rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Представниця СКУ стає заступником міністра
Title  
  
12 липня президент України Петро Порошенко під час зустрічі з Уляною Супрун запропонував їй стати заступником міністра охорони здоров’я.

Ця пропозиція, з одного боку, прозвучала для широкої громадськості несподівано, а з іншого боку, для багатьох втаємничених виглядає достатньо обґрунтованою.
Народжена в США Уляна Супрун відома в Україні з 2013 року.
На початку Майдану вона разом з чоловіком, канадським українцем Марком, продали домівку в Америці і переїхали в Україну.
То було не дивно, бо Уляна – зі сім’ї детройтських українців.
Вона змалечку виховувалась в українському дусі, ходила до української церкви, була членом Пласту, і за власним зізнанням, з дитинства вважала все українське чудовим і прекрасним, а Україну – країною своєї мрії.
Іще в США вона проявила себе активістом багатьох громадських організацій.
Уляна Супрун є членом Осередку Спілки Української Молоді у Нью-Йорку (1995-2013), членом Українського Конгресового Комітету Америки (1990 – до теперішнього часу), директор Ради з надання гуманітарної допомоги українцям, УККА (1997-1999), президент Українсько-американської асоціації громадських свобод (2000 – до теперішнього часу).
Отримавши медичну освіту, лікар Уляна Супрун спочатку практикувала в США. Потім продовжила це в Україні, розпочавши з Майдану. Пані Уляна – член неформальної спільноти медиків Майдану.
У 2014 році Світовий Конгрес Українців (СКУ) виступив з ініціативою запровадити в Україні тактичну, а точніше, бойову медицину. Серцевиною програми, яку назвали «Захист патріотів», стала пропаганда важливості забезпечення кожного вояка аптечкою міжнародного зразка.
Таких є чимало, але ініціатори програми як основну вибрали аптечку натовського зразка.
З  2013-го, а особливо з  2014 року, У. Супрун активно пропагувала в Україні тактичну медицину і необхідність навчити кожного вояка надавати собі і товаришам по зброї першу долікарську допомогу у випадку поранення. Адже міжнародний досвід ведення бойових дій свідчить, що вчасне використання добре укомплектованої аптечки рятує життя сотням і тисячам поранених ще до того, як вони потраплять до госпіталю.
Вона розповідає, що більшість представників Міністерства оборони України довго не розуміли важливість забезпечення аптечками кожного воїна. Чиновники міністерства значно більше уваги і зусиль надавали таким елементам військового обладнання, як бронежилети, шоломи, інша бойова амуніція.
Отож, активістам програми «Захист патріотів» доводилось діяти, принаймні, в чотирьох напрямках – ламати стереотипи чиновників Міноборони, збирати пожертви на закупівлю аптечок, закуповувати їх та інколи діставати згідно з програмами допомоги, а потім уже у якості волонтера та інструктора забезпечувати аптечками бійців та вчити їх користуватися ними.
За минулі два роки Уляна Супрун поступово набувала авторитету у середовищі медиків та військових. Її відданість справі, безкорисливість, патріотизм, фахові знання, організаційні здібності, її по-справжньому чисті руки та несприйняття корупції належне оцінили.
Вона стала позаштатним консультантом комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я – за пропозицією голови Комітету Ольги Богомолець, директором гуманітарних ініціатив Світового Конгресу Українців, засновником та директором громадської організації «Захист Патріотів», директором Школи медичної реабілітації УКУ.
Розпочавши займатися в Україні реформою системи дошпитальної допомоги та системою реабілітації, У. Супрун поступово охоплювала своєю увагою дедалі більші сектори системи охорони здоров’я України.
Так що пропозиція президента Порошенка була достатньо логічною, і я не здивуюся, якщо цю ініціативу главі держави підказав парламентський комітет з питань охорони здоров’я чи персонально Ольга Богомолець.
Прес-служба президента повідомляє, що Петро Порошенко привітав Уляну Супрун з першою річницею отримання українського громадянства нею та її чоловіком Марком, і з урахуванням її досвіду, кваліфікації та заслуг запропонував працювати над покращенням системи охорони здоров’я у міністерстві.
«Ситуація в охороні здоров’я сьогодні досягає рівня захисту національної безпеки», – маючи на увазі низку невдалих спроб реформувати галузь, констатував президент.
Глава держави повідомив, що звернувся до уряду з проханням призначити її на посаду заступника міністра охорони здоров’я. «Дуже розраховую на вас. Раніше ми з вами приділили увагу військовій медицині, і наші воїни отримали забезпечення ліками, аптечками, послугами медиків. Але зараз завдання більш амбітне», – наголосив глава держави.
Окреслюючи завдання, які назріли в галузі охорони здоров’я, президент вказав, що першочерговою метою є розробка та затвердження стратегії реформування галузі медицини. Глава держави звернувся з проханням до Уляни Супрун за короткий термін спільними зусиллями разом з урядом та Верховною Радою підготувати пропозиції та винести їх на розгляд суспільства.
Підтверджуючи високий безпековий статус реформ у медицині, президент нагадав, що проект стратегії реформування галузі охорони здоров’я буде розглянуто на засіданні РНБО.
Головним викликом глава держави назвав корупцію у системі охорони здоров’я: «Завжди галузь була символом корупції: у фармакології, медичних послугах, у закупівлі медичного обладнання та будівництві нових лікарень. Прозора та ефективна процедура викличе довіру людей».
Якщо так, то кадровий вибір цього разу був точним. Волонтерку в корупції ще ніхто не звинувачував.
Уляна Супрун, якій ця пропозиція, думаю, і лестить і накладає додаткове навантаження, від пропозиції не відмовилася. Але, розуміючи специфіку системи української влади, вона з чисто жіночим лукавством спробувала легенько «прив’язати» авторитет і можливості президентської посади для вирішення окреслених главою держави завдань: «Якщо є політична воля, тоді все складеться. З вашою підтримкою, думаю, ми зможемо подолати багато проблем».
Спроба реформувати галузь через призначення грузина Георгія Квіташвілі вийшла невдалою. Уляна Супрун виклик прийме і в межах своїх повноважень спробує зрушити справу з місця.
Авторитет СКУ та особиста репутація – ось два крила Уляни Супрун, які мають допомогти їй злетіти на новій посаді.

Віктор Рибаченко,
Шеф-редактор «Час і Події»

То де ж «правда»? Про питання інформаційної безпеки, «Громадське ТБ» і не тільки

Вибори в Америці та українсько-американське питання

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers