rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Світлий день Воскресіння Христового в Українському Православному соборі св. кн. Володимира

Великдень - це найбільш радісне, найщасливіше свято в церковному році. Це - свято повної перемоги, тому що Христос переміг диявола, вивів душі людей з пекла і подолав те, чого найбільше бояться люди, - смерть. Навіть сонечко грає на Великдень, як би показуючи свою радість. І радіє наша душа, тому що відбулося найголовніше - Христос воскрес!

Великдень - Воскресіння Христове, але щоб пережити в повноті радість Пасхи, треба самому воскреснути своєю душею від гріха. Поспостерігайте за собою - і ви побачите, що будь-який гріх вносить у душу тисняву, морок, якесь згасання нашого внутрішнього життя. Гріх - це смерть. Перемога ж над гріхом, звільнення від гріха через молитву, сповідь та причастя завжди переживається як внутрішнє натхнення, простір душі, легкість і радість, і це є справжнє життя, до якого потрібно прагнути. Якщо християнин провів Великий піст як годиться, намагаючись викорінювати в собі все найгірше, перемагаючи свої гріхи і пристрасті, то Господь не позбавить його радості на свято Святої Пасхи, бо благодать Божа несе зі собою в душу мир і спокій, така людина перебуває з Богом і радіє.

Title Title 

 

Кожен недільний день - це мала Пасха. Якщо ми не відвідуємо храм у недільні дні, то показуємо, що абсолютно байдужі до Воскреслого Христа, нам немов не важливо, що Він помер за нас і воскрес. Як же така людина може бути у вічному житті з Христом, якщо вона за життя ігнорувала Воскреслого Господа? Якщо людина ходить у храм зрідка, вона залишається чужою для храму, їй важко і нічого не зрозуміло, а регулярна участь у службах багато що змінює. У храмі відбувається найголовніше - там очищається людське серце. Чисте серце зберігає в собі мир, і цей мир вище від земної метушні і турбот.

Title Title 

 

Святі отці кажуть, що кожного свята Господь подає християнам ті чи інші духовні дари - треба тільки очищати своє серце, щоб бути здатними прийняти Божий дар. І можна навіть помітити, як з часом змінюється обличчя людини, яка щотижня відвідує храм, регулярно бере участь у таїнствах сповіді і Причастя, намагається виконувати Заповіді Божі: обличчя стає одухотвореним і преображеним, звільняється від душевних мук та пороків. Господь подає Свою благодать людині за її старання у боротьбі зі своїми гріхами. І це зусилля проявляється тоді, коли ми кожен недільний день перебуваємо з Воскреслим Господом.

Title Title 

 

Воскресіння Христове - найочікуваніший день у православному народі. Мов ті жінки-мироносиці, які вранці на світанку бігли до гробу, щоб помазати тіло Ісуса, так і кожна православна парафія хресною ходою обходить храм на зустріч Воскреслого Христа.

Title Title 

 

«Воскресіння Твоє, Христе Спасе, ангели оспівують на небесах», - лунало минулої пасхальної ночі і в нашому кафедральному соборі святого князя Володимира у Чикаго. Від усієї величі та святковості хресної ходи, а також від злагодженого співу віруючих, перехожі просто зупинялися та спостерігали за хресною ходою, таким чином стаючи співучасниками «Торжества з Торжеств», світлого Христового Воскресіння!

Title Title 

 

Велика подяка настоятелеві протоієрею Іванові Лимару, парафіяльному духовенству, регенту та хористам за прекрасне проведення богослужіння в цей день. Незважаючи на глибоку ніч, на святковій відправі були присутні і наймолодші наші парафіяни. Дуже радісно стає на душі від усвідомлення того, що дітям ще змалку батьки прищеплюють любов до Бога. Є надія на те, що коли вони виростуть, вони так само, як і їхні батьки, передадуть православну віру в Бога і своїм нащадкам: дітям, онукам, правнукам...

Title Title 

 

Наприкінці літургії наш отець привітав кожного в храмі зі святою Пасхою, даруючи пасхальне яйце - символ воскресіння. Воістину це був празників празник і торжество з торжеств. Люди, відчуваючи в своїх серцях небесну радість, оспівану ангельськими силами, славу Єдинородного Сина Божого, поверталися додому, одухотвореними та вдячними Богу і Господові Ісусу Христу.

Вітаючи усіх із Днем Світлого Христового Воскресіння, вітаємо нашого отця настоятеля протоієрея Івана Лимара і його родину, все наше соборне духовенство, всіх парафіян і прихожан нашого кафедрального собору. Нехай радість цього світлого дня залишається у ваших серцях у всі дні вашого життя! Миру вам і духовного процвітання!

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

 

Фото Олени Лимар

Галинка, Галина, Галина Степанівна, пані Грушецька (з дому Бойко)…

Виставка Ольги Вербицької та Анни Вихтюк

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers