rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Українські в’язні почали частіше помирати через брак ліків
Міністерство юстиції заявило про помітний стрибок кількості смертей серед ув’язнених. Причиною цього найчастіше є нестача медикаментів.

Заступник голови Мін’юсту Денис Чернишов заявив про підвищення смертності серед засуджених і назвав цифри за минулий рік.
«Зростання смертності в СІЗО – на 37%, збільшення загальної захворюваності засуджених – на 32%, захворюваність на туберкульоз – у 14 разів вища, ніж середній показник по країні», – повідомив Чернишов.
Зараз, коли діє «закон Савченко» (за яким достроково вже випустили на волю понад 9 тис. осіб), на волі опиняються люди з небезпечними захворюваннями, такими як, наприклад, туберкульоз.
«У Бердянську від перитоніту помер зовсім молодий хлопець... Відсидіти він мав лише кілька років. Як розповіла нам спікер запорізьких тюремників Світлана Бахмут, 25-річний молодик відбував покарання в Бердянській колонії № 77: «Він прийшов з виразковою хворобою. Після скарг був госпіталізований у цивільну лікарню, де і помер», – навів він приклад із Запорізької області.
Також у Мін’юсті додали, що у місцевої прокуратури є сумніви в тому, що медична допомога надавалася належним чином, обставини з’ясовуються. У Міністерстві юстиції називають кілька причин, які призвели до підвищення смертності. Першою з них назвали брак медикаментів та медобладнання, тоді як деякі медчастини не повідомляють про нестачу ліків.
«Але є нюанси – наприклад, з’ясувалося, що більшість втеч ув’язнених зафіксовано саме під час транспортування їх до лікарні. Тому було б непогано попрохати в іноземних медиків медобладнання у вигляді гуманітарної допомоги», – каже заступник голови Мін’юсту.
Крім того, є випадки, коли в’язні навмисно не повідомляють медикам про перші симптоми хвороби.
«Замовчують про захворювання, доводячи його до гострих форм, сподіваючись, що їх відпустять на свободу. Однак, таким чином вони лише гублять себе», – каже він.
Лікарі в колоніях повідомляють, що статистика, оприлюднена Мін’юстом, включає в себе, крім усього, і самогубства ув’язнених.
«Вони стаються, здебільшого, з двох причин: або недопрацювали психологи, або через недогляд чергових. Але самогубства – не основна причина. Нам справді бракує ліків. Кілька місяців тому ми готували звернення до Мін’юсту, де повідомили, що є проблема з медикаментами. Але заради справедливості варто сказати, що, починаючи з 2012-го, трохи покращилася ситуація з медобладнанням. Наприклад, раніше не було в наявності тест-смужок для виявлення туберкульозу», – розповіла виданню одна з лікарів.
Лікарі повідомляють, що випадки захворювання почали частіше фіксувати, відповідно, зросла і кількість хворих. В Україні за перше півріччя-2016 зросла кількість захворювань активним туберкульозом (без рецидивів).
Такі дані наводить Український центр контролю соціально небезпечних хвороб при МОЗ: в абсолютних одиницях у першому півріччі-2015 було зареєстровано 12 370 випадків, а за перше півріччя-2016 – 12 507. За даними медиків, торік було трохи більше, ніж 28 випадків на 100 тис. населення, в цьому – більше, ніж 32.
Медексперт Олена Кучерук вважає, що на ситуацію з туберкульозом впливає і те, що на волю виходять люди з невилікуваними хворобами.
«Якщо називати основні причини, то це, по-перше, люди, що стали жертвами конфлікту на Донбасі і втратили можливість лікування. По-друге, не реформовано протитуберкульозний напрямок», – каже вона.
Неофіційно джерела газети «Сегодня» в Держпенітенціарній службі розповіли, що страшні показники по тюрмах можуть накручувати спеціально, щоб продати десятки тюрем приватникам.
«У нас подейкують, що від кожної області буде виставлено на продаж по дві колонії. А ось київський СІЗО, навпаки, нібито, проданий не буде. Його виставляють на продаж, але деякі називають це тактичним ходом, щоб відвернути увагу від продажу інших об’єктів», – розповіли столичні тюремники.
У Мін’юсті на запитання про продаж в’язниць відповіли ухильно, мовляв, не виключають такої можливості, а всі показники смертності та хвороб називали коректні. Основні причини продажу в’язниць: у багатьох перебуває дуже мало ув’язнених і утримувати цілі комплекси заради них є збитковим для держави.


«Доводять мам до дебілізму…», або Хто у Львові подбає про дітей-діабетиків?

Чи загрожує армії патронний голод

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers