rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ «Поклін Кобзареві» в Норт-Порті
У неділю, 13-го березня 2016 року, українська громада в Норт-Порті, Флорида, вшанувала пам’ять свого великого Пророка – Тараса Шевченка. Свято, організоване Громадським комітетом, відкрила Віра Боднарук. Вона згадала про тяжкий життєвий шлях поета, геніальні поеми якого зробили його національним українським героєм. А його «Кобзар», який вийшов у 1840 році, був і є шанований українським народом поруч із Біблією.

Об’єднаний хор під диригентурою Любові Інґрам зворушливо виконав «Заповіт», до виконання якого долучилися всі присутні у залі. Співали стоячи.
Урочисте слово проголосила Неоніла Лєхман, широко відома в українській громаді як активна членка Союзу Українок Америки, вчителька українознавства, голова акції «Американці за людські права» в штаті Індіана, активна в обміні студентів з України, нагороджена званням «Людина року» в штаті Індіана. Вона цікаво окреслила важливу роль Тараса Шевченка в пробудженні поневоленого українського народу. Хоч не був він державним полководцем, але зумів полонити серце народу своїм вогненним словом. Він поставив слово на сторожі ідеалів вічної правди та справедливості. Цікава доповідь була ілюстрована світлинами Віктора Лісничого.
Творчість Шевченка була живо представлена в його поезії. «Мені тринадцятий минало» декламувала Софійка Ткач, вірш «Стоїть у селі Суботові» розповів Петро Фрідріх, «У неділеньку та ранесенько» драматично виконала Рома Лонґ, а «Сон» виконали дві сестрички, які народилися уже в незалежній Україні, Настя і Наталя Куделько.
«Садок вишневий коло хати» виконали Рома Лонґ і Аня Рейнарович у супроводі бандури. А об’єднаний хор виконав «Думи мої» та «Реве та стогне».
На закінчення Роксолана Ткач виконала «Молитву за Україну» в честь сучасних воїнів України, які, напевно, пам’ятають слова Шевченка:
Кайдани порвіте
І вражою, злою кров’ю
Волю окропіте.
Присутні мали нагоду оглянути книжки Шевченкіани, які виставили члени Товариства української мови.
Щира подяка за успішний перебіг свята належить членам Громадського комітету: Ліді Білоус; Анні Мацілинській; Дарії та Євгенові Томашоским; Галі і Вікторові Лісничим; Кларі Шпічці; Одарці Гобачевській, Вірі і Богданові Боднарукам.

Title  Title
 Стіл Шевченкіани; зліва: Галя Ліснича, Одарка
Горбачевська, Богдан Боднарук, Віра Боднарук

 Софійка Ткач


 Title Title
 Дует у складі Роми Лонґ і Ані Рейнарович

 Настя і Наталя Куделько

 Title Title
 Об’єднаний хор Неля Лехман

Автор: Віра Боднарук, Громадський комітет
Фото Віктора Лісничого

Чорнобильська трагедія очима чиказьких митців

«Наше членство – наша сила»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers