rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ У фокусі – Америка

Мільйони американців відзначили День подяки

Останнього четверга у листопаді американці відзначили День подяки, пише «Голос Америки». Родини і друзі разом дивилися паради, футбольні матчі, а ввечері проводили час за столом. Традиційна страва цього дня – печена індичка.
Згідно з традицією, святкування Дня подяки сягає першої половини 17 сторіччя, коли на американський континент, до нинішнього штату Массачусетс, прибули перші англійські поселенці, так звані «пілігрими», які шукали у новому світі свободи релігії і кращих життєвих можливостей.
День подяки пов’язаний з багатьма сучасними традиціями. Однією з них є відвідини родичів і друзів. За приблизними оцінками, під час свята і довгого вікенду майже 49 мільйонів американців подорожували країною, це приблизно на мільйон більше, ніж минулого року.
День подяки – це також початок святкового сезону покупок. Він розпочався у п’ятницю, у так звану «чорну п’ятницю», від чого великою мірою залежить успіх або неуспіх економіки усього різдвяно-новорічного сезону.
Але цього року продавці вже кажуть, що вони помічають збільшення покупок навіть до Дня подяки, що можна вважати ознакою економічного зростання.


У штаті Вісконсин перерахують голоси

за підсумками виборів президента США

У штаті Вісконсин перерахують голоси за підсумками виборів президента США. Про це повідомляє CNBC з посиланням на дані представників виборчої комісії.
Заява про перерахунок голосів надійшла до комісії від кандидата Партії зелених на посаду президента Джилл Стайн. Очікується, що перерахунок голосів почнеться наприкінці наступного тижня.
За словами Стайн, вона має намір вимагати перерахунку голосів у трьох штатах – Вісконсин, Мічиган і Пенсильванія. Дати перерахунку голосів у Мічигані і Пенсільванії можуть назвати наступного тижня.
Заява до виборчої комісії надійшла від Стайн після того, коли сума зібраних коштів на перерахунок перевищила початкові плани у 2,5 млн. доларів і сягнула 4 мільйонів.
«Тепер, коли ми завершили фінансування перерахунку голосів у штаті Вісконсин і фінансування перерахунку голосів у Пенсильванії (заявка повинна бути подана не пізніше, ніж у понеділок), ми зосередимося на зборі коштів, необхідних для перерахунку голосів у штаті Мічиган (крайній термін подання заявок – середа)», – йдеться в заяві, повідомляє «Голос Америки».
Повідомляється, що машини для голосування, які використовуються у Вісконсині, «не мали надійної системи захисту, що наштовхує на думку про втручання хакерів у регіональні виборчі комп’ютерні системи і запуск шкідливих програм». На сайті також стверджується, що машини не були забезпечені жодними захисними механізмами.
Стайн завоювала на виборах трохи більше, ніж 1% голосів виборців, а в заяві, оприлюдненій на своєму сайті, повідомила, що виступає з ініціативою перерахунку голосів, не маючи на меті допомогти Клінтон, яку вона різко критикувала під час всієї передвиборчої кампанії, а в інтересах «захисту демократії».
Як відомо, кандидат від Демократичної партії Гілларі Клінтон з мінімальним відривом програла республіканцеві Дональду Трампу в штатах Пенсильванія, Вісконсин та Мічиган.
У ніч на 26 листопада The International Business Times повідомило, що в Мічигані – єдиному штаті, де залишалося підрахувати голоси виборців – підрахунок завершився, перемогу здобув Дональд Трамп. Згідно з повідомленням, за Трампа в Мічигані віддали голоси 2 млн. 279 тисяч 543 виборців, за Клінтон проголосували 2 млн. 268 тисяч 839 осіб.
У Обами заявляють, що вибори в США точно відображають волю народу
В адміністрації президента США Барака Обами заявили, що, не дивлячись на спроби Росії скомпрометувати президентські вибори, результати точно відображають волю американського народу.
Про це повідомляє The New York Times.
Ця заява була зроблена після того, коли ліберальні опоненти новообраного президента США Дональда Трампа, побоюючись можливого  втручання в систему голосування, почали вимагати перерахунку голосів у трьох штатах – Вісконсин, Мічиган і Пенсильванія, де відрив в перемозі Трампа був невеликий.
«Кремль, ймовірно, очікував, що громадський резонанс навколо розкриття інформації після зламу електронної пошти громадян та інститутів США, включаючи політичні організації США, за вказівкою влади Росії, поставить під сумнів чесність виборчого процесу, що призвело б до підриву легітимності обраного президента», – йдеться в заяві адміністрації США.
«Не дивлячись на це, ми підтримуємо результати виборів, які точно відображають волю американського народу», – йдеться в повідомленні.

Xакерська атака за 100 Bitcoin

У Сан-Франциско пасажири могли цілий вікенд подорожувати безкоштовно, повідомляють euronews.
Транспортна мережа зазнала хакерської атаки, внаслідок якої вийшла з ладу комп’ютерна система.
Хакери вимагали викуп у розмірі 100 Bitcoin (електронної валюти, це приблизно 70 тис. доларів) аби її налагодити.
Як превентивний захід персонал перекрив систему продажу квитків.
Комп’ютери на станціях по всій транспортній мережі міста були відключені.
Невідомо, хто стоїть за нападом, підозрюють російський слід, але встановити це неможливо.
Комп’ютерні системи транспортної мережі відновлені після атаки, що сталася у п’ятницю.

За Клінтон проголосувало на два мільйони людей

більше, ніж за Трампа

За кандидата від Демократичної партії США Гілларі Клінтон на президентських виборах у Сполучених Штатах проголосувало на два мільйони людей більше, ніж за обраного главою держави Дональда Трампа. Про це, як передає Бі-Бі-Сі, стало відомо з даних підрахунку голосів виборців. Республіканець Трамп переміг на виборах, завоювавши більшість голосів вибірників.
За відомостями аналітиків Cook Political Report, за Трампа віддали голоси 62,2 млн. американців, за Клінтон проголосували 64,2 млн. осіб.
Як нагадує Бі-Бі-Сі,  це п’ятий випадок в історії США, коли президентами ставали кандидати, що програли за кількістю голосів виборців. До Трампа в такій же ситуації опинялися Джордж Буш-молодший, Джон Квінсі Адамс, Ратерфорд Хейс і Бенджамін Гаррісон. Так, у 2000-му році кандидат-республіканець Джордж Буш-молодший став президентом, хоча за його суперника-демократа Альберта Гора проголосували на 544 тис. виборців більше.
CNN наводить інші результати підрахунку голосів виборців – за даними телекомпанії станом на середу, 23 листопада, за Трампа проголосувало 62,1 млн. осіб, за Клінтон – 63,96 млн.
Нагадаємо, згідно зі законом, на президентських виборах у США діяла двопартійна колегія вибірників, голоси яких враховувалися при підрахунку результатів. Як повідомлялося раніше, за рахунок штатів з високою щільністю населення, що делегували більше вибірників у колегію, Трамп набрав більше необхідних 270 голосів вибірників, що забезпечило йому перемогу.
У середу група фахівців з виборчого права і комп’ютерних експертів закликала штаб Клінтон вимагати перерахунку голосів у трьох штатах, які вважалися оплотом демократів. Як повідомляє агентство АР, на думку експертів, у Вісконсині, Мічигані і Пенсильванії могли статися кібератаки з метою маніпулювання результатами голосування.
Один з авторів ініціативи, директор Центру комп’ютерної безпеки суспільства при Університеті штату Мічиган Алекс Хальдерман визнав відсутність доказів кібератак або інших порушень на виборах. Однак, він закликав перерахувати голоси, аби остаточно заперечити таку ймовірність. Як нагадує AP, у названих трьох штатах Трамп виграв у Клінтон з невеликою перевагою.

ОЕСР покращила прогноз для світової економіки

на тлі перемоги Трампа

«Фактор Трампа» може зіграти на користь світовій економіці. Принаймні, на тлі його перемоги Організація з економічної співпраці та розвитку покращила прогноз зростання на наступний рік. Згідно з оновленими даними, у 2017 році сукупний глобальний ВВП додасть 3,3%, а ще за рік – 3,6%, пишуть euronews.
На думку аналітиків, позитивний ефект матиме запланований новообраним президентом США розвиток інфраструктури.
«Більшість ознак того, що ми перебуваємо у пастці надто повільного зростання, все ще залишаються актуальними. Однак, можемо констатувати, що з’явилися причини заявити, що світова економіка нині опинилася у поворотній точці», – повідомив очільник організації Анхель Ґурріа.
За прогнозами установи, американська економіка наступного року додасть 2,3%, ВВП єврозони – 1,6%, а Британії – 1,2%, з огляду на ймовірний початок процедури Brexit.
Водночас, даючи позитивну оцінку частині намірів Трампа, експерти організації попереджають і про загрози його протекціоністської політики, насамперед, для ринку праці.

Трамп назвав умови скасування угоди США з Кубою

  Title
  
Новобраний президент США Дональд Трамп пригрозив розірвати угоду між США і Кубою, яку укладено за президентства Барака Обами, якщо Гавана не погодиться змінити умови.
Про це Дональд Трамп написав у своєму Twitter.
«Якщо Куба не захоче піти на кращі, вигідніші умови для кубинців, для американців кубинського походження і для США в цілому, я скасую угоду», – написав Трамп.
За словами Дональд Трампа, президентові Куби Раулю Кастро потрібно задовольнити низку умов для нормалізації відносин між країнами.
Як повідомляється, новообраний президент США заявив, що Гавана повинна відкрити ринки, забезпечити свободу віросповідання і припинити інші порушення прав людини.
Майбутній керівник апарату Білого дому Райнс Прібус у неділю заявив, що новообраний президент «абсолютно» готовий скасувати ініціативи Обами щодо Куби. Виступаючи на каналі Fox News, він сказав, що майбутнє американсько-кубинських відносин залежить від того, чи буде Гавана «рухатися в правильному напрямку» в сфері прав людини.

«Маленька Гавана» у США святкує смерть

Фіделя Кастро

У Маленькій Гавані – районі міста Маямі, в штаті Флорида, – новина про смерть Фіделя Кастро викликала радість, повідомляють Euronews. Тут, на відстані 150 кілометрів від Куби, вже багато років живуть ті, хто втік з острова після перемоги революції в 1959 році, а також їхні родини.
«Коли я почула про це сьогодні вранці, то вухам своїм не повірила. Невже це правда? Адже чутки про це ширилися роками, але потім спростовувалися. Але тепер вже я сказала: «Ми повинні це відсвяткувати! Відкоркувати пляшку шампанського і випити за це!»
«Перше, що я відчув – це радість за моїх бабусю і дідуся. Вони стільки розповідали нам про всі біди і злидні, які їм довелося пережити, і в усьому звинувачували Фіделя Кастро. Отже, його смерть – це своєрідний символ звільнення від того болю.
У Маямі зараз проживає найчисленніша громада кубинських американців – це майже півтора мільйона осіб. З кінцем епохи Кастро вони пов’язують надії на зміни.
«Я святкую не смерть людини, а початок звільнення від тиранії, яка гнобила мій народ.
«Я буду щасливий лише тоді, коли вся ця система нарешті впаде. Коли не буде ані Кастро, ані всіх інших, і Куба стане вільною. Ось тоді я буду по-справжньому щасливим».
Кубинська еміграція до США має кілька хвиль: перша – це прихильники поваленого диктатора Батісти, які виїхали одразу після революції, а дещо пізніше Кубу почали залишати незгодні з політичним курсом Кастро.

Підготував Юрій Заверюха, Чикаго
За матеріалами інформагентств

Чикаго за тиждень

У США розробили законопроект із протидії російській пропаганді

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers