадирова. Згадують, що Р. Кадиров усіх чеченців, які воюють проти Росії, називає зрадниками і пророчить їм усілякі кари.

Таку версію одразу ж висловили секретар РНБОУ О. Турчинов, радник міністра МВС Зорян Шкіряк, інші.

Такої ж думки й Адам Осмаєв, котрий з простреленою та переламаною ногою лежить у лікарні під суворою охороною. 

Відреагував і нещодавно поранений у результаті спрямованого вибуху нардеп Ігор Мосійчук. З лікарні він написав у соцмережах, що Аміна Окуєва була його помічником-консультантом і мала до нього приїхати навідати.

І. Мосійчук вважає, що ці обидва теракти - проти Аміни і Адама та проти нього - є ланками одного ланцюжка.

Третьою ланкою в ньому І. Мосійчук називає підрив у машині чеченця, учасника АТО Тимура Махаурі, під час якого тяжко постраждала його молода супутниця, київська модель, а сам Тимур загинув.

Реакція вітчизняних соцмереж вкладається у формулу 90 на 10 - співчутливих відгуків значно більше. Є й зловтішні коментарі.

Прем'єр-міністр написав з-за океану: «Volodymyr Groysman Перебуваючи з офіційним візитом в Канаді, отримав трагічну звістку про загибель Аміни Окуєвої. Важко добирати слова, коли гинуть люди. В серці - лише сум і скорбота. Вічна пам'ять справжньому патріоту України!»

Title  
 Маленька Аміна 

Реакції президента на момент написання цих рядків поки що я не бачив.

 

Аміні подобалися слова з Корана (Сура 3): «Кожна душа прийме смерть. Але тільки в День воскресіння ви отримаєте вашу плату сповна»... До речі, псевдо в Аміни було - Сура.

Не знаю, яку плату Аміна отримає в День воскресіння, але в день, коли за неї помолилися у мечеті, тобто, 31 жовтня, вона вже отримала першу плату - її іменем в рідній Одесі назвали новонароджену дівчинку.

Одна Аміна пішла у засвіти, інша прийшла у світ.

А ті, котрі готують Україні політичні та терористичні буревії, мають бути покараними - життям, людьми, Богом, як би ті, що щиро вірують, його не називали - Христос чи Аллах.

Дайте птахові звити гніздо, або Дещо про культурну політику

Теракт під дверима «Еспресо»: двоє загиблих, 3 поранених. В Україні такого ще не було

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers