rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Пам’ять \ У світі вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні
У всьому світі відбулося вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні. Минуло три роки з часу їхньої трагічної і жертовної смерті, але світ і досі пам’ятає їхній величний подвиг. Заради свободи, заради права бути собою, бути вільним громадянином у вільній країні, де громадські свободи – понад усе, вони віддали найцінніше. У ці скорботні для України дні вшанувати пам’ять загиблих прийшли не тільки в Україні, але й у всьому світі – у США, Канаді, Італії, Австрії, Польщі, Естонії, Латвії та інших країнах.



У Вашингтоні відбулася поминальна церемонія на честь Героїв Небесної Сотні, які загинули, захищаючи свободу України на Майдані три роки тому, а також інших полеглих у триваючій боротьбі українців за незалежність.
Захід у центрі американської столиці, біля Меморіалу президентові Лінкольну, зібрав сотні людей та привернув увагу багатьох, хто перебував поруч, повідомляє власний
  Title
  
  Title
  
кореспондент Укрінформу.
Церемонія розпочалася з виконання композиції «Плине кача», яка стала сумним символом пам’яті полеглих захисників Української держави. Учасники заходу – представники української громади США, Посольства України в Вашингтоні, священнослужителі, небайдужі американці та представники інших країн – вшанували хвилиною мовчання полеглих героїв біля Тризуба, викладеного на бетоні зі свічок. Багато хто тримав у руках жовто-блакитні прапори й стрічки, а також червоні квіти.
До присутніх звернувся посол України в США Валерій Чалий, який підкреслив, що «боротьба за Україну триває і тепер – в умовах російської агресії, яка продовжується досі». Він подякував українським організаціям Америки за єдність і солідарність з Україною.
Зі свого боку представники українських організацій у Сполучених Штатах – Фундації Україна – США, United Help Ukraine, Razom – підкреслили готовність й надалі активно допомагати українцям у боротьбі проти агресії Москви. За традицією, священики українських церков у США відправили богослужіння, урочисто пом’янули загиблих та прочитали спільну молитву за Україну.
У центрі Оттави, поблизу федерального парламенту Канади, також відбулося вшанування Героїв Небесної Сотні.
Як передає кореспондент Укрінформу, у заході взяло участь близько півсотні осіб.
Поки священик проводив молебень, присутні тримали в руках портрети полеглих Героїв Небесної Сотні та чорні прапори.
Окрім членів української громади Оттави та небайдужих мешканців міста, у заході взяли участь українські дипломати на чолі з послом України в Канаді Андрієм Шевченком, а також колишній речник СММ ОБСЄ Майкл Боцюрків.
Після завершення церемонії вшанування у приміщенні посольства України в Канаді відбувся показ фільму, присвяченого Революції гідності та обговорення подій Євромайдану з їх безпосередніми учасниками.
Члени Конгресу українців Канади вважають, що величезна жертва, на яку пішли герої Небесної Сотні заради перемоги ідей Майдану, ніколи не буде забута. Про це, зокрема, йдеться у зверненні Конгресу, приуроченому до дня Героїв Небесної Сотні.
«Понад сто людей – Небесна Сотня – були замордовані на Майдані, захищаючи невід’ємне право українського народу на справедливість та свободу. Сьогодні ми вшановуємо їхню пам’ять. Найвища жертва, яку вони заплатили, ніколи не буде забута. Відважні патріоти Майдану та міських площ усієї України є вічним прикладом єдності, відваги і рішучості для всіх нас», – заявили у Конгресі.
В українській організації також висловили впевненість у невідворотній перемозі України над російською агресією.
«Вшановуючи пам’ять Небесної Сотні, ми зупиняємося, щоб віддати шану тисячам українців, які загинули чи були поранені внаслідок вторгнення Росії в Україну. Ми віримо, що з Божою допомогою вони переможуть. Ми також знаємо, що правда завжди мусить восторжествувати, що добро перемагає зло і що свобода завжди поборює насильство. Ми молимося, щоб мир знову запанував в Україні», – наголошують у зверненні.
Офіційна Канада також підтримала прагнення українців жити у вільній і демократичній країні й згадала про жертв режиму Януковича.
«Сьогодні ми згадуємо жертв протестів на Майдані. Нам слід і надалі бути солідарними з українським народом у його прагненні до свободи та демократії», – написала член Сенату Канади Рейнел Андрейчак на своїй сторінці у мережі Твіттер.
Нагадаємо, впродовж останніх трьох років Канада надала Україні різноманітної допомоги на понад 700 млн. доларів, серед яких 400 млн. – кредити з низькими ставками та 240 млн. – фіндопомога на програми з розвитку демократії, верховенства права й економіки.
У неділю, 19 лютого, в столиці Естонії, Таллінні, також почалися заходи до Дня пам’яті за загиблими під час Революції гідності: панахида та засідання дискусійного клубу «Співрозмовник».
Про це написала у Facebook президент Конгресу українців Естонії Віра Коник.
«У Таллінні, в Українській греко-католицькій церкві, відбулася панахида за полеглими Героями Небесної Сотні та всіма загиблими за незалежність України, яку провів отець Олег Поп’юк. У панахиді взяли участь члени української громади, а також посол України в Естонії Віктор Крижанівський, дипломат Віталій Попов, депутат Європарламенту Тунне Келам, естонський політик Марі Анн Келам», – йдеться у повідомленні.
Title  
  
Після панахиди відбулося засідання дискусійного клубу «Співрозмовник». Під час засідання представники української діаспори Естонії спілкувалися з очевидцем революційних подій, журналістом естонської телерадіокомпанії Антоном Алєксєєвим, який вів репортажі з Майдану. Антон розповів про побачене під час свого перебування в Києві. Він був свідком розстрілу невідомими снайперами учасників протесту.
Також присутні переглянули фільм «Жіночі обличчя революції» і вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.
У Варшаві, де проживає велика українська громада і є багато прихильників України, також відбулося вшанування пам’яті загиблих Героїв біля меморіальної дошки на честь Небесної Сотні.
Про це інформує власний кореспондент Укрінформу.
«Ми пишаємося українським народом, який дав нам таких Героїв. Ми пишаємося кожним, хто ціною власного життя оберігає українську державу, захищає свободу, честь і гідність. Історія показує, що ці цінності не даються раз і назавжди, і незалежність теж не дається раз і назавжди. Постійно треба доводити, що Україна – вільна, Україна – незалежна», – звернувся до присутніх біля меморіальної дошки радник-посланник України в Польщі Василь Зварич.
  Title
  
  Title
  
Він підкреслив, що пам’ять про Героїв Небесної Сотні надихає творити добро для своєї держави і народу.
«Пам’ять про Героїв Небесної Сотні допомагає нам долати будь-які перешкоди. Ми переконані, що з таким героями Україна справді переможе», – висловив переконання Зварич.
Український активіст, колишній голова Об’єднання українців у Польщі Юрій Рейт наголосив, наскільки необхідно зберегти пам’ять про Героїв Небесної Сотні і передавати її наступним поколінням.
«Це був зрив, вони пішли боронити державу, людську гідність», – підкреслив Рейт. Він додав, що треба молитися за душі загиблих Героїв, а також за тих, хто сьогодні на передніх рубежах захищає Україну.
Біля меморіальної дошки відправили молебень у пам’ять про Героїв Небесної Сотні, а також вшанували їхню пам’ять хвилиною мовчання. Українські дипломати й активісти запалили лампадки та поклали квіти. Наприкінці учасники заходу заспівали гімн України.
Упродовж дня пам’ять Героїв Небесної Сотні до будинку посольства України приходили вшановувати багато інших людей, зокрема, й учні та вчителі суботньої української школи «Материнка» імені Дмитра Павличка.
У понеділок посольство України в Польщі оголосило конкурс на створення проекту нової меморіальної таблиці на фасаді будівлі диппредставництва на честь Героїв Небесної Сотні.
У столиці Латвії також відбулися заходи на честь Революції гідності, зокрема, молебень за Героями Небесної Сотні, відзначення українських і латиських активістів, а також пікетування Російського посольства під гаслом «Крим – це Україна!»
Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.
Вечір почався з півгодинного пікетування Російського посольства українськими та латиськими активістами. Адже саме з 20 лютого російське керівництво почало впровадження підступного плану окупації Криму. Пікетники закликали до повернення захопленої території Україні та призупинення утисків кримських татар російськими окупантами.
Далі у Ризі почалися заходи на вшанування Революції гідності.
Після чого були запалені лампадки біля пам’ятника Шевченку. Присутні виконали гімни України та Латвії. Потім у дворі Посольства України в Ризі біля стенду із зображенням Героїв Небесної Сотні отець Роман (УГКЦ) відправив молебень на знак пам’яті Героїв Небесної Сотні. Також відбулося покладання лампадок та квітів під реквієм «Пливе кача…»
Під час урочистого прийняття в посольстві посол України в Латвії Євген Перебийніс вручив пам’ятні відзнаки та грамоти українським та латиським активістам, особливо відзначивши голову Конгресу українців Латвії Миколу Павлюка.
Водночас, на цьому вечорі ризькі активісти попрощалися з Євгеном Перебійносом, в якого завершився термін відрядження до Латвії та вручили йому пам’ятний подарунок. Невдовзі він поїде вручати вірчі грамоти на новому місці роботи – у Празі.
Заходи, присвячені перемозі Революції гідності та вшануванню її героїв, триватимуть у Ризі впродовж тижня, до неділі. Зокрема, щовечора, о 18:00, активісти запалюватимуть лампадки біля пам’ятника Т. Г. Шевченку.
Title  
  
 Title 
  
19 лютого 2017 року на центральній площі Рима українці та італійці також вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні. Про це повідомив координатор оргкомітету «Євромайдан-Рим» Олесь Городецький на своїй сторінці у Facebook.
«Приблизно 300 українців та італійців зібралися сьогодні, 19 лютого, на центральній площі Риму – площі Республіки, щоб пригадати події трирічної давнини та вшанувати Героїв Небесної Сотні», – написав він.
Заупокійну панахиду очолив преосвященний владика Іриней Білик, канонік Папської Базиліки Санта Марія Маджоре у співслужінні з отцем Іваном Куликом, парохом української парохії Сергія і Вакха.
Опісля молитви були прочитані вірші, присвячені Небесній Сотні, звучали пісні «Пливе кача», «Зродились ми великої години», «Ой, у лузі червона калина» та інші. З промовами українською та італійською мовами виступили активісти громади.
У Відні також вшанували українських героїв. В українській церкві 19 лютого відбулася поминальна панахида за Небесною Сотнею. Про це пише Сторінка.at.
«19-го лютого у церкві святої Варвари відбулася панахида на честь вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні», – йдеться у повідомленні.
Організатори заходу закликали всіх небайдужих подякувати героям «за їхню мужність та незламну віру в краще майбутнє України».
У центрі Києва відбулися заходи з нагоди річниці Революції гідності і вшанування Героїв Небесної Сотні. На місцях загибелі протестувальників запалили світлові промені, а на майдані Незалежності люди виклали лампадками тризуб.
Родичі загиблих активістів Революції гідності, Героїв Небесної Сотні, приїхали на у Київ вшанувати пам’ять своїх синів і доньок, братів і сестер, батьків та матерів. До них приєдналися і пересічні кияни – ті, хто стояв на Майдані і знав загиблих, і ті, котрі просто вважають за необхідне пам’ятати про ціну свободи, за яку віддали своє життя загиблі.
У Києві правопорядок забезпечували приблизно чотири тисячі силовиків.
19 лютого ввечері у Києві між силовиками та активістами сталися сутички. Щодо шести затриманих активістів склали адмінпротоколи, травмовані троє правоохоронців.
У третю річницю трагічних подій на Майдані, вшановуючи пам’ять Героїв Небесної Сотні, студенти львівських вищих навчальних закладів пройшли тихою ходою від Львівського національного університету імені Івана Франка до пам’ятника Тарасові Шевченку. Тут, на площі, відбулася поминальна панахида пам’яті Героїв Революції гідності.




Title  Title  
    
 Title  Title 
    

А 20 лютого на алеї Героїв Небесної Сотні у Дніпрі зібралися понад півтисячі містян. Серед них були волонтери, бійці АТО, священнослужителі та просто небайдужі городяни. Люди принесли десятки українських прапорів. Про це повідомили у прес-службі міськради.
У дні третіх роковин розстрілів на Майдані Незалежності пам’ять Героїв Небесної Сотні вшанували хвилиною мовчання. До монумента полеглим борцям за свободу України поклали квіти пам’яті. За загиблими в дні масових розстрілів на Майдані Незалежності на алеї Героїв Небесної Сотні відслужили жалобну панахиду.

Ті, що зупинили російську армаду

Минуло 3 роки з дня розстрілу Небесної Сотні. Стефан Романів: «Винуватці мають бути покарані!»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers