rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Міжнародний огляд

Офіційний Пекін відхрещується від поглинання
інвестором КНР Чиказької біржі

Офіційний Пекін не має стосунку до операції поглинання Чиказької фондової біржі китайською інвесткомпанією Chongqing Casin Enterprise Group.
Про це повідомляє Reuters.
«Згідно з угодою, китайська влада не контролюватиме потенційних інвесторів і компанії, які прямо або опосередковано залучені в процес», – повідомила біржа в звіті регулятора на 280 сторінках, оприлюдненому в понеділок, але датованому 25 листопада.
Як зазначив генеральний юридичний радник біржі Джеймс Онджина, правила угоди також гарантують захист від майбутнього втручання влади.
«Якщо уряд купить одну з цих компаній або навіть стане інвестором для однієї з цих компаній, ці інвестиції зможе відкликати керуюча компанія, а цей інвестор або компанія будуть виключені з групи», – сказав він.
Про перехід однієї з найстаріших американських бірж під контроль китайських інвесторів було оголошено в лютому. Цю угоду негайно розкритикували: 46 американських законодавців висловили занепокоєння зростаючим масштабом впливу Китаю на економіку США.
Перевірки щодо угоди здійснюються Комісією з цінних паперів і бірж США та Комітетом з іноземних інвестицій США (CFIUS), який вивчає угоди на предмет загрози національній безпеці. Глава Чиказької біржі Джон Керін сказав, що очікує отримати відповідь від CFIUS наприкінці грудня.
На Чиказьку фондову біржу, якій 134 роки, припадає менш, ніж 0,5 відсотка частки ринку в американських акціях. Вона буде привабливою для китайських компаній, що розглядають можливість вийти на американські біржі, надавши інвесторам із КНР більше доступу на ринок США.


Розвідка ФРН: фабрики тролів у Росії

«засмічують» Інтернет перед виборами

Розвідка ФРН вважає, що від Росії йде небезпека кібератак, але довести це технічно складно.
Про це заявив глава Федеральної служби розвідки Німеччини Бруно Каль в інтерв’ю газеті Suddeutsche Zeitung, передає DW.
Розвіддані підтверджують: деякі кібератаки проводяться з однією лише метою – «викликати політичне занепокоєння». Визначити вихідну точку цих атак складно, і вони були не тільки під час виборів у США, вважає Бруно Каль.
На його думку, злочинці прагнуть не тільки вплинути на результат виборів, а й «зацікавлені у підриві довіри до демократичного процесу».
На запитання журналіста, наскільки великою є небезпека для Німеччини, враховуючи, що і тут наступного року відбудуться вибори, а німецький сектор Інтернету «засмічений дезінформацією, створеною так званими фабриками тролів у Росії», глава BND відповів, що «Європа перебуває у фокусі таких підривних дій, а Німеччина – особливо».

Молдова отримає від ЄС майже 150 млн.

євро на економіку

Євросоюз надасть Республіці Молдова фінансову допомогу в сумі 145 мільйонів євро: частину коштів буде спрямовано на реалізацію затверджених раніше економічних проектів і консолідацію державного бюджету.
Про це повідомив прем’єр-міністр Молдови Павло Філіп за підсумками зустрічей з керівниками ЄС, передає власний кореспондент Укрінформу в РМ.
«Під час зустрічі з віце-президентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом ми детально обговорили питання макрофінансової допомоги. Була досягнута домовленість, що Молдові буде надана фінансова допомога в розмірі 100 мільйонів євро (близько 40 мільйонів у вигляді гранту), а перший транш цієї допомоги наша країна отримає вже в першій половині наступного року», – наголосив Філіп.
Крім цього, на реалізацію затверджених уже економічних програм і проектів Молдова, за словами прем’єра, до кінця 2016 року отримає від Євросоюзу ще один транш фінансової допомоги в розмірі 45 мільйонів євро.
В рамках свого триденного візиту в Брюссель молдавський прем’єр зустрівся з головою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером, віце-президентом Єврокомісії з питань енергетичного союзу Марошем Шефчовичем, Верховним представником Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Федерікою Могеріні, головою Європейської ради Дональдом Туском, єврокомісаром з питань розширення і політики добросусідства Йоханнесом Ганом.

У Таїланді офіційно проголосили

нового короля

Національні Законодавчі збори Таїланду (парламент) підтвердили приєднання кронпринца Махі Вачиралонгкорна до трону.
Про це повідомляє The Bangkok Post.
«На зустрічі у вівторок вранці було проведено спеціальне засідання кабінету і Національної ради з питань миру і порядку про продовження запрошення нового короля, щоб зійти на трон», – йдеться у повідомленні.
Як повідомляє агентство Reuters, Махі Вачіралонгкорн стане королем країни після смерті свого батька, короля Пуміпона Адульядета.
Під час спеціальної сесії в парламенті спікер Помпет Вічітчончай запросив спадкоємця обійняти престол. Присутні проголосили «Хай живе король!», вітаючи початок процедури коронації нового правителя. Сам Вачіралонгкорн на нараді не був присутній.
Уряд розраховує отримати аудієнцію від принца протягом одного-двох днів, повідомив міністр оборони Таїланду Правіт Вонгсуван.
За інформацією військових джерел агентства, принц прилетить до Таїланду з Німеччини, де у нього є будинок.
13 жовтня помер король Таїланду Пуміпон Адульядет. 88-річний монарх хворів понад два роки і не з’являвся на публіці протягом року через слабке здоров’я. Він тривалий час користувався любов’ю та повагою широких верств населення і розглядався як фігура стабільності після десятиріч переворотів і політичних потрясінь.
Король Пуміпон перебував на тайському троні з 1946 року.

МЗС Данії очолив

відвертий євроскептик

Новий коаліційний уряд Данії обрав міністром закордонних справ відвертого євроскептика Андерса Самуельсена. Про це повідомляє видання Euractiv.
49-річний Андерс Самуельсен має скептичне ставлення до участі Данії в Європейському Союзі, оскільки його партія «Ліберальний альянс», заснована в 2007 році, виступала проти подальшої співпраці з блоком.
«Я не змінив своє ставлення до ЄС», – сказав Самуельсен після призначення міністром.
На відміну від попередніх ліберальних урядів Данії, які чітко заявляли про бажання зберегти близькість Данії до ядра ЄС, платформа нового уряду описує політику щодо Євросоюзу у невизначених термінах.
«Лінія уряду полягає в тому, що ми перебуваємо в центрі ЄС, але, водночас, у нас є критичне ставлення до того, як працює ЄС. Ми хочемо реформувати ЄС, ООН і НАТО зсередини», – заявив глава МЗС.
Зазначимо, раніше на виборах президентів Молдови та Болгарії перемогли проросійські кандидати, а одного з фаворитів президентських перегонів у Франції називають «другом Кремля».

У Чорногорії затвердили
новий прозахідний уряд

Парламент Чорногорії затвердив новий прозахідний уряд, який очолив Душко Маркович, передає Радіо Свобода.
Маркович – екс-керівник розвідки країни і близький союзник колишнього чорногорського керівника Міло Джукановича, а також його заступник на чолі провладної Демократичної партії соціалістів.
Виступаючи перед затвердженням у парламенті, 58-річний Маркович пообіцяв, що його уряд до кінця 2017 року завершить процес вступу Чорногорії до НАТО.
Депутати від опозиційних партій, яких об’єднує антизахідний і, здебільшого, проросійський або просербський напрямок, не брали участь у засіданні парламенту.
Джуканович, який керував Чорногорією на посадах президента або прем’єр-міністра протягом 25 років, після парламентських виборів у середині жовтня оголосив про відставку з посади голови уряду.
Нагадаємо, що на минулих парламентських виборах, що відбулися 16 жовтня в Чорногорії, перемогли проєвропейські сили.
У листопаді Джуканович звинуватив проросійську опозицію у безпосередній причетності до замаху на нього у день виборів та сценарію силової зміни влади в країні.

Високий суд в Австралії
вперше очолить жінка

Прем’єр-міністр Австралії Малкольм Тернбулл призначив суддю Сюзан Kіфель головою Високого суду країни. Вперше цю посаду обійматиме жінка.
Про це повідомляє АВС.
«Вона є однією з найвидатніших співробітниць судових органів в Австралії», – наголосив Тернбулл.
Своєю чергою, Kіфель, яка до призначення у Високий суд обіймала посади федерального судді та судді Верховного суду штату Квінсленд, назвала своє призначення «великою честю».
«Рішення Високого суду мають вплив на формування нації. Для мене це призначення – велика честь з огляду на обов’язки, які накладає на мене посада Головного судді», – сказала вона.
Кіфель буде приведена до присяги у січні 2017 року.
Високий суд Австралії є судом останньої інстанції в Австралії, а також старшим судом австралійської ієрархії судів. Високий суд Австралії складається з голови і шести членів. Він може приймати самостійні рішення, а також є апеляційним судом.
Ця установа розглядає питання, пов’язані з трактуванням конституції Австралії, справи, в яких Австралійський Союз виступає як одна зі сторін, суперечки між штатами, скарги на дії деяких федеральних чиновників, а також карні справи, що передбачені законодавством Австралійського Союзу (їх може розглядати один із членів суду одноосібно).
Крім того, Високий суд Австралії розглядає скарги на будь-які рішення, вироки або накази судів, що здійснюють федеральну юрисдикцію, а також на відповідні постанови верховних судів або інших судів штатів, якщо під час створення Австралійського Союзу (1900 р.) вони підлягали оскарженню до Судового комітету Таємної ради.

У Бельгії «професійне вигорання»
визнають хворобою

Міністр охорони здоров’я Бельгії Маггі Де Блок заявила, що влада королівства офіційно визнає «професійне вигорання» захворюванням.
«Ми визнаємо його (burn out — професійне вигорання, ред.) захворюванням, пов’язаним з роботою, що дозволить нам вжити заходів щодо його профілактики на робочому місці», – сказала міністр, повідомляє бельгійський телеканал VRT.
Уточнюється, що якщо «вигорання» буде визнано захворюванням, пов’язаним з трудовою діяльністю, це дозволить до 70% підвищити суму відшкодування на медичні витрати від страхової компанії.
Крім того, наголошується, що в Бельгії «професійне вигорання» змушує звертатися по медичну допомогу до 10 тис. осіб щорічно.

Тхір ледь не зупинив
Великий адронний колайдер

На Великому адронному колайдері встановили монорельсову роботизовану систему для спостереження за станом тунелю та обладнання. Про це повідомляє Vnews Agency.
«Нова система складається з двох роботів-інспекторів TIM, змонтованих на стельовій монорейці, яку спочатку використовували для транспортної системи Великого електрон-позитронного колайдера», – зазначили в ЦЕРН.
Стельова монорейка дає роботам змогу переміщатися на всій протяжності 27-кілометрового тунелю колайдера і проводити спостереження за станом обладнання, своєчасно виявляти несправності; наприклад, цьогоріч на ВАК тхір перекусив електропровід 66-киловольтного трансформатора, через що в ЦЕРН вимкнулася електрика.
Роботи можуть пересуватися зі швидкістю до шести кілометрів на годину і призначені для спостереження за станом тунелю, тестування пропускної здатності телекомунікаційного обладнання, а також збору інформації про температуру і вміст кисню в повітрі. Крім того, роботи можуть перевозити невеликі вантажі, передавати зображення зі звичайних та інфрачервоних камер, а також дані з додаткових датчиків та інструментів, встановлених на борту.
Великий адронний колайдер – найбільший наразі прискорювальний експеримент з фізики елементарних частинок. Усередині кільця протонів прискорюються до енергій близько 6,5 гігаелектронвольт і стикаються в чотирьох точках перетину зустрічних пучків. Одним з головних наукових результатів роботи колайдера стало відкриття бозона Хіггса, про який фізики оголосили в 2012 році. Цікаво, що бозон вже проявився і в новій статистиці, зібраній цього року.

Підготувала Зоряна Франко
За матеріалами інформагенств

Міжнародний огляд

Міжнародний огляд

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers