rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Міжнародний огляд

МЗС Польщі розсекретило документ про
відмову від проукраїнського курсу

Розсекречений у Польщі документ щодо відмови від проукраїнського курсу політики на користь Російської Федерації з’явився до нападу Росії на Грузію у 2008 році.
Про це у Twitter написав екс-міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.
«Пам’ятайте, документ з’явився ще до війни між Грузією і Росією. Росія тоді хотіла укласти Угоду про вільну торгівлю з ЄС», – написав він.
Окрім того, Сікорський зазначив, що такий проросійський поворот на південному сході ЄС стався у 2009 році. За його словами, президент РФ Володимир Путін розглядав цей регіон як чималий геополітичний виклик для Росії.
Раніше того ж дня Міністерство закордонних справ Польщі опублікувало секретний документ «Тези про політику Республіки Польща в Росії й Україні», датований 2008 роком, який, як зазначають у відомстві, «був початком переходу уряду Дональда Туска від проукраїнської зовнішньої політики до політики проросійської».
Про це повідомляє РАР.
У документі від 4 березня 2008 року, зокрема, йдеться, що «можливості для експансії Росії в політичному та економічному, а тим більше, воєнному (плані) – досить обмежені; вони зіштовхуються зі серйозними перешкодами в країнах СНД, таких, як Україна чи Грузія».
Агенція зазначає, що документ «Тези про політику Польщі щодо Росії і України» був засекречений. Підписав його тодішній директор Східного Департаменту МЗС Польщі Ярослав Браткевич, ці тези були доведені до відома чотирьох осіб, зокрема, і тодішнього міністра закордонних справ Радослава Сікорського.
Обмеження щодо секретності документу були зняті у жовтні 2015 року.
«Ці тези стали початком відмови від проукраїнської політики на користь політики проросійської. Автори не мали ілюзій щодо успіху, але визнали, що «проросійськість» має стати своєрідним інструментом, трюком для Заходу, хотіли таким чином отримати вищу репутацію на Заході», – так прокоментував документ у бесіді з РАР Вітольд Ващиковський.
За словами міністра, саме в той момент у зовнішній політиці Польщі стався «відхід від політики Гедройца, хоча сьогодні у цьому звинувачується чинний уряд».
Ващиковський наголошує, що «тези наповнені перекрученнями та помилковими оцінками».
«Автори документа стверджують, що сучасна Росія не керується месіаністичною ідеологією чи іншою ідеологією такого типу... Це вкрай помилкова теза, адже Росія вже в той час керувалася такою ідеологією, керується і сьогодні, основою її є концепція Олександра Дугіна про створення так званого «русского мира», – підкреслює глава польського МЗС.
Також Ващиковський зазначив, що автори документа «маргіналізують Україну, тоді як Росію вважають країною, яка не є загрозою, а є джерелом сировини і шукає співпраці».
Глава МЗС Польщі зазначив, що «повністю хибною є теза про те, польсько-українські відносини є неважливі та дрібні, й ґрунтуються на особистих взаєминах, наприклад, Олександра Кваснєвського та Леоніда Кучми».
«Це просто невігластво, адже вже тоді ці відносини були дуже розвинені, наприклад, у площині військової співпраці», – додає Ващиковський.
«Абсолютно помилковою тезою є те, що Росія не буде готова ризикнути зіштовхнутися з об’єднаною Європою і Заходом, і вже через кілька місяців ми мали Грузію, а тепер вже маємо три роки війни в Україні», – підкреслив він.


Вибори в Європі: для боротьби з пропагандою

РФ виділяють €800 тисяч

Європейський Союз виділяє додаткових 800 тис. євро оперативній робочій групі зі стратегічних комунікацій East StratCom Task Force для протидії спробам Росії вплинути шляхом дезінформації та пропаганди на вибори в Європі.
Про це повідомляє The Guardian.
«ЄС активізує свої зусилля з протидії кампанії гібридної війни на хвилі перемоги Дональда Трампа, оскільки є побоювання, що Володимир Путін намагатиметься вплинути на вибори по всій Європі», – йдеться у повідомленні.
Як зазначається, в найближчі місяці відбудуться вибори в Німеччині, Франції і Нідерландах, тому ЄС прийняв рішення про надання додаткових коштів у розмірі близько 800 тис. євро.
Гроші будуть витрачені протягом найближчих шести місяців та йдуть з поточного бюджету Служби зовнішньої дії ЄС.
«Члени Європарламенту визнають, що є побоювання того, що явний вплив Росії на нещодавні вибори в США тільки заохотить здійснювати такі кампанії на континенті», – пише видання.
Нагадаємо, Європарламент визначив дезінформацію та пропаганду з боку Росії та терористичних ісламістських організацій головними загрозами для ЄС та закликав до рішучої протидії інформаційним війнам.

МЗС Китаю: За потреби ми готові взяти на себе

роль світового лідера

Китайський дипломат вирішив відповісти на гучну заяву президента США Дональда Трампа під час його інавгураційної промови, в якій він пообіцяв поставити «Америку понад усе».
Як повідомляє Business Insider, представник Міністерства закордонних справ Китаю Чжан Цзюнь під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі прокоментував політику нового президента США і закликав країни протистояти ізоляції, тим самим даючи сигнал про посилення ролі Пекіна на світовий арені.
За словами самого Цзюня, загалом, Китай не хоче брати на себе світове лідерство, але може це зробити у випадку необхідності.
«Якби хтось сказав мені, що Китай прагне мати провідну роль у світі, я би сказав, що не Китай квапиться це зробити, а провідні країни поступаються, залишаючи місце Китаю. Якщо Китаю потрібно буде відігравати провідну роль, то він виконає цей обов’язок», – зазначив дипломат.
Нагадаємо: першим розпорядженням Дональда Трампа на посаді президента США став вихід із Транстихоокеанського партнерства. Угода передбачала впровадження зони вільної торгівлі між дванадцятьма країнами Тихоокеанського регіону, які об’єднались задля розширення ринків збуту та підвищення конкуренції з Китаєм.

У Литві засудили колишнього «змопівця»

до 12 років колонії у справі про штурм телевежі

у Вільнюсі в 1991 році

Апеляційний суд Литви визнав винним колишнього командира вільнюського ЗМОПу Володимира Разводова у воєнних злочинах і злочинах проти людяності, скоєних у 1991 році, та засудив його до 12 років позбавлення волі.
Таким чином винесений у 2015 році Вільнюським окружним судом виправдувальний вирок анульовано.
У червні 2015 року Вільнюський окружний суд виправдав колишніх командирів вільнюського ЗМОПу Болеслава Макутиновича і Разводова за звинуваченнями в злочинах проти людяності і воєнних злочинах, скоєних у 1991 році, коли при спробі штурму радянськими військовими телевежі та будівлі Комітету радіо і ТБ у Вільнюсі загинули 14 осіб.
Суд тоді ухвалив, що відповідальність за ті події лягає тільки на керівництво держави, окрім того, за міжнародним правом за інкриміновані злочини можна судити лише в тому випадку, якщо вони були вчинені умовах війни або окупації. Прокуратура цей вирок оскаржила в Апеляційному суді Литви і просила засудити Макутиновича і Разводова до 12 років позбавлення волі кожного.
Суд розглядав справу в заочному режимі, оскільки обвинувачені проживали в Росії.
Макутинович помер у листопаді 2015 року.
Раніше повідомлялося, що колишній президент СРСР Михайло Горбачов отримав повістку, в якій його викликають дати свідчення у справі про події біля телевежі у Вільнюсі в 1991 році, які призвели до смерті 16 людей. Ідея притягнути Горбачова як свідка належить сину Аполінараса Повілайтіса, що загинув під ‎час тих подій.

Фермери засипали сухим молоком штаб-

квартиру ЄС у Брюсселі

Молочні фермери з різних країн Євросоюзу організували акцію у самому центрі Брюсселя, протестуючи проти падіння цін на свою продукцію.
Десятки активістів розпорошили тонни сухого молока над штаб-квартирою Євросоюзу, де відбувались переговори міністрів сільського господарства, інформує Бі-Бі-Сі.
Фермери прибули до Брюсселя не лише з Бельгії, а з Німеччини, Франції, Нідерландів та Литви. Вони протестують проти того, що впродовж останніх років перевиробництво молока в ЄС призвело до падіння цін на молочну продукцію і до банкрутства багатьох ферм.
Раніше Єврокомісія ухвалила рішення про те, щоб поступово повернути на ринок запаси молочного порошку.

Верховний суд Британії не дозволив почати

переговори щодо Brexit без згоди парламенту

Парламент Великої Британії має проголосувати за рішення про надання уряду дозволу почати процес виходу країни з Європейського Союзу.
Таке рішення ухвалив Верховний суд Великої Британії у вівторок, повідомляє Бі-Бі-Сі.
За рішення, щоб питання про запуск процедури Brexit було винесено на розгляд парламенту, проголосували вісім з 11 верховних суддів.
Рішення означає, що прем’єр-міністр Тереза Мей не може розпочати переговори з ЄС, поки британські депутати не дадуть на це згоду, хоча очікується, що це відбудеться до 31 березня – це термін, визначений урядом.
Утім, суд постановив, що окрема згода парламентів Шотландії, Уельсу і Північної Ірландії не потрібна.
Своєю чергою, лідер опозиційної Лейбористської партії Великобританії Джеремі Корбін заявив, що попросить своїх депутатів у парламенті не перешкоджати схваленню рішення щодо виведення країни з ЄС.
Корбін, пояснюючи свою позицію, підкреслив, що його партія «абсолютно ясно» дала зрозуміти, що поважає результати референдуму, на якому більшість британських підданих висловилися за Brexit.
Проте, як наголошується в повідомленнях, деякі депутати-лейбористи все ж обмірковують можливість того, щоб проголосувати проти Brexit.
Газета Daily Express зазначає, що, за її даними, парламент може провести голосування з питання про Brexit вже на наступному тижні. Передбачається, що в уряді вже підготували законопроект, який, у випадку схвалення, дасть можливість Лондону приступити до переговорів із Брюсселем про умови виходу Великобританії з ЄС.
Як повідомлялося, 3 листопада 2016 року Високий суд у Лондоні ухвалив, що глава уряду Великобританії Тереза Мей повинна отримати згоду парламенту перед тим, як починати переговори про вихід країни зі складу ЄС. У відповідь уряд країни подав апеляцію на це рішення до Верховного суду і запевнив європейських партнерів, що постанова Високого суду в Лондоні не вплине на процес виходу Великобританії з ЄС, який Лондон обіцяє почати в березні 2017 року.
У випадку, якщо уряд програє апеляцію і йому доведеться отримувати згоду парламенту, це може призвести до затримання початку переговорів, але не зупинить вихід Британії з ЄС.

Рютте – біженцям: Або поводьтеся

пристойно, або їдьте

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте за півтора місяця до парламентських виборів заявив, що ніхто не тримає в Нідерландах людей, які не поділяють цінності країни.
Про це повідомляє Бі-Бі-Сі.
«Або поводьтеся пристойно, або їдьте», – заявив Рютте, додавши, що голландцям не подобається, коли люди, які, начебто, приїхали до них в країну в пошуках свободи, зневажають основоположні принципи цієї свободи.
Місцеві політологи вважають, що за рахунок такого різкого випаду на адресу мігрантів та біженців Рютте сподівається перед виборами зміцнити позиції своєї «Народної партії за свободу і демократію». Зараз в опитуваннях партія Рютте йде нарівні з антимігрантською «Партією свободи», яка за останні місяці різко набирає популярність, під керівництвом Герта Вілдерса, який сам колись був у «Народній партії».
Політологи зазначають, що вперше за довгі роки головною темою передвиборної кампанії стали не фінансова політика уряду і економічні перспективи, а національне питання.
Нагадаємо, парламентські вибори в Нідерландах заплановані на 15 березня. Хоча рейтинги партій Рютте і Вілдерса наразі близькі, зазначається, що останньому навіть у випадку перемоги навряд чи вдасться сформувати уряд, оскільки мало хто погодиться вступити з ним у коаліцію.

Підготувала Зоряна Франко
За матеріалами інформагенств

Міжнародний огляд

Міжнародний огляд

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers