rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Журналісти «Чорноморки» подолали свавілля чиновників
 Title 
 
 Випуск «Чорноморки» з нагоди 95-річчя газети

  Title
  Журналісти «Чорноморки» пікетують Одеську облраду
21 грудня перед початком сесії Одеської обласної ради колектив газети «Чорноморські новини» провів акцію протесту. Газетярі виступили проти скорочення фінансування видання з обласного бюджету. Учасники пікету передали свої вимоги в облраду.

У зверненні мовиться, що у липні 2017 року газеті «Чорноморські новини», яку читачі з любов’ю називають просто «Чорноморкою», виповниться 100 років. Упродовж існування вона змінювала назви та засновників, але не припиняла існування. У 1918 році газета виходила навіть французькою мовою. Внесок колективу редакції в героїчну оборону міста відзначено медаллю «За оборону Одеси». З проголошенням незалежності України колектив редакції ухвалив рішення про перетворення газети з органу обласного комітету компартії в обласну громадсько-політичну і проголосив основні програмні принципи: утвердження української державності, відродження національної свідомості, української мови і культури, захист громадянських прав, честі, гідності кожної людини, незалежно від національності, політичних поглядів, віросповідання. Цих принципів колектив, очолюваний заслуженим журналістом України Іваном Мельником, дотримується і понині.
Але така принципова позиція журналістів «Чорноморки» керівництву області, яке ще не позбулось «совкової» ідеології, сьогодні не до шмиги. Показовим став факт запрограмованого Одеською облрадою на 2016 рік значного зменшення фінансування газети, яке має зменшитись на 40%, з 500 тисяч гривень у цьому році до 300 тисяч гривень у наступному.
На захист «Чорноморки» стали активісти міської організації ВО «Свобода». «Одеська громадськість добре пам’ятає, як із 2011 року тодішні місцеві ставленики режиму Януковича різними способами намагались ліквідувати «Чорноморські новини», – заявив голова цієї організації Сергій Солтасюк. – Однак завдяки мужності та принциповості працівників видання, підтримці патріотичних організацій газеті вдалось вистояти. На той час вона залишалась одним з небагатьох рупорів свободи слова і державницької позиції в області. Газета і сьогодні є потрібною і популярною, оскільки залишається єдиною повноцінною україномовною газетою на Одещині».
Під час акції до її учасників вийшов голова облради Анатолій Урбанський і запевнив їх, що в бюджет будуть внесені зміни – і передбачуване раніше зниження фінансування «ЧН» у новому році збільшиться на 300 тис. грн., що на 100 тис. більше цьогорічного. Як він і обіцяв, проект програми затвердили 75 депутатськими голосами.
Тож колектив «Чорноморки» за підтримки громадськості подолав свавілля чиновників і не дозволив їм знущатися над свободою слова, мовленого державною українською мовою. Єдина україномовна газета Одещини продовжує виходити у звичному форматі.

Полторак обіцяє реформувати корумповані військкомати на Одещині

Неминучість воєнного трибуналу

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers