rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ У гостях у школі св. Миколая
Title  
 Марія Климчак 
  Title
  Title
«У цій школі живе святий Миколай», – так вам скажуть екскурсоводи, знайомлячи з визначними місцями українського Чикаго. Саме тут відбувається формування духовної єдності людей на основі підтримування традицій, що склалися в попередніх поколіннях. Виховання в родині є справою надзвичайно відповідальною і важливою.

Католицька школа св. о. Миколая у Чикаго готується гідно відсвяткувати своє 80-річчя. Від свого першого дня народження ця школа має покликання – бути будинком радості для дітей, творчості для вчителів, певності для батьків у тому, що їхні діти у цих стінах отримають добру освіту та виховання.
Ідея будівництва щоденної української школи прийшла у саме свято св. Миколая, коли у 1931 році святкувалася 25-а річниця від дня створення Української Греко-Католицької Церкви св. о. Миколая.
Парафія, що нараховувала майже 800 українських родин, подарувала українській громаді майбутнє. Лише за один рік (будівництво розпочалося в 1935 році) на вулиці Райс, у Чикаго, виросла школа. Новий навчальний 1936-37 рік розпочали 86 учнів. Очолила школу директор сестра М. Єроніма, ЧССВ, також троє учителів – с. М. Магдалина, с. М. Євгенія, с. М. Анзельма. У 1940 році школа нараховувала 122 дітей та 8 учителів, якими були сестри чину св. Василія. У 1940 с. Марія, ЧСВВ, згадувала про те, «як зі зростом шкільних мурів доводилося переконувати батьків, щоб посилали своїх дітей до школи св. о. Миколая. Рівночасно необхідно було думати про устаткування школи, треба було і книжок, як теж і грошей на утримання вчителів».
Новий потік школярів після Другої світової війни пояснюється великою кількістю емігрантів, що прибули до США. У 1954 році було збудовано додатковий шкільний будинок. У 1960-61 н./р. за шкільні парти сіли 1150 учнів. Батьки, віддаючи дитину до школи, ставили перед школою завдання – прищепити вихованцям усвідомлення свого українського походження, через молитву, рідну мову і пісню привити почуття гордості до своєї культури та бажання працювати для української громади.
Минає 80 років, і ми з гордістю відзначаємо те, що серед найбільших досягнень життя на еміграції є громадсько-активна катедральна католицька школа св. Миколая.
«Наше шкільне життя тісно пов’язане з життям громади нашого міста», – сказала під час дня відкритих дверей для головних спонсорів та жертводавців директор Анна Сирілі. Школа ставить собі за мету бути взірцевою та запрошує на навчання школярів не лише з українських родин, вона відкрита для мешканців міста. Пріоритетними напрямками розвитку школи, поруч з навчанням, на даному етапі є лідерство, партнерство, волонтерство. У цьому ми переконалися, поспілкувавшись з учителями та учнями, відвідавши відкриті уроки у різних класах. Члени шкільної ради директорів – о.-ректор Богдан Налисник, Марта Фуоко та Мотря Мельник – разом з директором школи Анною Сирілі та заступником Лізою Свитник супроводжували гостей, розповідали про те, що в школі постійно проводяться тренінги, семінари, круглі столи, індивідуальні консультації, зустрічі з цікавими людьми. У навчальному процесі учні використовують найновіші технології, включаючи IPad, випускають місячні бюлетені SNCS Time, а також дирекція школи впроваджує найцікавіші ідеї в систему виховання, прагне навчити дітей відповідального ставлення одне до одного.
Паралельно проводяться підготовчі заняття до середньої школи з підвищеними вимогами до навчання (Middle School – 5-8 класи). Цікаво було спостерігати за учнями, які навчали гостей основ інформатики та програмування. На сьогодні в школі навчаються 162 учні, 10 з яких наступного року перейдуть у середню школу. Надія на те, що школа зростає, починається з дитячого садочка, де у двох класах – майже 50 майбутніх дошкільнят. Більшість дітей у школі належать до першого покоління українців, народжених в Америці, а також – в Україні. Це теж є позитивним моментом, що молода українська громада, яка проживає в Українському селі, вибирає своїм навчальним закладом школу св. Миколая. На знак подяки для гостей було проведено концерт, підготований учителем музики Іриною Дичій. Також відбулося живе спілкування між учнями і гостями, серед яких були випускники цієї ж школи.
Гості від Фундації «Спадщина» – президент Тарас Дрозд та член дирекції Тарас Гаврик, від Кредитівки «Самопоміч» – президент Богдан Ватраль, член дирекції Олег Караван, президент Фундації «Самопоміч» Ореста Фединяк, парох української греко-католицької парафії св. Володимира і Ольги в Чикаго о. Олег Кривокульський, представник фундації The Big Shoulders Fund – були приємно вражені родинною атмосферою, подарованою шкільною громадою напередодні дня Подяки. Упродовж багатьох років головними спонсорами школи є Фундація «Спадщина» 1-го федерального щадничого банку «Певність», Українсько-Американська Федеральна Кредитна Спілка «Самопоміч», Фундація «Самопоміч», Фундація The Big Shoulders Fund, яка надає учням стипендії та спонсорує різні програми, парафія святих Володимира й Ольги.
Мотря Мельник, член ради дирекції, подякувала за постійну підтримку головним спонсорам і жертводавцям. «Навіть у найважчі хвилини життя поруч з’являється той, хто не дасть тобі впасти. З почуттям вдячності завжди думаємо про вас, бо ви в нас повірили», – сказала Мотря Мельник. Лише за три роки спільними зусиллями вдалося подолати труднощі та виробити модель нової, якісної школи, поставити її в ряд найкращих католицьких шкіл міста. Працюючи разом, ми творимо спільноту добра, і в цьому нам допомагає святий Миколай.

Свято Миколая у школі українознавства «Барвінок» у Пейлос-Парку

Ой, хто, хто Миколаю служить?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers