rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Танкістів залишають у Львові. Наразі…

Резонанс, викликаний оприлюдненням планів Міноборони щодо реорганізації підготовки військових кадрів, зокрема, й ціною Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана П. Сагайдачного у Львові, таки змусив військове відомство якщо не змінити їх, то, принаймні, пригальмувати з реалізацією задумів.

Пропозиції, які підготував міністр оборони Степан Полторак для розгляду на засіданні Кабміну 21 червня, навіть не потрапили до порядку денного. Ба, більше, перед початком засідання уряду запевнили, що Національну академію сухопутних військ у Львові не реорганізовуватимуть.

Ще напередодні заступник голови Львівської облради Володимир Гірняк повідомляв, що уряд на своєму засіданні планує ухвалити постанову про створення у Харкові Інституту танкових військ, куди мають намір перенести зі Львова факультет із підготовки курсантів-танкістів Національної академії сухопутних військ ім. Гетьмана Петра Сагайдачного.

«Ми сьогодні плануємо звернутися до всіх народних депутатів Львівщини, до всіх львів'ян, які працюють в уряді, і попросити їх активізувати свої зусилля на захист військової академії. Ми закликаємо міністрів-львів'ян не голосувати завтра щодо цього питання на засіданні. Адже виведення низки факультетів зі складу академії та їх переведення під Харків, тобто, в прифронтову зону, на відстань 24 км від лінії бойових дій на сході, це - злочин проти України, це - послаблення її національної безпеки, і вже потім це - проблема Львова», - заявив Володимир Гірняк.

Котрий з аргументів та чий вплив для Полторака став вирішальним (категорично проти планів розвивати військові навчальні заклади в інших містах шляхом розпорошення курсантів різних факультетів львівської академії у різний спосіб виступили як львівські депутати всіх рівнів, так і військові фахівці) - наразі невідомо, але риторика міністра змінилася ледь не кардинально.

Як, зрештою, і проект підготованої Міноборони Постанови КМУ, копію якої вдалося роздобути тому ж Володимирові Гірняку.

«Про реорганізацію військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів

Відповідно до частини восьмої статті 11 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Погодитися з пропозицією Міністерства оборони щодо реорганізації:

факультету військової підготовки Національного технічного університету «Харківський політехнічний університет» шляхом перетворення його в Інститут танкових військ Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут»;

кафедри військової підготовки Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка шляхом перетворення її у факультет військової підготовки Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка.

Реорганізацію здійснити в межах асигнувань, передбачених Міністерству оборони для підготовки військових фахівців у вищих навчальних закладах, підвищення кваліфікації та перепідготовки.

2. Взяти до відома, що особи, які навчаються на факультету військової підготовки Національного технічного університету «Харківський політехнічний університет» та кафедрі військової підготовки Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка продовжують навчання в Інституті танкових військ та факультеті військової підготовки зазначених університетів.

3. Міністерству освіти і науки передати до сфери управління Міністерства оборони фонди, необхідні для розміщення та організації освітньої та наукової діяльності Інституту танкових військ Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут».

Прем'єр-міністр України                  В. Гройсман

генерал армії України         
С. Т. Полторак»

 

Це - отекстована версія скан-копії проекту постанови, що її в ЗМІ оприлюднив голова ЛОР О. Ганущин.

Отже, маємо можливість переконатися, що у проекті й справді йдеться лише про реорганізацію факультету військової підготовки Національного технічного університету «Харківський політехнічний університет» та кафедри військової підготовки Кам'янець-Подільського національного університету ім. І. Огієнка.

І що про академію у Львові у документі - ані слова. Тобто, і справді нарощують потужності у двох інших містах та вишах, але - не за рахунок курсантів академії сухопутних військ у Львові.

Тож уже перед самим початком засідання уряду, на якому начебто і мала б вирішуватися доля львівського військового вишу, міністр оборони запевнив, що Львівську національну академію сухопутних військ рухати не планують.

«Жодних пересувань, зменшення набору або перекидання зі Львова в інші населені пункти Академії не планувалося, не планується і в планах немає такого. Ця проблема - надумана. Усі спеціалісти, які вчилися у Львові, залишаються там вчитися і надалі», - заявив Полторак.

Утім, вже наступної миті міністр оборони вкотре висловився за те, щоби підвищити статус «танкового» факультету в Харкові.

«Через ситуацію, яка склалася, колегія Міністерства оборони прийняла рішення стосовно того, щоб на базі факультету танкового Харківського (політехнічого, - Ред.) інституту, який нині готує спеціалістів для ЗСУ, розширити, підняти статус факультету, і я виступатиму з пропозицією перед урядом підняти статус такого факультету і збільшити набір», - повідомив Полторак.

  Title

Міністр наголосив, що спеціалісти, яких готують у Львові і Харкові, «не перетинаються» між собою і «не заважають» один одному. А відтак, наголосив на потребі посилення військової присутності саме на Харківщині, позаяк цей регіон розташований упритул до кордону з Росією.

«Факультет там зараз є. Я сподіваюся, що уряд підтримає, й буде інститут. Це нам дасть можливість не тільки розширити і покрити потребу в офіцерах для ЗСУ у певному напрямку діяльності, а й дасть можливість розгорнути мобілізаційний ресурс і покласти на інститут мобілізаційне завдання. Це - дуже важливо, враховуючи напрям загрози з боку РФ», - сказав міністр перед засіданням Кабміну.

Попри це, на самому засіданні уряду питання про будь-які трансформації у підготовці українських офіцерів ніхто не порушував - ні прем'єр Володимир Гройсман, що проводить ці заходи дуже жорстко і лаконічно, ані сам міністр. Ні як питання для розгляду уряду, ані навіть з-поміж кадрових питань чи у «різному».

Буквально за півтори години до засідання уряду про те, що львівській Академії наразі нічого не загрожує, повідомив - і громадськості, і безпосередньо нашому виданню колишній міністр оборони України, а нині голова «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко. Політик написав, що зустрічався з чинним очільником відомства Степаном Полтораком, аби обговорити, зокрема, й ситуацію довкола академії сухопутних військ ім. П. Сагайдачного у Львові.

«У Львові можуть заспокоїтися: жодного скорочення чи зменшення кількості курсантів, тим більше, передислокації окремих навчальних підрозділів в інші міста (Одесу, Суми, Харків) - не планується і не буде! Навпаки, Міноборони планує збільшення набору, збільшення фінансування і розгортання на базі львівської академії сухопутних військ нових сучасних навчальних комплексів.

Паралельно планується збільшення набору курсантів для підготовки інженерів-танкістів на Військовому факультеті танкових військ у Харкові, де вони готуються і сьогодні, але це жодним чином не пов'язано з роботою Академії СВ у Львові. Статус Академії як видового навчального закладу, з нинішнім переліком спеціальностей підготовки - залишається незмінним», - написав політик.

А відтак Анатолій Гриценко запевнив, що «міністр вболіває за підготовку професійних кадрів абсолютно щиро і не налаштований на конфліктні непродумані рішення, ні у Львові, ні в інших містах, де дислокуються військові навчальні заклади. Питання закрите».

«Та чи не лукавить чинний міністр?» - запитали ми у Гриценка, оскільки у Львові все ж продовжують підозрювати Полторака у злих намірах щодо тутешньої академії. «Ні, не лукавить!» - упевнено відповів Гриценко.

Натомість, інший військовий експерт, Леонід Поляков, що був першим заступником міністра оборони України у 2005-2008 рр. та заступником міністра оборони України у 2014 році, налаштований не настільки оптимістично. На його думку, відображенням позиції міністра С. Полторака щодо створення у Харкові Інституту танкових військ є підготований ним проект постанови Кабінету Міністрів (див. вище). У цьому сенсі він поділяє припущення голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина про те, що відповідне рішення на Кабміні таки - раніше чи пізніше - «протягнуть» у ганебних традиціях українського управління - себто - навіть не вносячи заздалегідь до офіційного порядку денного засідання уряду, а так - «з голосу».

Сам же Ганущин вважає, що Львів «ріжуть» не відкрито, бо «навчилися загортати у папірець». І хоча й визнає, що з тексту проекту Постанови не вбачається, що курсантів, які навчаються у Львові, заберуть до Харкова з Кам'янцем-Подільським, все ж прогнозує:

«...Це обов'язково зроблять - пізніше, суто внутрішньою директивою в абсолютно правовому полі, і просто розведуть руками. І взагалі, що ви там собі, галичани, дозволяєте, ми тут займаємося важливими речами, цілий інститут танкових військ створюємо/відновлюємо, а вашу академію, мовляв, ніхто не рухає, цілий інститут замполітів вам пропонуємо (насправді ж просто міняють назву з факультету на інститут уже давно діючого навчального підрозділу)»...

Нагадаємо, наприкінці травня 2017 року колегія МОУ підтримала ідею створення Інституту танкових військ у Харкові, зокрема, й за рахунок переведення з Національної академії сухопутних військ ім. Гетьмана П. Сагайдачного зі Львова на навчання офіцерів-танкістів (командирів танкових підрозділів), а до Кам'янця-Подільського - офіцерів з інженерного забезпечення військ (офіцерів-саперів). А 31 травня, під час робочої поїздки на Львівщину, міністр оборони Степан Полторак заявив: «Сьогодні було прийнято рішення щодо створення на базі Національної академії сухопутних військ Інституту морально-психологічного забезпечення ЗСУ».

Львівська облрада відреагувала вже 1 червня, ухваливши звернення до президента, прем'єр-міністра, міністра оборони та секретаря РНБО. «...Ми, депутати Львівської обласної ради, вважаємо, що в час продовження українсько-російської війни переведення навіть певної частини підготовки офіцерського корпусу з м. Львів до інших військових навчальних закладів є недопустимим», - йдеться у тексті звернення. Днями з такою ж категоричною заявою у Верховній Раді виступили народні депутати від Львівщини.

На теперішній час академія у своєму складі має чотири факультети, що готують курсантів-магістрів семи спеціальностей, курсантів-бакалаврів - 11-ти, молодших спеціалістів - десяти фахів.

 

Автор: Юрій Никорак

Джерело: «Збруч»

Волонтери передали «Чорнобильській» лікарні унікальне кисневе обладнання

Гепатит С. Облава на «тихого вбивцю»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers