rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Діаспора \ Шкільне свято «Український дух Різдва» у Детройті
  Title
  Title
  Title
  Title
  Title
Тільки в нашого народу,
Є таке чудове свято,
Щоби через дві неділі,
Новий рік знов зустрічати...

Владика Гліб Лончина, посланець святого Миколая, відвідав це свято у детройтській  школі українознавства.

Сріблить мереживом шибки морозець... У Детройті холодно, але без снігу. З неба крадькома засміялося до нас сонечко та й знову заховалося за хмарину. Погода цієї днини зовсім не подібна до сніжно-дощової суботи 17 грудня 2016 року, коли у «Рідній школі» ми готувалися святкувати Різдво, але змушені були відкликати навчальні заняття й шкільне свято через несприятливу погоду.

Отже, в суботу, 14 січня 2017 року, у день Старого Нового року, ми все ж таки відсвяткували наше свято «Український дух Різдва» у школі українознавства м. Детройт.

Колядою дітей-дошкільнят «У полі, у полі стоїть там стаєнка» розпочалося наше шкільне свято. Дзвінкими дитячими голосочками вони повіншували гостям та учням, які прийшли подивитися на виступ. Їхній виступ підготувала вчителька Олена Гриців.

Продовжили виступ учні 1-2 класів з «Колядою українських діточок». Після них на сцену вийшли колядники 3-4 класів та учасники вертепу під ніжну мелодію чарівної скрипки у виконанні учительки 5 класу Галини Іщук та учня 6 класу Кирила Перекліти.

Після коляди «Ой, чи є, чи нема?», яку виконували учні 3-4 класів, та їхніх віншувань та привітань, які з ними підготували вчителі Надія Сутар та Ольга Дубовська, розпочався вертеп словами Звіздаря. Роль Звіздаря виконував учень 9 класу Олександр Прунько. Зі сцени прозвучало:

Ми йдемо довго й звіддаля,
Щоб звістити таємницю:
Народилося маля
Не в палаці, не в світлиці,
Не в хоромах, між панів,
А у полі, у яскині!
Народилось, щоб зрадів
Весь народ, що в Україні!

Цьогоріч учні 9-10 класів під керівництвом мґр. Андрія Перекліти підготували вертеп Євромайдану 2014 року, в якому відтворили події, що відбувались зовсім нещодавно. Як зазвичай у вертепі, на сцену виходять Ангели, які прославляють новонароджене дитя. Ангелами у вертепі були Христина Куца та Анастасія Баскевич, Пастушками – Артур Цуркан, Оля Величко, Юлія Рутковська. У постановці, за задумом автора, використано слово «чірт», суржик – мішаних української та російської мов, а також, сумнозвісна «йолка» – відома обмовка колишнього президента України В. Януковича, котрий протягом десяти секунд не зміг згадати українського слова «ялинка»; через цей вислів «йолкою» почали називати новорічну ялинку, яка була встановлена з нагоди Нового 2014 року на Майдані Незалежності.

Чортів зіграли учні 9 класу: Aнтон Ґрін та Софія Синичич. Роль Ірода вдало виконав Матей Джекс, а його охоронця-беркутівця – Данило Юзич. Ролі українців, які побороли Ірода та його свиту, зіграли Ольга Бобало, Неля Косак, Олександр Прунько, а ролі князів – Антін Перекліта, Юрій Томків та Михайло Іваськів. По закінченні вертепу віншувальники Юлія Матрифайло, Ольга Бобало, Юлія Рутковська урочисто повіншували всім:

Дай вам Бог сповна любові
В кожній справі, в кожнім слові!
Вірте, правда переможе!
Щастя й долі, дай вам Боже!

У Вертепі прозвучало три маловідомі дітям колядки: «Ой, питалася княжна корона», «В неділю рано сонце сходило», «В господаронька», які з ними підготувала вчителька музики і співу п. Мирослава Борищук. Учень 6 класу Кирило Перекліта своєю чудовою грою на скрипці чудово доповнював атмосферу дійства.

Учитель історії та культури Андрій Перекліта прекрасно втілив на сцені образ задуманого й пережитого. Виконавці зачарували своїм співом та грою всіх гостей та школярів. Колядували та віншували, бажаючи всім миру та добра.

Після вертепу всі учні «Рідної школи» під супровід учительки Мирослави Борищук заспівали пісню «Ой, хто, хто Миколая любить». Молодші школярі підвелися зі своїх стільців, щоб краще розгледіти святого Миколая, коли він буде входити до залу. Вони співали раз, вдруге, але святий Миколай не з’являвся...

Тут слово взяла директор нашої «Рідної школи» Ольга Новачинська, яка привітала всіх і у доступній та жартівливій формі повідомила дітям про те, що святий Миколай уже приходив, але навчання того дня у нашій школі було скасовано і вдруге він прийти вже не зможе. У залі на якийсь час запанувала тиша, і в цей час можна було побачити розчарування на обличчях наших маленьких школярів. Пані Оля продовжила, що святий Миколай дуже добрий і він ніколи не залишить нас без своєї ласкавої опіки. Він навіть написав нам лист, якого передав владикою Глібом Лончиною. Владика Гліб з цією метою і завітав до нашої школи цієї суботньої днини. Директор прочитала лист від святого, а владика Гліб привітав, поблагословив та подякував дітям за виступ. Ангелики – посланці з неба – роздали дітям солодощі.

Після свята на всіх гостей та школярів чекали смачно приготований обід та пишний, вміло накритий стіл з усіма ласощами, які підготували на свято наші дбайливі члени батьківського комітету школи на чолі з Іриною Кульчицькою. Дай нам Боже з таким настроєм попрацювати весь рік і успішно завершити навчальний рік з добрими оцінками, глибокими знаннями та святковим настроєм!

Фото Оксани Заваденко
Автор: учителька школи
українознавства Віра Курта

Співачка Віра Сливоцька виступить на ХХХІ Конвенції СУА

Успішний благодійний концерт Анички в Норт-Порті

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers