rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ «Чорна каса», змагання компроматів та кандидатів на премію Дарвіна
Title  
  
Останні дні травня в українській політиці ознаменувалися низкою скандалів. Найгучніший з них – так звані «Папери Трепака». Однак і тихіші заяви були не менш цікаві. Схоже, що українські політики шикуються в чергу за премією Дарвіна…

Тижневик «Дзеркало тижня» в суботу, 28 травня, опублікував інтерв’ю колишнього першого заступника голови Служби безпеки України Віктора Трепака.
Той заявив, що передав до НАБУ так звану «чорну бухгалтерію» Партії регіонів із загальними виплатами на суму близько 2 млрд. доларів США.

«Значна частина цих матеріалів - «амбарна книга» корупційних виплат, які систематично здійснювалися за рахунок «общака» або «чорної каси» Партії регіонів. Уперше в поле зору правоохоронних органів потрапляє масив матеріалів, що стосується не одного чи кількох злочинів, а системної багаторічної корупційної діяльності організованої структури, що діяла на базі відомої політичної партії й мала на меті незаконне захоплення влади і її протиправне використання», - розповів Трепак.

Серед фігурантів матеріалів - «посадові особи найвищого рівня, міністри і керівники відомств, народні депутати, відомі політики, громадські діячі, представники міжнародних організацій, судді, зокрема вищих судових інстанцій».
В НАБУ відразу почали бідкатися, мовляв, в такій справі публічність зайва, ще всіх підозрюваних перелякають.
  Title
  Title
  Крамничка на кордоні Росії, Китаю і північної Кореї, десь біля станції
Хасан. Внаслідок Пекінських Угод (ганебних для КНР) Росія відрізала
Китаю вихід до моря. Тепер в китайській крамничці продаються такі
от російські рублі – вгадайте, чийого виробництва…
Фото з http://macos.livejournal.com/1294677.html

Відтак у понеділок, 29 травня, народний депутат України (фракція «Блок Петра Порошенка») Сергій Лещенко повідомив, що за мотивами частини цих паперів організує цілий брифінг із промовистою назвою «Рукописи не горять». І таки організував.

«Це документи, які вказують на рівень корумпованості, на рівень проникнення брудних грошей в українську політику… Загалом у нашому розпорядженні є 22 сторінки документів, які стосуються другого півріччя 2012 року. З тих документів, які є в нашому розпорядженні, видно, що загалом видатки за цей період становили близько 66 мільйонів доларів на українську політику для Партії регіонів. При цьому частина документів у нас відсутня, наприклад, вони стосуються основного етапу виборчої кампанії 2012 року. Тому насправді, я думаю, що було витрачено ще більше грошей», - сказав Лещенко.

За його словами, ці папери він та головний редактор видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва-Боровик анонімно отримали від певних людей.
Всі 22 сторінки будь-хто може стягнути з сайту УП.
Цікаво, що в тих документах є й сама «Українська правда». Зокрема, за банери на «УП» 16.08.2012 регіонали заплатили 4301 долар.
А от за піар на каналі «Інтер» 12.06.2012 було заплачено 2 000 000 (два мільйони) доларів.

До речі, про телеканал «Інтер». Виявляється, що далеко не всі знають, що цей телеканал тривалі роки офіційно був рупором російської пропаганди – і змінив офіційні дані тільки у лютому 2015 року.
Про всяк випадок, нагадаю: 3 лютого 2015 року телеканал «Інтер» повідомив, що компанії GDF Media Limited і Inter Media Group Limited, власниками яких є бізнесмени Дмитро Фірташ і Сергій Льовочкін, викупили 29% акцій ПрАТ «Телеканал «Інтер»», які належали російському ВАТ «Первый канал», за $100 млн. З цієї причини змінився склад пов’язаних осіб. З їхнього переліку вибули Федеральне агентство з управління державним майном, Федеральне державне унітарне підприємство «ІТАР-ТАСС», ТОВ «ОРТ-КБ» і ТОВ «РастрКом-2002»; усі ці компанії є юридичними особами РФ.
Така зміна власника відбувалася через те, що ВР мала розглядати законопроект № 1768 «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення (щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях)», в якому було запропоновано заборонити участь резидентів держави-агресора в статутному капіталі вітчизняних телерадіоорганізацій.
Якби не загроза прийняття того законопроекту – «Інтер» і далі був би на третину офіційно російським телеканалом…

Втім, повернімося до наших баранів і «чорної каси» ПР. Загалом список не містив жодної сенсаційної інформації.
Для прикладу, голова Центральної виборчої комісії України Михайло Охендовський, котрого згадували у списках, відразу все заперечив. Але кожен, хто бачив будиночок Охендовського, все добре розуміє. Ну хіба крім Петра Порошенка, котрий нагородив Охендовського орденом. У документах сказано, що сума хабарів на ЦВК становила 3 мільйони доларів. Але то ж тільки за невеличкий період – бо ними мабуть тре було й ділитися, та й не факт, що за три мільйони такий будиночок побудуєш.
Частенько у списках згадувалася «Наша Україна». Зокрема, згідно з документами, у 2012 році ПР добре фінансувала «Нашу Україну»  на виборах. А керівник Закарпаття Геннадій Москаль відразу уточнив, що екс-президент Віктор Ющенко і голови його Секретаріату Віктор Балога і Віра Ульянченко отримали від регіоналів майже мільярд доларів. За що так віддячили – здогадайтеся самі…

До сліз шкода екс-депутата від «Нашої України» Юрія Костенка. Коментуючи вказані документи, запевнив, що брав гроші для НУ у «великого бізнесу» а не в «регіоналів». Але, за дивним збігом, то були ті самі «бізнесмени», котрі фінансували і регіоналів… Біда, та ще й чорна. У «чорній бухгалтерії» записано, що Костенко у вересні й жовтні 2012 року нібито отримав сумарно понад 1,6 мільйона доларів від ПР.
Про те, що гроші від ПР йшли Олені Лукаш, і говорити не варто – і так все зрозуміло. Тарас Чорновіл – той і взагалі чесно підтвердив, що таки отримав свої 30 срібняків, все як має бути.

Загальне враження від того списку – що здали всіх, кого не шкода. Десь так, щоб відволікти людей від “Panama papers” і обдумування підсумків другої річниці перебування на посаді президента Петра Порошенка…
Відтак у генерального прокурора Юрія Луценка на прес-конференції запитали: а чи нема часом відповідного «чорного списку» наразі у БПП?
«Можу вам абсолютно спокійно, дивлячись в очі, сказати, що ані я, ані моя дружина, яка також є депутатом БПП, ані всі мої знайомі по БПП жодних виплат від президента або кого б то не було, окрім бухгалтера Верховної Ради, не отримують. Єдине, що робить БПП - це навчає депутатів місцевих рад. Дійсно, на це йдуть абсолютно легальні витрати партійної діяльності. Але я не хотів би зараз це зачіпати, тому що я написав заяву про складання з себе членства в політичній організації, тому в даному випадку для мене вони (партії - ред.) стоять в одній площині. Буде якась заява про незаконні дії - будемо реагувати», - відповів пан Луценко.

Що ж, українська політика чим далі, тим більше демонструє, що все таємне рано чи пізно стає явним. Відтак розписуватися в «чорній касі» - то вже можна претендувати на політичний аналог премії Дарвіна. Але якщо підпис ще можна сподіватися якось сховати – то будиночки і машини сховати набагато тяжче…
Втім, і без будиночків, і навіть без підписів претендентів на ту премію вистачає.

Он те ж таки «Дзеркало тижня» поряд з інтерв’ю Трепака дало у тому ж номері ще й інтерв’ю  із Георгієм Тукою, заступником керівника Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.
Надзвичайно цікаве інтерв’ю.

«Ще я думаю і кажу про те, які неправильні сигнали ми їм посилали під час і після Майдану. Адже я виходив туди не проти Донбасу, а проти банди Януковича. Проти Сім’ї, яка «віджимала» бізнес і в Києві, й у Львові, й у Донецьку. Де покарані за це представники режиму? Віджимали однаково! Грабували однаково! І в цій банді, до речі, були не тільки представники Донбасу. А нам кинули гачок «свій-чужий», ми й проковтнули. Справедливий же суд і покарання були б першим і чітким сигналом для всіх. До того ж, Київ узагалі не посилав якихось меседжів, пов’язаних із чіткою позицією влади і захистом Батьківщини. І в Крим, і в Донбас. Виявилися неготовими, розгубилися, проґавили, озлобилися… Не вловили моменту, коли можна було погасити іскру, оперативно закривши організаторів заворушень, а людям і громадам дати якісь повноваження, які зараз цілком вписалися б у процес децентралізації. У результаті ситуацією скористалися, людей дезорієнтували, Україну розірвали… Два роки війни — й окуповано піврегіону».

Ще раз: «які неправильні сигнали _ми_ їм посилали під час і після Майдану».
Як то не дивно, але найбільше «неправильних сигналів» на Донбас посилав вже згаданий у цьому матеріалі телеканал «Інтер». Із цілком зрозумілих причин – власники в нього такі. Ну і ще телеканал «Україна» -- теж із цілком зрозумілих причин. Але про джерело цих «неправильних сигналів» Тука чомусь не згадує. Натомість підкреслює, що «не готовий воювати до перемоги».
Тобто заступник міністра країни, котра змушена оборонятися у війні, не готовий до перемоги. Не розуміє суті ворожої пропаганди. Не ставить питання про те, як цій пропаганді опиратися. З такими заступниками міністра і ворогів не треба.

Ну і найцікавіший момент з інтерв’ю:
«…вибори, яких, однак, цього літа апріорі бути не може. А закон може лежати у ВР роками. Поки не настане момент, і наші інтереси не будуть реально враховані. Після виборів — повернення на окуповані території законних інститутів державної влади. Тут досить багато проблем, завдань, нюансів і деталей. Частині бойовиків необхідно буде забезпечити можливість повернутися до мирного життя. Треба розуміти, що серед тих, хто зараз на тому боці тримає в руках зброю, не так багато реальних фанатиків, які ненавидять Україну. Більша частина людей сьогодні в ополченні тому, що просто немає іншої роботи. На кому немає крові, мають повернутися до мирного життя або бути інтегровані в місцеві силові структури. Усіх інших ми або судимо, або витісняємо на територію Росії, або знищуємо силами спеціальних підрозділів».

Як «ми» судимо бойовиків, ми вже бачили. Патріотів, за дивним збігом, судять набагато успішніше. Але вчитаймося уважніше: виходить, бойовики, «на кому немає крові», мають бути інтегровані в місцеві силові структури.
Тобто от він щойно бігав і носив кулемет за якимось гіві чи мотролою, і тут раптом став добропорядним українським поліцейським. Бо, як ненароком обмовився Тука, «частина людей сьогодні в ополченні тому, що просто немає іншої роботи».
Яке таке, вибачте, ополчення? Відколи це заступники міністрів почали називати терористів ополченцями, тобто повстанцями? З якого дива?
Виявляється, кожен, хто не мав роботи, і пішов в бандити, але «на ньому немає крові», повинен повернутися до мирного життя або в силові структури? Це просто геніальна ідея, котра допоможе розвантажити всі українські тюрми. І бюджету відразу яке полегшення. І в поліції дефіциту кадрів не буде. Правда, громадянам буде тяжко, але хто ж їх питає, тих громадян…

Єдина проблема – як визначити, на кому кров є, а на кому нема. Тут є аж два способи зі стовідсотковим результатом. Перший – воскова свічка і блюдце з водою. Якщо віск буде у формі голови Путіна – значить, є кров. А якщо у формі серпа та молота – значить, «совок» майже без крові, вже можна в мирне життя. Якщо ж у формі вати – все, цілком годиться в поліцію. Інший спосіб – най кандидат в поліцію поклянеться, що на ньому нема крові, і вдарить себе п’ятою в груди. Дотягнеться – то крові нема. Не зможе – ну то вже таке… Всі решта способів перевірки, на жаль, не то що 100% – навіть 20% результату не дадуть.

Тим часом Росія тихенько збирає військову техніку на кордоні з Україною – щоденно під’їжджають ешелони. А з такими заступниками міністрів, «не готовими до перемоги», воювати буде дуже тяжко…
Однак, якщо ви вважаєте, що ми вже згадали основних претендентів на премію Дарвіна – ви не вгадали.

Насправді новина травня зовсім інша, цитую:
«10 травня «Радио Вести» та Міністерство інформаційної политики запускають проект «Крим. Декомунізовані»». Цитується зі збереженням правопису оригіналу з сайту міністерства (http://mip.gov.ua/news/1171.html ). Того самого Міністерства інформаційної полИтики.
Цікаво, а з телеканалом «Россия 24» у цього міністерства часом спільних проектів нема? А з ИТАР-ТАСС? Таке ж хороше агентство, могло би теж добре проінформувати про історичну пам’ять… Ще й грошей підкинути можуть, у них чомусь на пропаганду гроші завше є, у «Радіо Вєсті» спитайте, вони розкажуть…
До повноти картини цим кандидатам на премію Дарвіна бракує хіба рядочків з класика:
Схаменіться! будьте люди, Бо лихо вам буде…

Ще один «наїзд» на Міхеіла Саакашвілі через його заяви про ОПЗ

Одеські активісти пікетували сепаратистський телеканал

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers