rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Міжнародний огляд

Новий генсек ООН Гутерріш склав присягу

Екс-прем’єр Португалії Антоніу Гутерріш склав присягу як Генеральний секретар ООН, щоб офіційно замінити з 1 січня на цій посаді чинного главу організації Пан Гі Муна, який керував ООН упродовж десяти років. Урочиста церемонія відбулася під час спеціального засідання Генеральної Асамблеї ООН, повідомляє Укрінформ.
Церемонія складалася з двох частин: вшанування Пан Гі Муна за його роботу на посаді глави організації, а також безпосередньо складання присяги призначеним главою ООН Антоніу Гутеррішом.
Перш ніж новий генсек прочитав слова урочистої клятви, чинний глава організації Пан Гі Мун висловив упевненість, що передає керування у надійні руки.
«Моєму серцю стає тепло, бо я знаю, що передаю естафету генеральному секретареві Антоніу Гутеррішу, людині гідній та принциповій. Я не маю жодних сумнівів, що з його пристрастю та співчуттям він успішно зможе подолати багато складних викликів та вивести нашу організацію на нові висоти», – заявив Пан Гі Мун.
Церемонія тривала близько півтори години, й лише в останні хвилини новообраний глава ООН вийшов на трибуну, щоб прочитати слова присяги. Антоніу Гутерріш зобов’язався виконувати всі функції, покладені на генсекретаря ООН, та «не виконувати вказівок стосовно виконання своїх обов’язків від будь-якого уряду чи від джерела, що не має стосунку до організації».
Як повідомлялося, 67-річний політик Антоніу Гутерріш з 1995-го до 2002 рр. був прем’єр-міністром Португалії. В період 2005-2015 рр. він обіймав посаду верховного комісара ООН у справах біженців. Він був офіційно призначений генсеком Генеральною Асамблеєю Організації 13 жовтня.
Цього року вибір генерального секретаря ООН відбувався за новою, більш прозорою процедурою. Традиційно це питання вирішувалося за зачиненими дверима РБ ООН. Ці вибори супроводжувались громадськими дискусіями з кожним кандидатом, якого розглядали на високу міжнародну посаду.
Новий генеральний секретар ООН набуде офіційних повноважень 1 січня 2017 року терміном на п’ять років. Він стане дев’ятим главою організації з моменту її заснування в 1945 році.


Лукашенко дозволив білоруському спецназу

брати участь в операціях у РФ

Президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав проект міжнародного договору, який дозволяє білоруським підрозділам спеціального призначення брати участь у контртерористичних операціях (КТО) на території Росії.
«Схвалити проект угоди, який додається, між Республікою Білорусь і Російською Федерацією про участь підрозділів спеціального призначення в контртерористичних операціях, які проводяться на території Республіки Білорусь чи Російської Федерації», – йдеться в документі, повідомляє «Інтерфакс».
Сам текст угоди не поширюється.
Окрім того, відповідним указом Комітет державної безпеки уповноважений на проведення переговорів щодо проекту угоди. Йому дозволено, у випадку необхідності, вносити до угоди зміни та доповнення, що не мають принципового характеру.
Нагадаємо, на підконтрольній Російській Федерації частині Кавказу «найгарячішою» точкою залишається Дагестан, ще одним епіцентром протистояння вважається Кабардино-Балкарія та Інгушетія. На початку грудня під час перестрілки місцевих підпільників з російськими силовиками в районі Талги міста Махачкала загинули п’ятеро учасників опору, серед них і Абу-Мухаммад аль-Кадар – шеф мережі «ІД» у РФ.

Конституційний суд Молдови підтвердив

перемогу Додона

Конституційний суд Молдови підтвердив результати другого туру президентських виборів, відповідно до яких главою держави обрано колишнього голову Партії соціалістів Ігоря Додона.
Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.
«Конституційний суд підтверджує результати голосування в другому турі президентських виборів і вважає вибори такими, що відбулися», – заявив голова Конституційного суду Олександру Тенасе.
Відповідно до Конституції Молдови, Ігор Додон упродовж наступних 45 днів повинен скласти присягу і вступити на посаду глави держави.
Нагадаємо, у другому турі президентських виборів, який відбувся 13 листопада, найбільшу кількість голосів набрав Ігор Додон – за нього віддали трохи більше, ніж 52% голосів виборців. Його опонент на виборах, лідер партії «Дія і солідарність» Майя Санду, набрала близько 48% голосів виборців.
Ігор Додон став третім всенародно обраним президентом Молдови.

У Німеччині сильніше каратимуть за фейки

перед виборами

Політики правлячої коаліції Німеччини пропонують посилити покарання за вмисне поширення фейкових новин через загрозу впливу їх на майбутні вибори у Бундестазі.
Думки деяких з них зібрала газета ZEIT, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.
«Цілеспрямована дезінформація з метою дестабілізації держави має бути покараною», – вважає представник Християнсько-демократичного союзу (партія Меркель) Патрік Зенсбург.
Його однопартієць, голова парламентського комітету з внутрішніх справ Ансгар Хевелінг, вважає виправданим посилення покарання, якщо йдеться про цілеспрямований характер кампанії. Він безпосередньо вказав на Москву, яка, за його переконанням, спробує вплинути на громадську думку перед виборами, які відбудуться восени 2017 року. «Росія зацікавлена в тому, щоб розколоти наше суспільство і посіяти невпевненість. Небезпека є високою», – заявив політик.
У той же час глава фракції Соціал-демократичної партії Німеччини Томас Опперманн вважає, що для боротьби з поширенням вигаданих новин і конспірологічних теорій коаліція повинна «поступово звужувати правові рамки і вимагати жорсткіших покарань». За його переконанням, Facebook треба зобов’язати оперативно видаляти фейкові повідомлення і виставляти інформацію для спростування.
При цьому лідер партії Зігмар Габріель у своєму аккаунті в Twitter вимагав захисту від таких засобів, як «соціальні боти». У партії пропонують укласти угоду про невикористання в політичній боротьбі неперевірених і сумнівних відомостей.

На виборах до парламенту Македонії

націоналісти перемогли з мінімальним відривом

На парламентських виборах у Македонії перемагає націонал-консервативна партія колишнього прем’єр-міністра Ніколи Груєвського – «Внутрішня македонська революційна організація – Демократична партія македонської національної єдності» (ВМРО-ДПМНЄ). Про це повідомляє DW.
Згідно з попередніми результатами державної виборчої комісії, після підрахунку 99,97% голосів партія отримує 51 мандат у 120-місному парламенті. За неї проголосували понад 38% виборців.
Головний конкурент правлячої партії – Соціал-демократичний союз Македонії (СДСМ), очолюваний опозиційним лідером Зораном Заєвим, – отримає 49 депутатських місць, заручившись підтримкою 36,7% виборців.
Демократична партія албанців, яка, зазвичай, підтримує Груєвського, набирає більше, ніж сім відсотків голосів і отримає 10 місць у парламенті.
Напередодні обидві провідні партії оголосили про свою перемогу. У них є три дні на те, щоб оскаржити результати виборів.
Дострокові вибори до македонського парламенту, спочатку призначені на 24 квітня 2016 року, двічі переносилися через відмову опозиції брати у них участь. Країна перебувала у стані політичної кризи після виборів 2014 року, коли перемогу здобула ВМРО-ДПМНЄ. Опозиція тоді заявила про фальсифікацію результатів голосування і бойкотувала роботу парламенту.
У 2015 році криза поглибилася, коли тодішнього прем’єра Ніколу Груєвського звинуватили у прослуховуванні 20 тисяч осіб – глава уряду був змушений піти у відставку. Подальше загострення ситуації сталося у квітні нинішнього року, коли президент Гьорге Іванов звільнив від переслідування понад півсотні людей, причетних до прослуховування.

У Британії страйкують машиністи потягів

У вівторок машиністи британських потягів розпочали 48-годинний страйк, робота Південної залізниці заблокована.
Про це повідомляє Бі-Бі-Сі.
«Члени профспілки Aslef вийшли на 48-годинний страйк опівночі. Ще один 24-годинний страйк запланований на п’ятницю», – йдеться у повідомленні.
Як зазначається, щодня послугами Південної залізниці користуються близько 300 тисяч пасажирів. Однак, їм повідомили, що у вівторок і середу не буде жодного потяга на жодному маршруті.
Крім того, буде обмежено роботу залізничного вокзалу «Вікторія» в Лондоні, що здійснює рейси в аеропорт Гатвік і назад.
Ще з квітня профспілка працівників залізничного і морського транспорту розпочала страйки з вимогою поліпшити умови роботи, зокрема, вирішити проблему браку персоналу, заборонити понаднормову роботу.

У Росії звільнили групу чеченських військових за

відмову воювати в Сирії

У Російській Федерації звільнили групу чеченських військових через відмову виїжджати для участі в бойових діях у Сирії.
Про це передає «Кавказький вузол» з посиланням на анонімне джерело в МВС Чечні.
Повідомляється, що через відмову служити в Сирії були звільнені 12 військовослужбовців підрозділу, який дислокується на військовій базі Ханкала під Грозним. Всі звільнені є місцевими мешканцями.
«Всього «відмовників» було 12 осіб. Всі вони звільнені з військової служби. Контракт з ними припинено достроково», – повідомило джерело.
У той же час, за даними джерела, серед військових охочих вирушити у відрядження до Сирії значно більше, ніж тих, хто не хоче туди їхати.
«Добровольців багато. Насамперед, це пов’язано з тим, що їм обіцяно підвищене грошове забезпечення та різні пільги», – додало джерело.
Раніше голова комітету Ради Федерації з оборони та безпеки РФ Віктор Озеров заявив, що дії у Сирії російських Сил спеціальних операцій не підпадають під закон про використання Збройних сил РФ за кордоном, і їхні дії, нібито, не є наземною операцією у САР. Нагадаємо, раніше повідомлялося, що через відмову воювати з Україною у РФ було переформатовано цілу військову частину на Кольському півострові.

На Кубі встановлять сервери Google

Кубинська державна телекомунікаційна компанія Etecsa уклала угоду з Google, завдяки якій доступ до контенту цієї американської компанії на Острові Свободи стане швидшим. Про це повідомляє Бі-Бі-Сі.
За умовами угоди, компанія встановить на Кубі сервери, щоб підвищити швидкість підключення до служб Google, зокрема, таких, як Gmail і YouTube.
Утім, як зазначається, після підписання цієї угоди загальна ситуація з Інтернетом у країні навряд чи істотно зміниться.
На Кубі один із найнижчих у світі рівнів підключення до Інтернету. Більшість населення не має доступу до Мережі з дому, натомість, люди змушені використовувати дорогі точки Wi-Fi.

Японія вперше в історії прибере з орбіти

космічне сміття

Японія запустила вантажний корабель, який спробує за допомогою величезної сітки прибрати зі земної орбіти хоча б невелику частину космічного сміття. Про це повідомляє Бі-Бі-Сі.
«За допомогою 700-метрового троса, виконаного з алюмінієвих ниток і сталевого дроту, фахівці розраховують сповільнити рух сміття і поступово стягти його з орбіти. Інноваційний пристрій було розроблено за участю компанії, що займається виробництвом устаткування для рибалок», – йдеться в повідомленні.
Згідно з оціночними даними, на орбіті навколо Землі обертається понад 100 мільйонів непотрібних об’єктів, разом з поламаними старими супутниками, відпрацьованим обладнанням космічних апаратів, інструментами і фрагментами ракет.
Безпілотний транспортний корабель отримав назву «Коуноторі», що в перекладі з японської – «лелека».
Велика частина космічного сміття обертається навколо Землі з величезною швидкістю (до 28 тисяч км/год.), створюючи постійну загрозу для польотів у космос, а також завдаючи шкоди роботі всесвітньої мережі космічного зв’язку.
Сміття назбиралося на орбіті за майже шість десятків років освоєння людиною навколоземного простору, починаючи зі запуску першого радянського супутника в 1957 році.
Експеримент став частиною міжнародної кампанії, спрямованої на те, щоб зробити навколоземний простір більш безпечним для астронавтів, позбувшись космічного сміття.
Японський прилад став останнім у низці висунутих пропозицій, які передбачали, серед іншого, нанизування сміття на гарпун, «підмітання», ловлю за допомогою ласо або зштовхування сміття з орбіти у бік Землі.
За словами експертів, витрати на прибирання космічного сміття окупляться в будь-якому випадку – за рахунок зниження ризику втрати дорогих апаратів від зіткнення з ним. У той же час фахівці кажуть, що японський винахід може відловлювати тільки порівняно великі шматки космічного непотребу.

Підготувала Зоряна Франко
За матеріалами інформагенств

Міжнародний огляд

Міжнародний огляд

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers