rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Гібридні ліки для сліпоглухонімих
Title  
 
Минулі вихідні в Україні ознаменувалися вже майже звичним скандалом. Українська влада традиційно не помітила чотирьох загиблих у війні з Росією. Та й самої війни не помітила. А от журналісти таки помітили американський шпиталь, котрий мав би бути біля лінії фронту… Але помітили його, звісно, зовсім не там…

Ранок неділі, 12 червня, починався майже традиційно. Штаб АТО повідомив про 49 обстрілів, зокрема, кілька обстрілів з артилерії. Волонтери – про те, що за ніч є загиблі і поранені. Далі нардеп Євген Дейдей у Фейсбуку повідомив, що в результаті артилерійських ударів бойовиків по Авдіївці в ніч на 12 червня загинули 4 українських військових, ще 13 отримали поранення.
У тому ж таки Фейсбуку волонтери повідомляли про 4 загиблих добровольців ДУК «Правий сектор».
А вже в обід на екрани країни вийшов речник Адміністрації президента України з питань АТО полковник Олександр Мотузяник, і, не змигнувши оком, заявив: всі живі, загиблих за добу не було. Тільки 12 поранених.
Для тих, до кого не дійшло, штаб АТО випустив ще й повідомлення у ФБ, мовляв, Дейдей бреше, волонтери брешуть, не слухайте їх, не було там ніяких загиблих.
Для тих, хто геть не зрозумів, у штабі наголосили: «В районах проведення Антитерористичної операції, на передових позиціях сил АТО немає жодного підрозділу, який не входить до складу Збройних Сил України або інших силових відомств, задіяних в АТО».
А далі місцеві ЗМІ почали повідомляти імена загиблих…
  Title
  Київ, Майдан. Прощання із загиблими героями Робертом Маслеєм та
Юрієм Гнатюком
Так країна довідалася, що у боях в ніч на 12 червня на шахті «Бутівка» загинув закарпатський боєць ПС, парамедик Роберт Маслей з позивним «Док», бійці ПС Гнатюк Юра (Друг Гуцул, з Хмельницького), Андрій Бутенко (Друг Лєгат, з Донецька), Ярослав Шевченко (Друг Ярик, з Києва).
Відтак штаб АТО, як би то сказати… опинився в незручному становищі. З якого той же таки Мотузяник міг би вийти за вже перевіреним сценарієм: стати перед камерами і сказати «вибачте, я сказав неправду». Але, на жаль, речники АТО до такого геніального ходу додумуються тільки тоді, коли їх звільняють з роботи без виплати зарплатні за останній місяць чи два. Без такого делікатного копняка совість в них чомусь не будиться.
Цього разу совість не просто не прокинулася, а добряче так захропіла.
І перед камери вийшов речник Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко – і заявив, що… Ген­штаб проводить розслідування за фактом загибелі бійців «Правого сектору»: яким чином люди не зі Збройних Сил України опинилися на передовій.
Це був явно саме той випадок, коли ліпше було жувати, ніж говорити. Але, вочевидь, хтось дуже тягнув речників за язик…
На цю заяву відгукнувся нардеп від «Батьківщини» Ігор Луценко:

«Цікаво, а Лисенко не хоче пояснити, що таке «передова», з яких це пір Генштаб став проводити слідчі дії, й що в районі шахти «Бутівка» роблять підрозділи Збройних Сил України, якщо в державі ніхто не оголошував правовий режим воєнного стану?
В Україні діє правовий режим мирного часу, а це означає, що немає не тільки ніякої зовнішньої агресії, але навіть її загрози. Отже, підрозділи ЗСУ повинні знаходитись у місцях своєї постійної дислокації, до переліку яких шахта «Бутівка» явно не належить.
Можливо, в Адміністрації Президента про це не знають, але, відповідно до Закону України «Про боротьбу з тероризмом», АТО проводить виключно Служба безпеки України й будь-яка участь Генштабу чи Адміністрації Президента в проведенні АТО виключається повністю. За потреби СБУ може звернутись до Міністерства оборони або керівництва інших збройних формувань про надання військової техніки та відкомандирування в розпорядження СБУ особового складу. Але в такому разі прикомандировані переходять у повне підпорядкування СБУ й Генеральний штаб ЗСУ ні за яких обставин не може мати якийсь стосунок до проведення АТО чи, тим більше, проводити якісь «розслідування».
Не кажучи вже про те, що проведення Службою безпеки України антитерористичної операції ніякою мірою не позбавляє членів політичної партії «Правий сектор» можливості відпочивати в районі шахти «Бутівка» – правовий режим мирного часу не допускає запровадження обмежень щодо пересування громадян по території України».


Будемо сподіватися, що у випадку затяжного розслідування поведінки добровольців, в Україні знайдуться депутати, котрі відкриють зустрічні розслідування – тем, на жаль, вистачає…
І з кожним словом сліпоглухонімої української влади тих тем все більше і більше. Коли влада не бачить війни, не чує вибухів, не говорить про справжніх героїв – це кепсько, але це можна пережити. Коли влада починає говорити – виникає враження, що до трьох мавп доєдналася четверта – у білій гамівній сорочці.
От, для прикладу, уривки з промови президента Петра Порошенка, виголошеної під час участі в робочій науково-практичній конференції «Уроки гібридної війни: військові аспекти», яка проходила у Генеральному штабі Міністерства оборони України у вівторок, 14 червня.

«Петро Порошенко акцентував на тому, що сьогодні війна проти нас розгорнута не лише на Сході країни - вона триває на усіх можливих напрямках. «Це не лише наступ і агресія на наших кордонах. Це ще й активна інформаційна та пропагандистська війна для того, щоб посіяти розбрат, розчарування, пригнічення всередині України, оббріхуючи нашу державу, її керівництво, військо і народ. Ворог намагається перенести зусилля на дестабілізацію внутрішньої ситуації в Україні», - наголосив президент. У контексті економічної агресії він нагадав про майже повне закриття експорту українських товарів на російський ринок. «Бажання Москви удушити нас економічно можна виміряти статистично. На початку десятиліття понад 30% українського експорту йшло на російський ринок, а в першому кварталі поточного року – його частка склала 8,5% з тенденцією до подальшого зниження», - повідомив Президент та додав, що «коли такий ринок невмотивовано закривається, це – глибокий шок для економіки, і удар по добробуту людей, які на той ринок працювали». «Ми не впали на коліна, а вистояли лише завдяки тим можливостям, які дала нам Угода про асоціацію з Європейським Союзом», - наголосив Петро Порошенко».
Прес-служба АП

Ще раз: російський ринок невмотивовано закривається.
Тобто, виходить, біда – це не коли сусідня держава невмотивовано почала війну, а коли вона «невмотивовано закрила ринки». Треба ж, який глибокий шок. А так би ми з нею ще торгували і торгували – треба ж якось робочі місця забезпечувати?
Що далі – то ще веселіше.

«Розв’язана проти нашої держави гібридна війна вимагає від нас продовжувати застосовувати асиметричне комплексне реагування на загрози. Оборона від гібридної агресії теж має бути гібридною», - зауважив Петро Порошенко. У цьому контексті, як наголосив президент, важливою є жорстка, активна оборона, яка позбавляє сенсу наступальні дії противника, активна дипломатія, спрямована на забезпечення підтримки України, продовження дії міжнародних санкцій проти агресора.
Глава держави звернув увагу на необхідність вивчення можливостей територіальної оборони держави. «На випадок агресії, питання побудови територіальної оборони, з урахуванням досвіду останніх двох років має бути ретельно опрацьовано», - зазначив президент. Він також підкреслив необхідність охорони важливих державних об’єктів в глибині нашої території.
«Так само на випадок повномасштабного вторгнення має бути відшліфований план загальної мобілізації та функціонування країни в умовах воєнного стану»,- сказав президент та додав: «Те, що ми зараз не оголошуємо загальної мобілізації, лише викликано тим, що кампанія побудови контрактної армії ефективна». Глава держави доручив за підсумками роботи скласти проекти рішень і винести їх на засідання РНБО та передати на розгляд Уряду. «Захист держави не лише завдання президента та Генштабу, а й кожного громадянина України», - резюмував президент.
Прес-служба АП

Це ж потім Генштаб змучиться «відкривати розслідування» проти кожного громадянина – якщо кожен громадянин візьметься державу захищати.
Чи вони мають діяти так само «гібридно», як українська влада?
Котра, між іншим, надає величезні суми на рефінансування російських банків – ну нема у Нацбанку війни, а те, що російські банки обслуговують весь оборонний комплекс України – та це дрібниця… Кому там та оборона треба.
Каже ж президент – «на випадок агресії». Значить, виходить, що зараз агресії нема. Те, що з Росії на Донеччину постійно заїжджають ешелони зі зброєю – то це не агресія. І те, що по тій же таки Донеччині постійно швендяють кадрові російські офіцери – це теж не агресія? Чи Головне управління розвідки Міноборони помиляється? Може їм там привиділося? А те, що кожної ночі по опорних пунктах ЗСУ стріляють з артилерії – це теж не агресія?
Чи агресія почнеться тільки тоді, коли артилерійські залпи долетять до магазинів «Рошен»?
Он мешканці Вінниці натішитися не можуть: протестували-протестували про­ти появи в історичній частині міста модернової забудови – і жодного результату. А потім в тій забудові, на радість мешканцям, відкрили магазин вгадайте якої марки…
Ну але магазини – то не найголовніша наша гібридна зброя.
Он нещодавно солдатам ЗСУ взагалі заборонили вивозити із зони АТО зброю для переобладнання та модернізації (а нащо взагалі їм та зброя), стріляти на полігонах неподалік від зони АТО (ато ще ворог в штани напудить, а ми будемо винні), стріляти на полігонах в тилу (а нащо їм зброю пристрілювати, все одно з неї стріляти ніхто не дасть).
До речі, оскільки війни у нас немає, то військові мають на папері звітуватися за кожен використаний боєкомплект. Може, в МО сподіваються, що солдат дасть ворогу себе розстріляти тільки для того, щоб не було потреби звітуватися за витрачені набої?
Явно помітно яскраво гібридну відповідь, особливо щодо вивчення можливостей територіальної оборони. Якщо якась територія захоче оборонятися – треба їй спочатку то заборонити, а якщо не підкориться – то відкривати розслідування. А там ворог подивиться на ці безглузді маніпуляції, зрозуміє, що має справу з мавпами в гамівних сорочках – і сам втече. Гірше того – з жадібними мавпами в гамівних сорочках. То ж хто їх знає, хто цих мавп може перекупити,  і на що вони здатні у своєму гібридному керівництві…
Он днями журналісти таки знайшли славнозвісний мобільний військовий шпиталь марки «летючий голландець». Це диво медичної техніки Міноборони США передало українським бійцям ще минулого року. З місяць тому журналіст «Слідство.Інфо» Олександр Курбатов заявив, що той військовий шпиталь з крутим і сучасним обладнанням на 7 мільйонів доларів, стоїть порожній і напіврозібраний.
В Міноборони все заперечили. Сказали, що то не той шпиталь, не ті журналісти, взагалі все не то і все не так, то всьо гібридні плітки з метою оббрехати керівництво країни. Темою зацікавився журналіст «Радіо Свобода» Левко Стек – йому пообіцяли показати робочий нерозкрадений шпиталь, однак замість шпиталю показали таки гібридну дулю. Фейсбуком пішли конспіративні теорії, мовляв, мабуть той шпиталь занадто потужний, щоб витрачати його на якихось 10-12 поранених щодня, і занадто дорогий, щоб підганяти його поближче до лінії фронту. Ворожа артилерія ще й розбити може дорогу цяцьку. От і бережуть його в тилу, щоб потім не думати, як звітуватися. А бійці – ну що бійці, жили ж якось і без того шпиталю… А за розкрадене звітувати – воно якось легше…
Такий от гібридний підхід.
Наразі в США проти нього вигадали гібридні ліки.
Сенат Конгресу США схвалив у вівторок законопроект, який визначає бюджет Пентагону на 2017 рік. Документом, зокрема, передбачена фінансова підтримка на оборонні потреби України в розмірі до $500 млн.
Якщо Барак Обама не ветує документ – то в українських злодіїв будуть всі шанси захлинутися від щастя. То вам не якийсь там жалюгідний шпиталь за 7 млн. доларів. Такої допомоги не на одного «Алі-Бабу» з підземними бункерами вистачить. Правда, з іншого боку, тут ось Марта Борщ до України має приїхати. Та сама пані Борщ, котра посадила на  тюремну баланду пана Павла Лазаренка… Хто її знає, може й привезе українському керівництву якісь гібридні ліки від жадібності.
А от де взяти ліки від гібридної сліпоглухонімої миролюбності?..

Події в Україні

Під стінами Адміністрації президента мітингував «АнтиТрухановський» Майдан»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers