rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ Програш – це не поразка
Title  
  
Палац Потоцьких, Львів та Україна у березні 2016 року приймали чемпіонат світу з шахів серед жінок.

І це було вперше – змагання такого найвищого рівня.
І це було престижно – матч за світову корону не десь у визнаних шахових містах і державах, а у нас.
І це було круто – адже Україну представляла чинна чемпіонка світу з шахів Марія Музичук, яка стояла на вершині, на шаховій Говерлі, а претендентка на цю «Говерлу» тільки мала намір у березні 2016-го здійснити сходження.
Але вся сіль була у тому, що то було її не перше, а чергове сходження і маршрут до вершини китаянці був добре знайомий.
Так сталося, що ця шахова «альпіністка» – китайська шахістка Хоу Іфань – є сильною, досвідченою спортсменкою і смак перемог вона знає давно.
Вона на півтора року молодша від Марії – 27 лютого Хоу Іфань виповнився 21 рік. Але за досвідом, регаліями, рейтингом китаянка переважає свою українську суперницю.
Гросмейстером Хоу Іфань стала 6 років тому, а Марія – тільки минулого року, хоча жіночим гросмейстером вона – з 2007 року.
Хоу Іфань перед матчем з Марією уже була триразовою чемпіонкою світу серед жінок (2010, 2011, 2013). Як бачите, коли Марія Музичук у російському місті Сочі у 2015 р. виграла чемпіонат світу, Хоу Іфань його пропускала.
  Title
  
Станом на лютий 2016 року китаянка за шаховим рейтингом мала 1-е місце у світі серед жінок з показником 2673, а Марія – перше місце серед шахісток України, але 5-е місце у світі з показником 2554, будучи при цьому чинною чемпіонкою світу.
Важливо пам’ятати, що в рік, коли Марія стала чемпіонкою світу, китаянка Хоу Іфань в оновленому рейтину ФІДЕ на березень 2015 року не просто посіла 1 місце, а випередила легендарну угорську шахістку Юдіт Полгар, яка з 1 січня 1989 року очолювала жіночий рейтинг протягом 26 років та 2 місяців.
Погодьтеся, що то був історичний переворот у рейтингових списках жіночих світових шахів, і шахістка, якій виявилося до снаги скинути саму Юдіт Полгар з «Евересту» шахового рейтингу і всістися на її трон, є видатною.
Саме таку суперницю й отримала наша Марія Музичук у претендентки. Втаємниченим у шахові тонкощі було ясно, що китаянка й українка поки що перебувають у дещо різних вагових категоріях, і Хоу Іфань приїхала до Львова «по своє».
Так воно і сталося. У матчі з 10 запланованих партій китаянка уже в дев’ятій досягла бажаного результату 6:3 і повернула собі корону.
Звичайно, всі українські шанувальники шахів вболівали за Марію, бажали їй успіху і в той же час розуміли – якщо китаянка повела уже зі самого початку матчу, а далі виснажувала Марію нічиїми, змушуючи її ризикувати задля необхідного виграшу, то рано чи пізно українка потрапить у чергову пастку позиції чи цейтноту і китаянка холоднокровно цим скористається.
Матч Марія програла, але я не вважаю цей програш її глобальною поразкою.
Судіть самі. Китайська жіноча шахова школа є однією з найсильніших у світі. Загалом, 4 китайські шахістки ставали у різні роки чемпіонками світу. Тож Хоу Іфань виросла в дуже сильному конкурентному спортивному середовищі.
А Марія Музичук є поки що першою українкою, якій скорився шаховий п’єдестал. Тоді їй пощастило, що Хоу Іфань не була її суперницею у фіналі. Хоча виграла Марія абсолютно заслужено – адже з дитинства знала смак перемог.
Довідники нагадують: у дівочій першості Європи (Халкідікі, серпень 2001 року) восьмирічна Марічка здобула 8 місце та право участі у світовій першості.
Того ж року на чемпіонаті світу серед дівчат віком до десяти років (Oropesa del Mar, жовтень 2001 року) українська юнка посіла друге місце і здобула «срібло». Наступного року в аналогічному турнірі в Україні здобула вже «золото».
У 2002 році, майже на свій десятий день народження, Марічка отримала золоту медаль європейського дівочого чемпіонату (серед дівчат віком до 10 років) і «золото» на світовій першості. Протягом 2004-2008 рр. була призеркою європейських та світових чемпіонатів у своїй віковій категорії.
Вона – дворазова чемпіонка України. У складі жіночої збірної України Марічка також чемпіонка світу 2013 року та чемпіонка Європи 2013 року, бронзовий призер шахових олімпіад 2012, 2014 років. Ну, і само собою – чемпіонка світу 2015-2016 року.
Що і казати – досягнення Марічки, безперечно, є видатними. А потенціал її тільки набирає силу, майстерність зростає, досвід нагромаджується.
Попереду турніри, перемоги, трофеї – і їх – ми всі віримо – буде немало.
Але, окрім того, що Марічка Музичук є шахісткою № 1 в Україні й однією з кращих у світі, мене особисто гріє те, що вона втілює у собі зразок для українок всього світу.
Скромна, мила, вихована, серйозна, але з почуттям гумору, Марічка Музичук гідно поповнює когорту знаменитих уродженок Стрия.
Її ім’я поряд з іменами Ольги Гаєцької, Дарії Ємець, Ольги Фаустівни Ільків, Лілії Кобільник, Лариси Крушельницької, Лариси Залеської-Онишкевич, Ліди Палій, Неоніли Селезінки, та й своєї сестри Анни – також шахістки і чемпіонки світу з шахів бліц – уже ввійшло в історію міста.
В історію України та світових шахів – також.
Батьки Марії та Анни – подружжя шахових тренерів Олег та Наталія Музичук, що й нині живуть у Стрию – правильно виховували дівчаток з дитинства. Вони привили їм працелюбність, здорову амбітність, перфекціонізм, тобто, бажання до досконалості, прагнення до успіхів та перемог у чесній боротьбі.
Марічка любить читати, слухати музику, вона навіть намагалася, попри всю зайнятість, трохи навчатися музиці.
Їй подобається те, що вона вже давно навчилася заробляти і щиро зізнається, що за рівнем життя вже перейшла середній рівень, тому вподобала гарні машини, гарні речі і все те, що нам подобається не тільки в юності.
Що ж, видатні результати мають бути гідно оплачені. За львівський матч Марічка отримає 80 тисяч євро, і це дозволить їй оплатити роботу своєї команди, допомогти батькам і посилити свій фінансовий фундамент.
Марічка тепер львів’янка і ділить свою любов між Стриєм і Львовом. Китаянці столиця Галичини також дуже сподобалася.
Тепер уже чотирикратна чемпіонка світу на післяматчевій прес-конференції зізналася: «Я надзвичайно щаслива, що отримала перемогу. Зазначу, що це я вперше в Україні, зокрема, – у Львові. Місто дуже гарне – і не лише його історична частина: повітря в центрі міста дуже чисте, а їжа – здорова. Я вражена тим, скільки людей тут люблять шахи та слідкують за матчем. Щодо організації, то тут пророблено величезну роботу. Я дуже високо її оцінюю. Проте, все ж дається взнаки, що це перший такий матч для організаторів, тож були й певні прорахунки».
Що ж, були прорахунки, були і здобутки. Львів вписав ще одну яскраву сторінку в історію першостей на звання чемпіонки світу з шахів. Марічка теж.
Вітаємо Україну, Львів, Марічку Музичук, її батьків і сестру з визначною подією і, все-таки, з незаперечним результатом – участю у фінальному поєдинку за звання чемпіонки світу. А перемоги ще прийдуть!

Віктор Рибаченко,
Шеф-редактор «Час і Події»

До 30-річчя аварії на Чорнобильській АЕС: катастрофи могло не бути. РБМК і смертельний експеримент

В іншій площині

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers