rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ У Фокусі – Америка

Президент Трамп зустрівся в Білому домі

з прем’єром Канади Трюдо

Президент США Дональд Трамп у понеділок прийняв у Білому домі прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо. Під час зустрічі співрозмовники обговорили спільну ініціативу на підтримку жінок-підприємців, пише «Голос Америки».
На перший день візиту в Трюдо також були заплановані переговори зі спікером Палати представників Полом Раяном і лідером сенатської більшості Мітчем Макконнеллом.
Під час зустрічей, які пройшли в понеділок, були обговорені питання економіки та  торгівлі.
Трамп заявив, що не має наміру вносити кардинальних коректив у процес торговельних відносин із Канадою, які існували в рамках угоди про Північноамериканську зону вільної торгівлі (NAFTA). Про це він заявив у понеділок під час спільної прес-конференції з прем’єр-міністром Джастіном Трюдо в Вашингтоні.
«Ми лише відкоригуємо її (угоду - ред.), ми робитимемо певні речі, які підуть на користь нашим країнам», - відповів американський лідер на запитання, як він збирається змінювати торгове партнерство після його ж критики домовленостей по NAFTA.
Канада сильно залежить від американського ринку, на який припадає 75 відсотків її експорту.
Трамп і Трюдо різко розходяться в поглядах щодо питання імміграції.
Американський лідер нещодавно підписав президентський указ, який на 120 днів скасовує програму стосовно біженців і повністю припиняє давати прихисток біженцям зі Сирії. Указ також передбачає 90-денну заборону на в’їзд в країну для громадян Іраку, Ірану, Сирії, Ємену, Лівії, Сомалі та Судану.
Трамп стверджує, що ці заходи необхідні для захисту національної безпеки. Федеральний суд призупинив дію заборони на час, поки його оскаржують кілька штатів, а апеляційний суд минулого тижня залишив це рішення в силі. Як очікується, в кінцевому підсумку справу розглядатиме Верховний суд.
Уряд Трюдо відреагував на указ Трампа, запропонувавши людям, що втратили можливості приїхати в США, подати заявки на тимчасовий статус у Канаді.
Наступного дня після підписання указу Трюдо написав у Twitter: «Канада готова прийняти всіх, хто втікає від переслідувань, терору і воєн, незалежно від віросповідання. Наша сила – в різноманітті».

Білий дім очікує, що Москва поверне Крим Україні

Адміністрація Білого дому на чолі з президентом США Дональдом Трампом очікує, що Москва припинить насильство на сході України та поверне Крим під контроль
  Title
  
української влади.
З відповідною заявою виступив у вівторок речник Білого дому Шон Спайсер.
«Президент Трамп дуже чітко заявив, що він очікує від уряду Росії деескалації насильства в Україні та повернення Криму. Водночас, він повністю розраховує та має бажання знайти спільну мову з Росією», - заявив речник Білого дому.
Він назвав ситуацію на сході України «складною» та підкреслив, що дії Росії «вимагають рішучого засудження».
Представник адміністрації також підтвердив, що нинішня адміністрація в Вашингтоні вважає Крим частиною України. У цьому зв’язку Спайсер підкреслив, що позиція, яку висловила постійний представник США при ООН Ніккі Гейлі 2 лютого по цьому питанню залишається незмінною.
Нагадаємо, новий постпред США у цьому зв’язку заявила: «Крим є частиною України. Наші санкції, пов’язані з Кримом залишатимуться, поки Росія не поверне контроль над півостровом Україні».

ЗМІ: Флінн подав у відставку

Радник президента США з національної безпеки Майкл Флінн подав у відставку. Він визнав, що давав неповну інформацію про контакти з російським послом Сергієм Кисляком наприкінці грудня, і вибачився перед Трампом.
Флінна замінить генерал Джозеф Келлог, повідомляє Бі-Бі-Сі.
«Я щиро вибачився перед президентом і віце-президентом, і вони прийняли мої вибачення», - йдеться в заяві Флінна.
У своїй заяві про відставку Флінн визнав, що в період, що передує інавгурації Трампа, він «за необережністю надав віце-президенту та іншим неповну інформацію щодо телефонних розмов з послом Росії». Флінн говорив із послом Росії у Вашингтоні в грудні. Спочатку колишній армійський генерал заперечував, що темою розмов були санкції, про це також заявляв віце-президент Майк Пенс. Пізніше Флінн повідомив, що тема санкцій все ж таки могла обговорюватися.
«Виконуватиме обов’язки радника з національної безпеки генерал Джозеф Кіт Келлог, більш відомий як Кіт Келлог, який раніше обіймав посаду голови апарату Ради національної безпеки США. Він провів в армії понад 30 років, служив у В’єтнамі, Камбоджі, Панамі та Перській затоці», - зазначається в публікації.
Раніше про те, що Флінн вибачився перед віце-президентом Пенсом за неточну інформацію про свої контакти з Кисляком, повідомляв канал Fox News. А радник президента США Келліан Конвей в інтерв’ю телеканалу MSNBC наполягала, що Флінн, як і раніше, користується абсолютною довірою Трампа.
Мін’юст США попереджав Білий дім про контакти Флінна і Кисляка, повідомила газета Washington Post. На думку відомства, Флінн міг стати мішенню для шантажу з боку Росії.

Американські біржові індекси демонструють зростання

Чекаючи на виконання обіцянок американського президента, американські фондові індекси оновлюють історичні максимуми. Про це пишуть Euronews.
Вартість компаній, що формують індекс S&P 500, вперше в історії перевищила 20 трильйонів доларів. З часу обрання Дональда Трампа керівником країни він зріс більш, ніж на 8%: інвестори очікують, що президент-республіканець знизить корпоративні податки, зменшить державне втручання та вкладатиме гроші в інфраструктуру.
Оптимізму додала і зустріч Трампа з японським прем’єр-міністром Сіндзо Абе. Під час понеділкових торгів S&P підріс на 0.36%, Nasdaq – на 0.43%, Dow Jones – на 0.55%
Найбільший приріст показали фінансова та промислова сфери, невелике падіння сталося у телекомунікаційному секторі через падіння акцій компанії Verizon.

Стіна на кордоні з Мексикою може коштувати 21 млрд. доларів

Реальна ціна стіни на кордоні Мексики і США, яку обіцяв побудувати президент Дональд Трамп, може виявитися вдвічі вищою, ніж її оцінки під час передвиборної кампанії. У доповіді Міністерства внутрішньої безпеки (МВБ) сказано, що зведення загороджень коштуватиме 21,6 млрд. доларів, передає Reuters. При цьому, незалежні компанії називають ціну аж до 25 млрд. доларів, зокрема, через необхідність викуповувати приватні землі біля кордону.
Під час передвиборної кампанії будівництво стіни на кордоні з Мексикою стало однією з найбільш резонансних обіцянок майбутнього президента. Тоді він оцінював проект на суму до 12 млрд. доларів.
Проект МВБ передбачає будівництво стіни протяжністю близько 2 тисяч кілометрів. З урахуванням вже наявних загороджень це означає посилення кордону з Мексикою майже на всій його протяжності. У документі вказується, що це буде ціла система стін і парканів. Передбачається, що роботи буде завершено наприкінці 2020 року.
МВБ вважає можливим одержати від Конгресу фінансування проекту в травні, а до вересня укласти контракти з підрядниками. На першому етапі планується спорудження трьох ділянок стіни: біля Сан-Дієго в Каліфорнії, Ель-Пасо і долини Ріо-Гранде в Техасі. Вона може коштувати 360 млн. доларів і, як зазначає Reuters, дозволить Трампу продемонструвати своїм виборцям намір дотримуватися озвучених під час передвиборної кампанії обіцянок.
Reuters повідомляє, що за останній час прикордонні регіони відвідали кілька делегацій з Конгресу, а адміністрація готується до підписання масштабних контрактів на закупівлю сталі для будівництва.
Оцінка МВБ вперше передбачає вартість викупу земель біля кордону, зазначає агентство, і це основна причина для значного зростання оцінки проекту. Крім того, у звіті вказується, що на певних ділянках будівництво натрапить на юридичні бар’єри, і у випадку відмови приватних власників від продажу адміністрації доведеться подавати низку судових позовів. Також до зростання складнощів будівництва та його ціни призведе необхідність дотримуватись міжнародних договорів, наприклад, підписаної з Мексикою угоди про водні ресурси.
Трамп раніше підкреслював, що в підсумку будівництво оплатить Мексика, наприклад, за рахунок нового податку на експортовані до США товари. Мексиканський президент Енріке Пенья Ньєто багаторазово заявляв, що його країна за це платити не буде, і скасував візит до Вашингтона наприкінці січня.
Мільярдер послідовно заявив про необхідність будівництва стіни на кордоні з Мексикою, щоб припинити приплив нелегальних іммігрантів з цієї країни до США, а також поставити заслін на шляху наркотрафіку.

У Каліфорнії тисячі американців евакуйовані через загрозу прориву дамби

Title  
  
Евакуація триває на півночі американського штату Каліфорнія через загрозу прориву Оровіллської дамби. Про це повідомляють Euronews. Розлиття однойменного озера загрожує підтопленням населеним пунктам неподалік. Населення почало залишати домівки у другій половині дня в неділю, коли фахівці помітили дірку у допоміжних зливах води, які використовують для зниження її рівня у резервуарі. Загалом, евакуація охопила приблизно 200 тисяч людей.
Один з керівників рятувальної операції Кевін Лоусон пояснює, яку загрозу намагається попередити влада: «Якщо ми не будемо протидіяти цій ситуації, якщо ми не будемо докладати зусиль, то стіна води у 30 футів, це – приблизно 10 метрів, вирветься з озера. Вода не просто буде просочуватися з озера, а поллється стіною. Тому ми робимо все необхідне, шериф опікується цим, ми також дбаємо про евакуацію, яка нині триває».
Ввечері в неділю за американським часом, тобто, вранці за Києвом, чиновники пояснили, що ситуація стала менш критичною – рівень води в резервуарі був знижений достатньо, аби вона не сягала пошкодженої ділянки. Однак, інцидент не вичерпаний. Рятувальники на гелікоптерах спускають на пошкоджену ділянку каміння. Метеорологи тим часом прогнозують шторм, ймовірно, цього тижня.

Сполучені Штати успішно випробували нову балістичну ракету Minuteman III

Військово-Повітряні сили США напередодні провели випробування нової балістичної ракети Minuteman III з дальністю дії близько 6 тисяч км.
Про це повідомляє агентство AP з посиланням на ВПС США.
Незаряджена ракета була запущена з авіабази Ванденберг на північний захід від Лос-Анджелеса.
Під час перших випробувань ракета пройшла понад 6 тисяч км до Маршаллових островів (атол Кваджалейн).
Нагадаємо, раніше новий американський президент Дональд Трамп анонсував масштабне переозброєння та реорганізацію армії США.

Чикаго за тиждень

На нашу демократію було здійснено напад – конгресмен США

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers