rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Організації, установи, товариства \ Діяльність «Просвіти» в Україні

Товариство української мови в США (ТУМ) від 1990 року тісно співпрацює з обласними товариствами «Просвіта» в Україні, щоб досягнути мети - утвердження української національної ідеї і державної української мови, розвиток української культури, відродження історичної пам'яті, формування національної свідомості та піднесення духовності, а також зростання добробуту українського народу.

Важливою ділянкою в досягненні цієї мети є виховання підростаючого покоління, яке народилося і формується у незалежній Україні, котра сама проходить стадії відновлення після багаторічного бездержавництва.

Голова Львівської обласного товариства «Просвіта» Ярослав Пітько повідомляє, що львівська «Просвіта» впродовж 15 років проводить дитячо-юнацький конкурс малюнка «Тарасовими стежками». У ньому щорічно беруть участь близько 1000 учасників. Переможців конкурсу визначає професійне журі з членів Національної спілки художників України, їх нагороджують дипломами і подарунками, а їхні роботи виставляють у Львівському палаці мистецтв. Цьогорічний конкурс отримав статус міжнародного і запрошує молодь українських громад взяти участь. Мета і завдання конкурсу:

- пропагування творчого доробку генія української нації Т. Шевченка;

- усвідомлення значення й актуальності творів Кобзаря;

- формування національної свідомості школярів та студентів;

- залучення молоді до вшанування і відзначення Шевченківських днів;

- залучення дітей і молоді до образотворчого мистецтва;

- виявлення та підтримка творчої молоді.

Title Title 
 Львів. Учні Самбора виступають у Палаці мистецтв Самбір. Учні біля пам’ятника Л. Курбасу

 

Тематичне спрямування конкурсу - проілюструвати улюблені твори Т. Шевченка, відобразити події з його життя, його мрії про майбутнє, а також сучасну Україну. Виставка та нагородження лауреатів конкурсу відбудеться 22-го травня 2017 року.

Олександра Сумарук, голова «Просвіти» в Самборі, доводить до відома, що 15-го березня відбулися Шевченківські читання; в них брали участь 26 педагогів зі сільських шкіл району і 13 з міста Самбір. Учасники отримали в подарунок книжки з поезією В. Стуса, бо в січні 2018 планується проведення конкурсу «Стусові читання». Нагороджені виконавці зможуть виступити у Палаці мистецтв у Львові у травні 2017 р. або взяти участь у роботі культурного волонтерства на Сході України. Просвітяни також провели вечір до 130-річчя з дня народження Леся Курбаса, який народився в м. Самбір. Голова О. Сумарук виступала зі спогадами про поїздку зі своїми учнями на Соловки в 1991 р., де загинув Л. Курбас. За фінансової підтримки ТУМ самбірська «Просвіта» видала три гарно переплетені книжки: Д. Василик: «Наш хор», вип. 3, «Твори українських композиторів для жіночого хору» та Б. Фільц «Шукай добра, краси шукай» (хори і солоспіви на слова І. Франка).

Голова «Просвіти» Запоріжжя Ігор Артюшенко інформує на веб-сторінці, що було видано антологію письменників Запорізького краю «Не міліють джерела Дніпрові» за підтримки ТУМ та співпраці Запорізького відділення Національної спілки письменників України. До книги входять твори сучасних письменників Запорізького краю і тих, які відійшли у вічність. А 25-го березня запорізька «Просвіта» вітала театральний фестиваль дитячої творчості «Березіль», присвячений 130-річчю з дня народження Леся Курбаса, видатного драматурга. Ініціатором фестивалю був запорізький осередок «Союзу Українок». Участь у фестивалі взяли 11 шкіл. «Просвіта» Запоріжжя також відновила старання встановити пам'ятник Т. Шевченкові в центрі міста Запоріжжя.

«Просвіта» в Хмельницькому відома виданням гарно ілюстрованих дитячих книжок пера колишньої голови Ніни Шмурикової-Гаврилюк, яка недавно видала дві книжки (за фінансової допомоги ТУМ): «Хоробрий Сашко» та «Лорілея». Гарні ілюстрації Олени Янчук. Головою «Просвіти» під сучасну пору є Віталій Міхалевський, доцент Хмельницького національного університету, який пише оригінальні вірші. Він також повідомляє, що планують видання про подільську «Просвіту» з нагоди 25-річчя відновлення діяльності та 150-річчя «Просвіти». Це буде доповнення до брошури, виданої в 2012 р.

Голова рівненської обласної «Просвіти» Іван Вєтров на веб-сторінці подає інформації про діяльність «Просвіти» в березні місяці:

- 6-го березня в залі Вищого професійного училища відбувся 8-й конкурс читців-декламаторів та юних поетів «Живи, Кобзарю, в пам'яті людській». Захід проводиться серед учнів загальноосвітніх, позашкільних та професійно-технічних навчальних закладів з метою популяризувати твори Т. Шевченка та задля розвитку дитячої та юнацької майстерності;

Title Title 
 Запоріжжя. Фестиваль дитячої творчості «Березіль»
 Полтава. Пам’ятник
гетьманові Мазепі
в центрі міста

 

- 10-го березня у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулися урочистості, присвячені переможцям III етапу XVI Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості під гаслом «Об'єднаймося ж, брати мої» та їхніх учителів, присвячений 100-річчю утворення Української Центральної Ради та проголошення Української Народної Республіки. Учасники конкурсу виконували роботи на тему: «Вітчизна - це не хтось і десь, Я - теж Вітчизна» (І. Світличний);

- 15-го березня в Рівненському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбулася презентація книги «Братня» навала. Війни Росії проти України ХІІ-ХХІ ст.» (автори В. Брехуненко, В. Ковальчук, М. Ковальчук, В. Корнієнко). Імпреза була організована Рівненською обласною «Просвітою» спільно з Інститутом. А місцева «Просвіта» за допомоги ТУМ видала «Екзод Тараса Шевченка» Леоніда Плюща.

«Просвіта» Полтавщини невтомно працює під проводом багаторічного голови, колишнього депутата Верховної Ради Миколи Кульчинського, у не завжди сприятливих умовах, щоб вивести Полтаву з малоросійщини. Минулого року нарешті вдалося відкрити величний пам'ятник гетьманові Мазепі у центрі міста та перевидати і розповсюдити книжку «1709» Леоніда Полтави про гетьмана Мазепу (за підтримки ТУМ). Також було видано на честь Івана Франка збірник оповідань «Сойчине крило». Ці дві книжки були передані на фронт для воїнів на Донбасі.

Під сучасну пору планується видати до 100-річчя української національно-визвольної революції деякі праці Симона Петлюри та спогади про нього та українську-російську війну 1918-22 рр.

- Фестиваль «Мазепа-фест» почнеться про українське кіно в квітні і закінчиться Днями академічного хорового співу в серпні. В рамках фестивалю заплановано провести конкурс патріотичної пісні, вечори українського романсу, дні музики-рок тощо. Для прочитання лекцій будуть запрошені письменники: О. Забужко, С. Жадан, В. Шкляр. Хоч поволі, але свідомість народу змінюється.

Товариство української мови (ТУМ) радо спілкується з усіма обласними товариствами «Просвіта» в Україні і старається допомагати їм або фінансово, або потрібними матеріалами. Діяльність товариств «Просвіта» є дуже потрібною задля утвердження української мови та сильної української держави.

Автор: проф. Віра Боднарук, голова ТУМ, США

Фото Богдана Боднарука

УККА закликає США й надалі підтримувати Україну

66-і річні Загальні збори Кредитівки «Самопоміч»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers