rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Вечір для жертводавців та друзів в Українському інституті модерного мистецтва
Title  
  
  Title
  Title
  Title
  Title
Майже 45 років тому групою українських митців-модерністів з ініціативи Костянтина Мілонадіса, Михайла Урбана, мецената, лікаря А. Хрептовського, Віри Хрептовської та В. Качуровського було створено Український інститут модерного мистецтва, що розташований у серці українського Чикаго. УІММ – неприбуткова організація, яка існує завдяки волонтерській праці ентузіастів, завдяки підтримці фінансових установ українського Чикаго та членів інституту.

За весь цей період у стінах УІММ виставляли свої мистецькі твори понад 700 художників, було проведено понад 70 літературно-мистецьких вечорів та понад сотню музичних концертів.

Особливе пожвавлення серед відвідувачів різних національностей та різних вікових категорій викликають живі і змістовні програми, які відбуваються в інституті за останні роки.

Уже стало доброю традицією щороку, на початку грудня, на знак подяки за співпрацю проводити вечір для членів УІММ. А для добродіїв – жертводавців, завдяки яким існує ця мистецька установа – волонтерів, членів УІММ та їхніх друзів є чудова нагода поспілкуватися в приємному товаристві за келихом смачного вина чи горнятком ароматної кави.

Цього року вечір відбувся в суботу, 3 грудня.

З вітальним словом до присутніх звернулася віце-президент УІММ та відповідальна за проведення імпрез пані Мотря Мельник. Від імені Управи вона привітала представників поважних установ – Генерального Консульства України в Чикаго, Українсько-Американської Федеральної Кредитної Спілки «Самопоміч» та Фундації «Самопоміч», Фундації «Спадщина», членів УІММ та їхніх друзів. Зокрема, пані Мотря наголосила: «Від імені Управи УІММ вітаю всіх вас, які допомагали жити і розвиватися інституту впродовж багатьох років, усіх тих, хто своєю моральною та фінансовою підтримкою долучаються до розбудови інституту. Щиро дякуємо за те, що ви з нами!

Засновники назвали цю установу Український інститут модерного мистецтва, свідомо вибираючи слово «інститут». Їхньою метою було створити не тільки місце для мистецьких виставок, а й освітній центр для дітей.

Сьогодні ми наближаємось до 45-ї річниці від початку заснування цієї установи. З цієї нагоди ми б хотіли втілити в життя мрії і задуми наших фундаторів – створити при Українському інституті модерного мистецтва центр навчання мистецтву для дітей українського Чикаго та його передмість».

Відтак, пані Мотря запрошувала до слова гостей цього товариського вечора.

У своєму виступі Генеральний консул України в Чикаго пані Лариса Герасько зауважила, що УІММ є не тільки мистецьким, а й освітнім закладом. Вона наголосила на важливій ролі роботи, яку проводить УІММ, з донесення американцям через мистецтво величі української культурної спадщини. Від імені Генерального консульства України пані Лариса подякувала всім за підтримку української культури тут, за тисячі кілометрів від України.

Від імені Кредитівки «Самопоміч» голова Фундації «Самопоміч» пані Ореста Фединяк дала високу оцінку діяльності УІММ у нашій громаді, у місті Чикаго і, загалом, в Америці.  «Ми пишаємося Українським інститутом модерного мистецтва як дзеркалом українства в Чикаго і зобов’язуємося в березні наступного року, спеціально до 45-річчя, передати щедрий даток на розбудову і діяльність інституту», – сказала пані Ореста.

Голова Фундації «Спадщина» пан Тарас Дрозд наголосив на тому, що установа, яку він очолює, надає фінансову підтримку для життя і діяльності всім духовним, освітнім та культурним установам української громади в Чикаго. «Ми раді, що маємо нагоду підтримати УІММ. Особливо вітаємо вас з вашими великими планами розбудови. Це є важливо, що інститут розбудовується і хоче затриматись на цьому аспекті, тобто, розвиватися, заохочувати молодь до плекання і шанування культурних надбань, бути дзеркалом українства в Чикаго. Ми вітаємо ваші плани і хочемо побажати успіхів», – сказав пан Тарас. Від імені Фундації «Спадщина» з нагоди 45-річчя діяльності УІММ Тарас Дрозд вручив щедрий дарунок у розмірі 45 тисяч доларів.

Президент УІММ пані Орися Коссак-Кардосо подякувала фундації «Спадщина» за довіру і щедрий внесок. «Ми віримо, що й інші установи нашої громади відгукнуться і допоможуть нашій ініціативі. Ми цілковито віримо у роль нашої молоді в майбутньому житті і діяльність інституту. І сьогодні ми вітаємо членів молодої професійної організації при УІММ, яка працює над процесом залучення молоді до діяльності нашої установи», – наголосила пані Орися.

Одна з членів організації під назвою UIMM-NEXT, Марта Ривак, розповіла про мету створення цієї професійної групи та її плани на майбутнє. «Діяльність УІММ пов’язана не тільки з українським, а і з модерним мистецтвом. І ми хочемо залучити молодь – американців, студентів, молодих професіоналів – до розбудови цієї програми. На сьогодні ми тісно співпрацюємо зі створеною в Нью-Йорку благодійною організацією «Разом». Про діяльність цієї організації є багато інформації в Інтернеті. Ця група має великий досвід співпраці з різними молодіжними організаціями як в Америці, так і в Україні. До її роботи залучено велику кількість волонтерів. Ця організація планує створення свого осередку в Чикаго, оскільки тут є велика й активна українська громада. Ми допомагаємо їм у цьому. Також плануємо зробити вечірку, щоб залучити більше місцевої молоді до нашої організації», – зазначила Марта.

На завершення офіційної частини вечора пані Мотря Мельник ще раз подякувала присутнім, попросила друзів стати членами УІММ або поновити членство. Вона побажала всім веселого вечора у супроводі чарівної гри музикантів Андрія Чуйка і Тані Маломед, а також смачних перекусок від кафе «Шоколад».

Title  Title
 Title Title
 Title Title
 Title Title
 Title Title
 Title Title

Світлини автора

«Вінок» – виставка Олі Рондяк

Акафіст до св. Меркурія в соборі св. Софії 10-го грудня

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers