rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ Прокурор: «У розстрілах «євромайданівців» у Києві брали участь 23 екс-«беркутівці»
У розстрілах учасників Євромайдану брали участь 23 екс-співробітники спеціальної роти «Беркут».

Про це у вівторок, 17 травня, під час перерви судового засідання повідомив прокурор ГПУ Яніс Симонов, передає ЛІГА.net.
«Фактично було 23 бійці і три керівники: Сергій Кусюк, командир полку особливого призначення «Беркут», який перебуває в розшуку. Дмитро Садовник, командир спецроти «Беркут», перебуває в розшуку, і Олег Янішевський, заступник командира спецроти, заарештований», – зазначив Симонов.
17 травня Святошинський районний суд Києва розпочав розгляд по суті справи екс-«беркутівців», обвинувачених у вбивствах 48 активістів Євромайдану 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській, у Києві: Олега Янишевського, Сергія Тамтури, Олександра Маринченко, Павла Аброськіна і Сергія Зінченка.
Під час засідання прокурори прочитали частину обвинувального акту. Слухання справи екс-«беркутівців» продовжили 19 травня.
П’ятьох колишніх «беркутівців» підозрюють у вбивствах 48 учасників Євромайдану і пораненні ще 80. 30 березня суд дав екс-«беркутівцям» додатковий час на ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.
Довідка. Кого зі «силовиків» судять за злочини проти Євромайдану
За причетністю до вбивств у середмісті Києва взимку 2013-2014 років затримано двох високопосадовців Служби безпеки України (СБУ) та трьох керівників «Беркута».
Йдеться про екс-начальника Департаменту контррозвідки СБ України, генерала Володимира Бика, а також про колишнього начальника Управління СБ України у Києві та Київській області Олександра Щоголєва.
За лінією МВС за вбивства на Майдані під вартою перебуває підполковник міліції – заступник командира полку міліції спеціального призначення головного управління МВС України в Києві (колишній «Беркут») Олег Янішевський, а також двоє його підлеглих – рядові «Беркута» Павло Аброськін та Сергій Зінченко. Безпосередній керівник Зінченка й Аброськіна, майор «Беркута» Дмитро Садовник утік з-під домашнього арешту й, за низкою повідомлень, переховується у путінській Росії.
При цьому варто зауважити, що Янішевський, Садовник, Зінченко й Аброськін йдуть за епізодом 20 лютого 2014 року, коли на Інститутський від куль силовиків загинуло 39 осіб. Події цього дня найкраще досліджено під час досудового слідства, чого не можна сказати про інші епізоди, особливо про перші випадки загибелі людей на Майдані та на вулиці Грушевського.
Командира роти «Беркута» Михайла Добровольського, щодо якого 29 вересня суд застосував запобіжний захід «домашній арешт», звинувачують не у загибелі протестувальників, а у нападі на громадські патрулі «Автомайдану».
Командира «Беркута» у Київській області, прізвище котрого не називають, суд постановив затримати за звіряче побиття учасників антипрезидентської акції й журналістів, яке мало місце 1 грудня 2013 року на вулиці Банковій. Про це Генпрокуратура України повідомила 25 вересня.
15 жовтня Управлінням спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України спільно зі Службою безпеки України затримано ще одного колишнього командира одного з регіональних спецпідрозділів МВС «Беркут». Йому повідомлено про підозру в «організації перевищення службових повноважень своїми підлеглими під час подій 18 лютого 2014 року на вулиці Грушевського і в Кріпосному провулку в Києві та скоєння ними злочинів стосовно протестувальників, що спричинило тяжкі наслідки» (частина 3 статті 365 КК України).
Усі перераховані вище особи чекають вироку суду. Судовий розгляд їхніх справ триває.
За словами ж очільника МВС України Арсена Авакова, загалом, за злочини проти Євромайдану притягують чи вже притягнуто «понад 120 осіб» з різних силових відомств.
Що стосується перспектив притягнення до кримінальної відповідальності перших осіб режиму Віктора Януковича й, власне, самого екс-президента, то уряд Арсенія Яценюка вже двічі подавав заявку до Міжнародного кримінального суду (МКС) щодо визнання дії Римського Статуту для визнання юрисдикції Суду стосовно воєнних злочинів, вчинених на території України взимку 2013-2014 років. Лише у випадку приєднання України до Римського Статуту можна буде притягти кого-небудь з колишніх високопосадовців до кримінальної відповідальності як воєнного злочинця й вимагати, аби інша країна (де, скажімо, може переховуватися підозрюваний) видала його до МКС.
Остаточне рішення МКС ще не прийнято, спеціально призначений у справах України прокурор Суду вивчає ситуацію.
Першу заявку подавали 17 квітня, другу – 29 вересня минулого року.
За повідомленнями ЗМІ та згідно зі заявами адвокатів Януковича, він наразі переховується на території Російської Федерації, де перебуває під особистим патронатом Володимира Путіна. Янукович, за версією ГПУ, особисто віддавав накази про розстріли людей на Майдані.
Раніше тодішній Генеральний прокурор України Віктор Шокін вважав справу про розстріл Небесної Сотні «фактично розслідуваною». Про це він заявив 17 жовтня.

В Одесі поліція влаштувала інсценівку для затримання злочинців

У Києві «накрили» збіговисько бандитів, що дерибанили Одесу

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers