rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Українське «писанкове дерево» розквітло в Греції

У столиці Грецької Республіки, місті Афіни, з 6 до 9 квітня 2017 р. проходив Міжнародний фестиваль «Барви писанки». Участь у фестивалі взяли представники української школи «Трембіта» в Греції, а також - представники Польщі, Великобританії, Норвегії, Іспанії, Італії, Нідерландів та ін.

Україну на цьому фестивалі представляла відома львівська писанкарка, член Спілки народних майстрів України, автор книжки «Писанка: традиції та модерний дискурс», завідувач бібліотекою, викладач відділу реставрації творів малярства коледжу ім. І. Труша Роксоляна Загайська.

Title Title 
 Роксоляна Загайська Писанкове дерево

 

Ініціатором та керівником фестивалю виступили Осередок української діаспори у Греції, Центр підтримки і розвитку культурної спадщини «Трембіта» в м. Афіни за сприянням Тимчасового повіреного Посольства України в Грецькій Республіці Наталії Косенко. Всю організацію заходів взяла на себе директор Української недільної школи «Трембіта» Алла Лобач. Пані Алла - уродженка мальовничої Хмельниччини, випускниця Самбірського педколеджу та Дрогобицького державного університету ім. І. Франка. А ще в Греції закінчила мистецькі студії. Вона - живописець, робить цікаві колажі, мала свої виставки у Франції. Це - працьовита, мобільна та неймовірно активна українка. Весь час фестивалю у неї був розрахований по хвилинах, і це дало змогу виконати програму у повному обсязі.

Зранку, 6 квітня, учасники фестивалю відвідали грецьку середню школу, де розповіли дітям про писанку та провели майстер-клас з її розпису. У школі навчаються діти емігрантів з різних країн світу. На початку відкриття майстер-класу десятирічний Андрійко - син Ганни Олійнич, емігрантки з Чернівців - прочитав грецькою вступне слово про Україну та про українську писанку. Після цього пані Роксоляна почала майстер-клас. Дітям було цікаво долучитися до створення цього дивовижного мініатюрного витвору мистецтва. Написала писанку також вчителька з грецької школи.

Title Title 
 В українській школі «Трембіта» Виставка в українській школі

 

У рамках фестивалю цього ж дня відбулася виставка в районі Афін Флісбо, що на березі моря - Пальто Фаліро, яким керує мер Діонісіс Хатзідакіс. На цю виставку пані Роксоляна привезла з України різноманітні твори українського мистецтва. На стендах залу Картинної галереї мерії були гарно виставлені ґердани Роксоляни Загайської, крайки та жіночі сорочки Любові Горак зі Львова, чоловічі вишиванки Дмитра Пожоджука з Космача (Гуцульщина), віночки Наталії Білоус, а також ікони на склі студентів відділу реставрації коледжу ім. І. Труша. Але основними експонатами були писанки з колекції Роксоляни Зайгайської. До огляду були представлені роботи знаних писанкарів: Олександра Опарія, Марти Іваницької (1937-2013), Стефанії Бончук, Любові Ктиторової (Київ), Наталі Бабенко (Запоріжжя), Катерини Поднєжної, Олени Тіменик та Роксоляни Загайської. Гості виставки з великим зацікавленням розглядали стенди з українськими творами мистецтва. Приємно було те, що на виставку прийшли не лише українці, але й багато греків, яких зацікавила українська культура. До слова запросили Аллу Лобач, яка представила гостю з України. На відкритті виступили Тимчасовий повірений Посольства України в Грецькій Республіці Наталія Косенко, заступник мера Яніс Фостіропулос, який вручив пані Роксоляні альбом з історією цієї частини міста.

Title Title 
 Роксоляна Загайська з Оленою Умриш
на майстер-класі
 Грецька вчителька
зі своєю писанкою

 

Після відкриття виставки розпочався концертний виступ. Зі сцени звучали українські пісні у виконанні тріо у складі Марії-Ніклети Умриш, Євгенії Савчук та Насті Смик, акапела у виконанні Марії Лотоцької з Асоціації «Журавлиний край». Із привітальним словом виступила і пані Роксоляна. Привітавши присутніх, Р. Загайська подарувала представникам мерії мистецький альбом, присвячений 140-річчю Львівського коледжу декоративного та ужиткового мистецтва ім. І. Труша і передала вітання від директора Василя Петровича Отковича, а українській школі «Трембіта» - свою авторську книжку «Писанка: традиції та модерний дискурс». Крім того, всім присутнім роздала по маленькому сувеніру - сплетені зі синьої і жовтої стрічок дівчинку і хлопчика як символ побажання дружніх стосунків і миру. Завершився святковий вечір майстер-класом з написання писанки. Пробували писати писанки всі, хто помістився за великим круглим столом. Пані Роксоляна розповіла про традицію розписування писанок і про великодні обрядові пісні - гаївки. І навіть заспівала уривок про «качурика».

Title 
 Наталя Косенко, Я. Фостіропулос,
А. Лобач і Р. Загайська


 Наступний день фестивалю проходив у Центрі об'єднання жінок-емігранток «Мелісса» (гр. «бджола»), яким керує прекрасна жінка Надін Хрістопулу. Центр та його працівники працюють над різними мистецькими програмами для жінок та дітей, проводять майстер-класи та ін. Українські жінки активно долучилися до роботи цього центру і допомагають емігранткам, які мандрують по світу в пошуках притулку. Українки готують різноманітні страви та організовують обіди. Участь у майстер-класі взяло багато жінок з усього світу, здійснювалися переклади багатьма мовами світу. Приємно, що всіх цих людей об'єднала українська писанка. Пані Роксоляна разом з українками Ганною Олійнич та Оленою Умриш старалися пояснити, що яйце пошановують всі народи світу, незалежно від віросповідання чи місця проживання.

Величне свято відбулося в суботу, перед Вербною неділею. В міському парку, що в районі Алсос Перістеріу, пройшла багатолюдна акція з прикрашання писанкового дерева. Активну участь у прикрашанні писанкового дерева» взяли учні та вчителі Української недільної школи «Трембіта», які розписали писанки на ранковому майстер-класі. Кожна дитина і кожен вчитель вважали за велику приємність прикрасити своїм витвором дерево. Діти та їхні батьки на чолі з директором Аллою Лобач з хоругвою школи ввійшли до парку і провели заплановану акцію. На свято завітала пані Наталія Косенко та заступник мера з культурної роботи Мері Тціота, які виступили перед учасниками та гостями. Алла Лобач вручила грамоти дівчатам, які завжди допомагають у роботі на культурно-освітній ниві - Ганні Олійнич та Олені Умриш. Поруч, на алеї, відбулася виставка українських мистецьких виробів.

У Вербну неділю відбулося освячення пальмових гілок. Пізніше на площі Вікторії, у приміщенні соціальних програм митців «Victoria Square Project», відбувся майстер-клас з розписування писанок. Власне, цим майстер-класом було відкрито нове приміщення. Керівник проекту - скульптор Rick Lowe. На захід прийшло багато українців, греків , білорусів, арабів та поляків.

Title Title 
 Майстер-клас в українській школі Майстер-клас на площі Вікторії «Victoria Square
Project» в Афінах

 

Всі зустрічі відбувалися в дружній, теплій, щирій атмосфері завдяки старанням об'єднаних українських жінок-емігранток, а також прихильного ставлення до цих культурно-мистецьких заходів місцевого керівництва та мешканців Афін.

Приємно стає на душі від привітності народу, який прихистив стільки наших краян і дає можливість вивчати свої традиції та культуру, а ще знайомити з нею всіх бажаючих.

В еміграції їх об’єднали спиці та гачки

Євгеній Семенов: «Українська громада в ОАЕ об’єднується, не чекаючи жодних офіційних статусів чи закликів, і це – головне!»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers