rss
04/20/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Берегиня \ Іспанські секрети для українських гурманів. До київського ресторану «Bottega» завітав відомий іспанський шеф-кухар Альваро Сміт
 Title 
  Title
  Title
  Title

Зустріч з такою неймовірно позитивною та сонячною людиною, як Альваро Сміт, можна вважати везінням. Ця людина не просто готує та створює кулінарні шедеври, він допомагає навчитись створювати смачні та корисні страви всім охочим. Кияни мали змогу насолодитись та ознайомитись з іспанським колоритом, Альваро розробляв спеціальне меню для ресторану «Bottega» та готував для гостей протягом тижня. Нам вдалося дізнатись деякі секрети та нюанси його роботи.

– Найбільше пишаюсь тим, що обидві мої бабусі, одна з Голландії, інша з Іспанії, були шеф-кухарями. Я практично виріс на кухні, і перші кулінарні проби я почав робити дуже рано, в 14 років я вже був повноцінним помічником на кухні, а в 16 уже годував 80 людей повноцінним обідом. Тому вибраний шлях не є чимось непередбачуваним.
Спроби пручатися покликанню звісно були, я вступив до університету і вивчав хімію майже три роки, але під час навчання не припиняв готувати, так виникла Асоціація юних кухарів. Упродовж вихідних я та мої троє університетських друзів по черзі (залежало від того, у кого вдома не було батьків), готували обід, а на цей обід заздалегідь продавали запрошення нашим друзям (приблизно 3 євро), на виручені гроші купували продукти. Таким чином, навіть навчаючись, я вдосконалював кулінарні навички. На сьогодні з чотирьох друзів тільки я став справжнім шефом на кухні. Але зрозумівши, що хімія – це не моя справа, я не одразу подався до кулінарного, ще понад рік вивчав інформаційні технології. І тільки потім зрозумів, що від покликання нікуди не втекти, і пішов навчатись в один з іспанських університетів – Universidad de Alcala, де три роки вивчав усі нюанси ресторанно-готельної справи.
Після університету мені стало цікаво вивчити всі нюанси саме готельної справи. Тому я вирішив піти працювати в один з готелів, на кухні цього готелю працював шеф з Мадрида. В готелі я спробував себе на кухні, в ресторані, у лобі-барі, а також асистентом директора. Я хотів знати все про роботу готелю загалом, а не тільки кухні. В один прекрасний день наш шеф підійшов і попросив про допомогу: його друг хотів зробити кейтерінг, де б я був шефом. Я залишився там на два роки, розробив всю систему роботи. Зараз ресторан, в якому я пропрацював, має дві мішленівські зірки.
Найбільшим і найцікавішим надбанням на сьогодні є концепція здорового харчування. Ця тематика для мене особисто стала дуже актуальною після того, коли я зрозумів, що моя вага майже 130 кг, і з цим треба щось робити. Я пішов до лікаря, ми з ним більше, ніж дві години спілкувалися про те, як я живу і що їм, після цього однією з порад було не пити молоко, адже це не дуже корисно для мого організму. На що я дуже обурився, адже молоко для мене було надважливим і відмовитися від нього було майже на межі фантастики. Він запропонував: не пий місяць молоко, якщо нічого не зміниться, роби, що хочеш, якщо щось зміниться, теж роби, що хочеш. Я вирішив спробувати, і я не просто почав втрачати вагу, я почав почувати себе значно краще, зникло багато проблем з алергією. Я повністю перейшов на соєве молоко, і за місяць я втратив 4 кілограми, лише не вживаючи молоко. Це вразило мене, і на два роки я пішов навчатися в школу гомеопатії, де рік вивчав дієтологію.
Проблема надлишкової ваги зараз дуже актуальна, багато людей через відсутність часу не приділяють увагу харчуванню та підтриманню фізичної форми, дуже багато їдять і мало рухаються. І ця проблема є актуальною не лише для дорослих, а й для дітей. Це надихнуло мене вивчати цю тему і навчити людей харчуватися правильно.

«Суть здорового харчування не в тому, щоб їсти багато корисної та здорової їжі, суть у тому, щоб не їсти шкідливу їжу»

Температурні обмеження. Для збереження всіх корисних властивостей органічної їжі важливо не підвищувати температуру приготування вище, ніж 42 градуси, якщо використовувати більш високу температуру, їжа поступово втрачає всю користь. Це дивно для багатьох, але таким чином організм має змогу переробити продукти на максимальну користь.
Наш організм можна порівняти з машиною. Ви не можете використовувати її на повну потужність постійно, при таких темпах механізм дуже швидко зношується. Необхідно з їжею давати навіть більше корисного, ніж передбачено мінімально, це забезпечить запас на екстрені випадки.
Задоволення. Не лише самі продукти та спосіб їх приготування дають уявлення про здорове харчування. Надважливим є також задоволення, отримане від їжі. Це така ж частина терапії. Не можна постійно повторювати собі: «Я не повинен їсти, я не повинен їсти! Все одно одного дня зірвешся і будеш їсти все, що трапиться під руку.
Рух – це життя. Ожиріння та надлишкова вага на сьогодні, здебільшого, спричиненні малорухливим способом життя. Тому, якщо є можливість, замість поїздки на машині краще пройтись пішки, замість ескалатора – скористатись сходами.
Сучасна традиційна іспанська кухня. Як сьогодні задовольнити потреби гурманів, не забуваючи про традиційну кухню? Важливо не забувати про ефект сюрпризу, додавати креатив, поглинати інформацію та втілювати інновації в рамках традиційних страв.
Я провів дуже багато часу, видумуючи та вдосконалюючи рецепти, але однією з улюблених страв я можу назвати крокети, в традиційній варіації вони подаються з креветкою, шинкою та соусом «Бешамель». Але в процесі пошуку народився крокет, який був зліплений вручну, подавався зі свинячими вухами, щоками, які були обсмажені. І це було дуже смачно і цікаво, але не традиційно.
Проект «Comer en Positivo». Його концепція полягає якраз у тому, про що я казав попередньо: здорове харчування – це поєднання здорової їжі та задоволення. Цей проект народився дуже цікаво, мої друзі-кухарі брали участь у виставках, де проводили свої невеличкі майстер-класи, і в один з таких виставкових днів вони запропонували мені провести свій майстер-клас. Я спочатку відмовлявся і казав, що не зможу, але, все ж таки, провів, і це мало успіх та попит. І повернувшись, я вирішив спробувати втілити це в проект. Він цікавий тим, що я навчаю всіх, і на курси приходять різні люди, з різним життям, і я намагаюсь їх постійно чимось дивувати, ділитися новими знаннями. Так, наприклад, після візиту до Камбоджі, Лаосу та Таїланду я ділився кулінарними навичками, які отримав у подорожі. І так уже майже три роки на мої курси приходять люди, які прагнуть знати й уміти більше.
Кулінарна мрія. Я, як прихильних здорового харчування, але й не менший шанувальник хрумких смажених речей, мрію створити хрумку зовні, ніжну всередині, обсмажену страву, можливо, колись я прийду до цього.

Найтепліше свято. Різдвяні традиції моєї родини

Візьміть собі крила! Aviatsiya Halychyny запрошує у політ

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers