rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Відзначення 25-ї річниці дня незалежності України в Чикаго
  Title
  Title
  Title
  Title
  Title
  Title
  Title
  
«Однині народ український визволений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднаними дружніми зусиллями всіх своїх синів будувати нероздільну самостійну державу українську на благо і щастя всього її трудового люду»
Акт Злуки, 22 січня 1919 року)

2016-й рік названо Роком Державності України. Цього року Україна відзначає 25-у річницю державної Незалежності. Точкою відліку цієї події вважається Акт проголошення незалежності України, який був прийнятий 24 серпня 1991 року і схвалений всеукраїнським референдумом 1 грудня 1991 року.

До проголошення незалежності призвели важливі ключові події в історії нашої держави. Як наслідок тисячолітньої традиції українського державотворення, вперше у ХХ сторіччі незалежність України була проголошена 22 січня 1918 року ІV Універсалом УЦР. Рівно через рік, 22 січня 1919 року, відбулося об’єднання Української Народної Республіки (УНР) і Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР) в єдину державу. Та хоча процес незалежності був зруйнований більшовиками, сам факт існування суверенної держави Україна відіграв важливу роль у подальшому розвитку українського визвольного руху. Слова з Акту Злуки залишаються актуальними на сьогоднішній день для патріотів, які захищають цілісність України на Сході:

«Однині народ український визволений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднаними зусиллями всіх своїх синів будувати нероздільну самостійну державу українську на благо і щастя всього її трудового люду».

Прикро, що 25-річний ювілей Незалежності нашої держави ввійде в історію України як подія, омита кров’ю кращих її синів і доньок.

В усіх куточках нашої планети, де проживають українці, урочисто відзначають цю важливу дату. З особливим духовним піднесенням відбулися урочистості до 25-ї річниці незалежності України, під патронатом Генерального консульства України в Чикаго, комітету міст-побратимів Чикаго-Київ та Українського Конгресового Комітету Америки (відділ Іллінойс).

Про організацію цього свята розповів пан Павло Бандрівський – один із членів оргкомітету. Він зазначив, що всю відповідальність за організацію і проведення бенкету взяли на себе Генеральний консул України в Чикаго Лариса Герасько; голова комітету міст-побратимів Чикаго-Київ Віра Еліяшевська; голова Фундації Києво-Mогилянської академії, віце-президент УККА (відділ Іллінойс) Марта Фаріон; віце-президент УККА (відділ Іллінойс) д-р Марія Коркач-Грошко; голова парафіяльної управи церкви св. Андрія, член УККА Іван Яресько та віце-президент УККА (відділ Іллінойс) Павло Бандрівський. Також було залучено багато людей, які працювали в технічній сфері і старалися зробити все можливе, щоб подія вдалася. Як сказав пан Павло: «…то є надзвичайним щастям мати таких людей-патріотів у громаді як серед представників старої хвилі еміграції, так і серед новоприбулих, котрі в будь-який момент готові до співпраці на благо України. Майже 40 років я працюю в різних громадських структурах, зокрема, таких, як СУМ, УККА, Об’єднання Жінок Оборони Чотирьох Свобід України, Фундація Українського Геноциду «Голодомор», парафіяльна рада церкви святих Володимира й Ольги. І завжди на моєму шляху зустрічаються люди, готові працювати для Бога і Батьківщини. Наше завдання полягає в тому, щоб ми і надалі працювали на єдність, щоб ми відчували українську гідність. Якщо молоде покоління, котре тепер народжується в Україні, буде віддано і чесно працювати на добро – український народ буде святкувати ще не одне 25-річчя!»

У величезній залі готелю Hilton Towers з нагоди відзначення 25-ї річниці Незалежності України зібралися представники урядових структур, члени Конгресу США, політичні діячі України, представники дипломатичного корпусу, громадських організацій та численної української громади Середнього Заходу, зокрема, зі штатів: Іллінойс, Вісконсин, Міннесота, Канзас, Небраска, Мічиган, Міссурі. Зустрічали гостей чиказькі красуні-українки в костюмах від українських дизайнерів, а також ансамбль бандуристок «Чар-зілля».

Ведуча святкової програми Наталя Мартінез, старший репортер і диктор телеканалу NBC5 (Chicago), надала слово для відкриття імпрези віце-президенту УККА пані Марті Фаріон. Вона привітала присутніх з цією важливою для кожного українця історичною датою, та зазначила, що українська діаспора завжди була і буде з українським народом.

Після привітання у виконанні хору СУМ (директор Володимир Попович) та всіх присутніх на імпрезі прозвучав гімн України та гімн Америки.

Відтак, ведуча програми Наталя Мартінез по черзі надавала слово всім гостям нашого свята.

З американської сторони з 25-річчям Незалежності України українську громаду привітали конгресмени Пітер Роскам (Peter J. Poskam) та Денні Дейвіс (Danny K. Davis). Пітер Роскам зазначив, що гордий в цій залі відзначати річницю Незалежності України і разом з українцями заявляти всьому світу про російську агресію. Із вітальним словом українському народові виступив президент об’єднаного балтійсько-американського комітету, консул Литви в США, адвокат Саулюс Купрус (Saulius Kuprus). Також на бенкет завітали гості – Генеральний консул Індії Аусаф Саїд із дружиною Фаргою, Генеральний секретар і виконавчий директор «Rotary International» – Іван Гевко з дружиною Маргаритою.

Електронні вітання надіслали сенатори: Річард Дурбін (Richard Durbin), Роберт Портман (Robert J. Portman) та Марк Кірк (Mark S. Kirk), конгресвумен Марсі Каптур (Marcy C. Kaptur), губернатор штату Іллінойс Брус Раунер (Bruce Rauner), Надзвичайний і Повноважений посол України в США Валерій Чалий.

Усіх присутніх у залі розчулили слова Генерального консула України в Чикаго – Лариси Герасько. Її промова була пронизаними патріотизмом та гордістю за свою країну.

Бурхливими оплесками, стоячи, присутні привітали учасника бойових дій зі зони АТО – Ігоря Петрука. Реабілітацією українського вояка в Чикаго опікується Фонд Захисту Героїв, створений при парафії св. Йосифа Обручника. Низький уклін пароху цього храму – отцеві Миколі Буряднику, який допоміг уже багатьом покаліченим війною українським хлопцям.

Зворушлива промова екс-міністра фінансів України Наталії Яресько наповнила серця кожного з нас усвідомленням того, що ми є сильна, непереможна нація! Впродовж усього вечора радісна усмішка не сходила з обличчя цієї жінки. Її позитивна енергетика від зустрічі з родиною, рідним містом, друзями передавалася кожному, хто виявив бажання сфотографуватися з пані Наталією.

Також із промовами виступили: заступник мера м. Київ Олексій Резніков та представник Меджлісу кримськотатарського народу в США і член Міжнародного Конгресу кримських татар Айла Баккаллі (Ayla Bakkalli).  Айла подякувала українській та американській спільноті за підтримку кримськотатарського народу у боротьбі проти російського агресора.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, народний депутат України Іванна Климпуш-Цинцадзе у своїй промові зазначила: «Мені хотілося б, щоб Україну весь світ знав не тому, що ми стали жертвою агресії російської федерації, не тому, що ми продовжуємо виборювати свою незалежність, втрачаючи щодня наших хлопців, наших вояків. Мені б хотілося, щоб нас знали через тисячолітню велич і досягнення нашої нації, а не через її біль». Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала українській діаспорі за підтримку, яка надавалася Україні впродовж виборювання незалежності до 1991 року і надається в ці важкі для нашої держави часи.

Концертна програма була представлена славетним танцювальним ансамблем «Громовиця» (керівник Роксана Дикий-Пилипчак). Чарівні мелодії Мирослава Скорика та Людвіга ван Бетховена прозвучали у виконанні струнного квартету (String Quartet). Також усі присутні з цікавістю переглянули чудовий фільм про Україну («Ukraine is United – United We Stand»).

Наприкінці святкової програми було нагороджено визначних членів діаспори за їхній вклад у розбудову України та української діаспори. Від президента України за вагомий внесок у зміцнення міжнародного авторитету Української держави, популяризацію її історичної спадщини і сучасних надбань ювілейною медаллю «25 років Незалежності України» нагороджено Віру Еліяшевську – голову комітету міст-побратимів Чикаго-Київ та Павла Бандрівського – віце-президента Українського Конгресового Комітету Америки (відділ Іллінойс).

Від міністерства культури України за вагомий внесок на культурній ниві нагороджено художнього керівника танцювального ансамблю «Громовиця» Роксану Дикий-Пилипчак.

Від Генерального консульства України в Чикаго: «За багаторічну діяльність зі зміцнення міжнародного іміджу України, вагомий внесок у розвиток україномовної преси та всебічне висвітлення суспільно-політичного, економічного та культурного життя України та української громади у США, з нагоди 25-річчя незалежності України та 20-ї річниці заснування» нагороджено і наш часопис «Час і Події».

Усі нагороджені висловили щиру подяку за визнання їхньої праці.

На закінчення програми Віра Еліяшевська подякувала численним спонсорам свята, зокрема, за фінансову допомогу в проведенні цього дійства: Українській Американській Федеральній Касі «Самопоміч», Фундації «Спадщина», Генеральному консульству України в Чикаго, українській Православній церкві св. Андрія, Invenergi (Mr. And Mrs. Michael Polsky), MB Financial Bank, Mulyk (Web Design), Solutions Financial (Mortgage Company), St. Joseph Church, УККА, Фундації Українського Геноциду «Голодомор», Об’єднанню Жінок Оборони Чотирьох Свобід України.

Вечір завершила пані Марта Фаріон. Вона заспівала «Многая літа», і весь зал натхненно підтримав її почин..

Світлини автора та
Петра Ковтуна

Title
 
 Title
 Title Title
 Title
 Title
 Title Title
 Title Title
 Title Title
 Title Title
 Title Title
 Title Title
 Title Title
 Title Title
 Title Title
  



Перший дзвоник у школі українознавства при Українському Православному кафедральному соборі св. кн. Володимира

Ми, ви і «Веселі часи»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers