rss
05/10/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ У Чикаго відбувся показ фільму «I Am a Ukrainian»
20 березня у Чикаго в Українському культурному центрі відбувся показ фільму «Я – українець: особисті історії революції» («I Am a Ukrainian») за участю його головних героїв – посла України в Канаді Андрія Шевченка та очільника Одеської митниці Юлії Марушевської. Організатор показу – Український Конгресовий Комітет (відділ Іллінойс).

Вхід на показ був вільним. Кожен із глядачів міг внести символічну пожертву.
Й Андрій Шевченко, й Юлія Марушевська – активні учасники Євромайдану. Шевченко долучився до протестувальників у перший же вечір – 21 листопада 2013 року. Був на Майдані і 11 грудня, і 18-20 лютого 2014 року. Робив те, що міг – звільняв майданівців з лапищ «правосуддя», піклувався про них у лікарнях і СІЗО.
А ім’я Юлії Марушевської стало відомим серед українців чи не всього світу, коли вона на відео розповіла страшну правду про те, що ж насправді відбувається в Україні. Це, без перебільшення, відчайдушне звернення, тільки упродовж першого тижня переглянули мільйони людей.
Саме це відео змусило американського режисера Бена Мозеса, відомого як автора культової стрічки «Доброго ранку, В’єтнаме!», взятися за фільм про Революцію гідності.
«Коли відео переглянули 7 мільйонів разів у 230 країнах за два тижні, я усвідомив, що вона може змусити людей слухати про Україну», – розповів Мозес в інтерв’ю MediaSapiens.
Бен Мозес не випадково приїхав на запрошення Андрія Шевченка і зовсім несподівано усвідомив, що знову фільмуватиме революцію. Це не перша його поїздка до України. Вперше він побував там, коли знімав фільм про Помаранчеву революцію. Усього на Майдані режисер провів 3 тижні.
Бен Мозес так описує своє знайомство з майданівцями: «Я приїхав у гості до свого друга Андрія Шевченка. Ми повинні були поговорити про фільм, над яким я працював в Америці (мається на увазі стрічка про Андрія Шевченка «У відчайдушних пошуках демократії» – ред.). Вони з Юлією (Марушевською – ред.) зустріли мене, а тоді запропонували залишити валізи в готелі й піти з ними на революцію. Я ж відповів їм на це: «Ви про що взагалі?». Так я опинився на Майдані. Тож після приїзду навіть не припускав, що знову зніматиму стрічку про протести в Україні».
З Андрієм Мозес познайомився зовсім випадково. У 2012 році він знімав документальне кіно, в якому досліджував лідерів різних країн, які не скористалися своєю владою для добра народу. У фільмі йшлося і про Помаранчеву революцію. А, оскільки Андрій був безпосереднім учасником цих подій, то режисер звернувся до нього по допомогу.
На час зйомок Юлія Марушевська ще не була публічною особою. На той час вона була лише колишньою студенткою КНУ ім. Тараса Шевченка. Утім, після того, коли відео з її участю переглянула така величезна кількість осіб, Мозес вирішує відзняти документальний повнометражний фільм, головними героями якого є Андрій Шевченко та Юля Марушевська.
Не важливо, що Андрій Шевченко на час Революції гідності був уже відомою особистістю. Автор фільму знову й знову наголошує – важливо те, що ти робиш. Важливо те, як ти змінюєш свою країну.
«I Am a Ukrainian» – це історія про маленькі подвиги, про історію двох людей, які не побоялися вийти на Майдан і разом із тисячами своїх співвітчизників змінити свою країну. Про те, якою вони прагнуть бачити Україну після революції і що готові задля цього зробити.
І крізь кожен кадр наскрізною ниткою проглядається співпереживання автора фільму. Бен Мозес – не тільки оператор. Не тільки режисер. Він прагне донести своїм глядачам, насамперед, американцям, про відчуте серцем. Те, що побачив він, і що, на його думку, обов’язково мають відчути й побачити американці.
Показ організовано за сприяння Фундації «Спадщина» та Кредитної спілки «Самопоміч».

Title
Title
Title
Title

Фото надані прес-службою Кредитівки
«Самопоміч» Selfreliance.Com


Джеффрі Пайєтт: «США в Україні зробили більше, ніж у будь-якій іншій країні світу»

Фундація Українського Геноциду-CША взяла участь у міжнародному кінофестивалі «Мир на Землі»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers