rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Проти Холодницького порушили дисциплінарне провадження

Проти Холодницького порушили дисциплінарне провадження

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів відкрила дисциплінарне провадження щодо керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького після скарги Центру протидії корупції.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

«Справа в тому, що керівник САП протермінував подання адміністративного позову до Мінекології та Держгеонадр, чим допоміг бенефіціарному власнику приватної газовидобувної компанії Burisma Group - Миколі Злочевському - зберегти контроль над українськими родовищами», - пояснили в організації.

Як розповіла юрист Центру протидії корупції Олена Щербан, САП мала 6 місяців, щоб підготувати ці позови та вимагати повернення надр у державну власність, але звернулася до суду лише через 8 місяців. «Відтепер шанси повернути ці родовища державі найближчим часом фактично нульові, натомість, вони і надалі успішно будуть використовуватися для збагачення колишнього міністра екології», - наголосила Щербан.

За даними ЦПК, під час слідства ще в січні 2016 року САП стало відомо, що дозволи на користування українськими надрами компанії Злочевського отримали з порушенням процедури - без погодження відповідних обласних рад, де мав здійснюватися видобуток природних копалин. Відтак, це рішення могло бути скасоване, а надра повернуті державі. Таким чином, подавши позов на два місяці пізніше від відведеного законом часу, САП дозволила «забетонувати» неправомірне користування українськими природними ресурсами компанії Burisma Group.

Відповідно до закону, провадження щодо Холодницького має тривати два місяці та може бути продовжено до трьох.

 

Останні незалежні директори «Нафтогазу» вийшли зі складу наглядової ради

У вівторок, 19 вересня, останні незалежні члени наглядової ради «Нафтогазу» Пол Ворвік та Маркус Річардс повідомили компанію про намір піти у відставку.

Про це йдеться у листі Пола Ворвіка та Маркуса Річардса, повідомляє прес-служба Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

Своє рішення вони пов'язують зі згортанням реформ з боку уряду.

«Незважаючи на запевнення, які були надані членам наглядової ради представниками вищого політичного керівництва України, протягом останніх п'яти місяців не сталося жодних суттєвих зрушень вперед. Жодна з дій, які є під контролем уряду, не була виконана. Навпаки, рівень політичного втручання в роботу «Нафтогазу» продовжує зростати і став, на жаль, очевидною нормою», - йдеться у листі.

Також вони зазначили, що у квітні 2017 року вже висловлювали представникам Кабінету міністрів позицію щодо невиконання урядом Плану реформування корпоративного управління Наф­то­газу.

Як повідомлялося, раніше міністр енергетики Ігор Насалик заявив, що НАК «Нафтогаз України» фактично саботує виконання заходів з реструктуризації компанії, яка здійснюється з метою відокремлення діяльності з транспортування природного газу та передбачена зобов'язаннями української сторони перед Секретаріатом Енергетичного Співтовариства.

6 вересня також стало відомо, що Секретаріат Енергетичного Співтовариства повідомив Україні про початок процедури вирішення спору, пов'язаного з порушенням Україною її зобов'язань за Договором про заснування Енергетичного Співтовариства. Йдеться про фактичне монопольне становище на ринку газу НАК «Нафтогаз України» та відсутність реформ у цій сфері, що визначені зобов'язаннями України та відповідними змінами в українському законодавстві.

При цьому, у самому «Нафтогазі» слова міністра Ігоря Насалика спростовують, заявляючи, що всі запити Міненерго щодо передавання активів було виконано.

 

Депутат Київради вийшов зі СІЗО за майже 1,5 мільйона гривень

Депутат Київради від фракції «Єдність» Сергій Кримчак вийшов зі слідчого ізолятора після внесення родичами за нього застави в розмірі більше, ніж 1,4 мільйона гривень.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook його адвокат Ігор Черезов.

«Після внесення родичами затриманого депутата Київради застави, 18.09.2017 року, Кримчак С. О. був звільнений з-під варти», - зазначив він.

При цьому адвокат додав, що його підзахисний вважає висунуту йому підозру такою, що не витримує жодної критики, а також упевнений у доведенні ним абсурдності звинувачень НАБУ.

14 вересня депутатові Київської міської ради Кримчаку, затриманому напередодні, детективи Національного антикорупційного бюро України за погодженням з керівником САП повідомили про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191 («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»), ч. 3 та ч. 4 ст. 358 («Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів»), ч. 2 ст. 209 («Легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом»), ст. 366-1 («Декларування недостовірної інформації») Кримінального кодексу України».

За версією слідства, затриманий у 2010-2011 роках, перебуваючи на посаді секретаря Комісії Київради з питань земельних відносин та маючи доступ до інформації про наявність у столиці земельних ділянок, що перебувають у комунальній власності, організував злочинну схему заволодіння трьома з них загальною вартістю понад 3,5 млн грн.

У середу, 13 вересня, деякі ЗМІ повідомили про затримання депутата Київради з фракції «Єдність» Сергія Кримчака. Зазначалося, що депутата підозрюють у земельних махінаціях. 14 вересня у НАБУ підтвердили факт його затримання.

 

В Україні хочуть створити реєстр донорів органів

Міністерство охорони здоров'я та Громадська рада при МОЗ розроблять реєстр донорів.

Про це заступник міністра Олександр Лінчевський написав у авторській колонці в «Українській правді».

«МОЗ України спільно з Громадською радою при МОЗ України працюють над розробкою реєстру донорів, щоб кожен, хто усвідомив готовність стати донором органів, міг зареєструватися та підтвердити цей статус», - повідомив Лінчевський.

Так, за даними дослідження соціологічної групи «Рейтинг», які навів заступник міністра, 63% респондентів підтримують право людини на пожертву своїх органів після смерті для проведення трансплантації іншим людям.

За словами Лінчевського, кожен донор органів може врятувати життя вісьмом особам, втім, таке рішення повинно бути усвідомленим.

«Трансплантація - це цивілізаційний стрибок для суспільства. Тому показник у 63% - це дійсно позитивні зрушення у напрямку усвідомлення громадянами нашої країни всієї важливості трансплантації», - написав заступник міністра.

За даними Міністерства охорони здоров'я, у 2016 році в Україні на 1 млн населення припадало 0,2 трупних донори, тоді як у розвинених країнах - 14-39 трупних донорів. На сьогодні в Україні виконують операцій з трансплантації органів на 10% менше від реальної потреби.

Як повідомлялося, з 2018 року в Україні стартує пілотний проект із трансплантології. В проекті бюджету на ці цілі закладено 112 млн грн.

 

У Севастополі окупанти провели рейди по квартирах сімей українських військових

В окупованому Севастополі співробітники російської поліції у супроводі людей у штатському відвідали всі квартири в будинку № 17 по провулку Новикова, у Балаклаві, в якому мешкають сім'ї військовослужбовців ВМС України і військові пенсіонери.

Про це повідомляє «Крим.Реалії» з посиланням на дружин українських офіцерів, які не зрадили присязі і зараз проходить службу на материковій частині України.

За їхніми словами, ввечері в понеділок, 18 вересня, близько 19:00 двоє співробітників російської поліції і ще двоє чоловіків у штатському обійшли всі квартири будинку і провели розмови з мешканцями. Зокрема, силовики запитували у людей, чи знають вони, що проживають у службових помешканнях, цікавилися, скільки осіб мешкає в квартирі і де зараз перебуває голова родини.

Поліцейські пред'являли службові посвідчення, але про причину перевірки не повідомляли. У мешканців вимагали паспорти і перевіряли реєстрацію. Також поліцейські детально розпитували про сусідів: хто мешкає, хто виїхав і де зараз перебуває.

Співробітники в штатському у розмовах не брали участь і не представлялися.

За словами мешканців, раніше вже була спроба виселити одну зі сімей із службової квартири, але право на житло вдалося захистити в суді.

40-квартирний будинок № 17 по провулку Новикова, у Балаклаві, був побудований для ВМС України і зданий в експлуатацію наприкінці 2003 року. У ньому у службових квартирах мешкають сім'ї українських військовослужбовців і сім'ї військових пенсіонерів. Будинок перебував на балансі ВМС України. Частина квартир була приватизована до 2014 року. Після окупації Криму Росією будинок передали на баланс Міністерства оборони Росії. Громадяни, які зараз мешкають у ньому, не мають можливості приватизовувати службове житло, оскільки це не передбачено російськими законами.

 

Найстаршою жінкою планети може стати українка

117-річна Христина Нагорна з Чернігівщини претендує на звання найстаршої мешканки Землі.

Наразі на цьому віковому п'єдесталі перебуває японка Набі Таджима, якій 117 років і 45 днів, ідеться в сюжеті ТСН.

Однак, українка старша за японку на місяць - вона народилася 1 червня 1900 року. Жінка пережила чотирьох своїх чоловіків, а також дітей та онуків. Старенька не вміє ні читати, ані писати.

Бабуся вже стала національною рекордсменкою, але не радіє тому, бо зізнається: довге життя прирекло її на самотність.

«Нема ні мужчин моїх років, нема ні жінок моїх років, нема нікого. Нема ні доньки, нема ні внучки. Онуччиної доньки - і тієї нема. Усіх поховали», - каже довгожителька.

Відомо, що про титул найстаршої людини Землі згадали нещодавно після того, коли на Ямайці у віці 117 років померла Вайолет Браун. Вона стала останньою, хто був народжений ще у ХІХ сторіччі.

 

Українсько-італійський фільм «IZI» зібрав у прокаті понад сім мільйонів гривень

За три тижні світового прокату українсько-італійський фільм «IZI» зібрав понад 7,5 мільйона гривень.

Про це повідомляє Держкіно.

«Касові збори українсько-італійського фільму «IZI», створеного за підтримки Держкіно, перевищили 7 мільйонів 550 тис. грн. за три тижні світового прокату. З них 730 тисяч зібрано за перший вік-енд прокату в Україні», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, з листопада фільм вийде в Китаї на VOD-платформі. Також продані права на територію Туреччини.

Наразі тривають промотури фільму.

У Держкіно розповіли, що фільм запрошений до участі в одному з найбільших фестивалів італійського кіно - у французькому місті Аннесі (25 вересня) та у Фестивалі європейського кіно в Китаї (жовтень), який проходитиме в 5 містах.

Фільм «IZI» розповідає про 40-річного італійця-невдаху на ім'я Ісідоро, який на прохання брата везе з Італії у високогірне карпатське село труну з тілом загиблого на будівництві українського заробітчанина. Однак, на кордоні його ніхто не зустрічає, і він вирішує самотужки шукати в Україні міста народження та останнього спочинку українця.

Одну з головних ролей у стрічці зіграв український актор Остап Ступка.

На Міжнародному кінофестивалі в Локарно стрічка «IZI» здобула премію незалежних швейцарських критиків Boccalino d'Oro у категорії «Найкращий актор» (Нікола Ночелла).

Окупанти обстріляли з артилерії 152 калібру сили АТО під Новотошківським

«Тиша» на Донбасі: шахта «Бутівка» потрапила під тривалий обстріл окупантів

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers