rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Міжнародний огляд

Банківська система Китаю стала найбільшою в світі

За підсумками 2016 року банківська система Китаю стала найбільшою у світі за активами, раніше попереду були банки єврозони.
Цей результат досягнутий багато в чому завдяки різкому зростанню кредитування економіки, з 2008 р. яке випереджало зростання ВВП в Китаї, констатує Financial Times, спираючись на власні підрахунки.
До кінця 2016 р. обсяг активів китайських банків досяг 33 трлн. доларів порівняно з 31 трлн. доларів єврозони, 16 трлн. доларів США та 7 трлн. доларів в Японії. Розмір банківської системи КНР перевищив 3 річні ВВП країни (у єврозоні – 2,8 ВВП).
«Розростання банківської системи Китаю навряд чи є приводом для оптимізму: скоріше, це нагадування про надмірну залежність економіки від банківських кредитів в умовах неоптимального розподілу ресурсів, що призводить до надмірних кредитних ризиків», – сказав FT професор Корнелльського університету, колишній керівник китайського відділу апарату МВФ Есвар Прасад.


Палата Лордів Британії проголосувала проти

другого референдуму

У Британії Палата Лордів проголосувала проти ідеї винесення на ще один загальнонаціональний референдум текст підсумкової угоди щодо виходу країни зі складу ЄС.
Про це повідомляє видання The Guardian.
«Члени палати лордів 336 голосами проти 131 голосу проголосували проти того, щоб дозволити ще раз голосувати британцям щодо виходу з ЄС наприкінці переговорів у 2019 році», – йдеться у повідомленні.
Як зазначається, лорди, найімовірніше, підтримають поправку до статті 50 Лісабонського договору про Brexit, яка змушує прем’єр-міністра країни Терезу Мей надати парламенту більш вагомий голос щодо остаточної угоди Британії наприкінці дворічних переговорів.
Раніше Палата Лордів парламенту Великої Британії схвалила поправку у білль про початок процедури виходу з Євросоюзу. Вона вимагає від уряду внести пропозиції щодо захисту прав громадян Євросоюзу, які перебувають у Великобританії.


У Данії депутатам забороняють брати

гаджети до РФ – з міркувань безпеки

Членів зовнішньополітичного комітету парламенту Данії попросили не брати свої смартфони, планшети та комп’ютери під час поїздки до Росії з міркувань безпеки.
Про це повідомляє Reuters із посиланням на кількох данських депутатів.
«Прощавай, смартфоне. Я зараз на шляху до Росії разом із зовнішньополітичним комітетом, у цю поїздку з міркувань безпеки нам не рекомендували брати зі собою гаджети», – написав у своєму Facebook колишній глава МЗС Данії Мартін Лідегард.
Під час перебування на посаді міністра закордонних справ він заявляв, що Європейський Союз має підготуватися до нової гібридної війни з Росії.
Депутат з головної опозиційної партії Данії Нік Геккерап заявив, що під час поїздки йому доведеться тиждень бути без Інтернету, пошти і соцмереж.
«Я їду разом із зовнішньополітичним комітетом, і з міркувань безпеки мене попросили лишити вдома iPhone, iPad і подібні речі», – написав він у Facebook.
Відповідно до лютневої доповіді департаменту з кібербезпеки Міноборони Данії, данські міністерства у 2015 і 2016 роках декілька разів зазнавали кібератак з-за кордону. У документі не вказуються, з якої конкретно країни здійснювалися атаки, однак зазначається, що Росія і Китай мають широкі можливості для кібершпигунства.
Як зазначається в документі, загроза кібератак проти урядових установ Данії «дуже висока».
Агентство також повідомило, що у данському уряді наразі не прокоментували рекомендації депутатам, надані їм на час поїздки до Росії.


Екс-главу Нацбанку Молдови звільнили

з-під арешту

Колишнього главу Національного банку Молдови Леоніда Талмача, заарештованого за підозрою в шахрайстві і причетності до створення злочинного угруповання, тимчасово звільнено з-під арешту через проблеми зі здоров’ям.
Про це повідомляє Укрінформ.
За словами адвоката екс-банкіра Віталія Нагачевського, рішення про звільнення з-під арешту було прийнято Боюканським судом Кишинева.
Як повідомляло агентство, кількома днями раніше колишній глава Національного банку Молдови Леонід Талмач, який впродовж останніх кількох років обіймав посаду голови Ради директорів комерційного банку «Молдіндкомбанк», був заарештований на 15 діб за підозрою в шахрайстві і відмиванні грошей, а також у причетності до створення злочинного угруповання.
Як повідомив керівник антикорупційної прокуратури Віорел Морар, Талмач активно співпрацює зі слідством.
З 1991 до 2009 рр. Леонід Талмач очолював Національний банк Молдови. Він стояв біля витоків введення в країні національної валюти – молдавського лея.
Талмача в Молдові називають засновником банківської системи країни.


У Швеції російські пропагандисти пропонували

гроші підліткам за влаштування заворушень

У передмісті Стокгольма російські журналісти пропонували гроші підліткам за те, щоб ті зімітували заворушення на камеру.
Про це повідомляє шведське видання Local з посиланням на датське радіо.
Як розповіли журналістам радіостанції Radio24syv підлітки з Рінкебю, за постановку безладів російські телевізійники пропонували їм по 400 шведських крон.
За словами хлопця, який назвався Мухаммедом, 22 лютого до групи підлітків підійшли люди і представилися журналістами з Росії. Який канал представляють, вони не повідомили, але, як сказав Мухаммед, ці люди розмовляли мовою, яка «звучала як російська».
Проте, коли до них підійшли поліцейські, журналісти заявили, що це мігранти пропонували їм гроші за те, щоб «показати екшн перед камерою», розповів підліток.
Як відомо, 20 лютого, після заяв президента США Трампа, який вніс Швецію до переліку країн, що зазнали терористичних атак, у Рінкебю сталися заворушення. Тоді було пограбовано декілька магазинів, спалено машини на стоянці, поліцейських закидали каменями. Правоохоронцям довелося застосувати зброю, але ніхто не постраждав.


Пенелопа Фійон заступилася за чоловіка

Дружина кандидата в президенти Франції від партії «Республіканці» Франсуа Фійона вперше з початку скандалу навколо її працевлаштування в парламенті, відповіла на запитання журналістів.
Інтерв’ю з Пенелопою Фійон було опубліковано в газеті Le Journal du Dimanche (JDD), повідомляє RFI.
«Я йому сказала, що треба йти до кінця. Казала про це щодня. Але вирішувати йому», – зазначила Фійон, додавши, що «тільки він може бути президентом. Бути здатним пережити таке – це уже доказ сміливості».
Це інтерв’ю дружини Франсуа Фійона стало першим після публікації викриттів, які дістали назву «Пенелопгейт».
Своє небажання відповідати на запитання журналістів стільки днів Пенелопа Фійон пояснила упередженням, що неправильно зрозуміють, і була «вражена агресією та істерикою» навколо цієї справи. Вона сказала, що наважилася, зрештою, дати інтерв’ю, щоб розвіяти «божевільні чутки» про те, що вона перебуває в лікарні чи має намір розлучитися з Фійоном і поїхати до Великобританії, звідки вона родом.
Як зазначається, у 2007 році Пенелопа Фійон в інтерв’ю британській The Telegraphe сказала, що ніколи не була асистенткою свого чоловіка. А зараз вона стверджує, що виконувала «різноманітні функції» як помічниця парламентаря: «Займалася його кореспонденцією разом зі секретарем. Готувала йому записки і документи перед зборами в окрузі, щоб він використав їх під час виступу. Я ще робила своєрідний огляд місцевої преси. Представляла його на мітингах. Перечитувала його розмови».
Своє працевлаштування як парламентського асистента власного чоловіка вона пояснила так: «Йому потрібний був хтось, хто б займався дуже різними речами. Якби це була не я, за ту ж роботу платили б комусь іншому. Тому ми вирішили, що це маю бути я».
Фійон стверджує, що надала слідчим різні документи, які доводять реальність її роботи в парламенті: «листи з ремарками, що доводять, що вони від мене, обмін мейлами з іншими співробітниками чоловіка». При цьому вона також визнала, що багато паперів не зберегла, адже часто писала від руки.
За її словами, припинити сімейну співпрацю в парламенті подружжя Фійон вирішило в 2013 році, коли Франсуа замислився про президентські вибори в 2017 році, а Пенелопа – про написання диплома (з 2006 року, за її словами, вона вивчала через Інтернет англійську літературу). Але ще й тому, що вони «зрозуміли, що навіть якщо працювати з членами сім’ї і не вважається протизаконним, але це є неприйнятним».
Журналісти Le Journal du Dimanche поставили запитання і про її роботу у виданні Revue des deux mondes, що належить приятелю її чоловіка, мільярдерові Марку Ладрейту де Лашар’єру. Пенелопа Фійон розповіла, що надсилала в журнал «літературні резюме», на які «не було ані відповіді, ані реакції». За її словами, два її тексти були, в результаті, опубліковані. «Я передала слідчим десять резюме і докази роботи з аналізу творів», – розповіла Фійон, зазначивши, що пішла з Revue des deux mondes, визнавши «мовчання знаком неприязні».
Як відомо, раніше прихильники колишнього президента Франції Ніколя Саркозі закликали кандидата в президенти Франції від республіканців Франсуа Фійона знайти на своє місце іншого кандидата.
Тим не менш, голова Сенату Франції Жерар Ларше заявив, що Франсуа Фійон залишиться консервативним кандидатом на виборах президента Франції.
Франсуа Фійон опинився у центрі корупційного скандалу після відкриття прокуратурою розслідування стосовно його дружини Пенелопи. Є підозри, що вона фіктивно працювала помічником Фійона у Нацзборах і отримувала зарплату з держбюджету за роботу, яку не виконували. Йдеться про період, коли Пенелопа Фійон мала зарплату 7 тисяч євро. Кандидат заперечує будь-які обвинувачення, сама Пенелопа наполягає, щоб чоловік продовжував боротися на виборах.
У заміському будинку Франсуа Фійона, неподалік міста Сабле-сюр-Сарт, у департаменті міста Сарт, на заході Франції, нещодавно були проведені обшуки. За інформацією видання Le Monde, операцію проводили співробітники Центрального управління по боротьбі з корупцією, фінансовими і податковими злочинами (OCLCIFF). Слідчі дії були спрямовані, зокрема, на те, щоб точно оцінити вартість нерухомого майна Фійона, уточнює газета.


Малайзія запобігла замаху на короля

Саудівської Аравії

Влада Малайзії стверджує, що запобігла змові з метою нападу на короля Саудівської Аравії Салмана ібн Абдул-Азіза Аль Сауда під час його турне по Азії минулого місяця.
Про це повідомляє Financial Times.
«Начальник поліції Малайзії Халід Абу Бакар заявив у вівторок, що семеро осіб, заарештованих у лютому, які підозрюються у зв’язках із групами бойовиків, зокрема, представники «Ісламської держави», планували здійснити напад на саудівського короля в Куала-Лумпурі», – йдеться у повідомленні.
Як зазначається, всі семеро осіб були заарештовані, включаючи чотирьох громадян Ємену. В попередній заяві поліція повідомляла, що двоє чоловіків, які є громадянами Малайзії та Індонезії, планували широкомасштабний теракт за участю легкового автомобіля або вантажівки.
З візиту короля Салмана до Малайзії розпочалося його місячне турне по країнах Азії, яке охоплює Індонезію, Китай, Японію та Мальдівські острови.
Повідомляється, що на другий день візиту короля державна нафтова компанія Саудівської Аравії оголосила про плани інвестувати $7 млрд. у малайзійський нафтопереробний проект.


Польські слідчі зібралися до Росії –

інвентаризувати уламки літака Качинського

Польські слідчі хочуть поїхати до Росії, аби інвентаризувати уламки розбитого президентського літака Ту-154М.
Про це інформує радіо RMF.FM.
«Прокуратура готує подання до Росії у справі виїзду польських слідчих до Смоленська. Йдеться про можливість доступу до уламків розбитого президентського літака і його інвентаризації», – інформує радіо.
Група, яка веде слідство у цій справі, хоче сфотографувати окремі уламки літака, описати їх і позначити.
«Прокурори мають намір взяти зі собою до Росії спеціальне обладнання. Фахівці хочуть зрозуміти, в якому стані уламки літака, з чим польська сторона має справу як з доказом (у слідстві – ред.)», – інформує радіо.
Як відомо, Росія вже майже сім років відмовляється передати Польщі уламки Ту-154М, мотивуючи це веденням слідства в РФ. Глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський нещодавно заявив, що Варшава має намір подати скаргу до Міжнародного суду в Гаазі на дії Росії, яка безпідставно відмовляється віддавати польську власність – уламки розбитого повітряного судна.
10 квітня 2010 року поблизу Смоленська розбився літак Ту-154М. В результаті катастрофи загинули 96 осіб, які перебували на борту літака: президентське подружжя Лєха і Марії Качинських, а також представники політичної, військової, релігійної еліт Польщі, громадські активісти.

Міжнародний огляд

Росія перекинула війська до Єгипту. У Шойгу стверджують, що «іх там нєт»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers