rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Хаджибейська дамба – головний біль Одеси-мами
Дамбу, яка відгороджує Хаджибейський лиман від моря, будували ще в 1932 році. Зводилася вона без належної капітальної основи, тому постійно руйнується. А за її станом постійно стежать працівники міської служби з надзвичайних ситуацій.

Лише тепер одеська влада вирішила взятися за ремонт багатостраждальної дамби. Обласна і міська ради виділили кошти, щоб провести першочергові роботи. За словами начальника управління капітального будівництва міськради Бориса Панова, загалом виділено 41 мільйон гривень. «У результаті обстеження виявлена 900-метрова аварійна ділянка, розроблена документація та оголошений тендер підрядника, який візьметься за роботу, – сказав Панов. – Наприкінці червня ми плануємо розпочати роботи, до жовтня вони мають бути закінчені».
Директор НДІ «Укрпівденьгідроводгосп» Олег Чижик вважає, що максимально допустимий рівень лиману в районі дамби має становити 1,5 метра. Однак, у 2013 і 2015 роках він підіймався до 2-х метрів. Це й призводить до аварійного стану, оскільки дамба, яка будувалася як насип для дороги, не розрахована на таке навантаження. Проектанти планують не латати дірки, а виконати всю роботу одним загальним фронтом.
«По перше, слід прибрати фундаментні блоки, які виконували захисні функції, далі вирівняємо огорожу, засипемо пісок, відсів, – продовжує Олег Чижик. – Після цього встановимо бетонні опалубки та хвилевідбійні блоки, що й забезпечить стійкість дамби. Адже під час вітрів саме хвилі є головними руйнівниками конструкції».
Опісля планується почати роботу над зниженням рівня води в лимані, також до реконструкції повинен долучитися облавтодор, остільки після ремонту дамби потрібно буде відновити дорожнє полотно.
А поки плануються роботи, перший же шторм загрожує проривом дамби, а це призведе до руйнування автодоріг, залізничних колій та інших комунікацій, що єднають селище Котовського з центром міста. Більше того, під воду може піти цілий район від Пересипського мосту до Жевахової гори, де проживають близько 30 тисяч одеситів. Рівень забруднення Одеської затоки і шкоди екології Чорного моря навіть уявити важко.
На думку одеситів, ситуація склалася майже анекдотична, а надія, що вкладені в ремонт дамби 41 мільйон гривень дадуть якусь користь, мінімальна. Мимоволі спливає у пам’яті анекдот: «Доброго вечора, Саро Абрамівно! Як ваш головний біль?» – «Ой, пішов грати в карти...»
Тож і вирішення проблеми з дамбою залежить від того, як карта ляже.

Ґретта Феннер Зінкернаґель: «Критичний аспект успішного розслідування — відсутність політичного втручання»

Затримано бойовиків, що їхали в Одесу для вчинення провокацій

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers