rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Луценко: Україна отримала заяву Януковича

з проханням про російську воєнну інтервенцію

Головна військова прокуратура отримала від секретаріату ООН фотокопії заяви екс-президента України Віктора Януковича з проханням ввести в Україну війська Російської Федерації.
Про це у вівторок, 17 січня, написав на своїй сторінці у Facebook генпрокурор Юрій Луценко.
«Головна військова прокуратура отримала через Постійне представництво України офіційний лист секретаріату ООН з наданням українській стороні завіреної офіційною печаткою ООН фотокопії заяви Януковича від 01.03.2014 із проханням ввести війська Російської Федерації в Україну та всі офіційні матеріали, які були додані від РФ до заяви представника РФ в ООН Чуркіна» – повідомив він.
Луценко зауважив, що всі отримані українським слідством матеріали визнані ООН офіційними документами, які надала РФ.
«Слідством військової прокуратури отримано беззаперечні документальні докази держзради Януковича. Дозвіл на оприлюднення мною даних досудового слідства отримано від старшого прокурора у провадженні про держзраду Януковича», – зазначив він.
Як повідомлялося, 4 березня 2014 року на позачерговому засіданні Ради Безпеки ООН постійний представник РФ в ООН Віталій Чуркін заявив, що Янукович надіслав президенту РФ Володимирові Путіну письмове прохання «використати російські збройні сили для захисту населення України».
1 березня 2014 року Рада федерації РФ одностайно дала згоду Путіну на використання збройних сил в Україні «з метою нормалізації суспільно-політичної ситуації в цій країні». Пізніше це рішення було офіційно скасовано, однак російська агресія не припинилася.
25 листопада 2016 року на прес-конференції в Ростові-на-Дону Янукович підтвердив, що просив Путіна ввести війська в Україну.

Нардеп оприлюднив перелік держпідприємств

і установ, які працюють з російськими банками

Народний депутат з УКРОПу Віталій Купрій на своїй сторінці в мережі Facebook оприлюднив перелік українських державних підприємств і установ, які користуються послугами російських банків.
У ньому, зокрема, державні гіганти «Укрзалізниця», «Укренерго», «Адміністрація морських портів України», «Державне космічне агентство України», низка вугільних підприємств та структури «Укроборонпрому».
Фігуранти переліку обслуговуються у фінустановах, що контролюються Російською Федерацією, мають у них зарплатні проекти, відкриті рахунки та кошти на них, кредитні лінії та заборгованості.
Серед банків, які надають послуги українським держструктурам, – «Сбєрбанк», «Промінвестбанк», «Альфа-Банк», «БМ Банк», «ВТБ Банк».
«Це не тільки робить залежними наші державні компанії від агресора, але й створює справжню загрозу національній безпеці України», – наголосив Купрій.
Нардеп також закликав владу покласти край такій ситуації, оскільки вона є ганебною.
Нагадаємо, в листопаді минулого року Віталій Купрій зареєстрував у Верховній Раді проект постанови «Про припинення співпраці державних і комунальних підприємств з банками країни-агресора» (№ 5383).
За словами політика, Україна повинна застосувати цей механізм впливу на Російську Федерацію, адже розширення санкцій не дає бажаного результату. У проекті постанови пропонується рекомендувати Кабінету Міністрів заборонити співпрацю державних та комунальних підприємств з дочірніми структурами російських банків, провести інвентаризацію рахунків таких підприємств та установ у банках, які контролюються РФ. Після цього НБУ має забезпечити рефінансування українських банків, готових взяти на себе кредитні зобов’язання державних і комунальних підприємств у російських фінустановах. Окрім того, із застави російських банків має бути виведене все державне та комунальне майно України.

Охендовський вдруге відмовився давати

свідчення під час допиту

У НАБУ заявили, що голова Центральної виборчої комісії (ЦВК) Михайло Охендовський вдруге відмовився свідчити під час допиту в Національному антикорупційному бюро (НАБУ). Слідчі розглядають питання про доцільність проведення третього допиту. Про це йдеться в повідомленні на офіційній сторінці НАБУ в Facebook.
«Голова Центрвиборчкому, який робить гучні заяви про «тиск» з боку НАБУ, вдруге проігнорував можливість дати пояснення фактам, встановленим детективами під час досудового розслідування. Сьогодні (16 січня – ред.) вкотре зупинили допит голови ЦВК. Підозрюваний відмовився давати свідчення, мотивуючи це відсутністю прокурора САП під час проведення слідчої дії. Втім, відповідно до чинного законодавства, прокурор не зобов’язаний брати участь у допиті», – розповіли в НАБУ.
У Бюро нагадали, що 26 грудня голова ЦВК не скористався шансом пояснити детективам, кого саме та про які особливості виборчого законодавства він знайомив під час закордонних відряджень, котрі, за версією слідства, оплачувалися коштом Партії регіонів. Тоді підозрюваний послався на те, що його адвокати, нібито, не мали можливості ознайомитися з матеріалами розслідування. І це попри те, що ще 15 грудня адвокат голови ЦВК отримав до них доступ.
«Наразі детективами НАБУ та прокурорами САП вирішується питання щодо доцільності проведення третього допиту очільника Центрвиборчкому, аби він все ж таки міг розповісти свою версію подій детективам», – зазначили в НАБУ.
Нагадуємо, 13 грудня 2016 року голові Центральної виборчої комісії повідомили про підозру у вчиненні кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 та ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України («Одержання хабара у великому й особливо великому розмірах особою, яка посідає особливо відповідальне становище»).

Держкіно скасувало реєстрацію

18 стрічок з російським актором Цапником

Держкіно скасувало державну реєстрацію та визнало недійсними прокатні посвідчення, видані на фільми та телесеріали за участю російського актора Яна Цапника, внесеного до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України.
Про це у вівторок, 17 січня, повідомляє прес-служба Держкіно.
Нагадаємо, російському акторові Яну Цапнику з 29 грудня 2016 року заборонили в’їзд на територію України протягом 5 років. Той зіграв роль бойовика «ДНР» у фільмі «Військовий кореспондент», показаному в Росії.

На в’їзді до Житомирщини

перехопили фуру зі львівським сміттям

Уранці 17 січня на патрульному посту «Звягель» у Житомирській області поліцейські зупинили вантажівку DAF зі львівським сміттям, передає «Укрінформ».
«Сьогодні зранку, близько 7.00, на посту «Звягель» патрульні поліцейські зупинили автомобіль DAF із напівпричепом, який перевозив побутове сміття зі Львова і рухався у напрямку Дніпропетровської області, на полігон для вивантаження сміття», – йдеться у повідомленні.
Пост розташовано неподалік адміністративної межі Житомирської й Рівненської областей.
На місці події патрульні разом з фахівцями управління Укртрансбезпеки в рамках спільного відпрацювання перевірили у водія документи. Зокрема, у накладній на перевезення вантажу виявили невідповідність: відсутність відомостей про його склад.
«Патрульна поліція провела тривалу роз’яснювальну роботу з водієм, застерігши його, що можлива кримінальна відповідальність у випадку, якщо водій на власний розсуд вирішить скинути сміття в одному з населених пунктів Житомирської області. Водій запевнив, що рухатиметься до кінцевого пункту призначення. Екіпажі патрульної поліції на відповідних пунктах контролюють, аби даний транспортний засіб не з’їхав із визначеного маршруту», – уточнила прес-офіцер патрульної поліції міста Житомира Діна Корчевна.
Як вже повідомлялося, після припинення роботи сумнозвісного Грибовицького звалища сміттєвози зі Львова «ловлять» по всій Правобережній Україні.
Найчастіше їх помічають у сусідніх Рівненській та Тернопільській областях.
Наприкінці минулого 2016 року через невирішення проблеми з переробкою сміття львів’яни влаштували коридор ганьби своєму міському голові, лідеру партії «Самопоміч» Андрієві Садовому.

Карпатські праліси можуть зникнути

за кілька років

Карпатські праліси не мають жодного юридичного захисту і через 5-8 років можуть бути повністю знищені. Про це 16 січня заявила керівник природоохоронного відділу Товариства охорони птахів кандидат біологічних наук Ольга Яремченко на прес-конференції у Києві, передає Укрінформ.
«Праліси – це абсолютно унікальні природні екосистеми, які не зазнали потужного втручання людей, вони живуть і розвиваються тільки за законами природи. Четверта частина пралісів у період з 2008 року до 2014 року була втрачена. Якщо йти далі такими темпами, то ці залишки пралісів, які створюють каркас лісів, років за 5-8 просто будуть знищені. Тому що фактично вони не мають жодного юридичного захисту. У законодавстві відсутнє таке поняття, як праліси», – наголосила Яремченко.
За її словами, праліси дуже часто розглядаються як старі ліси, але насправді – це ліси, в яких об’єднані дерева різних вікових груп – від старих до молодших. Праліси, на відміну від лісових насаджень, дуже стійкі до хвороб, шкідників, глобальних змін у природі, у тому числі стихійних явищ. Вони краще, ніж штучні насадження, затримують воду. Найбільші площі таких пралісів збереглися саме у Карпатах.
«Тому ми разом з німецькою організацією, яка у своїй країні втратила праліси, вже три роки працюємо над тим, аби зберегти залишки цих пралісових екосистем», – зауважила Яремченко.
Експерт поінформувала, що на території Карпат вже три роки проводиться робота з ідентифікації пралісів. Загалом, їхня площа становить близько 83 тис. га. Із них близько 40 тис. га – праліси, які уже ідентифіковані. Решта – це потенційні ділянки пралісів, які ідентифіковані дистанційно, але далі буде проводитися їхня верифікація на місці. Однак, лише 30 тис. га цих пралісів розташовані на об’єктах природно-заповідного фонду, решта – на лісогосподарських ділянках.
«Збереження цих екосистем дуже важливе – і для збереження фауністичного різноманіття, і для збереження екологічної безпеки регіону. Ми почали активну роботу з лобіювання розширення території парків. Із 2015 року у нас іде дуже потужна боротьба з представниками лісового господарства, які категорично не готові віддавати масиви під розширення національних природних парків. Тому стало зрозуміло, що єдиний шлях, який забезпечить справжній захист цих лісів – це законопроект, спрямований на збереження цих пралісів», – наголосила Яремченко.
Нагадаємо, супутникові фотографії показали, як стрімко вирубують ліси Карпат.

Прикордонникам на передовій у зоні АТО

підвищать виплати

Державна прикордонна служба України на виконання доручення президента України ініціювала збільшення розміру грошової винагороди за безпосередню участь прикордонників у антитерористичній операції. Про це повідомляє прес-служба Держприкордонслужби.
«Так, Адміністрацією Держприкордонслужби вже опрацьовано проект відповідного наказу про підвищення грошової винагороди військовослужбовцям, які проходять службу в зоні АТО. Після його підписання розмір виплати на першій лінії оборони (лінії бойового зіткнення) становитиме 6 тис. грн., що більше, ніж раніше, на 1,8 тис. грн., а в інших районах (місцях) проведення АТО становитиме 2,4 тис. грн. (збільшення на 1,2 тис. грн.)», – йдеться у повідомленні.
У відомстві наголошують, що принципово важливим здобутком минулого року було реальне підвищення грошового забезпечення прикордонників до рівня військовослужбовців ЗСУ та Нацгвардії, і це стало можливим завдяки підтримці президента України, уряду, міністра внутрішніх справ та небайдужих народних депутатів України. Нині контрактник першого року служби вже отримує 7 тисяч гривень, а лейтенант після закінчення навчального закладу – 9,5 тисячі гривень.
Крім того, у ДПСУ зауважують, що цьогорічний бюджет дозволяє Держприкордонслужбі зберегти позитивну динаміку виплат та забезпечити на належному рівні поточні потреби служби. Він є бюджетом зростання та розвитку. Згідно зі Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік», для прикордонного відомства затверджено видатки у сумі 7 млрд. 63,2 млн. грн., з яких видатки за загальним фондом порівняно з 2016 роком збільшено на 785,5 млн. грн. або на 12,6%.
Нагадаємо, в червні 2016 року українським прикордонникам підвищили зарплати.

Підготувала Зоряна ФРАНКО
За матеріалами інформагенств

Міноборони: У 2016 році в зоні АТО небойові втрати перевищили бойові

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers