rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Репортаж \ Михайло Ратушний: «Те, що робиться сьогодні для діаспори – це аматорство. Треба створити програму для закордонних українців» У Києві відбувся VI Всесвітній форум українців
Title  
 Голова УВКР Михайло Ратушний відкриває
VI Всесвітній форум українців
 
Протягом двох днів, 20-21 серпня 2016 року, у Києві, в Українському домі відбувався VI-й Всесвітній форум українців, організатором якого є Українська Всесвітня Координаційна Рада (УВКР). Всесвітній форум українців – це найвище зібрання повноважних представників українських громад за кордоном, яке, за статутом, здійснюється кожні чотири роки. Цьогорічний форум проходив під гаслом «Народ мій є, народ мій завжди буде, ніщо не перекреслить мій народ!»

Сам факт проведення Всесвітнього форуму українців в умовах неоголошеної російсько-української війни є переконливим свідченням солідарності світового українства зі своєю Батьківщиною, яка переживає одну з найтяжчих сторінок своєї історії. Приїзд 300 делегатів – це велика спільна перемога.
Усі попередні Всесвітні форуми, починаючи з першого, який було проведено у серпні 1992 року, мали величезний резонанс у світі, були пошановані присутністю найвищих посадових осіб нашої держави, представниками закордонних дипломатичних установ.
Вперше за всю історію Незалежної України цього разу українська держава ухилилася від підтримки такого зібрання світового українства і не взяла жодної участі в його організації та проведенні. Не допомогло навіть звернення Профспілки колишніх президентів України Леоніда Кравчука, Леоніда Кучми і Віктора Ющенка, які звернулися до нині чинного президента України Петра Порошенка, в якому вони зазначили:
  
  
«Шановний пане президенте! Зі серпня 1992 року, кожних 5 років, з ініціативи українців за кордоном та за сприяння української влади в Києві відбуваються Всесвітні форуми українців. І хоча участь делегатів та гостей форуму з-за кордону покладено на Українську Всесвітню Координаційну Раду – уряд України завжди створював Оргкомітет для проведення форуму, куди входили як представники органів державної влади, так і чільні діячі українських громад за кордоном.
  Title
  Урочисте відкриття форуму
Урочисте відкриття Всесвітніх форумів українців чи не завжди відбувалось за участі президента України та його програмовим виступом.
Вважаємо, що проведення на належному державному рівні VI Всесвітнього форуму українців у Києві 19-20 серпня цього року є вкрай необхідним для свідчення солідарності України, що протистоїть агресору, й закордонного українства, котре допомагає Батьківщині.
Звичайно, проведення таких грандіозних заходів потребує певної допомоги з боку держави, але, на нашу думку, перебування в Україні повноважних представників 20-тимільйонної української діаспори в цей нелегкий час є вкрай необхідним, насамперед, для України.
Переконані, що надання реального сприяння у проведенні VI Всесвітнього форуму українців зі сторони української держави саме напередодні відзначення 25-ї річниці Незалежності України є гідним продовженням традиції, котрій вже не одне десятиріччя, та маніфестацією єдності українців діаспори та України.
1 червня 2016 р.».

Але, незважаючи на відмову української влади допомогти у проведенні форуму та російсько-українську війну, в Україну прибули делегати і гості з 36 країн світу, які взяли участь у роботі Всесвітнього форуму українців, взявши на себе всі матеріальні витрати. Цим самим вони продемонстрували свою єдність з усіма прогресивними силами в Україні, що, незважаючи на війну та інші труднощі, наполегливо будують в Україні громадянське суспільство і демократичну державу.
Title  
 Делегати та гості форуму 
Як завжди, робота форуму тривала два дні. 20 серпня відбулося урочисте відкриття форуму, де запрошені почесні гості виступили з привітаннями, а також представники закордонних українських громад мали змогу розповісти про свою роботу та про найгостріші проблеми, які хвилюють закордонне українство. Присутніми на форумі були: перший президент України Леонід Кравчук, екс-президент Віктор Ющенко, віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко, міністр освіти та науки Лілія Гриневич, голова комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради України Ольга Богомолець, представник діаспори Почесний консул України в Казахстані Анатолій Тарасенко, народний депутати Іван Крулько, президент Світового Конгресу Українців Євген Чолій, представник української громади Росії Тарас Дудко. Розпочав роботу форуму голова УВКР Михайло Ратушний. У своїй доповіді насамперед відзначив велику роль української діаспори у формуванні української державності. Також розкритикував повне ігнорування чинною владою України Всесвітнього форуму українців: «Українська незалежність є нашим спільним надбанням, нашою ціллю. Ми пам’ятаємо часи, коли Україна була поневолена. І саме діаспора брала на себе місію прискорювати прагнення українського народу до здобуття незалежності. Український дух є єдиним цілим національним організмом. Ніщо нас не розділить. Нас не розділив СРСР, КДБ, Брежнєви, Суслови, Сталін. Як у недалекому минулому нас не розділили Янукович, Табачник, Льовочкін, так нас сьогодні не розділить Путін.
Я вважаю, що нарешті повинна бути прийнята державна програма співпраці із закордонними українцями, де повинні бути чітко прописані розміри, форми і механізми державної допомоги українським громадам за кордоном для збереження ними своєї національної ідентичності.
Для проведення цьогорічного форуму нам потрібно було 250 000 гривень, а це менше, ніж 10.000 доларів. Коли я прочитав офіційну позицію заступника міністра закордонних справ про недоцільність проведення цього Форуму з огляду на дефіцит коштів державного бюджету, то я хочу запитати: «Раз на 5 років сума, еквівалентна 10 тисячам доларів, – це велика втрата для державного бюджету? Сьогодні 300 делегатів за три дні у Києві потратять значно більше грошей. Ця сума значно менша, ніж тижневий бюджет навіть неукраїнського олігарха та його сім’ї. І ви пошкодували цим людям 250тисяч гривень?
Те, що робиться сьогодні для діаспори – це аматорство. Треба створити програму для закордонних українців і замість грузинських, прибалтійських, польських десантів нарешті треба забезпечити прибуття тут українського десанту, як це свого часу зробив президент США Кеннеді. Цей десант має імунітет до корупції, має досвід роботи і хоче працювати. Це є величезний ресурс закордонного українства, і ми повинні його залучати до трансформації і розбудови України в Україні.
Усі ми знаємо про статус закордонного українства. Із 25-ти мільйонів цей статус має трохи більше, ніж 8 тисяч. Наприклад, для порівняння, майже кожен мешканець західної України, навіть не маючи польського походження, має карту поляка. Проблема в тому, що на посвідчення треба чекати 2-3 роки. Це навіть нема що порівнювати з тим, що роблять поляки для своїх співвітчизників. Треба мати повагу як до статусу, так і до закордонного українця. А ще біда в тому, що цього року закінчується дія переважної більшості карток».
 Title 
  Виступає перший президент відновленої
України Л. Кравчук
Наступний промовець, перший президент незалежної України Леонід Кравчук, зазначив: «Я щасливий, що мав причетність безпосередньо, як і багато людей, які сидять у цій залі, 24 серпня 1991 року проголосити Українську Незалежну Державу. Наприкінці ХХ ст. Україна розпочала рух до нового життя, показавши приклад іншого життя. Це було непросто. Зараз відкриті секретні документи СБУ початку 1991 року (тоді було КДБ). Раджу прочитати, щоб зрозуміти, що не все так легко складається, як іноді декому уявляється, що незалежність упала нам, а ми не вміємо нею управляти. Це – велика помилка. Україна віками готувалася до незалежності. Ніхто не зміг витравити з нас велику ідею національної сили. Україна була головною силою розвалу радянської імперії. Також важливо, що Україна не дала організації СНД перетворитися у новий СРСР, а до цього йшло.
У нас є багато невирішених проблем, але дві проблеми ми ще до кінця не вирішили. Вони є історичними. Перша – ми остаточно обрали європейський курс розвитку, записавши документи і ставши на цей шлях. Друга – ми, врешті-решт, може, на 90%, а може, й більше, відірвались від Росії. Це – величезна історична дія, це – перемога великого глобального масштабу. Якби я приїхав у Біловезьку Пущу, не маючи Всеукраїнського референдуму 1 грудня, я б не міг так стояти і так голосно говорити про незалежність. Були різні пропозиції – а може, ми ще повернемось, а може, ще подумаємо. Я завжди казав: «Мій народ уже подумав. Іншої думки я не маю».
Третій президент України Віктор Ющенко подякував українській діаспорі за значну допомогу, підкресливши, що те, що робиться в Україні на краще, велика заслуга українства у світі. Також нагадав, що Україні не 25 років: «Ми – нащадки старих європейських націй. Зокрема, нації, яка створила культуру цивілізацій, яка бере початок свого коріння від трипільців, кіммерійців, скіфів і гунів. Одним словом: ми – одна з найдавніших націй у світі. Ми повинні прийти до висновку: «Там, де слабке українське тіло – там, де не працює українська єдність, солідарність, внутрішня інтеграція, де відсутня наша національна ідентичність або, іншими словами, де не працює наша свідомість, там місце для Путіна».
З доповідями виступили також голова Світового Конгресу Українців (СКУ) Євген Чолій. Він привітав учасників VI Всесвітнього форуму українців та всіх українців з 25-ю річницею відновлення Української держави від імені 20-мільйонної української діаспори на чолі з керівництвом СКУ та наших організацій у 50 країнах світу і побажав успіхів для добра України і всього українському народу. Також у своєму виступі зазначив, що проголошення незалежності України стало великим Господнім даром, який увінчав багаторічне прагнення багатьох поколінь українців на право вільно жити на своїй землі, розвиватись у своїй державі, розмовляти своєю рідною мовою, а не мовою окупанта, та вільно сповідувати свою, а не чужу віру. Здебільшого, свій виступ пан Чолій зосередив на російсько-українській війні і зазначив, що світове українство повинно максимально допомагати Україні у завершенні цієї війни.
Колишній голова СКУ Юрій Шимко з Канади пообіцяв, що СКУ знайде 10.000 доларів, щоб оплатити витрати VI-го Всесвітнього форуму українців. Також зазначив, що українці, де б вони не були, не повинні забували своє коріння. Для прикладу навів співачку Джамалу, котра виграла Євробачення завдяки тому, що не забула своє коріння. На забуття нами свого коріння з великим нетерпінням чекає Путін.
З далекої Аргентини на форум прибуло 8 представників. Заступник голови репрезентації української громади в Аргентині Зінько Марія-Христина зазначила, що зараз в Аргентині є 17 організацій у 5 провінціях, а, загалом, станом на теперішній час у цій країні проживає 310 тисяч українців, котрі народилися в Аргентині. Наголосила, що їй було дуже приємно зауважити, що в Україні дедалі більше людей розмовляють українською мовою і навела приклад: «Коли я цього року прилетіла до Борисполя, то побачила написи українською та англійською мовами, а раніше замість англійської була російська». Також підкреслила, що мова – це те, що найбільше об’єднує 20 мільйонів українців у діаспорі. А ще розповіла про антипутінські масові маніфестації, проведені українцями Аргентини.
На форумі також виступив генеральний секретар СКУ Стефан Романів та представники з 36-ти країн світу. Відрадно, що вперше до Всесвітнього форуму українців долучилася не дуже велика, зате активна українська громада Словенії. Представив громаду засновник і багаторічний голова першого у Словенії українського товариства «Карпати», а нині ще й голова товариства «Українсько-Словенської дружби» Андрій Гевка.
Після офіційних доповідей відбулося урочисте нагородження і присвоєння номінації «Кращий учитель української мови в діаспорі» за участю міністра освіти і науки Лілії Гриневич. Перше місце отримала Виговська Ніна Олексіївна – вчитель української мови католицької початкової школи з міста Едмонтон. У своєму привітальному слові пані міністр зазначила, що плекати мову в іншомовному середовищі дуже важко, і тому ми надзвичайно цінуємо зусилля тих учителів і тих людей, котрі допомагають учителям у плеканні мови серед закордонних українців.
Окрім пленарних засідань форуму, в його рамках працювало 11 секцій з актуальних питань життя України і діаспори. В роботі форуму взяли участь віце-прем’єр міністр України В. Кириленко, міністр освіти та науки Л. Гриневич, народні депутати України, учасники АТО.
Увечері цього ж дня, о 18.00, відбувся концерт «Усі ми діти твої, Україно» за участю артистів і творчих колективів з діаспори та України.
Наступного дня тривала робота секцій форуму, а саме: державного будівництва, гуманітарної політики, правнича, інформаційної політики, освіти і виховання, трудової міграції, економічної й інвестиційної політики, волонтерства і захисту українства на окупованих територіях, духовності і церковного життя закордонного українства, молодіжної політики.
VI Всесвітній форм українців переобрав голову УВКР Михайла Ратушного та визначив план роботи найбільшої організації світового українства на наступних 5 років.

Title Title 
 Тарас Дутко – голова забороненого Об’єднання
Українців Росії

 Голова СКУ Євген Чолій


 Title Title
 Юрій Шимко – колишній президент СКУ (Канада)

 Зінько Марія-Христина – заступник голови
репрезентації української громади в Аргентині

Title Title 
 Виговська Ніна Олексіївна – вчитель української мови
католицької початкової школи з міста Едмонтон

 Урочисте нагородження та присвоєння номінації
«Кращий учитель української мови в діаспорі»

 Title Title
 Благословення форуму



 Голова Українського громади Грузії Михайло Борис
(зліва) та голова Товариства «Любляна-Київ»
Андрій Гевка

 Title Title
 Засідання секції



 Міністр освіти та науки Лілія Гриневич (зліва) та
голова комісії Верховної Ради України з питань охорони
здоров’я Ольга Богомолець

 Title Title
 Молода українська співачка з Іспанії Юлія Смага


Поет, композитор, співак Мар’ян Гаденко виступив
перед українською діаспорою з піснею «Поговоріть
зі мною українською»


















Одеса святкувала «День помідора»

Відзначення 25-річчя Дня Незалежності України у Вашингтоні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers