rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ У фокусі – Америка

Понад 65 американських міст протестують проти
антиімміграційноїполітики Дональда Трампа

До інавгурації сорок п’ятого президента США Дональда Трампа залишається дуже мало часу, а по всій країні – у понад 65 містах – проходять демонстрації активістів за права меншин та іммігрантів, пише «Голос Америки». Методистська Єпископальна Церква у Вашингтоні відома своєю історичною участю у русі за громадянські права. У суботу вона була знову переповнена. Цього разу – учасниками акції, які закликають новообраного президента відмовитись від жорсткої політики, яку він обіцяв проводити у випадку обрання на посаду.
Головні вимоги до новообраного президента учасників акцій по всій країні – не проводити масові депортації та зберегти дію програми, яка захищає права семисот тисяч нелегалів, що прибули у США дітьми.
«Ми виступаємо єдиними фронтом – афроамериканці, вихідці з Азії, Латинської Америки – у боротьбі за імміграційну реформу. Ми віримо, що зараз республіканці мають можливість щось зробити, адже вони звинувачували Барака Обаму у тому, що він зупинив реформу. Сьогодні вони контролюють Сенат, Палату представників та Білий дім», – каже активіст Густаво Тооррес.
Демонстрації під гаслом «Ми тут залишимось» почалися в суботу, напередодні символічного для активістів за громадянські права свята – Дня Мартіна Лютера Кінга молодшого, який у 50-60 роках минулого сторіччя став лідером громадянського руху. Понад дві з половиною тисячі людей зібрались у суботу в Методистській Церкві, щоб вшанувати Мартіна Лютера Кінга та заявити про свою готовність чинити опір імміграційній політиці Трампа.
«Я тут, щоб підтримати цих людей. Є в тебе документи чи ні, немає значення. Ми прийшли, щоб боротися, і ми маємо рівні права», – каже громадянка США Марія Ґомес.
Її підтримує Тіна Кесавонґ, яка проживає у США 36 років: «Я прийшла, щоб підтримати кожного іммігранта. Ми – американці. Навіть не за паспортом, а в серці, тому що ми хочемо кращого майбутнього для наших дітей».
Під час передвиборчої кампанії Дональд Трам пообіцяв скасувати дію програми, що захищає від депортації незаконних іммігрантів, які прибули у США дітьми, називаючи її неконституційною. Також новобраний президент обіцяв депортувати 3 мільйони нелегалів, які, за його словами, є злочинцями.
«Ми часто родиною за вечерею розмовляємо про те, які у нас права, говоримо про те, що таке рейд. Що робити, якщо до нас прийдуть агенти імміграційної служби. У нас всі документи зібрані. І ми знаємо, що робити у випадку депортації. Але багато родин по всій країні не підготовані», – розповідає незаконна іммігрантка Амбар Пінто.
Пінто підпала під дію програми захисту незаконних іммігрантів, але все одно боїться депортації. Каже, її старший брат також може скористатися програмою, але поки що, через страх бути висланим з країни, не подав документи: «Ми не знаємо, що буде робити ця адміністрація, тому ми хочемо, щоб наша інформація була захищена».
Якими б не були кроки новообраного президента, меншини, іммігранти та політики, які стоять на їхньому боці, кажуть, що разом, єдиним фронтом, не припинять боротьбу за свої права.

Перший крок до скасування Obamacare

Американська Палата представників проголосувала за згортання державної програми обов’язкового медичного страхування, що відома як Obamacare, пишуть Euronews. Напередодні ініціативу також схвалив Сенат. Це був один із найбільших проектів у галузі охорони здоров’я за всю історію США. Республіканські законодавці тріумфують.
Пол Раян, спікер Палати представників, Республіканська партія: «Це надає Конгресові законодавчий механізм для відкликання і заміщення Obamacare. Це – конче важливий перший крок, що полегшить життя американців, які потерпають від цього закону… Нашою метою є система, що справді є орієнтованою на пацієнта. Він матиме більше варіантів для вибору, менше платитиме і матиме кращий контроль за своїм страхуванням».
Максін Вотерз, Демократична партія: «Республіканці кажуть вам, що вони дадуть щось краще. Але вони кажуть про це вже 8 років. Вони критикують Obamacare уже 8 років. Тож чому вони не мають конкретних пропозицій? Чому вони не мають плану? Чому вони нічого не мають? Вони не мали нічого, коли починали атакувати Obamacare. І вони нічого не мають сьогодні».
Реформа системи охорони здоров’я була наріжним каменем виборчої програми Барака Обами. Конгрес ухвалив закон про неї 2010 року.
Проте Республіканська партія завжди виступала проти Obamacare. Для Дональда Трампа скасування реформи було одним із ключових передвиборчих гасел.

Американець помстився податківцям, заплативши

податки п’ятьма візками одноцентових монет

Минулого тижня Нік Стаффорд з містечка Лебанон (штат Вірджинія, США) став героєм соціальних мереж після того, коли на YouTube було викладено відеозапис, на якому показано, як він платить податок за нові автомобілі.
Податкове управління протягом тривалого часу відмовлялося співпрацювати зі Стаффордом, який прагнув отримати номери телефонів чиновників, які могли б його проконсультувати з питання про те, як треба буде платити податки за два нові автомобілі. Справа дійшла до судового розгляду, під час якого управління надало необхідні номери телефонів, і справа була закрита.
Але Стаффорд не пробачив податківців і вирішив відповісти їм «тією ж монетою».
З’ясувавши, що сумарний податок становить 3 тисячі доларів, він оформив у місцевому банку замовлення на видачу 300 тисяч одноцентових монет, поклав їх у п’ять візків і відвіз у податкове управління, пише Bristol Herald Courier.

У команді новообраного президента розчаровані

заявами конгресмена Льюїса

Конгресмен Джон Льюїс, герой руху за громадянські права 50-60 років, у програмі телеканалу NBC «Зустріч з пресою» заявив, що не вважає Трампа законним президентом, оскільки, на думку Льюїса, Росія допомагала йому перемогти на виборах. Джон Льюїс також сказав, що не планує бути на інавгурації новообраного президента 20 січня – вперше з моменту обрання Льюїса в Палату Представників у 1986 році.
«Ми шануємо жертву, яку він приніс, – сказав обраний віце-президент США Майк Пенс у програмі «Обличчям до нації». – Але це глибоко розчаровує, коли людина такого масштабу для громадянського руху та руху за виборче право робить заяву, що він не вважає Дональда Трампа законно обраним президентом. Я дуже сподіваюсь, що він передивиться свої обидві заяви». Пенс нагадав, що він був на обох інавгураціях Барака Обами. Він додав – «у час, коли країна бореться з проблемами як всередині, так і за кордоном, американці повинні шукати шляхи об’єднатися та працювати разом».
Подібні заяви зробив і майбутній голова адміністрації Трампа Рейнс Прібас. У програмі ABC «Цього тижня» він сказав, що коментарі Льюїса, зважаючи на його статус, були безвідповідальними.
Сам Дональд Трамп критикував конгресмена-правозахисника Джона Льюїса ще в суботу. У своєму Твіттері він написав, що замість того, щоб критикувати його, законодавцеві слід зосередитися на роботі на благо своїх виборців.
В інтерв’ю програмі «Зустріч із пресою» на телеканалі NBC, яка вийде в ефір у неділю, Льюїс сказав: «Я вірю в намагання працювати з людьми. Це буде важко. Це буде дуже складно. Я не вважаю цього обраного президента легітимним президентом».
«Я вважаю, що росіяни долучились до спроб допомогти цій людині перемогти на виборах», – додав Льюїс.
Прес-секретар Льюїса Лінда Джонс відмовилася відповідати на критику Трампа, але сказала: «Нам, як країні, необхідно знати, чи впливав іноземний уряд на наші вибори».
Твіти Трампа викликали гостру реакцію з боку багатьох демократів, включаючи Ненсі Пелосі. Лідер меншості в Палаті представників написала в суботу, що попередні спроби змусити Льюїса замовкнути були безуспішними.
Рішення Льюїса не бути на інавгурації вже підтримали, щонайменше, 16 демократів-членів Палати представників.

МВФ покращив економічний прогноз для США

Міжнародний валютний фонд залишив незмінним глобальний економічний прогноз, але покращив його для США. Порівняно з оцінкою в жовтні, експерти МВФ додали 0,1% до зростання американської економіки у 2017 році, та 0,4% у 2018. Вийшло 2,3% та 2,5% відповідно, пишуть euronews.
Корекцію зробили на основі заяв Дональда Трампа про скорочення податків та збільшення бюджетних витрат. Разом з тим, у МВФ не враховували так само обіцяні майбутнім президентом зростання ввізного мита на мексиканські та китайські товари та вихід з північноамериканської зони вільної торгівлі.
Моріс Обстфельд, головний економіст МВФ: «Нині на ранній стадії деталі майбутнього фіскального законодавства та збільшення державних витрат залишаються нечіткими, так само й їхній вплив на сукупний попит, потенційний обсяг виробництва, дефіцит федерального бюджету та курс долара».
Глобальне зростання залишиться на рівні 3,4% у поточному та 3,6% у наступному роках. Прискорення у США компенсуватиметься сповільненням у деяких нових ринкових економіках. Найбільше у негативний бік прогноз переглянули для Мексики, з огляду на невизначеність у відносинах з новою адміністрацією США.

Президент Обама нагородив Джозефа Байдена

медаллю Свободи

Президент США Барак Обама в четвер зробив сюрприз віце-президентові Джозефу Байдену, вручивши йому найвищу цивільну нагороду в США – президентську медаль Свободи, повідомляє «Голос Америки».
Обама оголосив про це, на подив Байдена, під час «прощальної» церемонії в Білому домі в присутності журналістів.
Обама подякував Байдену, який тривалий час був сенатором від штату Делавер, за «віру в своїх співгромадян, любов до країни і багаторічну службу країні, яка буде приносити плоди протягом багатьох поколінь».
Розчулений Байден, своєю чергою, подякував своїй сім’ї за підтримку і президенту – за його роботу.

8 найбагатших людей планети мають стільки

ж грошей, що і половина людства – звіт Oxfam

Вісім людей володіють таким самим багатством, як і найбідніша половина населення світу, або 3,6 мільярда людей. Всі восьмеро – чоловічої статі. Про це йдеться у доповіді благодійної групи допомоги Oxfam, опублікованій у день початку роботи Всесвітнього економічного форуму в Давосі, Швейцарія.
Розрив між багатими і бідними – значно більший, ніж вважалося раніше. Великий бізнес і багатії підживлюють кризу нерівності шляхом ухилення від податків, зниження заробітної плати і використання своєї влади, щоб впливати на політику, пише Oxfam. У доповіді йдеться, що великий бізнес мав великі успіхи в 2015 і 2016 роках: «Прибутки є високими, і 10 найбільших корпорацій світу разом мають дохід більший, ніж державні доходи 180 країн, разом узятих».
«Це непристойно, щоби такі великі багатства зосереджувалися в руках такої малої кількості людей, коли кожен десятий мешканець планети живе менш, ніж на 2 долари на день», – підкреслив виконавчий директор Oxfam Вінні Б’янийма.
Oxfam повідомляє, що з 2015 року «найбагатший 1% володів більшим багатством, ніж решта 99% населення планети». У Сполучених Штатах розрив не такий великий – на 1% населення припадає 42% багатства.
Серед заходів, які можуть допомогти зменшити нерівність, Oxfam називає вищі податки на багатство і дохід. Люди повинні отримувати вищу зарплату, а заможні мають платити більші податки.
Журнал Forbes у 2016 році назвав співзасновника Microsoft Білла Гейтса найбагатшою людиною світу, зі статками 75 мільярдів доларів. Багатство Гейтса збільшилася на 50 відсотків (25 мільярдів доларів) з того часу, коли він покинув компанію в 2006 році, «незважаючи на похвальні спроби (Гейтса) роздати більшу частину своїх статків», зазначає Oxfam. Мільярдер бере активну участь у благодійній діяльності через фонд Білла і Мелінди Гейтс, заснований ним і його дружиною.
В останні роки Гейтс і низка інших мільярдерів зобов’язалися віддати більшу частину своїх статків на благодійність. У 2009 році інвестор Уоррен Баффет заявив, що віддасть більшу частину своїх статків у фонд Гейтса і його дружини.
Баффет також входить до переліку восьми найбагатших людей, поруч зі засновниками великих компаній: Амансіо Ортегою (Inditex), Джеффом Безосом (Amazon), Марком Цукербергом (Facebook), Ларрі Еллісоном (Oracle), а також мексиканським бізнесменом Карлосом Слімом і Майклом Блумбергом, колишнім мером Нью-Йорка. Цукерберг і його дружина Прісцилла Чан пообіцяли віддати 99% своїх активів у Facebook на благодійні цілі.

Підготував Юрій Заверюха, Чикаго
За матеріалами інформагентств

Чикаго за тиждень

Інавгурація Дональда Трампа – 45-го президента США

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers