rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Міжнародний огляд

ЄС затвердив безвізовий режим для Грузії

Євросоюз затвердив рішення про скасування візових вимог для громадян Грузії, яке набуде чинності до кінця березня.
Рішення ухвалила у понеділок без обговорення Рада ЄС, повідомляє Укрінформ.
Одночасно з рішенням щодо Грузії міністри країн-членів ЄС також схвалили новий механізм призупинення безвізових режимів для всіх третіх країн.
Далі, за процедурою, законодавчий акт про перенесення Грузії до переліку третіх країн, громадянам яких скасовуються візові вимоги для короткотермінових подорожей до країн-членів ЄС, буде опублікований та набуде чинності через двадцять днів. Як прогнозується, грузинські громадяни зможуть подорожувати до ЄС без віз уже з кінця березня.
Стосовно України, як очікується, процес візової лібералізації має продовжитися 28 лютого, коли Рада ЄС, Європарламент та Єврокомісія розпочнуть тристоронні переговори про проект законодавчого акту щодо скасування візових вимог для українців. Після подальшого голосування в Європарламенті та затвердження Радою ЄС безвізовий режим для України може набути чинності через кілька місяців.


У Польщі розсекретили базу осіб, які працювали

в комуністичних спецслужбах

Інститут національної пам’яті (IPN) Польщі відкрив для всіх бажаючих в Інтернеті вдосконалену базу осіб, які працювали в комуністичних спецслужбах Польщі або були їхніми агентами.
Дані про конкретних осіб та тип документів, які є на ці особи, можна знайти, вводячи імена та прізвища у так званому архівному інвентарі, інформує Dzieje.pl.
«Це є рішенням голови IPN Ярослава Шарека та колегіуму IPN», – заявила директор архіву IPN Мажена Крук.
Тип вказаних документів дає можливість визначити, чи особа була функціонером комуністичних спецслужб чи його жертвою.
Після введення інформації з іменем і прізвищем особи з’являється інформація про те, які саме дані на особу є в архіві IPN. Водночас, в Інтернеті немає повного доступу до матеріалів на конкретну особу.

У Киргизстані сотні людей протестують

проти арешту лідера опозиційної партії

Сотні людей протестують у столиці Киргизстану Бішкеку, вимагаючи звільнення лідера опозиційної партії «Ата-Мекен» («Батьківщина») Омурбека Текебаєва.
Як повідомляє «Радіо Свобода», щонайменше, 300 людей зібралися у вівторок на столичній площі Ала-Тоо.
Текебаєв, колишній союзник, а нині опонент президента Алмазбека Атамбаєва, був затриманий в аеропорту Бішкека вранці 26 лютого після прибуття з Туреччини. Влада стверджує, що він був затриманий у рамках розслідування щодо корупції. Рішення про його можливий тимчасовий арешт, як очікується, буде ухвалене найближчим часом.
Проте, на думку протестувальників, затримання Текебаєва було «провокацією».
Соратники Текебаєва заявили, що планували незабаром провести збори партії, на яких номінувати свого лідера в кандидати на посаду президента.
У день його затримання понад тисячу прихильників влаштували акцію протесту перед будівлею Державного комітету з питань національної безпеки, вимагаючи звільнення Текебаєва.

У Москві до координатора

проекту Gulagu.Net прийшли з обшуком

До російської правозахисниці Олени Абдуллаєвої, координатора проекту Gulagu.Net і колишнього члена Громадської спостережної комісії Москви, прийшли з обшуком.
Про це повідомив у Facebook засновник Gulagu.Net Володимир Осєчкін.
«Терміново! Важливо. 10 хвилин тому розпочався обшук у квартирі в Олени Абдуллаєвої, екс-члена ОНК Москви і координатора Gulagu.net. Це вже другий за рахунком обшук за день, зі самого ранку співробітники спецслужб обшукують квартиру ще однієї екс-членкині ОНК Мск Зої Світлової. Під час обшуку в Світлової, що тривав кілька годин, Олена писала слова на її підтримку, кудись телефонувала, щось намагалася зробити, щоб допомогти», – пише Осєчкін.
За його словами, оперативники зі собою привезли «понятих», «наркоманів з відділу поліції, які підтвердять, що потрібно». З чим пов’язані обшуки, Осєчкін не уточнив. За його словами, йому самому 28 лютого прийшла повістка з вимогою з’явитися у Слідчий комітет.
28 лютого оперативники прийшли з обшуком до правозахисниці й журналістки Зої Світлової, учасниці руху «Відкрита Росія», й колишнього члена ОНК Москви. У СК заявили, що обшуки пов’язані не з її правозахисною діяльністю, а зі «справою ЮКОСа» – у Світлової, нібито, можуть бути документи «про обставини переведення в РФ і витрачання грошових коштів, раніше викрадених М. Ходорковським і його співучасниками».
Соціальна мережа Gulagu.Net займається моніторингом порушення прав в’язнів і збору інформації про незаконні дії співробітників ФСИН.

Росіянин отримав 160 годин виправних

робіт за коментар про «ватників»

Мешканця Саратова Олександр Гозенка засуджено до 160 годин обов’язкових робіт за пости в соцмережі, в яких він вжив слово «ватник».
Про це повідомляє Бі-Бі-Сі з посиланням на суд.
19-річний Гозенко звинувачувався в приниженні людської гідності, йому висунули звинувачення за 282-ю статтею Кримінального кодексу РФ.
Зокрема, прокурор Катерина Забеліна заявила в суді, що Гозенко розміщував у соцмережі «ВКонтакте» коментарі зі словами «ватники» і «кацапи».
При цьому, прокуратура вбачала в цих та інших коментарях Гозенка «лінгвістичні і психологічні ознаки спонукання до дій насильницького характеру стосовно групи осіб національної приналежності» і просила засудити його до двох років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном на два роки.
Сам 19-річний підсудний на слідстві надав свідчення і визнав провину. У зв’язку з цим його справа розглядалася в особливому порядку.
В останньому слові Гозенко просив призначити йому штраф, а його захист – обрати покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

Браконьєри у ПАР у 2016 році вполювали

менше носорогів, ніж у 2015

Кількість носорогів, убитих браконьєрами в Південно-Африканській Республіці (ПАР), торік упала на 10 відсотків: у 2016 році браконьєри вполювали 1054 тварини, тоді як у 2015-му ця цифра становила 1175.
Про це повідомили в Департаменті з питань довкілля ПАР, інформує DW.
Поліція здійснила низку рейдів на браконьєрів, більш ніж подвоївши кількість осіб, затриманих за злочини, пов’язані з убивством носорогів: із 317 осіб у 2015 році до 680 осіб у 2016-му.
На 20 відсотків скоротилась і кількість убитих носорогів у Національному парку «Крюгер», головному природоохоронному комплексі ПАР. При цьому, загальна кількість злочинів браконьєрів у нацпарку зросла.
Як відомо, в індексі живої планети (LPI), який оцінює розміри окремих популяцій диких тварин, вчені опрацювали дані про, щонайменше, 4000 видів хребетних впродовж останніх трьох десятиріч. З 1970 до 2012 рр. загальна популяція хребетних тварин на планеті скоротилася на 58 відсотків.

У Македонії демонстранти вимагали

не надавати албанській мові офіційний статус

Кілька тисяч людей увечері 27 лютого протестували в столиці Македонії Скоп’є проти політичної угоди, яка гарантувала б ширше використання албанської мови в етнічно розділеній країні.
Про це повідомляє Радіо Свобода.
«Рух, який називає себе «За об’єднану Македонію», поширив у соціальних мережах заклики вийти на вулиці і протестувати проти цієї угоди. Більшість демонстрантів становили симпатики консервативної партії «ВМРО-ДПМНЕ» («Внутрішня македонська революційна організація – Демократична партія за македонську національну єдність»)», – йдеться у повідомленні.
Протестувальники пройшли від урядової будівлі до будівлі парламенту в Скоп’є, вигукуючи «Це не пройде!», співаючи македонські народні пісні, а також тримаючи плакати з написами «Ні білінгвізму» та «Це – наша червона лінія».
Протести відбулися після того, коли лідер соціал-демократів Зоран Заєв заявив про підтримку формування нового уряду трьома етнічними албанськими партіями. Ці партії поставили підтримку коаліційного уряду під керівництвом Заєва в залежність від ухвалення закону, який передбачає розширення меж використання албанської мови в Македонії.
Албанська нині є офіційною мовою лише в тих місцях, де албанці становлять понад 20% населення.

Угорщина будує вже другий паркан

на кордоні зі Сербією

Угорщина почала будівництво другої лінії паркану вздовж південного кордону зі Сербією.
Про це повідомляє Reuters із посиланням на речника уряду.
За словами речника, цей крок, імовірно, посилить критику з боку деяких партнерів Угорщини в Європейському Союзі.
Як повідомляється, уряд прем’єр-міністра Віктора Орбана вважає міграцію однією з найбільших загроз в ЄС. Так, у понеділок комітет Європарламенту повинен обговорити стан основних прав в Угорщині. Орбан є одним з нечисленних лідерів Євросоюзу, який підтримав президента США Дональда Трампа в прагненні побудувати стіну вздовж американсько-мексиканського кордону.
Як відомо, перший паркан з колючого дроту в Угорщині був зведений у 2015 році, коли через країну проходив основний сухопутний маршрут для сотень тисяч мігрантів і біженців, що тікали від війни в Сирії. Однак угорський уряд заявив, що другий паркан зробить бар’єр «більш ефективним» для стримування мігрантів, якщо ті попросять про надання притулку.
Так, Угорщина виділила $130 мільйонів для будівництва паркану та утримування табору для мігрантів. Зазначається, що другий прикордонний паркан, який буде поширюватися тільки на кордон між Угорщиною і Сербією, стоятиме вже до кінця весни.
Проти цього вже виступили правозахисні організації.

Мільйони людей в Чилі залишилися

без питної води

Зсуви, які відбулися в результаті потужних злив, призвели до забруднення води в річці, що живить резервуар поблизу столиці Чилі Сантьяго, в результаті чого влада розпорядилася відключити подачу питної води чотирьом мільйонам людей. Про це повідомляє Бі-Бі-Сі.
Влада обіцяє відновити водопостачання після того, коли рівень забруднення в річці Майпо знизиться.
Населення міста запасається бутильованою водою.
Школи відклали початок нової чверті.
Рятувальні служби повідомляють, що в кількох гірських районах через сильні опади припинено автомобільне сполучення і деякі населені пункти опинилися відрізаними від світу.

Екс-помічник Ле Пен розповів нові подробиці

її махінацій на минулих виборах

Колишній помічник очільниці «Національного фронту» та кандидата в президенти Франції Марін Ле Пен Гаель Нофрі зробив нові заяви про її махінації на виборах 2012 року. Про це повідомляє Бі-Бі-Сі.
Нофрі розповів, що в 2012 році «Національний фронт» узяв його на роботу під час президентської кампанії команди Ле Пен, використовуючи фіктивний контракт Європарламенту.
На його думку, найімовірніше, це був спосіб уникнути оголошення витрат партії на президентську кампанію.
«Національний фронт» уже перебуває під слідством за звинуваченням у зловживанні коштами Європарламенту.
Опитування показують, що Ле Пен, швидше за все, може виграти в першому турі президентських виборів у квітні, однак, інший кандидат – Еммануель Макрон – набирає популярності і має всі шанси обійти її у другому турі голосування в травні. Відповідно до недільних результатів опитування Figaro/LCI, Макрон з показниками 58% голосів у другому турі виборів випередить Ле Пен з її 42%.

Помер молодий актор Ніл Фінглтон,
що знімавсяу «Грі престолів»

У Британії на 37-му році життя від серцевої недостатності помер актор Ніл Фінглтон, відомий за роллю гіганта Мега Могутнього. Про це пише The Sun.
«Ніл Фінглетон, зірка «Гри престолів» і найвищий чоловік у Великій Британії, помер від серцевої недостатності у віці 36 років», – зазначається в публікації.
Фінглтон також займався баскетболом. У 2007 році він був визнаний найвищою людиною в Євросоюзі – його зріст становив близько 2,3 метра. Також він входив у список 25 найвищих людей світу.

Міжнародний огляд

Міжнародний огляд

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers