rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ У центрі Одеси оселився бравий вояк Йозеф Швейк
 Title
  
На фасаді пивного ресторану «Гамбринус», розташованого в центрі Одеси, на розі Дирибасівської і Катеринівської вулиць, з’явилася міні-скульптура чеському літературному героєві – бравому солдатові Швейку. Її було урочисто відкрито 3 вересня.

  
  
За словами директора департаменту культури і туризму Тетяни Маркової, з появою цієї скульптури пов’язана цікава історія – встановити її запропонував представник товариства Ярослава Гашека у Чехії Каміл Хайнц під час свого гостювання в Одесі.
«Каміл знайшов оповідання, в якому Ярослав Гашек пише, що одного разу прочитав у чеських газетах про свою смерть – некролог був надрукований у трьох різних варіантах. В одному з них йшлося, що його вбили п’яні матроси у підвалі пивної «Гамбринус». Це оповідання Каміл передав Михайлові Жванецькому; отак і виник зв’язок Швейка з Одесою», – розповіла Тетяна Маркова.
Автор скульптури – Михайло Колодко, який раніше вже створив дві подібні скульптури Швейку. Одна з них – у чеському містечку Ліпнеце-над-Сазавою. Саме там закінчував писати останні томи свого роману Ярослав Гашек. Другий Швейк встановлений в Ужгороді. Там у руки йому дали кнедлик, тому що це найбільш миролюбний солдат у світі, який ніколи не використовував свою гвинтівку з військовою метою.
Одеські екскурсоводи охоче розповідають про те, що багато пригод Швейка мають автобіографічний характер, а сам Йозеф Швейк не був вигаданий Гашеком, а існував реально. Йозеф Швейк (1892-1965) – празький ремісник, з яким Гашек познайомився в 1911 році. Пізніше Гашек знову зустрівся зі Швейком, вони обидва потрапили у російський полон, а згодом служили в добровольчих російських частинах для чеських військовополонених. Можливо, ця зустріч і стала приводом для написання роману.
Хоч одеський Швейк з’явився нещодавно, та про нього вже побутує легенда. Кажуть, якщо потерти його ніс, то вдатним буде цілий тиждень. Тож не дивно, що ніс його так блищить.

В Одесі відкрито єдиний в Україні Музей футболу

Дітки зі знаменитої одеської п’ятірні стали зірками фотосесії

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers