rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Репортаж \ Українці Америки вшанували 202-у річницю народження Кобзаря
  Title
  
Мітинг, присвячений Дню народження Тараса Шевченка, пройшов у суботу в центрі американської столиці, біля пам’ятника Кобзареві.

Вшанувати пам’ять поета прийшли кількадесят людей різних національностей, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Українська діаспора дуже багато років прагнула встановлення пам’ятника Тарасові Шевченку в американській столиці. Коли Конгрес США затвердив цей проект, і монумент було встановлено в 1960-х роках, це стало масштабною подією, на яку з’їхалися 100 тис. українців з усієї Америки», – зазначив у коментарі агентству організатор акції, президент Благодійного фонду «United Help Ukraine» Руслан Замарай.

Ця подія понад 50-річної давнини була насправді визначною й масштабною не тільки для української діаспори. На відкритті пам’ятника виступив тодішній президент США Дуайт Ейзенгауер. У своєму виступі він підкреслив, що Шевченко «запалить тут новий світовий рух до незалежності й волі всіх народів і всіх поневолених націй у світі».

Втім, цьому історичному моменту передувала тривала політична боротьба. Справа в тому, що СРСР виступав категорично проти спорудження пам’ятника. Жорстке протистояння ініціативі української діаспори чинило не тільки посольство СРСР в США, але й представництво УРСР при ООН. Навіть після затвердження Конгресом США рішення про встановлення монумента мала місце проплачена антишевченківська пропаганда в американських ЗМІ, яка мала на меті дискредитувати саму ідею вшанування Кобзаря.

Та, попри всі спроби радянської влади завадити появі пам’ятника Тарасові у Вашингтоні, у квітні 1963 року мистецька комісія столиці затвердила запропонований проект. Відкриття пам’ятника Кобзареві відбулося 27 червня 1964 року. Як кажуть очевидці, на церемонію зібралося стільки людей, що були заповнені кілька найближчих кварталів, і не всім вдалося побачити це дійство.

Відтоді пам’ятник Шевченкові став регулярним місцем проведення зборів та мітингів українців Америки. Буквально за кілька днів перед цим, 9 березня, в День народження Кобзаря, тут відбулася акція, приурочена до Глобального дня на підтримку Надії Савченко. Для багатьох вона, як і Тарас Шевченко, стала ще одним символом боротьби України за свободу.

«Сьогодні дуже важливо не тільки для української діаспори й, передусім, молодого покоління українців у США підтримувати ці традиції, але також показувати американцям, хто такий Шевченко, і що він для нас означає», – підсумував організатор мітингу Руслан Замарай.

Title  Title
  


 

Українці Португалії розпочали безстрокову акцію під посольством РФ з вимогою негайного звільнення Савченко

День вишиванки у Львові: дитячі шахи і карта-оберіг

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers