rss
04/30/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Мистецтво \ Відроджені скарби Буковини

Орнаментальне багатство українського народного мистецтва - це своєрідний код високої духовності нашого народу.  Він завжди приваблював наступні покоління.  І не тільки народних майстрів, які осмислювали,  перевтілювали його за власним відчуттям гармонії та краси, а й усіх, хто прагнув пізнати глибше сутність рідної української душі.

Чи не тому непрості, часом трагічні перехрестя історії української спільноти не могли поглинути, розчавити цей духовний код народної пам'яті з одвічним покликом Гармонії Життя.  Його незнищенність - високий подвиг духу усіх творців і послідовників українського народного мистецтва.

 До мистецької когорти творців і послідовників  українського орнаментального мистецтва належить Настасія Марусик -  відома в мистецьких колах України та світу  майстриня вишивки та бісеронанизування. Так склалося, що впродовж багатьох років Настасія мешкає в Чикаго, проте душа майстрині міцно пов'язана з материзною - мальовничою Буковиною, звідки вона благодатно черпає життєві струмені творчої винахідливості та прагнення бути корисною для відродження духовного життя рідного краю. Свої короткочасні відпустки дослідниця проводить в рідних Чернівцях, обстежує колекції і фонди місцевих музеїв, налагоджує контакти із приватними колекціонерами, щоб віднайти скарби, витворені невтомними талановитими народними майстрами буковинських сіл.

Вивчаючи тривалий час вишиті бісером буковинські сорочки, Настасія Марусик зацікавилася прикрасами із бісеру.  Майстриня збагнула необхідність їх відновлення та реконструкції. Маючи хист до вишивання бісером, вона швидко оволоділа необхідними технічними і мистецькими прийомами виготовлення прикрас і розпочала копітку працю над тим скарбом. Під час одного із  візитів в Україну дослідниці пощастило отримати доступ  до найбільшого, досі невідомого зібрання стародавніх бісерних прикрас Буковини  народного майстра та  відомого збирача старожитностей Івана Снігура.

Настасія Марусик зуміла віднайти і зорганізувати до продуктивної творчості представниць прекрасної половини українського Чикаго, в родинах яких з діда-прадіда шанувались українські народні традиції.  Багато із них за три роки існування мистецької студії «ГЕРДАН» при Українському Інституті модерного мистецтва досягли рівня справжніх майстрів бісеронанизування.  Їхня праця увінчалася виданням книги-альбому «Стародавні буковинські вироби з бісеру», яка нещодавно вийшла у світ, поповнивши духовну скарбницю українського народного мистецтва одним із найкращих видань сучасності.  Втішно, що до участі в цьому мистецькому проекті залучено молодь - учнів школи мистецтв при катедрі св. Миколая, котрі поповнили групу ентузіастів відродження унікальних речей народного мистецтва Буковини. В результаті копіткої праці творчого колективу вдалося відродити і увічнити скарби української національної культури, про що мріяв колекціонер Іван Снігур.

Діяльність Настасії Марусик та її творчого колективу є підтвердженням справедливості українського крилатого вислову «нашого цвіту по всьому світу», адже подібна творча праця цілком заслуговує прекрасного епітету український цвіт.  Щиро люблячи свою Вітчизну, наш люд в далекому Чикаго знаходить спосіб і снагу бути корисним і відданим батьківському звичаю,  батьківським традиціям, батьківській віковічній культурі і красі. Приклад повчальний і спонукає до наслідування. З роси і води таким творчим співвітчизникам і патріотам України!

Довідка

  Title

Настасія Марусик  народилася на Буковині.  Майстер традиційного народного мистецтва, дослідник української народної культури, етнограф, збирач старожитностей, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, лауреат обласної премії ім. Г. Гараса за збереження, відродження та розвиток народного мистецтва Буковини, нагороджена Почесною відзнакою Національної спілки майстрів народного мистецтва України за особистий значний внесок у розвиток українського народного декоративного мистецтва.

Коло творчих зацікавлень: дослідження народної образотворчості, зокрема художньої вишивки, бісерного оздоблення народних строїв.

Керівник творчої студії «Гердан» при українському інституті модерного мистецтва та дитячої студії бісеронанизування в школі мистецтв при катедрі св. Миколая (Чикаго).

У творчому доробку Настасії Марусик - книги-альбоми: «Барви Буковини» (Київ, «Народні Джерела», 2006), «Буковинське вишиття і ткацтво: знаки-символи» (Київ-Чернівці, 2011), та «Стародавні буковинські вироби із бісеру» (Київ, «Народні Джерела», 2017).

 

Володимир Титаренко, мистецтвознавець, заслужений діяч мистецтв України,

Микола Шкрібляк,
заслужений діяч мистецтв України

 

Ляльками рухають люди: за кулісами історії Львівського театру ляльок

 

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers