rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Влада одужує чи нервує?
У політичному житті України нема жодної події, яку б не оцінювали по-рідному, часто і прямо протилежно. Ось і нещодавній арешт екс-лідера парламентської фракції Партії регіонів часів В. Януковича Олександра Єфремова сприйняли полярно.

Сам арештований пов’язав своє ув’язнення з нервозністю влади. А один із ключових посадовців цієї влади, генеральний прокурор України Юрій Луценко вважає, що арешт Єфремова свідчить про одужання України.
Симптоми як нервування, так і одужання у вітчизняній політиці і, зокрема, у владі бачаться неозброєним оком.
А за симптомом завжди ховаються процеси, зокрема, і хворобливі.
Тож, проаналізуймо їх.

Фактор Єфремова

Олександр Єфремов був одним із ключових діячів команди В. Януковича. Колишній комсомольський функціонер Луганщини в період перебудови пішов у бізнес, став банкіром, активно підминав під себе різні сектори молодого бізнесу, який тільки-но народжувався у регіоні і часто мав характерні напівбандитські форми, які властиві періоду первинного накопичення капіталу.
Президент Л. Кучма у 90-х роках минулого сторіччя, вибираючи, на кого можна опертися у Луганській області, вибрав цього екс-комсомольця.
Він призначив Олександра Єфремова очільником Луганської обладміністрації, чим одразу різко підвищив його можливості підминати під себе фірми та людей Луганщини.
Коли ж колишню команду Л. Кучми очолив В. Янукович і було прийнято рішення зміцнювати фракцію Партії регіонів проти команд В. Ющенка і Ю. Тимошенко у Верховній Раді України, Олександра Єфремова включили до виборчого партійного списку Партії регіонів, а уже після виборів довірили йому стати главою цієї фракції у ВРУ.
Підстава для цього призначення була, зокрема, і в тому, що О. Єфремов був одним з небагатьох регіоналів, який міг вільно говорити, виступати, спілкуватися з журналістами – на відміну від мовчазних ділків партії регіонів, які такими вміннями не володіли.
На посаді глави парламентської фракції О. Єфремов про рідну Луганщину не забував, а продовжував її курувати та контролювати.
Це призвело до того, що депутатами у Луганську міськраду, облраду та всі районні і міські ради області ради абсолютною більшістю були проведені підконтрольні О. Єфремову люди.
Вони і зустріли як представники місцевої влади буремні події лютого-березня 2014 року. За їхньої мовчазної (а інколи і голосної) підтримки і відбувалися всі перші захоплення адміністративних будівель, воєнних та державних об’єктів Луганщини, організація мітингів на підтримку сепаратистів, заклики до Росії ввести свої війська в область, проголошення та формування так званої «Луганської народної республіки – ЛНР».
Чи могли це робити ставленики О. Єфремова без згоди свого неформального тепер, але не менш для них впливового куратора?
Серед правоохоронців та політиків панує думка, що не могли.
  Title
  
Саме це тепер і інкримінується Олександрові Єфремову як, за твердженнями прокуратури, активному учасникові тих подій.
Причому, висуваються звинувачення не тільки політичного, а й економічного характеру – зокрема – незаконне заволодіння майном деяких потужних об’єктів, таких, як «Луганськвугілля» тощо.
Важливо пам’ятати, що до Олександра Єфремова правоохоронці намагалися підібрати ключі одразу ж після втечі В. Януковича та приходу до влади нинішньої політичної команди Турчинова-Яценюка-Порошенка.
Єфремова викликали на допити, записували його покази, затримували, випускали, брали підписки про невиїзд і т. д. і т. п.
Громадськість щоразу активно обговорювала питання – чи посадять цього разу О. Єфремова, чи ні?
Складалося враження, що скоро вже будуть робити ставки на це, як на скачках.
У зв’язку з цим у мережі ще у травні цього року, після призначення Ю. Луценка Генпрокурором, з’явився такий жарт користувача під ніком Edmond Dantes: «У нас в країні є традиція – кожен новий Генпрокурор садить Єфремова.
Юрію Віталійовичу, не можна порушувати традицій».
Так що фактор Єфремова був своєрідним тестом для правоохоронної системи.
Був і є.

Імітація розслідувань

Поки О. Єфремов курсував між своєю київською квартирою та генпрокуратурою, справно граючи свою роль у лицемірних іграх недобросовісних правоохоронців, у країні продовжувала розігруватись комедія, нібито, активних дій правоохоронців.
По черзі називалися імена – то Андрія, то Сергія Клюєвих, інших діячів минулого режиму, тих чи інших правоохоронців на кшталт командира беркутівців Огородника, міністрів, подібних Е. Ставицькому, бізнесменів, подібних О. Онищенку, і т. д. і т. п.
Ставилися питання про зняття депутатської недоторканості, арешт рахунків чи майна, а потім і самих фігурантів, переведення їх під домашній арешт чи особисте зобов’язання, але…
Але фігуранти один за іншим щезали в закордонних туманах, суди то тут, то там скасовували арешт з їхніх рахунків – бодай – на короткий час, якого вистачало, щоб миттєво кошти з цих рахунків перевести на інші рахунки, де вони безслідно щезали.
Ті, що сиділи вдома з електронним браслетом, який, нібито, не можна самому зняти, раптом опинялися в бігах, а невідомо яким чином зняті браслети самотньо вкривалися пилом на підвіконнях їхніх будинків…
А для широкої публіки продовжувалася традиція навішування густої інформаційної локшини на довірливі і вже не дуже довірливі вуха…

Коловороти подібних

Ці та подібні симптоми політико-правової хвороби вперто свідчили – вітчизняна влада дуже глибоко заражена корупцією, діячі нинішнього та минулих режимів історично пов’язані між собою – разом починали і продовжували бізнес, разом виборювали депутатські мандати, разом обіймали схожі посади, разом служили тим чи іншим політичним лідерам, входили в одні й ті ж чи подібні команди.
І коли один клан поборював інший клан, коли одна фінансово-політична група змінювала на владному Олімпі іншу, коли одна політична сила вигравала вибори до Верховної Ради і, тим більше, президентські, і діячі вчорашньої влади опускали голови та ставали діячами опозиції, а представники вчорашньої опозиції розправляли крила і ставали очільниками нової влади – то для виборців та широкої громадськості це було схоже на революції чи перевороти, а для всіх цих політиків та політиканів це був звичний посадовий і кадровий коловорот.
До нього вони вже навчилися ставитися по-філософськи – «сьогодні я при владі а ти в опозиції, а завтра – навпаки. Тож сьогодні я тебе не чіпаю, зате і ти мене завтра не зачіпай».
І коли в ЗМІ почалася ціла кампанія щодо неминучого арешту бізнесмена і нардепа Олександра Онищенка, втаємничені люди казали: «Не сподівайтеся, в останній момент йому дадуть втекти».
Так і сталося. Попри всі свої голосні заяви, що йому нема чого боятися і він не має наміру втікати, О. Онищенко за перевіреним алгоритмом братів Клюєвих виїхав за межі України якраз вчасно – за один крок до свого затримання та, нібито, запланованого арешту.
Тож коли Олександра Єфремова затримали в аеропорту з квитком до столиці Австрії Відня, де його вже чекав син-бізнесмен, у багатьох виникло питання – що це було?
Правоохоронці дійсно прокинулися, чи була якась нова команда на нові розбірки?

Симптоми нервування

Коли О. Єфремова привезли до Печерського суду Києва для обрання йому міри запобіжного заходу, він улучив момент і у перерві засідання так прокоментував журналістам свою ситуацію: «Я пов’язую свій арешт із тією нервозністю, яка панує у владі. Мабуть, проблеми держави настільки погані, що їм необхідно закривати інформаційну маячню ось такими речами».
Чи дійсно влада нервує? Які симптоми нервування можна нині побачити?
Що саме тривожить, непокоїть очільників нинішньої влади?
І що означає вислів екс-регіонала «закривати інформаційну маячню ось такими речами»?
Яку маячню – свою інформаційну політику?
Якими речами – арештами?
Судячи з цієї цитати, нервує не тільки влада. Нервують і несуть нісенітницю окремі політики і не тільки процитований О. Єфремов.

Надія Савченко нервує чи психує?

У вівторок Надія Савченко влаштувала прес-конференцію. Якщо вірити Сергієві Соболєву, фракція ВО «Батьківщини» про цю несподівану ініціативу свого першого номера партійного виборчого списку не знала.
Варто пам’ятати, що С. Соболєв не простий бютівець – він є заступником голови парламентської фракції ВО «Батьківщини».
Якщо вже заступник Юлії Тимошенко не знав про цю акцію, то чи знала про неї сама лідерка фракції пані Юлія?
Якщо ж не знала, то як можна розцінювати ініціативу Надії Савченко? Як протест проти бездіяльності своєї фракції?
Надія Савченко повідомила журналістам, що оголошена нею раніше «розкачка» закінчилася. І настала пора діяти: «Вийшовши з в’язниці, я просила вас дати мені два місяці на розкачку і казала, що не буду критикувати владу, поки сама щось не зроблю.
Сьогодні минуло два місяці і шість днів, коли мене звільнили з російського полону».
І далі Н. Савченко почала критикувати, та ще й гостро особистісно, передусім, президента: «Я пропонувала президентові України реальні дії щодо результату обміну військовополоненими: треба почати віддавати людей першими.
Але ж у полоні не сидять діти Петра Олексійовича, а на ваших дітей йому плювати».
Усі, хто ведуть перемовини про обмін полоненими, знають, якими складними є пошуки формули обміну, співставлення списків тих, кого хочуть віддати чи забрати, наявність у цих списках військових чи випадкових людей, співвідношення кількості тих, кого віддають, і тих, кого просять забрати додому.
Тож, заява Надії Савченко «треба почати віддавати людей першими» обов’яз­ково викличе низку конкретних питань у групи українських перемовників.
Скільки людей потрібно, на думку Н. Савченко, віддати першими? Яких людей? Чому стільки і таких?
А що отримаєш у відповідь від тієї сторони?
Коли та сторона почне віддавати українських полонених?
І чи почне? У яких пропорціях?
І чи є віддавання українською стороною військовополонених сепаратистів першими, не чекаючи передавання у відповідь наших, тими реальними діями, які потрібні в інтересах справи?
Н. Савченко називає свої пропозиції президентові реальними діями. А що з цього приводу думають ті, хто щодня з ранку до вечора займаються проблемами обміну військовополонених – і в Києві, і в Мінську на зустрічах робочих підгруп?
Фразу кинути легко. Але кожну фразу потрібно конкретизувати, перетворити її на алгоритм дій. Причому, дій правильних, виправданих, а не авантюрних, зроблених навмання.
Н. Савченко дала свій рецепт щодо механізмів обміну: «Кожен повинен боротися за свого, як за мене боролися моя сестра і моя мати.
Виходьте на Банкову, вимагайте зустрічі і звіту від президента України як від гаранта Конституції та прав і свобод людини, як від головнокомандувача, який посилав на смерть ваших дітей, а не своїх власних».
Вдруге за час цієї прес-конференції президент отримав від Надії Савченко особисто болючий докір: «посилав на смерть ваших дітей, а не своїх власних».
Н. Савченко анонсувала, що 8 серпня на вулиці Банковій, біля Адміністрації президента, відбудеться акція, в якій візьмуть участь матері українських заручників, а також ті, хто був звільнений з полону.
Ось тут починається цікаве.
Якщо С. Соболєв не лукавить і фракція «ВО «Батьківщина» не знала про ініціативи Надії Савченко, то хто тоді організовує протести, анонсовані на 8 серпня?
Сама Надія Савченко? Без підтримки своєї фракції?
Чи ті, хто стоять за нею?

Чи стоїть хтось за Надією Савченко?

Чимало наших читачів усім серцем співчували Надії Савченко, коли вона з-за ґрат і зі судових залів Росії демонструвала рішучість, незламність і патріотизм.
Добре всі пам’ятають і про гарячу зустріч Надії в Києві, коли її ледь не на руках внесли в український політикум.
Не забули ми й палкі пропозиції найбільших її шанувальників, котрі заявляли, що тільки Надія Савченко має стати президентом України і то якнайшвидше.
Минуло декілька місяців.
За цей час українці мали змогу не раз почути Надію Савченко, не раз побачити її на екранах телевізорів.
І почалися в суспільній свідомості зовсім інші процеси, що доволі швидко привели до зміни суспільних настроїв щодо вчорашньої полоненої.
Можливо, не всі наші читачі вловили цю зміну настроїв. І напевне здивуються, коли я безпристрасно зафіксую такий факт: останнім часом кількість негативних оцінок стосовно Надії Савченко значно перевищує кількість позитивних.
А вже щодо недавнього захоплення Надією, то мушу визнати – воно практично звелося нанівець.
У чім же причина?
Передовсім, у тому, що Надія Савченко висунула низку пропозицій, які більшість політично активних і грамотних українців оцінила як помилкові.
Це у кращому випадку.
Або й як пропозиції в інтересах, скажімо так, не України.
Надія запропонувала прямі перемовини з керівниками самопроголошених ДНР і ЛНР Захарченком та Плотницьким і отримала зливу заперечень від політиків та експертів – що з терористами, мовляв, ніхто у світі прямих перемовин не проводить, хіба тільки про умови їх капітуляції.
А ще вона запропонувала вибачитися перед матерями Донбасу. І знову отримала град питань на кшталт того, а хто ж вибачиться перед українськими матерями, котрі втратили в АТО своїх дітей?
Були й інші її пропозиції та висловлювання, і щоразу реакція громадськості була вкрай неоднорідною і більшою мірою негативною.
Дійшло до того, що Надію Савченко дехто почав називати троянським конем, якого В. Путін, нібито, запустив в Україну з метою внести тут сум’яття і викликати хаотичні процеси.
А один з відомих політологів заявив, що Н. Савченко є агентом ФСБ, причому, таким, якого на сленгу спецслужб називають агент-торпеда.
Тож, на сьогодні питання – а чи стоїть хто за спиною Надії Савченко, хто її консультує чи навіть інструктує, чи є вона чиїмось агентом – залишаються відкритими.
Поодинокі голоси і сьогодні стають на захист Надії Савченко. Дехто припускає, що проти неї ведеться цілеспрямована кампанія дискредитації.
І ця версія поки що не має підтверджень – як і ті, що викладені вище.

Оголошення про нову голодовку

Title  
  
На несподіваній прес-конференції Надія Савченко знову оголосила про чергове голодування: «Одним з механізмів прискорення мого звільнення був протест голодом на бездіяльність української влади.
Зі сьогоднішнього дня я знову оголошую голодування на бездіяльність влади всього світу щодо звільнення українців з полону».
І знову максимально неконкретна заява.  Бо жодної «влади всього світу» не існує. Існує влада кожної конкретної країни, котра має свої інтереси.
Зокрема, і геополітичні.
І важко уявити скоординовану позицію хоча би групи провідних країн Європи, не кажучи вже про Америку чи Азію, щодо визволення українських полонених.
Хоча б тому, що полонені, які утримуються Києвом з одного боку, і Луганськом та Донецьком з іншого боку, – всі є українськими полоненими.
Адже для всього світу, як і для Києва, непідконтрольні території Донбасу все одно є офіційно українськими територіями.
Ті ж українські полонені, які засуджені в Росії, чи утримуються в тамтешніх тюрмах, також для провідних держав світу не є достатньо вагомою підставою додатково конфліктувати з ядерною державою Росією.
Так що оголошене Надією Савченко голодування, адресоване «владі всього світу», на повірку виявиться фактором, який практично не вплине на їхню поведінку у питаннях обміну полоненими.
Дай Бог, щоб цей та інший фактори вплинули на активізацію дій вітчизняної влади щодо обміну полоненими.
Наскільки це відомо, успіх тут залежить не тільки від Києва, але й від позиції Москви, яка продиктує Донецьку та Луганську, що вони мають казати і робити в цьому вкрай драматичному та болючому питанні.
Щодо продуманості рішення про нове голодування, то є припущення, що це може бути емоційним експромтом. Бо Надія сказала журналістам: «Сьогодні я вже снідала. Значить, голодую зі завтрашнього дня».
Якщо завчасно вирішуєш голодувати, то, принаймні, не снідаєш.
І тут критично-негативні реакції не забарилися.
Телеведучий каналу «ЗІК» Danylo Mokryk, у якого нещодавно я був як гість його програми, у соцмережах оперативно відгукнувся: «Оголошую голодування доти, доки Савченко не звалить назад у Росію».
Багатьом нині сумно і гірко читати такі речі – надто емоційним і щирим було захоплення тисяч українців по усьому світу Надією ще зовсім нещодавно.
Про всі інші пропозиції Надії Савченко, оголошені нею на цій прес-конференції, я казати не буду. Бо вона порушила глобальні теми – готовність України до нової революції, майбутній устрій України, роль посади президента тощо.
Щоб читачі мали уявлення про рівень пропозицій, наведу тільки одну коротку цитату: «Я пропоную національну ідею – народну державу Україна».
Що воно таке – народна держава, залишилося нероз’ясненим. Як і багато інших висловів Надії Савченко.
С. Соболєв, підшукуючи делікатне пояснення безпрецедентному факту прес-конференції першого номера списку, про яку не знала фракція і сама Юлія Тимошенко, сказав, що Надія Савченко зробила це з відчаю.
Але схильність до різких кроків і відчайдушних заяв ще не є свідченням високої якості політика.
Яких заяв?
Ну хоча б ось такої, про індивідуальну поїздку на територію, яку контролюють сепаратисти: «Я тисячу разів заявляла: я готова туди їхати – з прикриттям, без прикриття – щоб був результат…
Я туди їздила. Просто про це не знають самопроголошені представники ДНР і ЛНР.
Я заходила за лінію розмежування і спілкувалась з людьми, чула їхні проблеми»…
Якщо це слова зрілого політика, то що тоді таке політична наївність?
Якщо припустити, що Надія Савченко не є нічиїм проектом, нічиїм агентом, а просто діє в міру своєї різкої прямодушної щирої натури, то і тоді треба їй нагадати: «Ти в команді. Дій разом з командою. Або виходь з неї, якщо вона тебе не влаштовує».
Проте, схоже, що зоряний час української «Жанни д’Арк» минув.
І її індивідуальний порив: «Хто любить мене – за мною!» – уже не спрацює.

Симптоми одужання

Що може бути симптомами одужання влади, про які казав Ю. Луценко?
Ну, хоча б те, що суд залишив О. Єфремова під вартою на 2 місяці без права застави.
З перспективою засудження за сепаратизм. Не пожиттєвого, як пророкує генерал СБУ у відставці Скипальський. Але, все-таки…
Проте, цього вкрай мало.
Потрібні системні зміни.
Україна їх чекає. Наразі ще мирно.

«ЛНР» за спиною у Марини Порошенко або Чи має український викладач бути патріотом

Освітній серпень: важливі події

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers