rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Смерть під час бігу

Чому люди помирають на марафоні та як захистити своє життя під час занять бігом.

Останні трагічні випадки під час аматорських марафонів, коли протягом двох днів померли двоє учасників у Києві та у туніському Набулі, вкотре загострили питання - а чи такими безпечними є бігові навантаження. Та й, взагалі, для чого пересічні люди йдуть на ризик у такому, здавалось би, простому виді фітнесу, як біг. Укрінформ спробував знайти відповіді на ці запитання.

А чи справді багато людей помирають?

Почнемо з того, що першого, кого вбив марафон, став античний грецький воїн Фідіппід. Саме він першим подолав відстань у 42 км і 195 метрів, аби повідомити Афінам про перемогу над персами під містом Марафон. Сказавши про це, Фідіппід одразу ж і помер. Ну, це якщо вірити Плутарху. А в наші часи, згідно зі статистикою, від марафону помирають щороку майже 10 бігунів. Причому, серед них як професійні спортсмени, так і аматори.

Скажімо, на таких популярних марафонах, як Нью-Йоркський та Лондонський, за останніх 19 років померло 8 осіб. І це, незважаючи на суворі вимоги до здоров'я учасників та висококласних медиків, які працюють уздовж траси. Трапляються і сумні «рекорди». У 2009 році четверо марафонців померли в Детройті. А в 1981 році під час Лондонського марафону загинуло одразу 11 учасників.

Частоту, з якою гинуть учасники марафонів та забігів на менші стаєрські дистанції, визначають по-різному. За різними даними, в середньому, смерть може наздогнати кожного з 80-150 тисяч бігунів. За статистикою, найчастіше це може статися на фініші або одразу після нього. Що виявилось доволі несподіваним - найчастіше помирають саме молоді бігуни, віком від 16 до 45 років. Причому, кожен другий з них активно займається спортом чи просто дотримується активного способу життя.

Від чого помирають?

Смерті на марафонах ретельно вивчаються протягом останніх десятиріч. Згідно зі спостереженнями, найчастіше смерть настає в результаті серцевого нападу, в основі якого лежить вроджена вада серця (у бігунів віком до 35 років), або через закупорку артерій у бігунів старшого віку. У більш молодих бігунів (віком до 40 років) шанс померти від серцевого нападу на марафоні в 7 разів є вищим, ніж у більш дорослих.

Чому часто помирають саме юні бігуни? Виявилось, що вони навіть не підозрювали про свої проблеми зі серцем і не проводили ретельну діагностику. Також молоді марафонці, зазвичай, гинуть у результаті гіпертрофічної кардіоміопатії, при якій шанси на порятунок є нижчими. У таких випадках потрібно застосовувати серцевий дефібрилятор у перші 1-2 хвилини нападу. Звісно, медики просто не встигають надати допомогу. Натомість, літні люди відчувають загострення ішемічної хвороби серця, при якій ймовірність реанімації досить велика.

Одне з масштабних досліджень даного феномену провела кілька років тому група RACER (Race Associated Cardiac Arrest Event Registry - Реєстр серцевих нападів, пов'язаних з бігом). Згідно з цим дослідженням, незважаючи ні на що, ризик серцевого нападу і смерті на тривалих забігах все одно є нижчим, ніж при заняттях багатьма іншими активними видами спорту. Біг на великі дистанції більш небезпечний для чоловічого серця, ніж для жіночого. У представників сильної статі напади на марафонах трапляються приблизно в 4-5 разів частіше. Серед основних передумов таких нападів зазначають зневоднення і тепловий удар.

Як захистити себе від нападів під час бігу?

На думку дослідників, перед участю в марафоні необхідно провести ретельну підготовку. Особливо це важливо для тих, у кого вже були проблеми з роботою серцевого м'яза. Звісно, не кожна людина, насамперед, молода, може знати про наявність у себе проблем зі серцем. То ж наша головна порада: хочете знизити ризик серцевого нападу під час бігу - проходьте медобстеження.

«Перед тим, як почати серйозно займатися бігом та брати участь у марафоні, необхідно обов'язково проконсультуватися з фахівцем. Медичне обстеження допоможе виявити приховані проблем. Насамперед, проблеми зі серцевим м'язом. Саме вони в результаті і можуть стати причиною смерті під час марафону», - розповіла Укрінформу медичний консультант однієї з провідних фітнес-мереж країни Ірина Калініна. За її словами, найкраще пройти ехокардіограму. Це - зовнішнє дослідження серцевого ритму за допомогою ультразвуку.

Серед інших порад від Ірини Калініної - тренуватися під наглядом тренера. Якщо не маєте часу постійно відвідувати тренування в клубах і секціях, але дружите з гаджетами, тоді скачуйте програми і додатки з Інтернету. Їх безліч, є платні і безкоштовні. Щоправда, два-три реальні заняття все одно пройдіть. Професійний інструктор дасть вам ази - навчить правильній техніці бігу, правильному диханню, допоможе визначити початкові навантаження.

Також важливий момент - навчіться самі контролювати свій серцевий ритм під час бігу. Для цього придбайте собі наручний кардіомонітор. Цей пристрій сам попереджатиме вас, коли потрібно знизити темп чи, взагалі, зупинитись. Навчіться розраховувати на дистанцію свої сили, воду і харчі. Підберіть зручне та якісне бігове взуття. Враховуйте погодні фактори. Насамперед, спеку. Пам'ятайте, ніщо так не вбиває ваше серце, як високе навантаження на пекучому сонці. Перед змаганнями, переконайтесь, що бригада медиків зі сучасним обладнанням уже приїхала.

І головне, спорт сам по собі не є загрозою для здоров'я. Фатальними можуть стати лише високі навантаження, до яких організм не був готовим. Тому ще раз повторюємо - перед тим, як починати займатися будь-яким видом спорту, пройдіть медичне обстеження. Тільки так можна дізнатися про можливі приховані проблеми. І тільки так ви зведете всі ризики до мінімуму.

Автор: Святослав Василик

Джерело: «Укрінформ»

Баклажани добрі для схуднення

Виноград – чудова їжа для серця

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers