rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ Куди не кинь – всюди харч
Підготував Юрій Заверюха, Чикаго
За матеріалами інформагентств

У Черкасах на харчуванні школярів будуть робити одне з двох: або красти, або труїти дітей.

Мова йде за скандальний тендер на харчування дітлахів у дитсадочках та школах, оголошений цього літа Департаментом економіки та розвитку Черкаської міськради.
Скандальним він став від самого моменту оголошення. Ось ознаки:
• торги очікуваною вартістю 206 млн. грн. було оголошено 29 липня, лише за два дні до переходу України на систему «Прозорро»;
• документація конкурсних торгів була затверджена конкурсним комітетом лише 3 серпня. Тобто, вже після запровадження «Прозорро».
• весь контракт розрахований на чотири роки, але не до кінця навчального року, що було б логічно, а до грудня 2019 року – саме на цей період мають припасти нові вибори мера Черкас замість чинного Анатолія Бондаренка, обраного у листопаді 2015 року.
Тобто, коняку офіційно поставили позаду возу. Подальший розвиток подій не розчарував поціновувачів тендерних інтриг.
На тендер зголосилось аж 11 постачальників, п’ятьох зарізали одразу – через претензії до пропозицій, але ніхто офіційно не скаржився. З решти обирали одного виконавця і 21 вересня акцептували ТОВ «Каштан-плюс». Це відомий у місті постачальник їжі, насамперед, тим, що раніше був монополістом з харчування у лікарнях Черкасах (104 млн. грн. на два роки).
На «шкільних» торгах мерія зробила абсолютно законну річ. Єдиним критерієм для обрання переможця була визначена ціна пропозиції. А ціна – це сукупна вартість продуктового кошика зі 133 позицій, необхідних для приготування сніданків та обідів у школах та дитсадках. Ось що з цього вийшло.
«Каштан-плюс» заміксував у своїй пропозиції нормальні, корупційні та нереальні ціни. Будь-хто, хто сам купує продукти у магазинах та базарах, одразу легко зрозуміє всю глибину глибин.
До нормальних магазинних цін можна зарахувати цукор по 18 грн./кг, куряче філе по 59 грн./кг, вершкове масло по 110 грн./кг, свинину без кості по 75 грн./кг. Але це лише у випадку, якщо ці харчі будуть нормальної якості, а не спредом чи гниллям. Зазначимо, що ми порівнюємо з магазинними цінами, в які включено всі можливі накрутки, хоча гуртові ціни завжди менші на чверть.
Далі гірше. У «каштановому» прайсі знайшлись такі діаманти, як картопля по 7 грн./кг, морква по 9 грн./кг, цибуля по 8 грн./кг. Це, щонайменше, вдвічі дорожче від базару та гуртових закупівель. Саме це порівняння і змушує нас зробити перше припущення про розкрадання бюджетних коштів.
А ось друге, ще більш трагічне, припущення про отруєння дітей базується на порівнянні з ринковими – наступних цін із пропозиції «Каштан-плюсу»:
1 грн./кг – м’ясо конини, дині та кавуни;
3 грн./літр – соки виноградний, ананасовий, апельсиновий та інші;
6 грн./кг – хліб білий з борошна «вищого ґатунку» – навіть півкілограмова паляниця такого хлібу коштує дорожче, ніж заявлений кілограм;
10 грн./кг – сардельки «1 ґатунку» та філе хека, сайди, палтуса;
15 грн./кг – сардельки «вищого ґатунку», свинина на кості та олія нерафінована (у цьому випадку за літр);
20 грн./кг – ковбаса варена «1 ґатунку» та філе минтая.
Ви могли б своїми руками в Україні купити у магазині сардельки по 10 (!) гривень за кілограм і примусити з’їсти це свою власну дитину?
Ми теж сподіваємось, що черкаська мерія, хоча б напівпритомна, і не покладе відвертого лайна у тарілки дітлахів, які не винні, що дорослі дядьки та тітки грають у свої ігри. Шанс на це дає обмовка у тендерній документації, яка визначає, що ціна на тендерні товари може змінюватись у трьох випадках:
•    зміни умов та порядку оплати у випадку прийняття після укладення Угоди нормативно-правових актів, які регулюють питання оплати за рахунок державних коштів, відповідно до правил, установлених такими актами;
•    зміни ціни Товару у зв’язку зі зміною ставок податків і зборів пропорційно до змін таких ставок;
•    зміни ціни Товару у випадку зміни встановленого згідно зі законодавством органами державної статистики індексу інфляції.
Тобто, мерія може підвищити закупівельну ціну на сардельки та рибу і взагалі-то мусить це зробити. Бо, як уже було сказано, цей контракт розраховано до кінця 2019 року, а за цей час із гривнею неодмінно трапиться ще купа всякого недоброго. Але це знову повертає нас у першу частину нашого припущення – про можливість розкрадання. Бо оці «інфляційні» зміни цін будуть підвищувати ціну не лише на аномально дешеві сардельки, але й на аномально дорогу картоплю.
Звісно, захисники усталеного порядку речей можуть заявити, що дітям нічого небезпечного у тарілку не потрапить. Мовляв, наддешеві товари просто не будуть проходити через сито контролерів, а відтак, і не будуть закуповуватись.
Це означає, що ми маємо справу з аферою, яка вже не раз траплялась «Нашим грошам» на різних тендерах. Нещодавно так само прогриміла історія з мільярдним тендером «Укрзалізниці» на постачання дизпалива, який за ненормально дешевою ціною виграв «ВОГ», а потім притягнув купу довідок про збільшення ринкових цін і в три заходи по 10% підняв тендерну ціну вище ринкової.
Тобто, на тендері ціна товару знижується нижче плінтуса, лише аби формально законно обійти конкурентів, а потім уже підвищується так, щоб врахувати всі бажані «дельти» та «маржі».
Звісно, без згоди мерії таке підвищення тендерних цін неможливе.
З іншого боку, така афера взагалі неможлива без згоди черкащан, які й обрали собі таких господарів. До наступних виборів ще довго, а сардельки по 10 гривень купуватимуть уже невдовзі. У кращому випадку школярів годуватимуть виключно коштовними картоплею та буряком, може не потруять. Все це може розпочатись уже найближчими днями, коли мерія остаточно підпише угоду з «Каштан-плюсом».

Автор: Юрій Ніколов
Джерело: «Наші гроші»

Буряк повернув собі 63 кілограми золота, якими забезпечував кредити своєї фірми в «Брокбізнесбанку»

Частину екс-«беркутівців», яких на суді у справі Майдану «здав» їхній колега, затримали

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers