rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Чоловіча сторінка \ Тактична бойова підготовка

Бойове навчання № 1

Відхід із передової і повернення до неї
Це – чудові бойові поради для початку розвитку навичок патрулювання. Чесно кажучи, вони трохи складні, але тільки-но ви почнете їх освоювати, все обов’язково піде простіше. Це завдання складається з двох частин: (1) – скоординувати час і місце виходу на передову і (2) – скоординувати час, місце і сигнал для відступу з передової. Ви повинні скоординувати ваш патруль з командуванням дружньої передової бойової одиниці (ПБО)!
Використовуйте ось таку схему для планування патрулювання:
1. Перейдіть на місце збору (МЗ).
2. Скоординуйте плани і налагодьте контакт із провідником дружньої передової бойової одиниці (ПБО).
3. Перетніть лінію і зупиніться перед «нейтральною зоною» на передовій.
4. Завершіть місію.
5. Поверніться на «нейтральну зону» на передовій.
6. Подайте ближній і дальній розпізнавальні сигнали для дружніх ПБО.
7. Налагодьте зв’язок із провідником дружньої ПБО і перерахуйте членів патрульної групи.
8. Проведіть опитування щодо виконання завдання на місці збору.
Звичайно ж, складно запам’ятати ще один довгий список. Але якщо ви скопіюєте цей список на картку і виконуватимете його, незабаром він стане вашим другим «я».
Розгляньмо обидві частини, відхід з передової і повернення на передову. Ми розглянемо їх більш детально. Пункти зі списку набудуть сенсу, тільки-но ми почнемо моделювати місію.

Вихід на передову
Перехід на місце збору

У якийсь момент, відповідно до дій командира, ваш загін почне рухатися вперед і захопить безпечну позицію на 360º за передовою. Ця позиція також називається місцем збору (МЗ). Тут відбувається остаточне планування, повторення і координація з командиром дружньої ПБО.
Координація і зв’язок з провідником дружньої ПБО
Тепер, коли ви знаєте свій розклад, ви повинні скоординувати час і місце виходу на передову і повернення з неї з командиром дружньої ПБО. Щоб скоординувати вихід, ви виберете відповідний час, а командир дружньої ПБО вибере відповідне місце на лінії фронту.
Він також дасть вам провідника, який проведе ваш патруль через перешкоди, заміновані частини території і дріт біля безпосередньої лінії фронту. Ви повинні зустріти вашого провідника і встановити обмеження у часі, скільки він буде чекати на ваш патруль на віддалених перешкодах. Це дозволить провідникові провести вас через перешкоди, якщо ваш патруль атакуватимуть, і вам доведеться відступати назад через передову!
Ви також повинні скоординувати з командиром дружньої ПБО місце і час повернення. Це передбачає розробку віддалених розпізнавальних сигналів, наприклад, колір світлового сигналу, свистка або просто радіоконтакту. Також скоординуйте ближній розпізнавальний сигнал. Пам’ятайте: пароль і відповідь на нього НІКОЛИ не використовують на передовій. Ви повинні створити свій пароль та відповідь, такі як, наприклад, комбінація цифр, яка дорівнює якійсь сумі.
Командир ПБО має особисто представити вас провідникові. Повторіть йому час і місце виходу на передову і відходу. Повторіть дальні і ближні розпізнавальні сигнали. Проведіть провідника до вашого патруля і представте його старшому патрулю і замикаючому. Це дозволить знати особисто бійців на початку і в кінці патруля, коли він буде забезпечувати ваш відхід з передової.
Перетин лінії і зупинка перед «нейтральною зоною» за передовою
У призначений час командир проведе ваш патруль через дротяне і мінне загородження біля безпосередньої лінії фронту. Після того, коли ви це все пройдете, загін опиниться на дальній частині бойових дій або на «нейтральній зоні». Провідник буде перебувати там деякий час, виділений для зупинки на віддаленій ділянці бойових дій, перед тим як повернеться до передової.
Зупинку можна зробити після того, коли ви переконалися, що ваш загін перебуває в укритті на віддаленій позиції «нейтральної зони». Під час першої зупинки кожен солдат повинен сісти зручніше і зняти головний убір. У тиші, протягом хоча би п’яти хвилин, загін повинен прислухатися до звуків навколо. Це допоможе вухам і очам адаптуватися до нової місцевості.
Завершення місії
Переконавшись, що ваш патруль у безпеці й адаптувався до звуків, місцевості, запахів навколо, можна продовжити шлях до ПСП. Незалежно від того, яка у вас місія, ви її виконаєте. Після цього можна повертатися на передову, але вже іншим шляхом.
Слід нагадати, що патрулю, можливо, і не доведеться повертатися на передову. Це залежить від того, яку місію йому потрібно виконати. Враховуючи це, потрібно завжди мати план, якщо є сумніви.

Повернення з передової
Повернення на «нейтральну зону» перед передовою

Патруль буде повертатися на «нейтральну зону» за маршрутом, вказаним у плані проведення операції. Краще повертатися іншим шляхом (не тим, яким ви виходили). Тоді шанси супротивника влаштувати засідку вашому патрулю будуть невеликі.
Також буде добре, якщо дорогою до пункту призначення у вас будуть, як мінімум, два різні азимути. Це також зменшить шанси супротивника влаштувати засідку, оскільки ви зміните напрямок до того, як супротивник зможе влаштувати засідку на вашому шляху.
Подайте ближній і дальній розпізнавальні сигнали для дружніх ПБО
Коли ви будете перебувати вже в діапазоні далекого розпізнавального сигналу, вам потрібно сконтактуватися з дружніми ПБО. Не потрібно зупиняти патруль або навіть просити відповісти на ваш сигнал. Подайте сигнал і продовжуйте рухатись до призначеного місця.
Зупиніть патруль на безпечній дистанції (на віддаленій ділянці «нейтральної зони» – якомога далі від передової). Візьміть бійця з групи безпеки і просувайтеся віддаленою ділянкою бойових дій до призначеного місця, попередньо залишивши загону план дій у надзвичайній ситуації (з п’яти пунктів). Подайте ближній розпізнавальний сигнал командиру. Після того, коли ви налагодили контакт із провідником, ви можете залишити з ним вашого бійця групи безпеки і повернутися до патруля.
Сконтактуйтеся з провідником дружньої ПБО і перерахуйте бійців патрульної групи
Зберіть бійців патрульної групи і проведіть їх через віддалену ділянку «нейтральної зони». Знову налагодьте зв’язок із провідником і спробуйте доповісти про кількість бійців патрульної групи.
Тепер, перебуваючи біля провідника, перерахуйте бійців патрульної групи, які виходять із зони передової лінії, називаючи ім’я кожного. Цим ви продемонструєте провідникові, що знаєте кожного члена патрульної групи, і що противник не пробрався через передову!
Проведіть опитування про виконання завдання у пункті збору
Відрядіть патруль назад до місця зупинки за передовою. Вам доповість про ситуацію ваш командир або командир ПБО.

Висновок

Отже, ви тільки-но закінчили розробку плану дій для вашого першого патруля. Це – складний процес. Але, в результаті, для виходу на передову і повернення з неї потрібно лише узгодити (1) час і місце вашого виходу на передову, а також (2) час, місце і сигнали вашого повернення з неї. Як бачите, ці дві досить прості вимоги містять у собі бездоганне розуміння графіка місії, отже, планування і виконання патрулювання. Також ви зможете використовувати цю інформацію з аналогічною метою при координації виходу та повернення патрулів на базу.
Використовуйте цей розділ як інструкцію до тих пір, поки вона не ввійде у звичку.
Висновки з отриманого досвіду
На початку 1967 року взвод 1-ї Повітряної дивізії покинув оборонний периметр патруля. Взвод при просуванні вперед вибрав той же маршрут, що і раніше, при цьому патруль не зупинився, щоб прослухати підозрілі звуки, визначити рівень небезпеки або проконтролювати, стежать за ними чи ні. Вони йшли до цілі, яка була на відстані лише двох годин ходьби!
На шляху опинилися дві небезпечні зони. Коли взвод підійшов до ділянки, яку потрібно було подолати, вирішили відрядити групу безпеки на 125 метрів вперед, щоб розчистити все від дерев і чагарників, але вона «нарвалася» на добре сплановану засідку.
Висновок
Погоджуйте пункти відходу і повернення. Не використовуйте один і той же маршрут двічі! Не вибирайте маршрут по прямій, маневруйте, щоб супротивник не зміг його передбачити. Робіть зупинки, щоб визначити рівень небезпеки там, де ви перебуваєте!

Тактична бойова підготовка. Бойове навчання № 2

Способи переміщення
У цьому занятті з тактичних бойових дій ми розглянемо те, як переміщати патруль з пункту «А» у пункт «Б». Цю техніку краще описати як «способи убезпечити рух». Перші два види технік використовують, насамперед, для пішохідного пересування патруля дорогою чи стежкою. Третю техніку застосовують для відкритих чи напіввідкритих місцевостей. Її навряд чи будуть використовувати під час пересування вздовж дороги.
Техніка «Похідна»
Цей метод використовують тільки на «нейтральній зоні» за передовою, коли зустріч із противником – малоймовірна. Тому цей метод – найменш безпечний.
Патруль рухається як єдине ціле для полегшення управління та контролю. Кожен боєць патруля йде на відстані п’яти метрів один від одного. Коли дорога достатньо широка для формування двох шеренг, учасники повинні бути розташовані у хаотичному порядку, щоб кожний боєць перебував на відстані десяти метрів між двома іншими бійцями спереду або ззаду. Це дозволяє бійцям по різних боках дороги бути на відстані п’яти метрів один від одного.
Цей метод дозволяє пересуватися порівняно швидко. Патруль може зміщатися вліво або вправо при повітряній атаці або непрямому вогні. Ця техніка дозволяє залишати дистанцію між бійцями, що змушує противника відмовитися від застосування зброї масового ураження.
Техніка «Переміщення і спостереження за місцевістю»
Цей метод також використовують, коли пересування здійснюють за «нейтральною територією», і зустріч противника цілком імовірна. Вона дає середній рівень безпеки.
Патруль розділяється на дві або більше частин. Між бійцями все ще зберігається п’ять метрів відстані, і вони розташовані у хаотичному порядку, коли дорога достатньо широка для двох колон. Суттєвою різницею між цією технікою і технікою «Похідна» є те, що між усіма частинами зберігається, як мінімум, двадцятиметрова дистанція.
Ця техніка дозволяє пересуватися досить швидко, має всі переваги техніки «Похідна», даючи можливість розсіюватися або атакувати у випадку наступу зі засідки. І хоча ця техніка не перешкоджає зв’язку між ланками, вона зменшує готовність патруля реагувати на далекі засідки і, крім того, створює додатковий рівень захисту від зброї масового ураження.
Техніка «Почергове ведення спостереження за місцевістю»
Цю методику використовують, коли об’єкт десь рухається – або ззаду, або спереду від нейтральної зони, коли може статися сутичка з противником. Вона пропонує найбільший високий рівень безпеки серед інших технік пересування.
Патруль розділений на дві ланки. Передова ланка зупиняється на позиції, яка дає хороший огляд місцевості перед патрулем. Ця ланка повинна забезпечити прикриття та маскування.
Остання ланка (позаду передової ланки) здійснює ривок вперед або ж трохи вліво, або вправо від позиції прикриття. Ця ланка використовує напрямок, який:
– має найвищий рівень прикриття;
– не створює перешкоди для ведення вогню з позиції через голову бійців, що рухаються вперед;
– не перевищує дальність вогневої підтримки позиції, що прикриває.
Тільки-но ланка успішно перетнула місцевість, вона намагається захопити позицію, яка найбільш підходить для спостереження за територією перед нею. Ланка пересування тепер перебуває на позиції патруля, а колишній патруль – на позиції ланки, що пересувається.
Цей процес повторюється до тих пір, допоки патруль не досягає своєї цілі, або ж ситуація з безпекою не покращиться. Рухи – дуже повільні і тихі (на противагу поняттю «швидкий кидок»). Тільки у випадку потрапляння патруля під вогонь тактика пересування перекатами під прикриттям своїх військ стає швидкою й агресивною. Вогонь підтримки може бути застосований з позиції прикриття, а зв’язуюча ланка буде атакувати або відступати, залежно від рішення командира патруля.

Висновок

Головна хитрість полягає у тому, щоб вибрати потрібну техніку, виходячи з рівня небезпеки. Слід пам’ятати, що контакт зі силами противника або мало ймовірний, або істотно ймовірний, або очікуваний. Якщо вирішено застосовувати техніку з найвищим рівнем безпеки, а саме, «пересування перекатами під прикриттям», можна очікувати, що сили бійців незабаром будуть виснажені і рух вперед сповільниться. І навпаки, якщо постійно покладатися на метод, який дає мінімальний рівень безпеки для того, щоб надолужити швидкість, це може призвести до негативних результатів при сутичці з противником. Потрібно вибирати найбільш відповідну стратегію, виходячи зі ситуації, і слід чітко дотримуватися відстані між бійцями і ланками.
Висновки з отриманого досвіду
Один патруль був відряджений після настання темряви, щоб захопити міст, який належав силам противника. Літні ночі у північно-західній частині штату Міссурі – особливо темні, там повно рослинності та багато шуму від усіляких комах, відомих людині. І командир патруля мав намір використати це на свою користь.
Маршрут патруля був небезпечним, частково пролягав уздовж дороги з гравію, частково – вздовж середнього розміру струмка. Але патруль рухався в темряві обережно. Правил безпеки дотримувався ретельно. І командир патруля давав достатньо часу, щоб відправити команду розвідки вперед і дослідити підозрілі точки і місця на шляху патруля.
Повертаючи на дорозі з гравію, патруль перетнув невелику ділянку лісу і потім підійшов до струмка. Патруль йшов протоптаною стежкою, яка вела до струмка до тих пір, поки вони не підійшли до краю величезного поля, яке було розміром 150 м у ширину і 800 м у довжину. Викликали команду групового озброєння для того, щоб прикрити групу захоплення цілі на відстані 400 м вниз на полі праворуч. Інша частина патруля рухалася у бік мосту в колоні по одному, буквально тримаючись за розвантажувальний жилет людини перед собою.
Коли вони підійшли до своєї позиції через 150 м у відкритому полі, патруль зупинився. Паралельно зі струмком, на відстані 30 м від моста, була залізнична колія. У патруля було багато часу, і його командир вирішив дати бійцям перепочити і почекати на потяг. Він підрахував, що протиборча сторона буде спостерігати за ними з поста спостереження або поста прослуховування до того часу, коли має проїхати потяг.
Через короткий період часу пролунав звук потяга з вугіллям, його свист пролунав на перетині дороги з гравію, моста і залізничного перехрестя. Потяг тимчасово перекрив вид на поле, і весь патруль кинувся на той бік. Також важливо, що потяг заглушив звуки патруля, який кинувся через відкрите поле. Тільки-но потяг проїхав, група захоплення була на місці. Силам противника було раптово завдано удару.
По-перше, і насамперед, командир патруля відвів достатньо часу для пересування. Він поспішав тільки тоді, коли йому це було вигідно.
По-друге, командир патруля не боявся використовувати короткі шляхи підходу.
Хоча, взагалі-то кажучи, ці шляхи передбачають пастки і засідки, але патруль рухався обережно, перевіряючи кожну небезпечну частину, виявлену розвідником. Правильно використовуючи флангові та фронтальні групи безпеки, патруль може скористатися короткими шляхами підходу і зберегти сили бійців. Потрібно пам’ятати, що тактика – це відповідь здорового глузду на проблеми, які можуть виникнути на полі бою.
По-третє, командир дозволив своєму патрулю використовувати навколишній шум. Нічний вітер у верховіттях дерев, ритмічне щебетання комах – всі ці речі приглушили рух патруля на спланованому шляху. Звуки потяга, що глушили все навколо, дозволили всім бійцям патрульної групи швидко пересікти ділянку поля.
Плануйте свій шлях ретельно і проводьте розвідку, коли це можливо. Використовуйте розвідгрупи. Маскування буває у вигляді природних звуків – вітру, дощу, звуків комах, потягів, вуличного руху, вертольотів, низько літаючого літака, промислових підприємств або ж дзюркотливого струмка. Використовуйте все це у своїх цілях.

Тактична бойова підготовка. Бойове навчання № 3

Бойовий порядок для атаки
Цей розділ дасть нам важливу інформацію, яку одразу ж можна застосувати в дії.
Такий бойовий порядок є саме бойовим порядком у традиційному сенсі військових дій. Він розроблений, щоб дозволити максимально використовувати зброю патруля, одночасно обмежуючи вплив противника. Сенс такого бойового порядку – це його простота. Кожен боєць у такому строю буде знати, де його сектор стрільби зі свого місця у строю. Командування й управління бойовим порядком для атаки може бути складним, але якщо все зроблено правильно, такий стрій дозволяє забезпечити необхідне спілкування.

Похідний стрій колоною
Цей бойовий порядок будується наступним чином: кожен солдат йде колоною по одному за ведучим у строю. Цей бойовий порядок є дещо більшим, ніж шеренга солдат, які йдуть один за одним.
Сектор стрільби ведучого – це 120-градусне поле огляду перед ним. Друга людина у шерензі повинна контролювати 90-градусний сектор стрільби у лівій стороні. Третя людина у шерензі повинна контролювати 90-градусний сектор стрільби у правій стороні, і так далі. Сектори стрільби розташовані у шаховому порядку по ліву і праву руку для кожного члена патруля, крім замикаючого. Сектор стрільби замикаючого – це 120-градусне поле огляду позаду шеренги.
Похідний стрій колоною має багато переваг.
  • l Цей бойовий порядок пропонує про­сту комунікацію, яка формується від голови до хвоста колони і назад – через кожного бійця патруля.
  • l Похідний стрій колоною також забезпечує легкість руху, що дозволяє бійцям патрульної групи бути малопомітними і мінімально витрачати сили.
  • l У колоні рідко бувають розриви, а у випадку їхнього виникнення вони швидко стають помітними.
До недоліків похідного строю колоною належать уразливість до раптового наступу з флангів і неможливість розгортання комплексу бойових засобів патруля. Оскільки кожен солдат йде позаду іншого, єдиною людиною, яка може стріляти вперед, не поранивши іншого члена патруля, є ведучий. Звичайно, це є недостатнє застосування зброї патруля при наступі.

Різновид: похідний стрій «Джунглі»
Похідний стрій «Джунглі» – це бойовий порядок, що складається з двох або більше колон. Члени кожної колони повинні бути в змозі постійно підтримувати зоровий контакт із найближчою колоною! При використанні цього бойового строю ви швидко зрозумієте, що комунікація стає дуже складною. Все, чим повинен бути зайнятий командир патруля – це забезпечення відсутності розривів у строю. Похідний стрій «Джунглі» також трохи поліпшить розгортання комплексу бойових засобів патруля спереду.
Однак, на похідний стрій «Джунглі» значно складніше раптово напасти з флангів. І він рухається значно швидше, ніж інші бойові строї, які занадто розкидані. Через це похідний стрій «Джунглі» бажано використовувати:
  • l проходячи крізь гущавину, де можлива засідка;
  • l проводячи швидку коротку атаку посеред буйної рослинності, щоб скерувати зброю на фланги противника.

Бойовий стрій «Клин»
Цей бойовий стрій організовують шляхом зсуву кожного солдата вліво і вправо від ведучого. Так утворюється широка перевернута буква «V», що ідеально підходить для фронтальної атаки. Бойовий стрій для атаки «Клин» потрібно використовувати з елементами наступу. Тилова безпека не є пріоритетом.
Сектор стрільби ведучого – це знову 120-градусне поле огляду перед ним.
Наступні два члени в строю йдуть позаду ведучого і зміщені вліво і вправо, вони контролюють 90-градусний сектор стрільби, який починається попереду і покриває, відповідно, безпосередньо їхню ліву або праву сторони. Це також стосується й останнього солдата в строю. Тут немає тилового сектора стрільби, оскільки цей бойовий порядок для атаки був створений з урахуванням того, що за ним будуть йти бойові команди, що використовують такий же бойовий стрій.
Бойовий порядок «Ромб» або «Модифікований клин» використовують, коли ланки атакують самостійно.
Цей бойовий стрій також має серйозні переваги.
  • l Контроль руху вперед – порівняно легкий, оскільки всі бойові команди патруля йдуть одна за одною.
  • l На цей бойовий стрій значно важче влаштувати засідку, ніж на раніше згадані порядки, з будь-яких напрямків!
  • l Найголовніше, що весь арсенал бойової команди можна скерувати на мішені безпосередньо попереду бойового порядку.
Недоліки бойового строю «Клин» – у тому, що він не дозволяє здійснювати легку комунікацію між бійцями і повністю виснажує учасників патруля, якщо його використовувати протягом тривалого періоду. Іноді бійці можуть вчасно не отримати інформацію про те, що стрій повертає, і тоді утворюється розрив.

Різновид: бойовий стрій «Ромб»

Бойовий стрій «Ромб» є цікавою альтернативою «Клину». Якщо бойова команда складається з 4 бійців, просто помістіть четвертого солдата, останнього у шерензі, одразу позаду ведучого. Якщо бойова команда складається з 5 членів, помістіть старшого бойової команди у сам центр строю, також в одну лінію із замикаючим. Майте на увазі, що такий бойовий стрій не дозволить здійснити максимальне розгортання зброї і бойової команди на мішені попереду патруля. Водночас, він раніше дозволяє задіяти прийнятну частину зброї супроти сил противника, що розташовані попереду бойового строю.
Компроміс – у тому, що при використанні «Ромба» бойова команда може рухатися з більшою швидкістю, змінювати напрямок з більшою легкістю, а також гарантувати собі 360-градусну безпеку. Через це бойовий стрій «Ромб» слід використовувати, коли:
  • l бойова команда виконує патрулювання самостійно, далеко від безпосередньої допомоги, і повинна гарантувати власну безпеку.
  • l коли більший патруль розуміє, що йому, можливо, буде потрібно утримувати свої бойові команди у бойовому порядку «Клин» протягом тривалого періоду, то «Ромб» є кращим.

Висновки

Хоча одна тактична ситуація може значно відрізнятися від іншої, краще використовувати такий бойовий порядок для атаки, що дозволяє здійснювати оптимальне командування й управління маневруванням у межах досяжності противника. Потім патруль повинен перебудуватися в бойовий стрій для атаки, який пропонує найбільшу безпеку і дозволяє максимально використовувати вогневу міць.
Наприклад, патрулі, зазвичай, використовують похідний стрій колоною для подолання великих відстаней. Справа в тому, що в цьому бойовому порядку краще відбувається комунікація. Таким чином, розриви у контакті зустрічається рідше, і патруль менше втомлюється. При неминучій небезпеці або при закритті позиції противника ефективніше буде перебудуватися в «Клин».
Стрій «Джунглі» використовують, здебільшого, для пробивання сильної фронтової лінії і тільки при наявності достатнього вогню на придушення від групи підтримки.
Перевага строю «Джунглі» в цій ситуації полягає в тому, що при пробиванні вашим патрулем оборони противника, він розташований на лінії атаки по ліву і праву сторону абсолютно без будь-якого перегрупування.
Нарешті, про що йшлося раніше, «Ромб» підходить для самостійного патрулювання бойової команди або наприкінці більш довгого бойового строю «Клин». Це також стосується ситуацій, коли великий патруль повинен просуватися вперед у «Модифікованому клині» (так званому «Ромбі») протягом тривалого періоду часу. Цей бойовий стрій значно менш стомлюючий для солдатів, ніж звичайний «Клин».

Важливі уроки

У денну спеку влітку 1993 року в Вірджинії взвод роти C Батальйону 1/314 Окремої стрілецької бригади 1571 впевнено наближався до передбачуваної укріпленої позиції противника. Темп був жвавим і організованим. Довгий звивистий бойовий стрій взводу очолювала бойова команда «Альфа» 1-го загону. Бойова команда «Альфа» була єдиною ланкою, побудованою ромбоподібний модифікованим клином, а решта тридцять учасників патруля йшли щільно позаду бойовим строєм «Колона».
Командир патруля прямував одразу за командою «Альфа» на чолі, і коли лейтенант Томас був упевнений, що він перебував у своїй точці розходження, він надіслав 2-й загін до переднього лівого флангу. Одразу ж після відрядження 2-го загону він передав рацією, що їм довелося зупинитися перед ґрунтовою дорогою, яка йшла безпосередньо до оборонного периметру противника. Командир 2-го загону помітив групу з трьох осіб, які працювали на бойовій позиції – вказуючи, що це – вогнева позиція кулемета. Командир патруля дав другий наказ розгорнути свій власний кулемет групового користування як базу вогню для майбутнього наступу.
3-й загін, як і раніше, обережно просувався вперед, коли противник відкрив вогонь по 2-му загону. 1-й і 2-й загони одразу ж відкрили вогонь у відповідь; порівнявшись, 1-й загін майже з’єднався з позицією 2-го загону. Тепер 3-й загін, відстаючи в лісі, біг, щоб застосувати свій комплекс бойових засобів у бою.
Командир загону побудував свій загін у колону по одному і повів солдатів неглибокою канавою, яка йшла безпосередньо у напрямку оборони противника. Порівнявшись із 1-м загоном, командир 3-го загону крикнув з усієї сили з наміром зберегти свій темп наступу вперед і викликати розрив у ворожій лінії. Командир бойової команди 1-го загону продемонстрував свою згоду, показавши великий палець, під оглушливий рев гвинтівок, кулеметів і імітаційних гранат. Із цим 3-й загін пішов уперед далеко праворуч від лінії перестрілки взводу, у найбільш несподіваному бойовому строю для атаки – колоною!
Загін з’явився з лінії дерев, а глибока канава перетворилася на рівне відкрите трав’яне поле. Але в цей час силам противника було вже занадто пізно відповідати: 3-й загін швидко маневрував між двома позиціями сил противника. Командир загону наказав першим двом солдатам у лінії впасти і відкрити вогонь по ворожій позиції праворуч. Він наказав їм гучним командним голосом залишатися на місці і знищити цю бойову позицію. Потім він звернувся до решти бійців свого загону, що якраз виходили з-за дерев, і спокійно крикнув їм, показуючи руками «Підготуватися до дії ліворуч!» За мить він дав сигнал «Наступати!» Загін напав на ворожі позиції зліва, заставши сили противника зненацька.
Командир загону швидко зрозумів, що його атакуючі сили не мали укриття у цій траві. Він продовжив свою атаку, швидко просуваючись вліво на всьому фронті 1-го і 2-го загонів. Ці загони уважно спостерігали, як 3-й загін просто біг через відкрите поле серед білого дня від позиції до позиції, руйнуючи їх без жодних втрат. На останній позиції перед 2-м загоном ця безладна група напала і розбила кулеметну позицію з 3-х осіб таким же способом – швидко, дисципліновано й агресивно.
50-метровий фронт був вибитий з оборонного периметра сил противника. 1-й і 2-й загони кинулися у бойовому строю в порожнечу, а солдати 3-го загону ліквідовували позиції безпосередньо зліва або справа від них. Командний пункт сил противника був розташований на відстані 80 м від взводу, у невеликій гущавині дерев. Взвод навів два кулемети на ці мішені, утримував свою лінію і закликав решту бійців своєї роти рухатися вперед і зробити прорив. Ситуація противника погіршувалася, а оборона була послаблена.
За іронією долі, єдиними жертвами атакуючих сил були лейтенант Томас і командир 2-го загону, обидва постраждали у відкритому вогні під час битви. Однак, взводу з 30 осіб вдалося атакувати 120 людей, з десятком жертв з боку супротивника і повною поразкою їхньої оборони!

Висновок

Вибір бойового строю більше залежить від порівняного рівня можливості обстрілу і використання мікрорельєфу. Зокрема, в цьому випадку командир загону зробив малоймовірний вибір атакувати колоною. Цей бойовий порядок дозволив загону найкращим чином використати неглибоку канаву. Командир також зробив правильний вибір, розмістивши загін на полі бою в бойовому строю, що ідеально підходить для атаки противника з флангів. Поза укриттям загону просто необхідно було постійно підтримувати темп наступу, оскільки у них не було інших варіантів.
«Я був занадто слабкий, щоб захищатися, тому я атакував», – казав генерал Роберт Е. Лі.

Ніж «Glock»

Перетин небезпечних ділянок

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers