rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Козацька школа вихідного дня (Військово-патріотичне та всесторонньо-гармонійне виховання юнацтва та молоді)
  Title
  Осавул Українського Козацького Війська, організатор
та виховник Козацької школи вихідного дня
Твердислав Філатов

  Title
  Козацька школа вихідного дня. Вишкільне тренування

  Title
  Стрільба з лука

  Title
  Забуті традиційні ігри

  Title
  Метання списа

  Title
   Фланкування шаблею
«Посій вчинок – пожнеш звичку,
посій звичку – пожнеш характер,
посій характер – пожнеш долю»
Народна мудрість

Від редакції:
Слухачі політичного клубу UkieDrive Radio добре пам’ятають зустрічі та жваві дискусії з Назаром Мухачовим – сотником 26-ї сотні Майдану, отаманом громадської організації «Українське Козацьке Військо» та засновником громадсько-політичної сили «Революція Українського Народу» (РУНА). (У Фейсбуку: «Назар Мухачов – публічна сторінка»). Його принципова і безкомпромісна громадянська позиція, яскравий хист спікера сприяли особливій зацікавленості зустрічей з ним і слухачів радіо, і читачів нашого часопису.

Один із близьких побратимів та соратників Н. Мухачова – осавул Українського Козацького Війська Твердислав Філатов, автор даної публікації про Козацьку школу вихідного дня для юнацтва та молоді, яку Українське Козацьке Військо започаткувало одночасно в Києві та Кам’янці-Подільському, Хмельницької області.
Впевнені: кожного з вас зацікавить ця школа нового типу, базована на використанні кращих виховних традицій українського козацтва. Пропонується свій підхід до виховання в кожній дитині почуття патріотизму, до формування і всебічного розвитку особистостей, сильних тілом, духом, із різноманітними творчими здібностями. Нині другий рік поспіль вони готують кадри та програми для таких шкіл по всій Україні, розпочинаючи з Київської, Хмельницької та Житомирської областей.

Твердислав – унікальна, талановита людина. Пропонуємо познайомитися з ним тут: https://www.youtube.com/watch?v=C7ji0v1so2s https://www.youtube.com/watch?v=975idWvgWP4&list=PL360E48B579CA32ED У складі квартету майстрів козацьких бойових мистецтв він – півфіналіст телешоу «Україна має таланти». Він же – засновник Федерації Козацького фехтування, кандидат технічних наук, практичний психолог.

* * * * *

На хвилі розбудови незалежної України, в час пошуку вирішення складних соціально-економічних проблем, відкладання на кращі часи духовно-виховного змісту життя сучасного дитячо-юнацького покоління – неприпустиме.

Адже сьогодні наші діючі загальноосвітні програми недостатньо враховують потребу виховання дітей у царині глибокої моралі, у звичаєвій традиції спілкування з оточенням у любові до живої природи, а більше спрямовані на досягнення найкращих результатів (насамперед, матеріальних благ). Виростає покоління не творців, а прагматиків-споживачів, озброєних сучасними технічними засобами (насамперед, комп’ютерами, які підміняють живе спілкування та набуття власного досвіду), де споживається чужа інформація, яка відповідним чином формує особу.

А що ж ми, сучасні батьки, педагоги, суспільство можемо дати нашим дітям, яку саму головну інформацію ми маємо до них донести в сучасному глобалізованому світі? Український козацький звичай стане для них і оберегом, і зброєю для пізнання себе та виконання свого призначення на Землі. Чому саме сучасне козацтво має займатись цим питанням? Бо українські козаки усвідомлювали себе лицарями, тобто вільними людьми, спосіб життя яких визначило воєнне ремесло та належність до чітко окресленої військової організації. Головними козацько-лицарськими чеснотами були: мужність, відвага, вірність, гідність, честь, добра слава, здатність до самопожертви, патріотизм, лицарська служба, оборона Вітчизни, захист рідної віри.

Члени громадської організації «Українське Козацьке Військо» мають багаторічний досвід військово-патріотичного виховання дітей та молоді через проведення різноманітних заходів, а саме: вишкільних таборів, дискусійних клубів, змагань із традиційних бойових мистецтв, фестивалів, екологічних заходів, тощо. Козацьке навчання спрямоване, насамперед, на розкриття творчих здібностей, адже немає необдарованих дітей – у кожному є творче джерело. Потрібно лиш дати йому розкритися, розвинути творчі можливості дитини, визначити, які саме здібності закладені в ній від природи, надати повноти духовному розвитку особистості, адаптувати прадавнє народне вжиткове мистецтво до сучасного соціуму.

Ми бачимо своїм головним завданням допомогти кожній дитині відшукати власний особистісний шлях розвитку творчих здібностей, знайти себе у великому розмаїтті української народної творчості, розвинути почуття краси та естетики в повсякденному житті, виховати морально стійких, сильних духом громадян України, а також інтелектуально розвинених людей, знання яких опираються на споконвічний досвід предків, адаптований до сучасних наукових технологій. Ми маємо на меті відродити славетні традиції українського козацтва, лицарський дух і доблесний козацький звичай, популяризувати здоровий спосіб життя та зміцнення здоров’я дітей, виховати у підростаючого покоління почуття родолюбства (патріотизму).

Саме тому в сучасному європейському місті Київ, посеред старовинного Дніпра, на Турханівському острові, ми започаткували «Козацьку школу вихідного дня». Основні напрями навчання, які ми пропонуємо дітям та юнацтву наступні:

  • вишкільний – козацькі бойові мистецтва, історія козацтва, військова підготовка, основи виживання в екстремальних умовах, стрільба з лука, ножовий бій, козацьке фехтування, скелелазіння, верхова їзда, вітрильно-човнова справа;
  • музичний – сопілка, бандура, народні співи, народні танці;
  • мистецький – розпис на склі, театральне мистецтво,вишивання, писанкарство, ткацтво;
  • народні ремесла – різьбярство, гончарство, лозоплетіння, травництво, ковальська справа, толока (народне будівництво куренів).
Умови перебування в «Козацькій школі вихідного дня»: чисте та затишне місце на березі Дніпра, екологічне та здорове харчування за стародавніми рецептами,проживання традиційно в наметах та лише в зимовий період в опалюваних дровами каркасно-глиняних куренях. Школа працює протягом усього року, заїзд відбувається щоп’ятниці, до 20:00, від’їзд – у неділю після обіду. Подробиці запитуйте через «Контакти» УКВ або РУНА.

Навчання дітей на традиціях українського козацтва створює умови для пробудження творчої сили і здібностей, і цим самим допомагає дитині правильно вибрати життєвий шлях. Таким чином, чим гармонійніше і більш різносторонньо розвинена дитина, тим вагомішим буде її внесок у розбудову Української Держави.

Народна мудрість і досвід нашого народу, набуті протягом сторіч, повинні сьогодні з’єднатися зі свідомістю наших юних поколінь. Діти, вбираючи в себе знання і вміння свого народу на рівні досягнень сучасної науки, стануть сівачами нової свідомості юного українця. Тільки вільна творча праця і правдиві знання народжують людину як особистість.

Title
Title
 Лінії перешкод

Title
Title
 Переправа через річку

 Навчання на байдарках

Title
Title
 Ковальська справа Урок кобзарського співу та гри на сопілці від старійшини
козацького роду, відомого кобзаря Василя Литвина

Title
Title
Title
 Малювання на склі

Title
Title
 Дитяча творчість школи

 Місцевий транспорт

Title
Title
 Молодь іде на Січ... Славень України – на закінчення навчання


Контакти: «РУНА – Революція Україн­сь­кого Народу» http://www.facebook.com/uk­rainian.people.revo­lu­tion/?fref=ts
«Українське Коза­ць­ке Військо» – групи у соцмережах
Сайт: http://runa.pp.ua
Email: [email protected]

Фото з архіву автора та
Козацької школи вихідного дня
(Підготувала до друку Лідія Корсун)

Як готуються до Великодня у Космачі

До 202-ї річниці з дня народження Т. Г. Шевченка Кобзар на українській театральній сцені Великого Нью-Йорка (Коли поезія стає виставою)

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers