rss
05/10/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ ДержПриват: знайти помилку
 Title 
  
Націоналізація «ПриватБанку», яку в недільних сутінках 18 грудня Кабміном було рекомендовано провести, потужно сколихнула українців.

Ще б пак, націоналізують найбільший банк України.
Песимістично згадавши такі державні підприємства як Укрзалізниця, Укртелеком, Укрпошта і ще безліч «приємних» «сервісів», користувачі соцмереж почали придумувати нову назву банку.
Після очевидної ймовірної назви «УкрПриват», яку за аналогією придумала Мар’яна Добоні, користувач Maria Savina влучно запропонувала: «ДержПриват...) Знайди логічну помилку)».
У цій іронічній назві «ДержПриват» сконцентрована проблема, яку зі самого вечора 18 грудня намагаються осмислити українці – як експерти, політики, громадські активісти, так і пересічні громадяни.
Проблема може бути сформульована так: як найкращий приватний банк зміниться, ставши державним? Що в ньому збережеться, а що пропаде? Чи може без втрат стати державним комерційний банк з явно кращим сервісом, ніж у державних?
У кожній країні існують так звані системні банки, які відіграють ключову роль і тримають на собі фінансову стабільність держави.
Читачам варто ще раз оновити свою пам’ять і зрозуміти – що таке є «ПриватБанк» у банківському секторі України. У цьому чисельному секторі є лише три системні банки – два державні (Ощадбанк і Укрексімбанк) і комерційний «ПриватБанк».
 Title 
 

Два державні значно поступаються «Привату» у більшості ключових показників.
Станом на 1 липня 2016 «Приват» був першим серед 101 фінустанови країни з активами у 268,9 млрд. грн.
Якщо другий за масштабом володіння акціями «ПриватБанку», Г. Боголюбов, є особою непублічною, то І. Коломойський (на прізвисько Беня) є надпублічним.
Цей харизматичний олігарх відіграє дуже помітну роль у житті України. Особливо з 2014 року, коли продемонстрував чітку проукраїнську позицію, став губернатором Дніпропетровщини і виступив з гострими образливими висловлюваннями на адресу В. Путіна.
Однак, бізнесмен є бізнесмен. І в діяльності І. Коломойського все неймовірно переплуталось. Державні інтереси переплелися з особистими, корисні дії з егоїстичними. На посаді губернатора йому стало тісно, амбіції Коломойського розширилися, він заснував партію «Укроп», його економічна експансія посилилася, а небажання платити велетенські борги державі почало вже набувати непристойного вигляду.
Порошенко звільнив Коломойського і почав його відчутно тиснути. Історія з «Приватом» може бути потрактована як важливий, якщо не завершальний, етап витіснення Коломойського з політико-економічної арени України.
Усю осінь наростали чутки про те, що з «Приватом» щось має трапитися. Що саме – не знав ніхто, але історія з ліквідацією 80-ти банків України була ще надто свіжою у пам’яті.
Однак, «Приват» був велетнем серед банків. Про такі англійці кажуть – занадто великий, щоб впасти. «Приват» і не впав. Але відчутно похитнувся.
Почався панічний відтік вкладів. Обмежили видачу коштів. Дирекція «Привату» заговорила про інформаційні атаки на банк.
Тим часом з’явилася інформація про фінансову «дірку» «ПриватБанку» у 148 млрд. грн., і О. Ляшко звинуватив у цьому Нацбанк та особисто В. Гонтарєву – як так вони це проморгали?
Заговорили про те, що І. Коломойський кредитував обмежену кількість своїх акціонерів та партнерів, активно виводив кошти за кордон і 18 грудня, нібито, вилетів приватним літаком до Лондона.
Того ж вечора, 18 грудня, напередодні свята Миколая, Кабмін поклав комусь під подушку «подарунок» – рішення про стовідсоткову націоналізацію «ПриватБанку».
Акції перейдуть до Мінфіну.
Не встигли українці осмислити цю новину, як міністр фінансів О. Данилюк «потішив» громадськість новиною – «ПриватБанк» стабілізують і продадуть.
Як стабілізують? Та дуже просто. Закачають у нього більше, ніж сотню мільярдів гривень. З бюджету. Тобто, за рахунок українців.
Нещодавно представники «Привату» заспокоювали публіку повідомленнями, що П. Порошенко та І. Коломойський не конфліктують, а навпаки – зустрічаються не рідше, ніж один раз на тиждень. Тому з «Приватом», мовляв, нічого поганого не станеться.
Тепер виникають питання – а що саме обговорювали два знані мужі на цих щотижневих зустрічах? Чому Коломойському дали можливість викачати з «Привату» 148 мільярдів, знаючи, очевидно, що банк таки націоналізують?
З ким поділився хитрий Беня, щоб прокрутити таку вигідну для себе оборудку?
Адже, окрім вивезених коштів, він ще й має отримати кошти за продаж своїх акцій? Чи він їх подарує, як жартують, особисто Петрові Олексійовичу?
Експерти прогнозують певну інфляцію внаслідок того, що діру в фінансах «Привату» мають закривати велетенською емісією гривень.
Усі керівники держави, уряду і банківської сфери хором заспокоюють вкладників, що все буде добре.
То чому ж у багатьох українців стійке відчуття, що на наших очах знову провернули чергову махінацію, за яку доведеться розплачуватися всім? Всім, окрім тих, хто добряче нагрів руки на афері з «ПриватБанком».
Де в цій історії помилки, а де цинічно продумані шахрайські дії – рано чи пізно стане відомо.

Відома депутат Київради Алла Шлапак написала: «Націоналізація ПриватБанку – тема сьогоднішнього дня! Подарунок до свята??? Кому???!!! P. S. Одразу скажу, що з оздоровленням фінансової системи країни і стабілізацією в банківській сфері цей факт немає нічого спільного».
До речі. На посаду директора націоналізованого «ПриватБанку» пророчать її тата – екс-міністра фінансів О. Шлапака.

729 днів в’язниці за розірваний портрет Порошенка

Хто в темі, хто в частці: що домалює мозок?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers