rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Урочисте вшанування Дня Соборності України в Чикаго
  Title
  Title
  Title
  Title
  Title
  Title
  Title
  Title
  Title
  Title
22 січня 2017 року УККА, відділ Іллінойс, вже вкотре організовує вшанування Дня Соборності України в Чикаго. 75 років тому був створений Український Конгресовий Комітет Америки (УККА). Це організація, яка об’єднує українську громаду і представляє українські інтереси в Америці перед урядом США.

Напередодні Першої світової війни велика частина українських земель – Східна Галичина, Буковина та Закарпаття – перебували у складі Австро-Угорщини. Коли у жовтні 1918 року в умовах воєнної поразки австро-німецького блоку, а також паралельного процесу національно-визвольної боротьби народів Австро-Угорська імперія розпалася на декілька незалежних держав, українці почали проводити рішучі заходи зі створення власної держави на західноукраїнських землях. Ця нова держава отримала назву «Західноукраїнська Народна Республіка».
А ще на початку 1918 року Центральна Рада почала схилятись до ідеї проголошення незалежності України. Така позиція була зумовлена, насамперед, пошуком загальнонаціонального елементу, який би міг підняти народ на боротьбу за свою державність. На засіданні Малої Ради 6 січня 1918-го обговорювалась ситуація, що виникла з наступом російсько-більшовицьких військ. Під час засідання представник Одеси зазначив, що «більшовизм росте, як пошесть», і для боротьби з ним запропонував «оголосити самостійність України».
22 січня 1918 року після українсько-совєтської війни Лівобережна Україна проголошена незалежною державою. А вже 22 січня 1919 року було проголошено Акт Злуки, за яким об’єдналися Західноукраїнська Народна Республіка з Українською Народною Республікою.
21 січня 1990 року, у час, коли ще Україна перебувала у складі СРСР, відбулася символічна акція єднання – День Злуки – коли близько трьох мільйонів людей взялися за руки, з’єднавши Львів і Київ у день 71-річчя Злуки УНР і ЗУНР. Цей живий ланцюг був одним з наймасштабніших у світовій історії та став ще одним кроком до здобуття незалежності Україною.
Ця знаменна дата стала символічною для всіх українців усього світу, й ось чому в Чикаго ми з’єдналися з цим живим ланцюгом підтримки.
Захід розпочався внесенням до трибуни українського та американського стягів під проводом п. Петра Бенчака, командувача Українсько-американських ветеранів 32-ї бригади. Після чого прозвучали національні гімни у виконанні хору СУМ ім. М. Павлушкова під керівництвом Володимира Поповича.
Отець Іван Кротець молитвою поблагословив обід, і всі заколядували. Із привітальним словом до гостей звернувся п. Ігор Дячун – президент УККА, відділ Іллінойс. А ведуча п. Марта Фаріон, заступник голови УККА, відділ Іллінойс, зазначила: «Ми присвячуємо цю подію особливому гостеві, якого ми хотіли б вшанувати у цей час. Це – Леонід Хмельков, член 95-ї бригади, української військової частини, який відважно боровся у битві при Іловайську, де загинули понад 220 військових України. Леонід був важко поранений рівно 2 роки тому, 22 січня 2015 року. Зараз він тут, з нами, зі своєю дружиною Аліною, яка супроводжує його. Йому потрібно зробити серйозну операцію та провести реабілітацію у Чикаго. Пам’ятайте, що ви можете зробити свій внесок у його лікування у Фонд захисту Героїв при парафії святого Йосифа. Вітаємо Леоніда Хмелькова, дякуємо вам, дякуємо Богу, що ви з нами!» Подарунком для Леоніда Хмелькова була пісня «Їхав козак над рікою» у виконанні хору.
Після музичного супроводу всі гості взяли участь у флешмобі, високо піднявши плакати з надписом «Україна єдина», показавши, що разом з усіма українцями, які розкидані по всьому світу, ми солідарні з нашим народом.
Розділити святкування до Дня Соборності разом з українцями зібралося багато почесних гостей-приятелів України: екс-міністр освіти і науки України Сергій Квіт; екс-посол США в Україні, директор Євразійського центру Атлантичної ради Джон Гербст; конгресмен Пітер Роскам із дружиною Елізабет та матір’ю Мартою; екс-міністр фінансів України Наталія Яресько; Генеральний консул України у Чикаго Лариса Герасько; віце-консул Республіки Польща Адам Ришка; президент правління округу Кук Тоні Преквінкл; новообраний президент УККА Андрій Футей; президент Американсько-Української ділової ради Морган Вільямс; представник сенатора Діка Дурбіна Абігейл Ваткінс; президент литовсько-американських організацій Саліус Купріс; голова «Дорога в фонд миру» Генрик Марціняк; член ради платників податків в окрузі Кук Ден Патлак із дружиною Далц Патлак; з канцелярії мера міста Чикаго – Евелін Родрігез; олдермен Чикаго – Браян Хопкінс.
Усі почесні гості в один голос висловлювали свою підтримку Україні і бажали вистояти у боротьбі за демократичну, суверенну, територіально неподільну державу з її мовою, культурою, гідним життям та безпекою громадянського суспільства.
Джон Гербст зазначив, що три роки тому, коли Москва агресивно вторглася в Україну знову, він поставив собі три запитання: 1. Чи Україна буде боротися за свою свободу? Відповідь була – так. 2. Чи Росія буде загострювати конфлікт? Відповідь була – так. 3. Чи Захід буде підтримувати Україну у цьому конфлікті. Відповідь була – так. З цими трьома відповідями – «так» – Україна переможе. І в цей критичний момент для України сьогодні Захід, новообраний президент Дональд Трамп і ми всі висловлюємо свою підтримку Україні.
Конгресмен Пітер Роскам у своїй промові порушив дуже важливе питання: «Хіба ви не бачите, що боротьба за Україну – це не тільки боротьба просто за державу і навіть не за Європу... Це – боротьба за демократичні цінності, свободу, це – боротьба проти війни!» Тому укріплення міцної, соборної і незалежної України є важливим для всіх нас. Словами за вашу і нашу свободу завершив свій виступ пан Роскам. По завершенні виступу представники УККА вручили панові Пітеру відзнаку «Приятель України» за підтримку свободи, демократії, людських прав та громадянського суспільства. Приємно було почути, що дружина – пані Елізабет Роскам – має українське походження.
Президент правління округу Кук Тоні Преквінкл зазначила, що свобода не дається безкоштовно, її здобувають. Україна це дуже добре знає. І тільки такі люди, як ми, можуть змінити історію. Тому перед нами стоїть велике завдання тяжкої праці – здобути й укріпити свободу. Чого вона нам побажала досягнути сповна.
Новообраний президент УККА п. Андрій Футей наголосив, що останні три роки принесли надзвичайно багато випробувань не тільки для України, але й для всіх українців з усього світу у зв’язку з незаконним захопленням Криму і продовженням агресії та вторгненням Росії в Україну на Донбасі. Після 99 років проголошення незалежності 1918 року та після 25 років відновлення Української незалежності 1991 року українці знову повинні стати на захист суверенітету та територіальної цілісності України. І ми, як їхній голос перед урядами світу, стоїмо сьогодні разом з ними. Під час героїчної Революції гідності 2014 року український народ захищав свою Батьківщину від постійної агресії проросійських і пропутінських терористів. Боротьба триває і надалі. Героїчні українці жертвують своїм життям щодня, щоб захистити Україну. Тому сьогодні дуже важливим є для всіх нас промовляти одним спільним голосом. Оскільки ми є організацією, яка дійсно може донести до світу інформацію, що Україна потребує допомоги і що агресія Росії є загрозою не тільки для України, але й для усього вільного, демократичного світу. Тому найголовнішим завданням є об’єднатися і всім разом працювати.
До слова також були запрошені: екс-міністр освіти і науки України п. Сергій Квіт, генеральний консул України в Чикаго п. Лариса Герасько, екс-міністр фінансів України п. Наталя Яресько, президент Американсько-Української ділової ради Морган Вільямс, віце-консул Республіки Польща Адам Ришка, президент литовсько-американських організацій Саліус Купріс, представники мерії Чикаго, які ділилися своїми переживаннями та бажали Україні вистояти, зберегти єдність і свободу та відновити територіальну цілісність, здійснити всі демократичні перетворення на шляху до кращого майбутнього.
За громадську діяльність були вручені нагороди п. Надії Ільків, п. Мотрі Мельник, п. Володимирові Поповичу.

Під час музичного виступу талановитого бандуриста Івана Шміло нам вдалося поспілкуватися з деякими гостями. Спеціально для газети «Час і Події» гості погодилися відповісти на кілька запитань:
– Чи зміняться з приходом у Білий дім Дональда Трампа українсько-американські взаємовідносини, а якщо так, то якими, на вашу думку, вони будуть?
Пітер Роскам (уродженець штату Іллінойс, конгресмен, п’ятий термін у Палаті Представників Сполучених Штатів. Представляє 6-й округ штату Іллінойс, де проживають багато американців українського походження, де українські церкви й організації процвітають при його підтримці і підтримці спільноти. Конгресмен Роскам є членом ключових комітетів у Конгресі. Активно підтримує Україну в Конгресі США та виступає за санкції проти Росії):
– Ми маємо дуже тісні відносини між Америкою й Україною. Америка визнає й усвідомлює, наскільки важливою є незалежність України не тільки для Європи, але й для усього світу. Я думаю, що ми будемо продовжувати підтримувати ці міцні, плідні взаємовідносини. Відносини, які побудовані на довірі і взаємопідтримці, тому що майбутнє України – наше майбутнє.

Ден Патлак
(республіканець, член ради платників податків в окрузі Кук):
– Я вірю, що взаємовідносини між нашими країнами розвиваються дуже динамічно. Підґрунтям цього є нові призначення на головні, ключові посади в уряді США відповідних осіб, які прихильно ставляться до України. Майбутнє Америки є з демократичними країнами світу, а Україна є демократичною країною.

Джон Гербст
(американський дипломат, 5-й Надзвичайний і повноважний посол США в Україні (2003-2006 рр.). Директор Євразійського центру ім. Д. Патрічіу при Атлантичній раді США. У 2015 році презентував у Верховній раді України звіт Атлантичної ради США під назвою «Ховаючись на видноті. Війна Путіна в Україні»):
– Я не знаю. Я не очікую, що взаємовідносини дуже сильно зміняться найближчим часом. Я думаю, що Трамп, можливо, буде старатися якось домовитись з Путіним. Та навіть якщо Трамп не буде робити рішучі кроки щодо питання конфлікту в Україні, представники Конгресу активно будуть працювати над цим питанням, і результат з часом буде видно. Думаю, що все налагодиться.
– Чи буде Україна продовжувати отримувати підтримку в боротьбі з агресією Путіна з боку Європейського Союзу?
Адам Ришка (віце-консул Республіки Польща в США):
– Ми підтримували незалежність України від витоків, з 1991 року. Протягом цих 25 років ми надавали різноманітну допомогу у проведенні реформ в Україні. І надалі продовжуватимемо підтримувати Україну в її прагненнях здійснювати демократичні перетворення. На сьогодні з боку Міністерства закордонних справ та інших міністерств Польщі Україна має велику підтримку і просування питання України в Європейському Союзі. Відряджаємо експертів, надаємо допомогу у сфері розвитку. Думаю, що добросусідські стосунки між нашими державами і надалі не зміняться.
– Якщо порівнювати 1918 і 2017 роки, чи не є подібною ситуація для України та українців, як і в державі, так і в міжнародній площині?
Сергій Квіт (український освітній і громадський діяч, педагог, літературознавець. Із 2014 до 2016 років – 9-й міністр освіти та науки України. З 2007 року до 2014 року – президент Національного університету «Києво-Могилянська академія». На посаді президента університету насамперед відомий тим, що через свою активну громадську позицію вступив у конфлікт із керівництвом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту. Зокрема, під час перебування на посаді міністра освіти Дмитра Табачника Квіт був одним з найактивніших супротивників політики, яку проводило міністерство. Професор Могилянської школи журналістики):
– Ситуація справді дуже подібна. Але сьогодні в нас є армія, в нас є держава, в нас є об’єднаний народ. Ми врахували ті помилки, які були зроблені в минулому. І я сподіваюся, що ми будемо рухатися швидше тим напрямом, що є кращим для України, щоб бути сильною державою, щоб бути членом Європейського Союзу і щоб досягнути найкращих стандартів соціального життя.

Марта Фаріонпрезидент Києво-Могилянської Фундації Америки, заступник голови УККА, Іллінойс:
– Є подібність і у світі, і у світовій політиці. Ми не знаємо, яку роль відіграє Україна у світовій політиці, а вона є в центрі тієї політики. Дуже важливо, щоб Україною не торгували так, як сто років тому. Але, все ж таки, є і відмінність. Український народ підтвердив свою національну ідентичність, якої не було сто років тому. Народ є більш згуртований, незважаючи на дезінформацію з боку проросійських агентів. Україна є демократичною країною з гарантованим правом на свободу слова. Кожна організація і політична група має право на висловлення своїх переконань і думок.
Якщо проаналізувати історію України, то можна побачити, що ще ніколи не було такої патріотичної єдності, як сьогодні. Ми маємо надзвичайну нагоду в українській історії, щоб побудувати сильну, демократичну, розвинуту державу. Ця можливість з’явилася 25 років тому. За такий короткий час було зроблено дуже багато позитивного. Можна багато що критикувати. Так, є корупція, але зізнаймося, де її немає? Так, треба піднімати середній клас, соціальні стандарти, надавати можливість працювати людям в Україні за гідну винагороду. Є багато всього, над чим треба працювати. Люди усвідомили, що все в світі здобувається тяжкою працею. Головне, щоб були розумні лідери, які є патріотами своєї держави.

Title  Title
 Сергій Квіт

 Морган Вільямс

 Title Title
 Адам Ришка

 Андрій Футей

 Title Title
Евелін Родрігез

 Наталія Яресько

 Title Title
 Пітер Роскам

 Саліус Купріс

 Title Title
 Тоні Преквінкл 

Виставка Володимира Ільчишина (Чикаго) 13 січня – 5 лютого 2017 року

Українська школа в Америці, країні емігрантів

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers