rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Міжнародний огляд

Норвегія має намір долучитися до переговорів Британії з ЄС

Норвегія хоче долучитися до всіх зустрічей між Великою Британією та Євросоюзом, на яких будуть обговорювати двосторонні відносини після Brexit.
Про це повідомляє The Indepen­dent.
Як зазначається, скандинавська країна не має членства в ЄС, але платить за доступ до єдиного європейського ринку, який вона отримала як учасниця Європейського економічного простору.
«Ми б хотіли мати можливість бути залученими до зустрічей ЄС-Британія, які будуть стосуватися єдиного ринку», – сказав норвезький міністр з питань ЄС і Єдиного економічного простору Франк Бакке-Єнсен.
При цьому він додав, що має на увазі розмови як про постійний доступ Лондона до європейського ринку, так і в перехідний період.
За словами Бекке-Єнсена, його країна також намагається організувати двосторонній політичний діалог із Британією. «Ми готові обговорити нашу майбутню співпрацю на конкретних умовах настільки скоро, наскільки ситуація дозволить», – зазначив він.
Раніше повідомлялося, що Норвегія може поставити хрест на мріях Британії про «норвезький сценарій» відносин з ЄС.


Алієв призначив дружину

першим віце-президентом Азербайджану

Президент Азербайджану Ільхам Алієв призначив свою дружину Мехрибан Алієву першим віце-президентом країни.
Про це йдеться у розпорядженні президента Азербайджанської Республіки від 21 лютого 2017 року.
«Керуючись частиною 1 статті 103 (1) Конституції Азербайджанської Республіки, ухвалюю: призначити Мехрибан Ариф гизи Алієву Першим віце-президентом Азербайджанської Республіки», – йдеться у документі.
Мехрибан Алієвій 52 роки, вона – депутат Міллі Меджлісу Азербайджану, керівник робочої групи з азербайджано-французьких міжпарламентських зв’язків, президент Фонду Гейдара Алієва і Фонду друзів культури Азербайджану, президент Федерації гімнастики Азербайджану, посол доброї волі ЮНЕСКО, ООН, а також Організації ісламської співпраці(ОІК) та Ісламської організації з питань освіти, науки і культури (ІСЕСКО).
Мехрибан Пашаєва вийшла заміж за Ільхама Алієва в 1983 році. У них – дві доньки, Лейла (1985 року народження) і Арзу (1987 року), та син Гейдар (1997 року).

Литва може заборонити

ще один російський телеканал

Комісія Литовського радіо і телебачення (КЛРТ) цього тижня обговорить санкції щодо зареєстрованого в Росії каналу ТВ Центр.
Про це повідомляє Delfi.
Представник КЛРТ Біруте Кершене сказала, що 22 лютого комісія повинна визначитися з тим, які дії будуть зроблені, не виключають і тимчасове обмеження ретрансляції ТВЦ у Литві.
Кершене зазначила, що раніше у програмах цього мовника порушень не було.
Можливе порушення було зафіксоване 27 січня 2017 року в інформаційній програмі «У центрі подій з Анною Прохоровою», в якій показували репортаж про рішення Литовського апеляційного суду у справі колишнього «омонівця» Володимира Разводова.
У репортажі повідомили, що відокремлення Литви від СРСР було незаконним і антиконституційним, також заявили, що на початку 1991 року «литовські націоналісти почали блокувати роботу радянських відомств».
«Комісія вважає, що це може бути розпалюванням ворожнечі та ненависті (...), ми додатково попросили незалежних експертів оцінити цю телепрограму», – сказала Кершене.

ЗМІ: У Кремлі замість виборів хочуть провести

референдум імені Путіна

У Росії вже не приховують, що хочуть відмовитись від проведення президентських виборів у 2018 році та бажають провести референдум щодо довіри росіян Володимирові Путіну.
Зокрема, видання «Дождь» оприлюднило інформацію про те, що у Кремлі виробляють особливий порядок для виборів президента в 2018 році.
«Росію чекає референдум про довіру національному лідерові. В адміністрації президента не бачать сенсу в тому, щоб спеціально підбирати Путіну опонентів, які б підвищили інтерес до виборів. «На сьогоднішній день просто немає такого кандидата, який своїм висуненням здатний створити інтригу на виборах», – каже співрозмовник видання «Дождь». Не є таким, на думку Кремля, і глава Фонду боротьби з корупцією Олексій Навальний. Своєю появою на виборах він лише створить багато негативу навколо влади, але не посприяє значному підвищенню явки», – розповідали раніше джерела видання «Дождь».
Як пише видання з посиланням на власні джерела, у березні 2018 року на Росію чекають не вибори, а референдум про довіру Путіну.
У Кремлі вже ставлять перед собою завдання, щоб відсоток тих, хто проголосував за Путіна, був вищим, ніж будь-коли. До слова, у 2012 за Путіна проголосували трохи більше, ніж 63% виборців.
Нагадаємо, президентські вибори у Росії заплановані на 11 березня 2018 року.

Греція і кредитори домовилися відновити

переговори щодо фіндопомоги

Греція і міністри фінансів країн єврозони домовилися наступного тижня поновити переговори щодо надання країні фінансової допомоги.
Про це повідомляє Reuters з посиланням на представника грецького уряду.
«Угода включає у себе поставлену грецькою стороною непорушну умову, що більше не буде заходів жорсткої економії навіть на один євро», – наголосив посадовець, ім’я якого не називається.
Як зазначається, переговори щодо фінансової допомоги Греції зайшли у глухий кут через затримки у проведенні Афінами реформ, а також розбіжності серед самих кредиторів щодо того, чи буде Міжнародний валютний фонд брати участь у програмі фінансової допомоги, яка почала діяти в середині 2015 року та передбачає виділення Греції 86 мільярдів євро.
Напередодні глава Європейського стабілізаційного механізму (ESM) Клаус Реглінг заявив, що Греції буде потрібно значно менше грошей, ніж було заплановано в рамках третьої програми фінансової допомоги країні.
За словами Реглінга, ESM, ймовірно, доведеться виплатити країні значно менше від обумовленої максимальної суми у 86 мільярдів євро, оскільки грецький бюджет почав розвиватися краще, ніж очікувалося.

Мерові Риги заборонили спілкуватися

в соцмережах іноземними мовами

Суд Відземського передмістя Риги залишив без змін рішення директора Центру державної мови (ЦДМ) оштрафувати мера Риги Ніла Ушакова на 140 євро за комунікацію самоврядування в соцмережах іноземними – російською й англійською мовами.
Про це повідомляє tvnet.lv з посиланням на телеканал LNT.
З вироку суду випливає, що самоврядування в спілкуванні з мешканцями навіть у соцмережах повинно використовувати тільки державну мову.
Ушаков оскаржив рішення директора ЦДМ у суді. Нове рішення суду можна оскаржити, і Ушаков заявив, що планує це зробити.
Згідно зі законом про держмову, державні і муніципальні установи надають призначені для інформування суспільства повідомлення тільки державною мовою і лише в окремих виняткових випадках – іноземною мовою.
У латвійській судової практиці це перший вирок суду, що стосується комунікації самоврядування в соцмережах.

У Гвінеї школярі протестували разом

з учителями

У Гвінеї сотні школярів вийшли на вулиці столиці Конакрі через страйки вчителів, які протягом кількох тижнів не проводять заняття. Поліція була вимушена застосувати сльозогінний газ.
Про це повідомляє АР.
«Поліція в Гвінеї застосувала сльозогінний газ, оскільки сотні школярів, озброєних каменями та палицями, вийшли на акції протесту в понеділок у столиці через страйк учителів, які перешкоджають відвідуванню занять упродовж кількох тижнів», – йдеться в повідомленні.
Демонстранти також палили шини та кидали їх на вулицю.
Державні центри, невеликі магазини та АЗС закрили з метою уникнути пограбувань з боку школярів віком 15 років та старших.
Як відомо, дві найбільші профспілки вчителів країни страйкують впродовж уже декількох тижнів, вимагаючи підвищення зарплати та відновлення роботи за контрактом учителів на півставки. Страйк триватиме, допоки уряд не підвищить заробітну плату на 7,5-10,3%.

Помер постійний представник Росії

в ООН Чуркін

Постійний представник Росії в Організації Об’єднаних Націй Віталій Чуркін помер 20 лютого, за день до свого 65-річчя, у приміщенні російської місії у Манхеттені – через проблеми зі серцем.
Про це повідомили джерела The New York Post.
«Віталієві Чуркіну стало зле близько 9:30 ранку, у місії на East 67th Street, через серцевий напад», – повідомили джерела.
Чуркіна у непритомному стані привезли до пресвітеріанської лікарні Нью-Йорка.
Про його смерть було оголошено на засіданні ООН.
64-річний дипломат прцював як постійний представник Росії в ООН із 2006 року.

У штаб-квартирі партії Ле Пен були

проведені обшуки

У французькому місті Нантерр слідчі обшукали штаб-квартиру французької партії «Національний фронт», лідером якої є кандидатка на посаду президента Франції Марін Ле Пен.
Про це повідомляє The Guardian.
«Обшуки пов’язані з обвинуваченнями Ле Пен у фіктивному працевлаштуванні співробітників, а також передбачуваному неправомірному використанні держкоштів для виплати зарплат», – йдеться в публікації.
Нагадаємо, раніше Ле Пен зобов’язали повернути €340 тисяч, витрачених на фіктивних помічників. Однак, вона не повернула зазначену суму.

Прем’єр Ірландії подасть у відставку через

скандал з поліцією

Очікується, що прем’єр-міністр Ірландії Енда Кенні в березні подасть у відставку після хвилі критики на його адресу через нездатність впоратися з кризою в поліції.
Про це повідомляє Guardian.
«Енда Кенні, як очікується, піде у відставку як прем’єр-міністр Ірландії наступного місяця після різкої критики на його адресу через кризу в ірландській поліції», – йдеться в повідомленні.
Як очікується, Кенні оголосить про свої плани на зустрічі очолюваної ним партії «Фіне Гейл».
Прес-секретар прем’єра відмовився від коментарів про можливий кінець зустрічі, але джерела видання в партії зазначили, що Кенні може подати у відставку після свого візиту до Вашингтона, який запланований на 17 березня.
Як відомо, уряд меншості звинувачує Енду Кенні в неправильному підході до ситуації зі сержантом Моррісом Маккейбом (йдеться про розкриття фактів корупції в ірландській поліції), через що Маккейб і його дружина зазнали переслідувань.

ООН повідомила про голод

у Південному Судані

Ситуація в окремих регіонах Південного Судану офіційно визнана голодом.
Така ситуація стала наслідком затяжного збройного конфлікту, падіння сільськогосподарського виробництва та високих цін на продукти харчування, пише «Дзеркало тижня».
Гуманітарні установи системи ООН повідомляють, що голод у даний час лютує в штаті Юніті в північній і центральній частині країни. Формальне визнання того, що відбувається, голодом означає, що люди вже почали вмирати від недоїдання. 100 тисяч осіб уже голодують, ще майже мільйон – на межі виснаження.
Від гострого виснаження страждає більше, ніж мільйон дітей у Південному Судані. Більше, ніж чверть мільйона дітей – на межі голоду.
«Якщо ми не надамо екстрену допомогу цим дітям, то багато з них просто не виживуть», – попередив представник ЮНІСЕФ у Південному Судані Джеремі Хопкін, передає Центр новин ООН.
Збройний конфлікт у Південному Судані серйозно підірвав сільськогосподарське виробництво і рівень життя сільського населення. Сплеск насильства в липні 2016 року посилив розвал системи виробництва, зокрема, в раніше стабільних провінціях. Різке зростання інфляції – до 800% в рік – також завдало удару по постраждалих провінціях, які традиційно покладаються на місцеві ринки.
Південний Судан здобув незалежність 9 липня 2011 року. Судан став першою державою, яка оголосила про офіційне визнання південного сусіда. Проголошенню незалежності передували десятиріччя конфлікту між Північчю і Півднем, в результаті чого загинули близько півтора мільйона осіб.
Військовий конфлікт у Південному Судані спалахнув у грудні 2013 року між представниками панівної народності дінка, до якої належить президент Кіір, і племені нуер, яке представляє колишній віце-президент Тіні.

Міжнародний огляд

Міжнародний огляд

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers