rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Наша духовність \ Ласкаво просимо, преосвященний владико!

Цими днями відбулася важлива історична подія в українській діаспорі Америки. В одну з найбільших єпархій УГКЦ призначений новий владика - Венедикт.

28 червня в Українському Культурному осередку відбулася зустріч єпископа Венедикта з українцями Чикаго. У зустрічі з мирянами і духовенством взяли участь: Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, архієпископ Стефан (Сорока), митрополит Філадельфійський, владика Борис (Ґудзяк), єпарх єпархії святого Володимира Великого в Парижі для українців візантійського обряду у Франції, країнах Бенілюксу та Швейцарії, а також владика Венедикт.

«Ми прагнули, аби всі миряни, священики та монахи Чиказької єпархії УГКЦ відчули, що наша Церква вас любить, дбає про вас. Ми хотіли, знайти для вас найкращого єпископа, якого маємо. Гадаю, уся Церква, зокрема, Чиказька єпархія, була приємно вражена тим благословенним вибором, який здійснив Дух святий, призначивши вам Правлячим архієреєм владику Венедикта. Ми, застановляючись над кандидатом для єпископського служіння тут, розуміли великі потреби і виклики, що існують в єпархії», - промовив до мирян та духовенства Чиказької єпархії святого Миколая Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

Title Title

 

Владика Борис, звертаючись до владики Венедикта, зазначив: «Ми є близькими з владикою. Ще коли я жив в Україні, він був моїм сповідником. Це дуже творча особистість. Моліться з вашим єпископом, який є монахом. Запасайтеся гумором і наснагою, бо перед вами прекрасна пригода, Богом благословенна, підтримана Главою і Синодом та всією Церквою».

Title

 

Своєю чергою, владика Венедикт відповів: «Я ніколи не мріяв бути в Америці. І зараз не розумію, чому Бог мене сюди покликав. Моє завдання - розпізнавати цю Божу волю. Ми можемо працювати спільно, як органи в організмі, виконувати кожен свою функцію. Якщо старатимемося працювати однодумно, то зробимо багато речей. Тому зичу всім нам, аби ми почали цей проект довіри. Якщо між нами буде реалізований цей проект, то ми зробимо багато для Господа, для Церкви на цій славній американській землі».

Цьогорічне свято верховних апостолів Петра і Павла запам'ятається українцям Чикаго надовго. Саме на це свято Верховних апостолів Петра і Павла за новим стилем, 29 червня 2017 року, Глава УГКЦ Блаженніший Патріарх Святослав увів Владику Венедикта (Алексійчука) на престол Правлячого єпископа єпархії св. о. Миколая УГКЦ з осідком у м. Чикаго.

Title Title 

 

Так, як апостол Петро одержав владу від Ісуса і ключі від Царства Небесного, так і владика Венедикт одержав з рук Блаженнішого Патріарха Святослава єпархію св. о. Миколая, найбільшу з існуючих єпархій в Америці.

Мабуть, ще ніколи не було в Чикаго стільки єпископів, священиків з різних країн світу, різних конфесій, як у четвер в катедрі св. о. Миколая.

Катедра була переповнена. Святу Літургію відправив Блаженніший Патріарх Святослав у співслужінні з єпископами, яких було 27. На Святій Літургії було також понад 70 священиків. По-батьківському, щиро представив Блаженніший нового владику Венедикта присутнім вірним. В своїй промові Блаженніший Святослав просив українців Чикаго допомагати новому єпископу подолати всякі несподівані труднощі, підтримати його в служінні.

Насамперед, було зачитано буллу від Святішого Отця Франциска, який 20 квітня 2017 року благословив рішення Синоду Єпископів УГКЦ про призначення теперішнього Єпископа-помічника Львівської архієпархії Венедикта (Алексійчука) Правлячим єпископом єпархії святого Миколая УГКЦ з осідком у Чикаго, США, перенісши його з титулярного осідку Германіціяни.


Title Title 

 

Під час проповіді до вірних Предстоятель Церкви зазначив, що свято Петра і Павла розкриває нам зміст нинішньої події - введення в уряд нового єпископа. «Апостол Петро нам сьогодні каже, що ця єпархія має українське коріння. І так важливо є плекати єдність з матірною Церквою. Посилаючи з України вам єпископа сюди, ваша Церква-мати хоче сказати, що вона дбає про вас. Вона хоче будувати єдність між нашими вірними в Україні і в діаспорі, хоче плекати цей спадок традицій нашої Церкви Володимирового хрещення», - сказав Блаженніший Святослав.

«Сьогодні, - продовжив Глава Церкви, - апостол Петро каже вам, владико, що ви є невід'ємним членом Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви. Тепер отримаєте в Синоді нову позицію, новий голос як правлячий архієрей. Відпускаючи вас до Сполучених Штатів, ми з вами не розлучаємося. Ви лишаєтеся великим скарбом нашої Церкви, якого ми потребуємо всюди: і в Чикаго, і у Львові, і в Києві».

Глава УГКЦ звернувся з особливим проханням до вірних єпархії. «Із синівською любов'ю прийміть нашого владику. Підтримайте його! Я вам хочу сказати, він не янгол, він просто людина. Як людина має свої слабкості, але і свої дари від Господа Бога. Він потребує вас так само, як і ви потребуєте його. Там, де він щось не може, не вміє або не знає, допоможіть йому, підставте йому своє плече, і тоді побачите, що у вашій єпархії буде здійснюватися все те, що ми чуємо про Петра і Павла та про Христову Церкву», - попросив Предстоятель.

Title Title 

 

Блаженніший Святослав звернувся з окремим словом до монашества Чиказької єпархії. «Владика Венедикт є вашим. Знаю, що він по-особливому дбатиме про ваші монастирі і спільноти. Буде дбати про покликання священицького і монашого стану. Моліться за нього і любіть його як свого. І підтримайте його», - сказав Глава УГКЦ.

Насамкінець духовний лідер греко-католиків звернувся до самого владики Венедикта. «Ви отримуєте для свого пастирського служіння, мабуть, одну з найбільших єпархій католицької церкви, яка простягається від Детройта до Аляски і Гаваїв. Ваша єпархія є місійною єпархією. Ще не всі Божі діти є зібрані під тим омофором, який ви сьогодні несете на своїх плечах. Будьте місійним єпископом, вчіть мови. Ми знаємо, що ви розмовляєте англійською мовою, але вивчайте іспанську, можливо, навіть китайську... Ідіть і голосіть Слово Боже для тих, хто, може, сьогодні ще себе не відчуває любленим і спасенним Божим сином чи донькою. Ми знаємо, що Чикаго - це гарний великий український центр, але думайте про ті частини вашої єпархії, де найтяжче священикам і вірним. Несіть Боже Слово в цю культуру. Бо наша Церква і ви особисто маєте так багато що сказати. Владико, любіть ваших людей і віддайте все найкраще, що маєте, задля їхнього спасіння. Будьте для людей святим Миколаєм», - побажав Блаженніший Святослав.

Серед викликів, які існують на території єпархії, як зазначив Глава Церкви, насамперед, є те, що це найбільша за територією українська католицька єпархія в США, яка охоплює територію від Чикаго до Гаваїв. І ця єпархія має багато різних вірних, які мають різні потреби.

«Очевидно, тут, у Чикаго, ми маємо сильний український культурний національний осередок. Тож потрібно, аби владика добре володів українською. Однак, велика частина є таких, які не володіють українською, тому потрібно, щоб єпископ знав і англійську», - зауважив Блаженніший Святослав.

Крім цього, єпархія має надзвичайно великі місійні виклики, адже до США приїздить велика кількість мігрантів, зокрема, з України. Існує й внутрішня міграція США: люди рухаються з одного штату до іншого, з одного міста до іншого. «Ми знаємо, яке культурне, економічне і церковне значення має західне узбережжя США. У цих штатах формується американська культура, яка не є надто християнською. Часто цінності, які там формуються, не є толерантними та відкритими до того, що проповідує Христове Євангеліє. Тому виклики і потреби є надзвичайно великими», - зауважив Предстоятель Церкви.

За словами промовця, владики Синоду усвідомлювали, що до такої єпархії потрібно призначити особу, яка є єпископом не один рік і вже показала себе добрим адміністратором. «Ми зрозуміли, що владика Венедикт є тою особою, яку Бог дарував нашій Церкві сьогодні. На Синоді ми усвідомили, що він є вашим», - додав Блаженніший Святослав.

Тут Першоієрарх УГКЦ поділився своїми спогадами про владику Венедикта: «Напевно, багато з вас пам'ятають ігумена Венедикта зі Свято-Успенської Унівської лаври. Він був наймолодшим ігуменом в історії Лаври і зміг не лише відновити, відбудувати її, а й згуртувати спільноту, згуртувати душі тих богопосвячених людей, яких Господь доручив його опіці. Владика сім років був Єпископом-помічником в одній із найбільших архієпархій в Україні - Львівській. Він показав себе також добрим адміністратором, який зумів зібрати біля себе команду людей, які взяли на себе обов'язки і рівномірно їх розподілили. Владика Венедикт добре знає, що означає організувати адміністративно великий єпископський духовний церковний осередок. Він знає добре англійську мову, а будучи єпископом, мав покору стати студентом і він завершив навчання в бізнес-школі УКУ у Львові».

Як підкреслив Блаженніший Святослав, Чиказька єпархія потребує сьогодні рестарту (перезапуску). Вона має все: гори, океани, пустелі, обдарованих людей, чудове духовенство. «Тому, гадаю, Чиказька єпархія - у добрих руках. Я хочу поставити перед усіма завдання. Період відпочинку завершився і розпочався час, аби закотити рукави і взятися до великої серйозної праці. Я вірю, що ця єпархія стане однією з найбільш динамічних з усіх наших єпархій у світі. І вона тут, на заході Америки, зможе розтопити серця навіть тих, які, можливо, втратили зв'язок зі своєю Церквою, і зможе допомогти багатьом людям різних національностей відкрити для себе присутність Бога між нами. Ми так багато маємо що сказати світові», - закликав промовець.

А далі він звернувся до владики Венедикта: «Ми вам довіряємо душі тих людей. Любіть їх, збирайте їх довкола себе, слухайте їх, загоюйте рани, які ця спільнота має зі свого минулого, і не допускайте нових, шукайте заблудлих, будьте учителем молоді, надихайте всіх своїм прикладом віри в Бога. Я переконаний, що святий Миколай, під покровом якого живе ця єпархія, справді буде вашим небесним заступником і покровителем».

Під час обіду в Українському культурному осередку Глава УГКЦ сказав: «Я вірю, що Чиказька Єпархія стане однією з найбільш динамічних з усіх наших єпархій у світі».

Сподіваємось, що так і буде. При підтримці Господа і всіх нас, вірних, владика Венедикт відкриє нову сторінку в історії Чиказької єпархії. Хай Господь всемилостивий допоможе вам, владико Венедикте.

Минулої неділі владика Венедикт відслужив Святу Літургію в катедрі св. о. Миколая. Після Служби Божої відбувся спільний обід на честь владики Венедикта в школі св. о Миколая. Владика Венедикт мав нагоду поспілкуватися з парафіянами, підходив до кожного столу, люди з радістю робили фотографії на пам'ять.

Парафія св. о. Миколая починає новий період своєї історії. Хай Господь Благословить вас, владико Венедикте!

Марія Рипан, племінниця Любомира Гузара: «Блаженніший завжди був присутній у сім’ї – молитвою, словом та увагою»

«У дорозі до Емаусу»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers