rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Rauner скликає депутатів на спеціальну сесію через катастрофічну ситуацію з фінансуванням шкіл

Губернатор Bruce Rauner закликав депутатів повернутися у Springfield на спеціальне засідання. Відповідне звернення він оприлюднив після того, коли законодавці не змогли прийняти законопроект про фінансування освіти.


«Демократи намагаються прийняти цей законопроект із 31 травня. Наші родини та школярі більше не можуть чекати», – заявив Rauner. «Ми повинні діяти зараз, тому я закликаю законодавців повернутися до Springfield для проведення спеціальної сесії. Наші школи повинні відкритися своєчасно».
Допомога штату для шкіл K-12 залежить від заміни формули фінансування шкіл Іллінойсу на «модель, яка базується на фактичних даних», як і в законопроекті, який Сенат прийняв у травні.
Законодавці-демократи прагнуть отримати більше часу на проведення переговорів після того, коли Rauner пообіцяв накласти вето на цей законопроект, рішуче засуджуючи його «допомогу» для Chicago Public Schools.
«Існує хороша нова історична модель фінансування шкіл, новий законопроект, готовий до реалізації», – наголосив Rauner у понеділок на прес-конференції за участі лідерів республіканців у законодавчому органі та очільника департаменту освіти Beth Purvis. «Але більшість у Springfield в останню хвилину все зіпсувала, й «отруйна таблетка» була введена, щоб змусити нас здійснити платежі у пенсійну систему, яка є нестабільною і потребує реформування».
Питання полягає у тому, за якою формулою відбуватиметься процес фінансування CPS. Законопроект Сенату ліквідовує дотації Чикаго, які автоматично виділяли для CPS щороку, але бере до уваги $203 млн. – плюс $221 млн. внеску роботодавців у систему пенсійного забезпечення – при розрахунку базового мінімального фінансування округу.
Це, плюс скорочення $505,8 млн. у законопроекті, в якому йдеться про місцеві можливості мобілізувати кошти для Чикаго, оскільки місто само не може покрити свої пенсійні зобов’язання, є причинами, через які Rauner підтримав цей законопроект. Саме тому він продовжував наполягати, що реформована пенсійна система для чиказьких учителів – єдина система, яку має фінансувати район, а не штат.
«Окремо ми повинні взяти участь у пенсійній реформі», – сказав Rauner у понеділок. – «Але це не повинно впливати на вчасне відкриття наших шкіл».
Rauner ще раз повторив, що тільки-но будуть внесені всі необхідні зміни, він готовий відмовитися від свого вето. Тоді вже депутати повинні вирішити, в якому вигляді приймати законопроект.
Але після того, коли законодавці не змогли прийняти законопроект із відповідними змінами, Rauner скликав спеціальну сесію, яка має тривати з цієї середи до 31 липня. Саме тоді рада з питань освіти штату Іллінойс має почати виділяти кошти для приблизно 850 шкільних округів штату.
У зв’язку з цим президент Сенату John Cullerton, чиказький демократ, повторив своє прохання зустрітися з губернатором та чотирма керівниками законодавчого органу. Подібна зустріч не відбувалася з кінця 2016 року. Нагадаємо, засідання депутатів на спеціальній сесії коштує платникам податків $40 тис. на день.
«Я хотів би поспілкуватися з губернатором Rauner, сподіваючись отримати чітке уявлення про те, що відбувається», – розповів Cullerton. «Ми сповільнили цей процес у Сенаті, щоб дозволити всім «випустити пару». Але й через шість тижнів губернатор продовжує гніватися».
«Я не хочу, щоб він ухвалював державні рішення щодо фінансування шкіл, коли він розлючений», – продовжує політик. «Я хотів би отримати можливість переконатися, що він знає, яку саме інформацію містить законопроект від людей, котрі написали його, щоб він міг прийняти раціональне рішення».
Проте, коли Rauner запитали, чи буде він готовий зустрітися з лідерами перед скликанням спеціальної сесії – другої цього року після того, коли законодавці повернулися до роботи на 16 днів минулого місяця, аби прийняти перший бюджет штату за останніх два роки, він заявив: «Ні». За його словами, демократи «хочуть кризи».
«Я радий провести всі види дискусій після того, коли законопроект буде лежати на моєму столі», – відповів він. «Не обговорюватиму нічого, крім випадку, коли цей законопроект вже буде лежати на моєму столі. Те, що вони намагатимуться зробити – це те саме, що відбувалося протягом останніх двох з половиною року – збивати з пантелику, затримувати, виправдовуватися, приходити і розповсюджувати повідомлення з перекрученою інформацією після кожної зустрічі».
«Вони прийняли законопроект. Наші школи не зможуть відкритись, якщо цей законопроект або його інша версія стане законом», – додав він. «Вони чекають, вони не хочуть реального прогресу до серпня. Вони хочуть кризи. Вони, відверто кажучи, хочуть, аби школи не були відкриті, відтак, вони можуть примушувати брати участь у насправді не раціональних дискусіях чи дебатах і затвердити SB 1 у його теперішньому вигляді».
Або депутати, або губернатор – хтось має піти на поступки, щоб Іллінойс міг перейти до «моделі фінансування, яка базується на фактичних даних», як про це йшлося у SB 1. Інакше школам не буде надана допомога від штату. Як наслідок, багато шкіл не зможуть відчинити свої двері школярам цієї осені.

 

Title  

Ураган вкотре пролетів затопленим Північним Іллінойсом

Ураганні вітри з дощами довго не вщухали в районі Чикаго. В неділю місто охопила ще одна хвиля буревію. Деякі громади переживають другий тиждень потужних повеней.
У неділю буря охопила округи у північно-східній частині штату Іллінойсу. Біля Belvidere з неба сипав град, а пориви вітру сягали 60 миль/год.
Буря повільно рухалася на південний схід із швидкістю приблизно від 25 до 30 миль/год., у напрямку від Crystal Lake до Чикаго та Manteno.
Чиновники та мешканці були занепокоєні, оскільки рівень річок Des Plaines і Fox, і без того високий, міг стати ще більшим. У деяких районах рівень води у річках продовжував бити всі рекорди.
Річка Fox (з рівнем води під час паводку 9,5 фута) в суботу після затяжних нічних дощів у районі Algonquin піднялася на 3,5 м. За даними села Algonquin, рівень води у річці сягнув свого піку минулого четверга, коли вода піднялася до 12,82 фута.
Рівень води у річці Des Plaines сягнув 18,26 м біля Des Plaines у суботу вранці, через шість днів після того, коли досяг пікової позначки близько 19,83 фута – майже на п’ять футів більше від середнього багаторічного рівня поводку.

Понад 40 тисяч мешканців Іллінойсу залишилися без електроенергії

 Title 

Понад 40 тисяч мешканців Північного Іллінойсу були від’єднані від електроенергії після того, коли сильні грози пошкодили електромережі кількох міст та громад.
За даними ComEd, майже 18 тисяч осіб в окрузі Will не мали доступу до електроенергії після штормів, які прокотилися територією штату в неділю вдень. Майже 14 000 мешканцям у окрузі DuPage також не вистачало потужності через погану погоду.
За даними компанії, яка займається комунальним обслуговуванням, приблизно 3500 мешканців округів Kankakee та McHenry також були позбавлені доступу до електроенергії.
Кожен, чий дім був хто знеструмлений через негоду, або хто потребує послуг компанії для відключення живлення при затопленні підвалу, може зателефонувати за номером 1-800-EDISON1.
Клієнти також можуть перевірити стан електромереж, надіславши текстове повідомлення «OUT» на номер 26633 або відвідавши веб-сайт компанії.

Title  

Комарі в окрузі Lake є носіями вірусу лихоманки Західного Нілу

Фахівці знайшли комарів, які є носіями вірусу лихоманки Західного Нілу, в окрузі Lake. Це сталося лише через один день після першого підтвердженого випадку вірусу в штаті Іллінойс цього літа – в окрузі Will.
Про це заявили у Департаменті охорони здоров’я округу Lake. Чиновники заявили, що аналіз партії комарів дав позитивний результат на наявність вірусу 14 липня. За даними департаменту, ці комарі є першим підтвердженим випадком в окрузі цього року.
«Гаряча погода і стояча вода створюють ідеальні умови для розмноження комарів», – зауважив виконавчий директор Mark Pfister. «Мешканцям потрібно вжити заходів, аби захистити себе від укусів комарів».
Через повінь у районі округу Lake з’явилось багато басейнів стоячої води, де комарі можуть розмножуватися. Деякі комарі, які вилупляться у паводковій воді, не будуть переносити цю хворобу. Натомість, комарі, які розмножились у відстійниках, стічних канавах та контейнерах для рослин, можуть переносити вірус і становити загрозу мешканцям.
«Потрібно, щоб кожен домовласник слідкував, щоб біля будинку не було джерел застояної води, в якій можуть розмножуватися комарі», – зазначив старший біолог департаменту Michael Adam.
Мешканцям рекомендують мати при собі засоби для захисту від комарів, осушити ємності для птахів та відра, наповнені стоячою водою, а також одягати довгі рукави та штани у години, коли комарів є найбільше – на світанку та ближче до сутінків.
За даними Департаменту охорони здоров’я, в окрузі Lake було підтверджено два випадки захворювання на лихоманку Західного Нілу. Загалом, із 2002 року було зареєстровано 58 випадків захворювання та два летальні випадки.
Перший підтверджений у штаті випадок захворювання на лихоманку Західного Нілу був зафіксований в окрузі Will наприкінці минулого місяця. Аналіз партії комарів у шістьох передмістях Чикаго також дав позитивний результат на наявність вірусу лихоманки Західного Нілу, зокрема, у Skokie та Evanston.

Чикаго має відшкодувати автомобілістам $38,75 млн.

Члени міської ради Чикаго повинні розглянути судовий позов на суму $38,75 млн. Позов стосується міської програми зі встановлення відеокамер з червоним світлом.
За угодою понад 1,2 мільйона автомобілістів отримали право на повернення 50% від суми штрафу. Chicago Tribune повідомляє, що, нібито, у судовому позові йшлося про те, що місто належним чином не повідомило про це порушникам, яких зафіксували відеокамери. Chicago Sun-Times пише, що місто має повернути $28,75 млн. автомобілістам, які сплатили штрафи, та $12 млн. – аби списати заборгованість тим, хто не сплатив ці штрафи.
Судове рішення вимагає схвалення олдерменів. Фінансовий комітет міської ради міг би його розглянути ще минулого тижня.
Адвокат позивача Jacie Zolna зазначив, що автомобілісти, які претендують на відшкодування, отримають листи з повідомленням, що вони були частиною судового позову.

У декількох передмістях Чикаго через ремонтні роботи перекриють дороги

Департамент транспорту штату Іллінойс оголосив про закриття автомобільних доріг у декількох передмістях. Зокрема, в понеділок перекрили дороги у деяких передмістях Чикаго для відновлення проїжджої частини та проведення капітального ремонту.
Щоденні перекриття доріг завершаться вже восени. Автомобільний рух тимчасово буде призупинено на наступних автошляхах:

  •    на Lake Street між Arlington Drive і Summerfield у північно-західних передмістях Bloomingdale, Hanover Park, Keeneyville та Roselle;
  •    на Illinois 60/83 між залізничними шляхами EJ&EE та Illinois 21 – у північних передмістях Vernon Hills, Libertyville and Mundelein;
  •    на U.S. 30 від East End Avenue до State Street у південному передмісті Chicago Heights;
  •    на Illinois 1 між Cutoff Road та 15th Street.

Капітальний ремонт доріг передбачатиме відновлення поверхні, монтаж асфальту, поліпшення дренажу та реконструкцію огородження та водостоків, повідомляє IDOT. У департаменті транспорту також хочуть поліпшити безпеку пішоходів шляхом реконструкції пішохідних пандусів, аби відповідати вимогам Americans with Disabilities Act.

 

Підготувала Зоряна Франко, Чикаго.
Спеціально для «Час і Події»

 

Президент Трамп очолив церемонію офіційного введення в стрій ВМС США новітнього авіаносця USS Gerald R. Ford

Трамп може помилувати «президентським твітом»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers