rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Виставка пластилінових фігур «Одеським галопом по Європах»
 
  Title
  Title
З нагоди Міжнародного дня захисту дітей в Одеському художньому музеї відкрилася виставка пластилінових фігур, які виготовляє 63-річний скульптор-аматор, інженер за професією, Анатолій Трач.

Рівно рік тому в цих же залах він експонував експозицію для дітей «Пластилінові казки». Там були представлені мініатюрно виконані з пластиліну сценки з відомих мультфільмів. А нинішнього року, окрім казкових героїв, пан Анатолій представив пластилінові фігурки, тематично пов’язані з європейською культурою. Цим і пояснюється назва виставки «Одеським галопом по Європах».

Основу експозиції все ж складають улюблені дитячі герої, які представлені у 20 різних сценах. Тує є, звичайно, і кіт Леопольд, і Карлсон з фрекен Бок, і П’єро, і Незнайко. До речі, останній створений у натуральну величину – 72 міліметри, саме таким зростом наділив коротуна його автор Микола Носов.
Ліпленням із пластиліну Анатолій Трач почав займатися лише два роки тому. Спочатку він мріяв створити Залізного Дереворуба, та коли зробив макет персонажа з пластиліну, то гнучкий матеріал припав умільцеві до душі, і майстер вирішив відмовитися від металевих каркасів і паяння на користь яскравого і зручного в тонкій роботі матеріалу.

Художник прагне, насамперед, показати дітям позитивних героїв, що здійснюють подвиги. А ще, за словами умільця, його казкова колекція була б не повною без героїв Корнія Чуковського, дитинство і юність якого проминули в Одесі. Додав у зібрання місцевого колориту і бородатий Чорномор з богатирями. Між іншим, у руках одесита народжуються не лише дитячі сюжети. Для дорослих Анатолій Трач створив фігурку солдата Швейка – героя сатиричного роману чеського письменника Ярослава Гашека «Пригоди бравого солдата Швейка». А в майбутньому майстер має намір створювати сценки і моделі вже для підлітків.

Одесити красувалися у вишиванках і вшанували 600-річчя міста

Магія акторського таланту. Пам’яті Оксани Затварської

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers