rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Справою Сущенка зайнялися міжнародний Комітет захисту журналістів, «Репортери

без кордонів» та Європарламент

Міжнародна організація «Комітет захисту журналістів» (CPJ), штаб-квартира якої розташована в Нью-Йорку, у вівторок, 4 жовтня 2016 року, зайнялася справою арешту 47-річного кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка у Москві.
Про це «Укрінформу» повідомили в самому комітеті у відповідь на журналістський запит.
«Наша програма по Європі і Центральній Азії (ECA program) в курсі його (Сущенка – ред.) справи й проводить розслідування, аби в незалежний спосіб встановити деталі того, що сталося», – відповіли у CPJ.
Комітет підтримки журналістів є незалежною неприбутковою організацією, яка бореться за свободу ЗМІ по цілому світу. Комітет захищає права журналістів, «щоб вони могли повідомляти новини, не побоюючись репресій».
Нагадаємо, 2 жовтня члени Громадської спостережної комісії Москви виявили співробітника агенції «Укрінформ» Сущенка у «Лефортово», котрого Лефортовський суд Москви заарештував за звинуваченням у «шпигунстві» (стаття 276 КК РФ). Він там перебував орієнтовно з 30 вересня.
Сущенко працює в «Укрінформі» з 2002 року, власним кореспондентом агенції у Франції – з 2010-го.
3 жовтня агенція назвала затримання Сущенка «спланованою провокацією», а також повідомила про те, що сам журналіст прибув до Москви з приватним візитом, оскільки перебував у відпустці, й мав намір відвідати там своїх родичів: «Наголошуємо, що Роман на момент затримання перебував у відпустці і прибув до Москви з приватною метою. Він був затриманий в Москві в день прибуття і, в порушення всіх міжнародних правил, про його затримання російська сторона не повідомила нікому – ні дружині, ні в дипломатичні установи, ні за місцем роботи. Про затримання Романа його дружина Анжела Сущенко, яка залишається у Франції, дізналася лише зранку в неділю, 2 жовтня, зателефонувавши родичам чоловіка після того, коли він два дні не виходив на зв’язок. При цьому, його родичі розмовляли вкрай обережно, натяками, уникаючи навіть слова «затримали».
Адвокат Микола Полозов, який спе­ці­алізується на захисті українських по­літ­в’язнів на території РФ, кваліфікував затримання Сущенка як «викрадення».
Мінінформполітики України підтвердило інформацію про затримання журналіста Сущенка. У відомстві зазначили, що юридичний відділ збирає всю необхідну інформацію щодо обставин і причин затримання. А у ФСБ заявили, що український журналіст Сущенко – нібито – є «кадровим співробітником» української військової розвідки ГУР та «полковником», котрий збирав таємну інформацію про російські збройні сили та новостворену путінську «гвардію»: «Порушено справу за статтею «шпигунство». В самому факті арешту у ФСБ не вбачають нічого особливого: «Звичайна робота спецслужб».
У ГУР спростували звинувачення ФСБ, зазначивши, що це «абсолютно не відповідає дійсності».
Пізніше стало відомо, що російський суд заарештував Сущенка на два місяці.
При цьому, українського консула до Сущенка не пускають, в зв’язку з чим Київ готує звернення до світу, зокрема, до ЄС, ПАРЄ та ОБСЄ.
Його адвокатові Марку Фейгіну вдалося потрапити до підзахисного лише 4 жовтня. Він повідомив, що Сущенко не визнає свою провину.

Законопроект про спрощення дозволів

на роботу в Україні для іноземців пройшов

перше читання

Верховна Рада в першому читанні ухвалила депутатський законопроект про спрощення видачі іноземцям дозволів на роботу і виду на проживання в Україні. За законопроект № 4541 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення бар’єрів для залучення іноземних інвестицій (про скасування реєстрації іноземних інвестицій та внесення змін у правила працевлаштування та проживання іноземців)» в першому читанні у вівторок, 4 жовтня 2016 року, проголосували 235 народних депутатів за необхідних 226, передає УНІАН.
Згідно з пояснювальною запискою, спрощення видачі іноземцям дозволів на роботу сприятиме залученню іноземних менеджерів і кваліфікованих іноземних працівників, що є необхідним на перших етапах розвитку дочірніх підприємств іноземних компаній в Україні.
Окрім того, законопроект надає право отримувати посвідку на проживання в Україні іноземним інвесторам, які мають суттєву частку в українських підприємствах, але не працевлаштовані на них. Це дасть їм змогу проводити в Україні достатній час для контролю за діяльністю підприємств.
Як повідомлялося, 22 червня президент України Петро Порошенко підписав ухвалений Верховною Радою закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування обов’язковості державної реєстрації іноземних інвестицій».
Документ було проголосовано у парламенті 31 травня 2016 року. Він спрощує порядок залучення інвестицій і запроваджує заявний принцип державного обліку інвестицій, згідно з яким усю статистичну інформацію надають підприємства з іноземним капіталом і банки.
Як повідомлялося, чинна в Україні норма про держреєстрацію інвестицій становила великі корупційні ризики й не була необхідною, оскільки участь іноземного капіталу в статутних фондах українських підприємств прописується в їхніх статутах, які, своєю чергою, підлягають обов’язковому обліку.
Обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку України (акціонерний капітал нерезидентів) на 31 грудня 2015 року становив 43,371 млрд. доларів, що на 2,373 млрд. доларів, або на 5,19%, нижче від показника на початок минулого року на рівні 45,745 млрд. доларів.
Водночас, обсяг освоєних капітальних інвестицій в Україні в січні-грудні 2015 року становив 251,154 млрд. гривень, що на 1,7% нижче від показника за аналогічний період 2014 року.
У 2016 році уряд розраховує залучити близько 5 млрд. доларів інвестицій.

В армії створили систему підготовки

військово-медичного персоналу відповідно

до стандартів НАТО

У Збройних силах України створено систему підготовки військовослужбовців та військово-медичного персоналу відповідно до стандартів НАТО.
Як повідомили в управлінні зв`язків із громадськістю ЗСУ, про це повідомив начальник Центрального військово-медичного управління – начальник медичної служби ЗС України полковник медичної служби Едуард Хорошун.
«На сьогодні підготовлено за міжнародними стандартами 225 інструкторів з тактичної медицини, які мають відповідні сертифікати. Вони нині навчають особовий склад підрозділів. Створено навчальну медичну роту, розпочалася робота зі створення у Львові Центру тактичної медицини за стандартами НАТО на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки», – сказав Хорошун.
За його словами, у Центральному військово-медичному управлінні ЗСУ триває активна робота щодо фахової підготовки спеціалістів.
Зокрема, організована підготовка інструкторів з тактичної медицини. Підготовлені інструктори відряджені в район АТО для проведення занять з особовим складом та надання медичної допомоги пораненим.
Хорошун зазначив, що за допомогою канадської сторони проведено три курси підготовки інструкторів. Також проведено навчання з підготовки до роботи медичного персоналу у випадку масових санітарних втрат за сприяння Інституту медичних операцій Міністерства оборони США.
Представник ЗСУ також повідомив, що цього року в медичних ВНЗ України формуються групи підготовки фельдшерів для ЗС України.
Нагадаємо, за словами начальника Генерального штабу, головнокомандувача Збройних сил України генерала армії України Віктора Муженка, ЗСУ визначено амбітне завдання – до 2020 року досягнути повної сумісності з відповідними силами держав-членів НАТО.

ОПЗ відновив роботу після двох місяців простою

Фонд державного майна констатує відновлення роботи найбільшого виробника аміаку і карбаміду Одеського припортового заводу.
Про це йдеться в повідомленні ФДМ.
Як повідомляється, набула чинності постанова Кабінету міністрів України «Про внесення змін до Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу (відносини у перехідний період)» від 22 вересня 2016 року № 658.
За інформацією ПАТ «Одеський припортовий завод», 3 жовтня відбулася наглядова рада НАК «Нафтогаз України» щодо погодження укладення контракту на постачання газу ПАТ «ОПЗ».
У результаті, 4 жовтня 2016 року у ОПЗ відновлено постачання газу.
Завод був змушений зупинитися в ніч проти 11 серпня для запобігання виникненню аварійної ситуації через зниження з боку ПАТ «Укртрансгаз» постачання газу на підприємство через борги.
Нагадаємо, Кабінет міністрів України постановою від 22 вересня поклав на НАК «Нафтогаз України» спеціальні зобов’язання щодо постачання газу ОПЗ в обсязі до 300 млн. куб. м до 31 грудня 2016 року, що дасть змогу запустити завод у жовтні.
За словами голови ФДМ Ігоря Білоуса, НАК повинен буде постачати ОПЗ газ безперебійно, незалежно від наявного боргу, за стандартними для цієї категорії підприємств цінами. Оплату цього боргу буде включено в умови приватизації заводу.
Запуск ОПЗ має позитивно вплинути на інвесторів напередодні повторного конкурсу з продажу 99,567% акцій ОПЗ, який ФДМ планує оголосити наприкінці вересня і провести його через 45 днів на початку листопада. Голова фонду пропонує встановити стартову ціну на рівні близько 150 млн. дол., але вважає, що в результаті зростання конкуренції після зниження стартової ціни завод може бути проданий більш, ніж за 300-400 млн. дол. Остаточне рішення про стартову ціну продажу має ухвалити Кабінет міністрів України.

Київ визначився з основними локаціями

для «Євробачення-2017»

Київська міська державна адміністрація визначила 5 основних локацій проведення заходів у рамках міжнародного конкурсу «Євробачення-2017».
Про це повідомляють «Українські новини» з посиланням на директора департаменту транспортної інфраструктури КМДА Сергія Майзеля.
«На вчорашній нараді визначили 5 основних локацій: 2 локації будуть розташовані в МВЦ – основна арена і прес-центр, EuroClub розміститься у БЦ «Парковий», Євроселище організуємо на Хрещатику. Місце відкриття і закриття пісенного конкурсу зараз обговорюється – урочистості проводитимуться в Мистецькому Арсеналі, КМДА або на території Софії», – заявив Майзель.
Він додав, що в рамках підготовки до «Євробачення-2017» буде проведено капітальний ремонт основного освітлення і дорожнього покриття, створена святкова ілюмінація на Броварському проспекті, Русанівській набережній і на Мосту Метро.
Також планується ремонт дорожнього покриття на вулиці Хрещатик.
Як повідомлялося, у вересні організаційний комітет з підготовки до «Євробачення-2017» вибрав для проведення урочистої церемонії відкриття конкурсу територію Національного заповідника «Софія Київська» в Києві, що входить до переліку об’єктів всесвітньої спадщини Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО).
Нагадаємо, Україна отримала право приймати Євробачення-2017 внаслідок перемоги Джамали на пісенному конкурсі в Стокгольмі. 8 серпня Кабмін надав на проведення Євробачення-2017 450 млн. гривень.

NASA анонсувало запуск ракети

з українським двигуном

Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) і компанія Orbital ATK успішно завершили попередню перевірку польотної готовності ракетоносія Antares OA-5 та призначили його запуск на 13 жовтня.
Про це повідомили в NASA у вівторок, 4 жовтня, передає «Укрінформ».
«Космічний запуск запланований на 13 жовтня, о 21:13 за Вашингтоном», – зазначили в американському космічному агентстві.
Нині у рамках підготовки до запуску проводяться роботи з остаточної інтеграції супутника Cygnus і ракетоносія Antares та встановлення корабля на стартовий майданчик, запланованого на 11 жовтня.
При цьому, в NASA уточнили, що графік підготовки до запуску та самого старту ракети може змінюватися залежно від погодних умов.
Головним розробником ракети-носія Antares є корпорація Orbital Science Corporation (США). Однак, апарат створюється в рамках міжнародної кооперації за участю, зокрема, підприємств України. Зокрема, основна конструкція першого ступеня Antares розроблена «Конструкторським бюро «Південне», виготовлена «Південним машинобудівним заводом ім. О. М. Макарова» в кооперації з українськими підприємствами «Хартрон-АРКОС» (Харків), «Київприлад» (Київ), «Хартрон-ЮКОМ» (Запоріжжя), а також «ЧЕЗАРА» та «РАПІД» (Чернігів).
Ракета-носій призначена, передусім, для постачання вантажів на Міжнародну космічну станцію, а також для запуску комерційних і державних космічних апаратів.

Підготувала Зоряна ФРАНКО
За матеріалами інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers